Find mere om:
Guide til afslapning i Florida | rejser.guide.dk

Guds pastelfarvede venteværelse

Med sin velsignede natur og fintmaskede net af golfbaner er Florida en oase af afslapning.

Paradiskysten. Årsagen til, at turistorganisationen i det sydvestlige Florida har navngivet sin hjemegn sådan, er ganske forståelig. Langs de vidtstrakte kystlinjer masserer Den Mexicanske Golfs azurblå vande med fløjlsbløde bevægelser de hvide sandstrande, hvor konkylier og skaller agerer områdets pendant til vores hjemlige tang.

Gennemsnitligt skinner solen 360 dage om året, og når den i sit aftenlige ritual lader sig nedsænke i havet, har den antaget karakter af en enorm saftspændt blodappelsin, der som en afsluttende salut farver den klare himmel glødende orange. Synet er betagende fra strandbredden på fastlandet eller fra en af de utallige og ofte ubeboede øer.

Alternativt kan man mange steder stå til søs og nyde oplevelsen fra dækket af båd eller færge. Et tilbud, der inkluderer udsigten til de knivskarpe silhuetter, som palmerne skærer i aftenhorisonten, samt til de legende delfiner, der ynder at slå fartøjerne følge. Set fra styrbord på den lokale cruisefærge ”Naples Princess” er sammenligningen med paradiset ikke skudt helt over mål.

Imidlertid ikke kun på en måde. Når udsigten fra dækket er inhaleret i tilpasse mængder, og man bevæger sig indendørs igen, trakteres man med en buffet, der frem for alt kan betegnes som let at fortære. Fra færgens anden ende underholder en crooner med hits fra 1950'erne. En epoke, de fleste gæster om bord øjensynligt selv har oplevet live, og på den måde afspejler de fint områdets demografi.

Befolkningsfordeling med slagside

Samtlige de 12 amter i USA med de ældste befolkninger befinder sig i Florida, og med en gennemsnitsalder godt over 55 år trækker den sydvestlige del bestemt ikke snittet ned.

Turistorganisationen har ikke haft selv det ringeste anstrøg af guddommelig tvetydighed med i overvejelserne, da der blev fundet på navnet Paradiskysten. Men syrlige stemmer i USA har i mange år betonet statens særlige demografi. ”Guds venteværelse” er således Floridas lettere morbide kælenavn.

Muligvis på grund af skudsmål som dette gør den personlige guide fra turistkontoret et større nummer ud af at pointere, at området bliver stadig mere populært for børnefamilier. På de udleverede pressefotos fra Naples er der da også kun afbilledet yngre mennesker.

Heldigvis ser hverken indbyggere eller turister ud til at kere sig, og chaufføren, der i en kopi af en arkaisk sporvogn kører os rundt til Naples' seværdigheder, har heller ikke samme filter.

»Statens officielle motto er ”In God We Trust”, men uofficielt er det ”Spørg os om vores børnebørn”,« bjæffer han muntert.

En lind strøm af velvoksne køretøjer overhaler løbende sporvognsefterligningen. Adskillige nummerplader fra nordlige stater som Illinois og Michigan understreger, at Florida ikke har akkumuleret sin særegne demografi ved egen hånd.

Med indførelsen af folkepensionen i 1935 og det økonomiske opsving i efterkrigsårene fik den ældre del af befolkningen for første gang penge mellem hænderne, og for mange i de koldere stater i Midtvesten og på nordøstkysten gav det sund mening at drage sydpå. Det gør det fortsat. Nu kræver det dog en del flere penge at gøre.

En del af det rigeste USA

For tre uger siden kårede Businessweek Naples-bydelen Port Royal som det tredjedyreste kvarter i USA. Kun overgået af Upper East Side i New York og Beverly Hills i Los Angeles. En lille krølle er, at de fleste af de enorme huse i Port Royal tilmed kun er vinterpaladser for pensionerede rigmænd.

Ikke alle områder omkring Naples er så eksklusive. Men konceptet med halvårsbeboelse - såkaldt ”snowbirds”, der trækker ned til varmere himmelstrøg i vinterhalvåret - er udbredt i hele det sydvestlige Florida.

Naples bærer da også præg af, at klientellet hovedsagligt er ældre, velhavende amerikanere. For om end byen er opkaldt efter Napoli, er ligheden med den syditalienske havneby ikke slående. Byen er hverken rå eller rustik, men rar og rolig. Her er der ikke den mindste afskalning af farve at spore på husene, tværtimod er her velfriseret i en grad, så selv det flis, der er spredt rundt om de plantede palmer, er malet rødt for ikke at stikke i øjnene. Og på såvel bygninger som i det lokale tøjvalg er hele paletten af pastelfarver taget i brug. En sart eksplosion af lyserøde, beige, babyblå og ferskenfarver omfavner byen og matcher både dens rolige puls og de mange galleriers og brugskunstbutikkers anvendelse af ”shoppe” og ”boutique” frem for den mere grå betegnelse ”shop”.

Det grønneste golfgræs

For mange tilrejsende er det en helt anden farve, der lokker: Bermudagræssets grønne farve på golfbanerne. Den ses til gengæld også overalt. Det sydvestlige Floridas to amter, Lee og Collier, er samlet på størrelse med Sjælland, men huser 170 baner, hvilket siges at være den højeste densitet på kontinentet.

I 1930'erne havde tilrejsende velhavere for vane at flyve deres privatfly direkte ind på banerne, snuppe en runde og gå på vingerne igen. Nu landes der dog i den lokale lufthavn, men den hyppige motorlyd fra oven bevidner, at trafikken af privatfly på ingen vis er aftaget. Heller ikke besøgene på golfbanerne, hvor der for feinschmeckere endog findes baner designet af både Jack Nicklaus og Greg Norman.

I højsæsonen fra jul til påske er det for turister svært at komme til. Dels fordi priserne for at spille bærer præg af områdets økonomi, dels fordi mere end to tredjedele af banerne er lukkede for offentligheden om foråret. Efter påske falder priserne betragteligt, ligesom flere private og semiprivate baner åbner for andre end medlemmer.

Øer med afslapning

I det hele taget er der meget, der økonomisk nemmere lader sig gøre i sommeren og om efteråret. Ud for Ft. Myers, der ligger 45 minutters kørsel nord for Naples, ligger øerne Santibel og Captiva, hvis strande, naturreservater og generelle afslapningsmuligheder ikke lader meget tilbage at ønske.

For dem, der har pengene til det, vel at mærke. Mens øernes langstrakte resorts med deres store udbud af aktiviteter i langt højere grad tiltrækker børnefamilierne, end tilfældet er længere sydpå, har de to destinationer i høj grad velhaverne tilfælles. Prisen for overnatning begynder ved 500 dollars (ca. 2.800 kr.) i højsæsonen, mens det største hus koster 4.000 dollars (ca. 22.400 kr.) om dagen.

Uden for sæsonen falder priserne betragteligt. I sommerperioden ferierer mange amerikanere længere nordpå, og kan man nøjes med en mindre lejlighed med plads til fire personer, fås det for ned til 150 dollars (ca. 840 kr.) per overnatning.

Selv om der er færre amerikanske turister, mangler man ikke lokalt islæt, fortæller den 22-årige dansker, Alexander, der står for en restaurant på South Seas Island Resort. Mangroveskoven, der gror overalt i det sydlige Floridas salte vandkanter, medfører en ikke ubetragtelig fremkomst af myg, fortæller danskeren. Selv om de lokale myndigheder i mange år har sprøjtet intenst, er her flere flyvende blodsugere end på en dansk sensommerdag.

Derudover er her fantastisk at være, fortæller den unge dansker, der dog ikke har planer om at blive for evigt. Allerede nu spenderes de fleste weekender hos kæresten i Miami på den sydøstlige kyst, og på et tidspunkt i en ikke så fjern fremtid flytter han også selv til en større by, fortæller han.

»For en på min alder sker der jo ikke så meget her,« konstaterer han.

Imidlertid er det ikke udelukkende tilfældet for en på hans alder. De fleste danskere, der rejser til USA, vil givetvis kræve mere end bare afslapning og smukke solnedgange af deres ferie. Selv om venteværelset er behageligt, er der ikke grund til at opholde sig der helt indtil konsultationen. Til gengæld er området en oplagt mulighed for at tanke op før eller køle af efter en periode i et af Floridas mere hektiske områder.

LÆS OGSÅ: Outletbutikker ligger i lille by

Florida

Rejsen dertil

Fly:

  • Comefly A/S åbner den 14. juni en direkte rute fra såvel København som Aalborg til Southwest Florida Intl. Airport ved Ft. Myers. Flyvetiden er 9,5 timer, og det er første gang, en rute går direkte fra Danmark til Florida. Priserne bliver fra 3.995 kr. for en returbillet.
  • Bil: Fra lufthavnen er der 240 km til Everglades National Park, 250 km til Miami og 260 km til Orlando.
  • Færge: Fra Ft. Myers afgår dagligt hurtigbåde til USA's sydligste punkt, Key West. Prisen er 150 dollars (ca. 840 kr.) for voksne og 75 dollars (ca. 420 kr.) for børn under 12 år og ældre over 62. www.keywesttours.us

Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af Aalborg Lufthavn og Comefly.

Fem råd til rejsen

  • Transport: Som de fleste steder i USA er der langt mellem tingene i det sydvestlige Florida, men fire selskaber tilbyder biludlejning i Southwest Florida Lufthavn i Ft. Myers, mens Harley Davidson udlejer motorcykler inde i byen.
  • Åndehul: At områdets færdselsåre kaldes Tamiami Trail - opkaldt efter Tampa i nord og Miami i syd - antyder, at området er en mellemstation. Det er ikke helt uden grund. Med Miamis festlige natteliv, Orlandos forlystelsesparker og Everglades enorme naturreservat i nærheden, er afslapningsmulighederne unikke her.
  • Godt gemt madoplevelse: Mellem Naples of Ft. Myers og mellem supermarkeder og skobutikker ligger restauranten Naples Tomato på en grå og lidet agtværdig mall strip. Her serveres en så potent lasagne, at selv egnens fiskere tilgiver dig for at forbigå de lokale fisk og skaldyr. www.naplestomato.com
  • Logi: Gennemsnitsværelset på mange af hotellerne i området er ofte større end en gængs dansk lejlighed, men kan mindre gøre det, ligger der mange moteller langs hovedvejene med værelser til en brøkdel af prisen. Tommelfingerreglen er, at hvis stedets navn slutter med ”Inn”, er prisen lavere - og morgenmaden er lige dårlig på de dyre og billige hoteller.
  • Drikkepenge: Tyskerne er efter sigende ikke altid populære i området, da de ofte glemmer de obligatoriske drikkepenge. Engang var det 10 pct., men nu forventer de fleste restauranter mindst 15 pct., og kommer du med et selskab, sættes der tit automatisk 17 pct. ekstra på regningen.

Guide: Hoteldirektørens fem pletskud: Luksusophold fra Tahiti til Tanzania

15-06-2015: Danske Gitte Harder er topchef på et af Sydfrankrigs største luksushoteller. Læs her, hvilke oplevelser, der har fået hende til selv at tabe kæben. Læs artikel

Guide: Trænger du til kongelig afslapning

04-08-2013: Overnat i suiten, hvor Kate Middleton gjorde sig klar til det kongelige bryllup, eller besøg det idylliske ø-paradis, hvor det britiske kronprinspar opholdt sig på bryllupsrejsen. Her er 10 hoteller, som tidligere har haft besøg af den britiske kongefamilie, som i sidste uge fik et nyt medlem. Læs artikel

Anmeldelse: Nyd et lokalt spabad

26-01-2011: Rejser du ud i den store verden, skal du sørge for at få en lokal spabehandling. Læs artikel

Guide til wellness-ferie i Slovenien

11-09-2015: Det frodige land Slovenien byder på utallige muligheder for selvforkælelse: Massage, bassiner med naturligt opvarmet vand, vandreture i bjergene og lokalproduceret vin. Læs artikel

Guide: 10 toplækre spahoteller

21-12-2014: Drømmer du om en weekend med spa, wellness og ren afslapning, så er en overnatning på en af Danmarks mange spa-hoteller en oplagt mulighed. Her er de 10 bedst bedømte spa-hoteller i Danmark ifølge hjemmesiden Trivago, der har sammenlignet brugeranmeldelser fra populære bookingsider. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...