Find mere om:
Snør vandrestøvlerne til gyldent efterår | rejser.guide.dk

Snør vandrestøvlerne til gyldent efterår

Godt 600 kilometer sydvest for Kiev slår bjergkæden Karpaterne et smut forbi den tidligere sovjetiske republik. Kom med på en bumlende togtur, få et indblik i bjergbyen Yeremche og drag med på vandring i Ukraines gyldne efterår.

GetContent[1].tiff

På stationen i Kiev kører toget frem på perronen. Det er malet i Ukraines blå-gule farver, og skorstenene sender en tyk røg op mod den kulsorte nattehimmel. Lokale ukrainere fordeler sig lynhurtigt langs perronen. De 25 vogne gør holdt med et brat stop, og toget pruster efterfølgende hæmningsløst. Forude venter en ti timers lang tur ad de gamle skinner gennem den ukrainske nat.

Ud fra det holdende tog stiger uniformerede konduktører. De er velklædte med sorte, nypudsede støvler og jakke med skinnende guldknapper.

»Passport, billet,« udbryder én af dem nøgternt. Ukrainerne er vilde med pas, papirer og stempler. Der skal være styr på dokumenterne.

Kupéen er overraskende veludstyret: fire sovebrikse, til dels velfungerende varmeanlæg, puder, tæpper, natlamper samt et lille natbord. Ukrainsk anden klasse, når det er bedst.

Toget sætter i gang, og sengene bliver redt. Konduktøren serverer prompte kaffe og te for sølle seks hryvnia, svarende til fire danske kroner - og med lidt varmt til halsen slæber vognene sig dovent afsted mod Ivano-Frankivsk, beliggende i de Ydre Østkarpater.

Ad præsidentens veje

Klokken er kun 05.30, da toget når den sydlige ukrainske by. Trods sine godt 200.000 indbyggere er her stendødt. Videre fra byen venter en times køretur for at nå landsbyen Yeremche, hvorfra bjergvandringen begynder. Turen er booket gennem et rejseselskab i L’viv, og ved ankomsten til Ivano-Frankivsk holder en guide og venter som aftalt. Guiden præsenterer sig. Hans navn er Bohdan, 23 år. Hans engelske er ganske udmærket, og han fortæller som noget af det første, at han er uddannet jurist i byen, men at faget ikke siger ham noget.

»I ved, som jurist beskæftiger man sig udelukkende med folks problemer – og dem er der for mange af her i landet.«

Han træder speederen mod gulvet, og minibussens dans ad de elendige veje står i skærende kontrast til den netop overståede, dovne togtur.

Bohdan fortæller videre:

»Vejene var engang rigtig gode omkring Ivano-Frankivsk, fordi Ukraines tidligere præsident bor i dette område.«

Han holder en pause og svinger i sidste øjeblik uden om et kæmpe hul i asfalten, før han fortsætter:

»Men så fik Ukraine ny præsident fra Donetsk i øst, så nu har de kun gode veje derovre.«

En træt latter spreder sig i bussen, og Bohdan virker som en mand, der nok skal undvige Ukraines mange sorte huller og finde vej i livet.

Gylden vandring

Karpaterne er Europas andenlængste bjergkæde og strækker sig hele 1.500 kilometer gennem Tjekkiet, Polen, Slovakiet, Ungarn, Ukraine, Rumænien og sågar Serbien. Det er også her, man finder Europas største koncentration af brunbjørne og ulve. Og så tilbyder bjergkæden desuden masser af muligheder for alpin skiløb om vinteren.

B972114429Z.1_20151022182758_000+GNDOMUA9.1-0.jpg

Efter morgenmaden starter vandreturen mod dagens top, Yavirnyk Gorgan (1.467 m.o.h). En tur på fem-seks timer. Bohdan leder først gennem landsbyen Yeremche, hvor rejsebureauets gæstehus også ligger, og alle folk får et fast håndtryk og et klap på skulderen. Her kender alle tydeligvis hinanden.

Bohdan får øje på ex-præsident Viktor Jusjtjenko’s bil, og han foreslår at gøre hold og vente.

»Tid har vi masser af i Yeremche, og måske giver mr. Jusjtjenko et håndtryk.«

Den lille by summer af liv og handlende ukrainere. Et par stykker kommer nysgerrigt hen og spørger Bohdan, hvilken top han skal bestige i dag. Mr. Jusjtjenko dukker desværre ikke op i denne omgang, men han huserer i Yeremche.

"Det gyldne efterår" er en betegnelse, Bohdan præsenterer efterårsudgaven af Karpaterne med. Der behøves heller ingen yderligere uddybning, da den første bakketop nås. Her afsløres skovenes dybe røde, orange og gule efterårsfarver, som omkranser landsbyen. Efteråret har for alvor givet landskabet en gylden kulør.

Vandringen foregår først ad grusveje med enkelte afsides beliggende huse.

Derefter bliver vejene til små stier, der leder hen over åbne plateauer. Pauser er nødvendige, og Bohdan deler kiks ud.

»Der venter en meget barsk stigning den næste time,« fortæller han, før turen fortsætter gennem tæt skov. Og han har ret. Både arme og ben kommer i sving i bestræbelsen på at få en gylden udsigt fra toppen af Yavirnyk Gorgan. Efter en times hårdt arbejde kan udsigten endelig inhaleres. Denne del af Karpaterne er frodig, og skovene strækker sig ud i alle retninger. De rødbrune og gule efterårsnuancer dominerer trækronerne, og farvesammensætningerne er yderst harmoniske. En fryd for naturelskere.

Efter en solbeskinnet frokost på toppen, bestående af medbragte madpakker, er det tid til en lang nedstigning, som foregår bag om bjerget. På vejen ned viser Bohdan både skyttegrave og pigtråd fra 1. verdenskrig – samt fodspor af den størrelse, der vækker bange anelser. Efter fem timers vandring, kommer en asfalteret vej pludselig til syne.

B972114429Z.1_20151022182758_000+GNDOMU9V.1-0.jpg

»Vores gamle præsident har sommerhus heroppe, og se,« siger Bohdan og peger:

»Hans egen vej er uden et eneste hul. Han nyder stadig godt af sin rigdom.« Pengene er på få hænder i dette land.

Af en eller anden grund ender turen med at have 20 kilometer hjem til gæstehuset i Yeremche. Bohdan foreslår at tomle, for selv om der er et busstoppested, så er det altså ikke sikkert, at der kommer en bus forbi i dag. Der går da også en time, før en nedslidt bus blinker ind til siden. Bohdan virker overrasket over heldet og betaler glædeligt tre hryvnia pr. billet.

Gæstehuset er stort og spækket med faciliteter: sauna, afkølingspool, brændeovn og endda en stabil wi-fi forbindelse. Hjemmesko står til fri afbenyttelse, indtil huset får varmen – for også dét tager tid på disse kanter. Værelserne er rene og rumlige, og efter ti timers togtur samt en hel dags vandring og fremmede indtryk, virker seng-ene ualmindeligt imødekommende.

Regn, klatring og tæsk med kæp

Næste morgen gælder det Synyachka-bjerget 1.400 m.o.h. Vejret viser sig fra sin mindre gyldne side, og regnen vælter ned over Yeremche. Efteråret i Karpaterne kan være temmelig barskt.

B972114429Z.1_20151022182758_000+GNDOMU9P.1-0.jpg

Dagens seks timer lange vandring starter ligeledes fra Yeremche. I dag tager Bohdan sin hund med. Den pisker afsted og kender uden tvivl vejen mod toppen. Bohdan fortæller, at 85 pct. af alle turister i området er ukrainere, og 7 pct. er russere. Det er bestemt lokalt og autentisk her.

Efter et par timer har den silende regn gennemblødt vandreoutfittet – også de dele, der burde kunne tåle en smule vand – og snakken går allerede på at komme hjem til en varm sauna. Bohdan bliver spurgt, om ikke hans bedstemor, som bor ved siden af gæstehuset, kan tænde saunaen, så den er varm ved hjemkomst. Dette spørgsmål udløser først en overraskende grimasse og så et højlydt grin.

»Tror I, min bedstemor kan tænde saunaen? Det eneste, hun kan, er at tæske jer med en kæp,« siger han med henvisning til de små landbrug i Ukraine, hvor bedstemødre går rundt med en kæp ude på marken, når køerne skal tilbage i stalden. Det sidste stykke mod toppen er igen utrolig stejlt og minder mest af alt om klatring: stenene på bjergryggen er gigantiske og alle klædt i limegrønne nuancer. Bohdans hund står allerede på toppen og spejder udover det farverige landskab.

Kærester i Kiev, Hviderusland og Georgien

Under en stor sten er der ly for den silende regn, og de medbragte madpakker smager en tand bedre i tørvejr. Bohdan fortsætter med sine skæve bemærkninger og fortæller, at han har kærester i både Kiev og Ivano-Frankivsk, Hviderusland og Georgien.

»Jeg kan ikke finde ud af det med kærester. Efter noget tid så keder jeg mig. Måske det ændrer sig en dag,« funderer han.

Hunden virker utålmodig, det blæser op og hjemturen bliver indledt.

Drivvåde og iskolde kommer gæstehuset og Yeremche atter til undsætning. Bohdan vil gerne slutte de sidste døgns vandreoplevelser af med et restaurantbesøg og viser vej til sin egen favorit gemt på en grusvej parallelt med hovedgaden i Yeremche.

Her serverer tjeneren svinefedt på brød, rødbedesuppe og kødspyd. Alt skylles ned med afkølet vodka – når nu bedstemor ikke kan starte saunaen, bliver vodkaen til varmekilden.

Efter to dages varieret vandring i de gyldne skove omkring Yeremche, er tiden pludselig inde til at vende tilbage til Ivano-Frankivsk og returtoget til Kiev. Gennem forruden ser en bus ud til at have besvær med at køre ligeud. Skroget er så skævt, at bussen nærmest bevæger sig sidelæns frem.

Det er det sidste billede, Ukraine lagrer i erindringen. En vandretur i Ukraine er meget mere end en naturoplevelse.

Sikkerhed i Ukraine

På trods af den våbenhvile, som blev aftalt i Minsk den 5. september 2014, og som blev genforhandlet den 15. februar 2015, er situationen i Donetsk og Luhansk fortsat anspændt, og Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til de to regioner, ligesom rejser til Krim-halvøen, Kharkiv og det østlige Ukraine frarådes.

Danskere, der opholder sig i andre dele af Ukraine, opfordres til at udvise forsigtighed ved offentlige bygninger, samt holde afstand til eventuelle demonstrationer eller uroligheder.

Situationen kan udvikle sig hurtigt, og danskere, som opholder sig i Ukraine, bør derfor holde sig opdateret om udviklingen i landet via lokale og internationale medier samt ambassadens hjemmeside:
www.ukraine.um.dk

Det kan være problematisk at hæve kontanter med udenlandske kreditkort i hæveautomater flere steder i landet. Der advares mod tricktyverier og identitetstyveri i forbindelse med brug af hæveautomater.

Danskere, der opholder sig i Ukraine, opfordres til at registrere sig på Danskerlisten på Udenrigsministeriets hjemmeside.

3 råd til rejsen

  • Lær dig et par ukrainske gloser hjemmefra. Engelsk kan anvendes i Kiev, men i det sydlige Ukraine, især i bjerglandsbyer som Yeremche, er engelsk nærmest ubrugeligt.
  • Ørepropper til togturen, som kan være larmende og bumpende.
  • Efterårsvandring kræver varmt og vandtæt udstyr. Og selvfølgelig et par solide vandrestøvler, som passer til terrænet.

Rejsen dertil

Med fly fra Danmark til Ukraine. Denne rejse foregik med Air Baltic. Priser t/r fra ca. 1.400-2.000 kr. pr. person. Se mere her.

Ivano-Frankivs’k er beliggende i det sydvestlige Ukraine. Direkte tog går dertil fra stationen Kiev Passazhyrskyi i Kiev to gange dagligt. Togbilletter til strækninger i Ukraine kan købes her.

Denne tur foregik med Adventure Carpathians, der er anerkendt som én af de bedste turarrangører af vandreture og skiferier til den ukrainske del af Karpaterne. Det er især den gode service og evnen til at vise det sande Ukraine, som har givet anerkendelsen. Se mere her.

Vandreturenes priser afhænger selvfølgelig af varighed. To dages vandring med engelsktalende guide, én overnatning i dobbeltværelse, to gange morgenmad, to gange frokost, én aftensmad og transport til og fra togstationen i Ivano-Frankivs’k koster omkring 1.000 kr. pr. person.

Om Karpaterne

  • Målt på arealet er Karpaterne Europas største  bjergkæde. Den dækker nemlig ca. 190.000 km² mod Alpernes ca. 176.000 km².
  • Karpaterne er med sine 1.500 km Europas  anden længste bjergkæde efter den Skandinaviske Bjergkæde.
  • Det højeste bjerg i Karpaterne er Gerlachovský štít  i Slovakiet med sine 2.655 meter over havet.
  • Alt efter hvad den rejsende søger, kan Karpaterne besøges året rundt.

Guide til vandretur på Kungsleden i det nordsvenske Lapland

22-10-2014: Helt oppe i det nordsvenske Lapland ligger Kungsleden – en ca. 450 kilometer lang vandresti, som går gennem Sveriges højeste bjerge. Hvert år opfordrer Fjällräven til at snøre vandrestøvlerne, når de inviterer flere end 2.000 deltagere med på 110 ikoniske og udfordrende kilometer af ruten. JP Explorer var med hele vejen. Læs artikel

Guide: Hellere støvler end badesandaler

05-08-2011: Flere danskere har vandrestøvlerne med i bagagen, når de tager på ferie i udlandet. Læs artikel

Nyhed: 108 kilometers hyggevandring

15-09-2010: I løbet af fem år er Fjällräven Classic blevet lidt af en folkevandring. Den øvre grænse sættes ved 2.000 deltagere, som kommer til Nordsverige fra alle verdensdele. Vi tog med på en luksusversion af nyklassikeren. Læs artikel

Anmeldelse: Lidt til en (bjerg)side

28-10-2009: En mangfoldighed af hoteller og lejlighedskomplekser byder sig til for de besøgende i Davos, og selv om nogle hoteller kan opvise mange stjerner, kan ingen matche Hotel Schatzalp. Læs artikel

Guide: Pilgrimsvandring er blevet moderne i Danmark

24-05-2016: Det vrimler med tilbud til folk, der vil vandre. Tirsdag åbner et nyt pilgrimshus i Maribo og i næste måned vandringsruten Camønoen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...