Find mere om:
Vinens verden i Californien | rejser.guide.dk

Vinens verden i Californien

Vinkulturen fødtes i Sonoma Valley i 1857. Nu er der både øko-avlere og forlystelsesvingårde.

Vinen blev hans skæbne. Sådan kan man konkludere om den ungarske USA-immigrant Agoston Haraszthy. Han har nemlig fået titlen ”den californiske vinindustris far”, fordi han - efter bl.a. at have forsøgt sig som ølbrygger i Wisconsin og sherif i San Diego - i 1857 købte 3,4 km +2 jord i Sonoma Valley og som den første i Californien havde succes med kommerciel vindyrkning på sit Buena Vista Winery.

Det eksisterer stadig - i dag i selskab med ca. 300 andre vingårde i Sonoma- regionen, der trods hård konkurrence fra sin mere kendte nabo Napa Valley byder på gode chancer for dels at finde favoritvine, dels at få udfordret smagsløgene.

Debat om Coppola

Gælder det kendis-faktoren, er filminstruktøren Francis Ford Coppolas vingård nær byen Geyserville det store trækplaster i Sonoma Valley. Kvaliteten af de vine, manden bag film som ”Godfather”-trilogien og ”Dommedag nu” lægger navn til, er det dog så som så med ifølge Daniel Hayward, sommelier på Hyatt Vineyard Creek Hotel and Spa i Santa Rosa, Sonoma Countys største by.

»Tja, hans ”Director's Cut” er fremragende, men de øvrige Coppola-vine er efter min mening ikke noget særligt,« konstaterer Daniel Hayward.

Han rynker også på næsen af, at man som gæst hos den femdobbelte Oscar- vinder kan lave meget andet end at studere vinens farve, indsnuse dens dufte, slynge væsken rundt i glasset samt gurgle drikken rundt i munden for at få så mange smagsindtryk som muligt.

»Hos Coppola er der for meget udenomslir som swimmingpool, café, souvenirshop og filmmuseum. Den slags fjerner fokus fra det, det egentlig handler om, nemlig vin,« mener Daniel Hayward.

Stephen Pirak, salgschef for J Vineyards & Winery i Healdsburg, ser anderledes på sagen.

»Der er måske lidt Disneyland over Coppola, men hans navn og berømthed tiltrækker mange uden den store vinkendskab, hvis nysgerrighed efter at lære mere om vin vækkes under et Coppola-besøg. Det kan vi mindre vinproducenter profitere af,« påpeger Stephen Pirak.

J - det enkle navn skyldes grundlæggeren Judy Jordan, som i 1986 begyndte at fremstille mousserende vin - har i dag bl.a. chardonnay- og pinot gris-vine i den hvide afdeling til priser mellem 100 og 200 kr. flasken. I det 50-100 kr. dyrere røde segment optræder bl.a. vine lavet af den sarte pinot noir-drue, som trives i de køligere egne af Sonoma-dalen.

Mikroskopisk produktion

Mens J er blandt egnens mellemstore virksomheder, hører Kaz Vineyard & Winery nær byen Kenwood til blandt mikroproducenterne. Med vinmarker, der i areal kun svarer til godt to fodboldbaner, bliver det sjældent til meget mere end en årsproduktion på 40 tønder, ca. 6.000 flasker vin, for Richard ”Kaz” Kasmier. Til gengæld producerer han typisk 15-18 forskellige vine pr. sæson; alle økologiske og med navne som Hooligans - på grenache-druen - og Red Said Fred - et miks af zinfandel, cabernet sauvignon, merlot og petite sirah. Smagen af Kaz' anstrengelser vil nogle finde krads og bitter, mens andre vil tale om rå, spændende og anderledes vine.

Pas på klapperslangerne

Er man ude efter tunge og kraftige sager, er Ravenswood Winery lidt uden for byen Sonoma et par smagsprøver værd. Med mottoet ”No Wimpy Wines” - ingen vattede vine - er bunden lagt til røde sager baseret på bl.a. zinfandel-druen, oprindelig en kroatisk fattigmandsdrue importeret til Californien af italienske immigranter, med et alkoholindhold på op mod 15 pct.

Ravenswoods vine er ikke ene om at have bid. Et skilt uden for hovedbygningen advarer om, at man skal passe på klapperslanger. En anden giftig faktor kan - i hvert fald hvis man sætter sig bag rattet efter rigeligt mange vinsmagninger - være færdselspolitiet.

Californien

Rejsen dertil

  • Fly: Jyllands-Postens medarbejder fløj med KLM, som har daglige afgange fra Billund og Kastrup til Amsterdam, og derfra, efter ventetid, direkte til San Francisco.
  • SAS, British Airways og Lufthansa er nogle af de selskaber, der via en mellemlanding forbinder Danmark med San Francisco. Priser fra ca. 5.000 kr. for en returbillet.

Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af KLM, Kimpton Hotels og California Travel & Tourism.


Fire råd til rejsen

  • Radiser på museum: Charles M Schulz Museum and Resarch Center nær Highway 101 i den nordlige udkant af Santa Rosa fortæller historien om tegneserien Radiserne og dens skaber, Charles M. Schulz, der døde som 77-årig i sit hjem i Santa Rosa den 12. februar 2000. Radise-museet åbnede to et halvt år senere.
  • Lilleby med stor fortid: Folk med interesse for amerikansk Wild West-historie vil nyde Sonoma, der var ramme om Californiens 26 dage som uafhængig republik i 1846. Bag dette stod oberst John C. Fremont, som udnyttede den mexicansk-amerikanske krig til den 14. juni 1846 at erklære, at Californien ikke længere var en mexicansk provins, men en selvstændig stat. Handlingen indledte den såkaldte bjørneflagsrevolte, der blev nedkæmpet af amerikanske tropper. Den frie fortid lever i Californiens flag, der prydes af en enlig stjerne og en bjørn.
  • Genbrugskunst: Et skelet på en Harley Davidson-motorcykel, en vrissende bonde på en traktor og tre artister på skuldrene af hinanden er blandt kunstværkerne i de private haver på Florence Avenue i Sebastopol. Fælles for værkerne er, at de er lavet af genbrugsmaterialer, også kendt som skrald. Ophavsmand til den alternative haveudsmykning er Patrick Amiot.
  • På nettet: www.sonomavalley.com, www.sonomacounty.com.

Guide: Museer, delfiner og shopping i Miami

03-05-2015: Miami har et rigt kultur- og natteliv med latinske undertoner kombineret med masser af varme og flotte strandpromenader. Selv om dollaren er steget, gør billige flybilletter stadig Miami til et attraktivt sted at tage på mini-storbyferie. Læs artikel

Guide: »Vinrejser er meget mere end vinsmagninger«

01-11-2014: Casper Dines Willesen har en stor passion for vin. Og så står han bag en række vinguides, der udgives som apps. Her deler han ud af sin viden og sine bedste råd til vinrejsen. Læs artikel

Guide til besøg i Alpernes hovedstad Torino

02-04-2016: Den norditalienske storby Torino er omgivet af bjerge i alle retninger. Nyd udsigten fra byens højeste museum eller Cappuccini-bjerget. Er du mere til kunstskatte og italienske delikatesser, kan du besøge det egyptiske museum eller et osteria. Læs artikel

Guide til den bedste by i USA i 2016

15-02-2016: Lonely Planet har kåret Philadelphia til den by i USA, du skal besøge i 2016. Få nogle insider tip til byen her. Læs artikel

Guide: Tag på opdagelse i bilens hjemby: Stuttgart

03-04-2015: Mange er kørt forbi skiltet med Ausfahrt Stuttgart på vej på sommerferie. Men du bør overveje at dreje af, for den sydtyske storby byder både på hipsters i lederhosen, Mercedes-museum for bilnørderne og vin fremstillet på lokale druer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...