Find mere om:
Guide: 10 smukke europæiske kløfter til.. | rejser.guide.dk

Guide: 10 smukke europæiske kløfter til vandreren

Kløftvandring: Svimlende højder og brusende floder.

Snør vandrestøvlerne og tag på trek gennem fængslende kløfter i europæiske lande som Grækenland, Makedonien og Tyskland. Læs om de skjulte perler her.

Stejle bjergsider læner sig majestætisk ind over skummende floder, mens rovfugle scanner dybet for byttedyr mellem træer og buske.

Hvis et sådant skue lyder tillokkende, så er det med at pakke vandrestøvlerne og opsøge en af de sprækker i jordskorpen, hvor vandet har skåret en fordybning gennem landskabet.

Inden for Europas grænser er der masser af muligheder for at vandre gennem storslåede slugter og kløfter. Den britiske avis The Guardian har samlet 10 bud på en uforglemmelig oplevelse fra græske Vikos til Partnach i Tyskland.

Vikos

Zagori_Vikos_gorge_Oxia_towards_Vikos.jpg

Grækenland bliver i de flestes øjne måske ikke betragtet som et vildnis. Men i det træbevoksede Vikos i de nordvestlige Pindus-bjerge lever der vilde bjørne og vildsvin.

Vikos-kløften er 20 km lang og 1.600 m dyb med fremspring af kalksten. Monodendri er et glimrende sted at starte vandringen med landsbyen Vikos som destination efter seks timer til fods.

Det kan dog også anbefales at køre i bil over kløften med adskillige bjergtagende udkigssteder såsom Oxia og Ay Paraskevi-klosteret. En sti fra Vikos fører ned til den iskolde flod, som det er muligt at svømme i. Af hensyn til glatte klipper er det vigtigt at holde øje med vejrudsigten før en udflugt til Vikos.

Matka

46234590.jpg

Bliver man som besøgende i Makedoniens hovedstad, Skopje, træt af byens kitschede anstrøg, kan turen passende gå til Matka-søen og selve kløften. 15 km sydvest for byen stilles trangen til udendørs aktiviteter.

Her er det muligt at sejle i kano, vandre, klatre, besøge huler og opdage forskellige sommerfugle- og fuglearter. I kløften er der flere klostre tilbage fra Middelalderen. Bus nummer 60 afgår fra Skopje og når frem til Matka efter 40 minutters kørsel.

Ved Matka-søen er der flere restauranter, hvor man kan fylde maven inden vandringen. Flere steder bliver vovemodet dog sat på prøve, når rækværket er væk og udsynet går direkte ned i kløftens dyb. Er du ikke i vandrehumør er en sejltur med indlagt afstikker til Vrelo-grotten med sine fine drypsten et fint alternativ.

Cava d’Ispica

Cava_Ispica.png

Den 13 km lange kløft kan næppe siges at være Siciliens svar på Crand Canyon i USA. Men den er æstetisk tilfredsstillende og ligger mellem de idylliske sydøstlige byer Modica, der er kendt for sin chokolade, og Ispica.

Kløften er let tilgængelig og stille. Rovfugle svæver konstant over klipperne i jagten på firben, slanger og små pattedyr. Hvad der gør kløften unik er tegnene på beboelse helt tilbage fra urtiden i form af grotter, grave, gamle trapper og kirker.

Start i Ispica ad vejen SP47, der snor sig om byens østlige del, og hold øje med skilte til Cava d’Ispica. Betal et par euro i kiosken for at få adgang til den indhegnede vandresektion eller parker længere nede på bakken og gå så langt, du har lyst til i bunden af kløften.

Saklikent

Folie55.JPG

Kløften befinder sig rettelig i Asien, men ligger i Tyrkiets Mugla-provins, der er særdeles populær som rejsemål for europæiske turister. Saklikent-kløften er en vild oplevelse med en hvidskummende flod og tilsyneladende endeløse lodrette klippevægge.

Advarslen ”kig ikke op” giver nærmest mening i disse omgivelser, skriver The Guardian om kløften i bunden af op til 3.000 m høje bjerge. Hvis du trænger til at være alene, kan ønsket dog næppe opfyldes. Kløften er en velbesøgt turistattraktion, da kun fire af de i alt 18 km er tilgængelige til fods.

Før vandringen er det muligt at leje særlige sko - og hjelme på grund af risikoen for løse sten - ligesom det er muligt at drøne ned ad den frådende flod i store baderinge. Ved indgangen til Saklikent er besøgende tvunget til at krydse en kraftfuld kilde ved at holde fast i et reb. Da vandet går til knæene på en voksen er det ikke tilrådeligt at lade børn krydse kilden. 

Gorges du Verdon

Gorges_Du_Verdon.jpg

En times kørsel nord for Fréjus på Cote d’Azur ligger Gorges du Verdon og frister en delvis overset tilværelse. En stor del af kløften blev først rigtigt udforsket i 1905, da ingeniører fra det lokale elselskab hejsede sig ned i dybet.

I dag er kløften og den kunstige sø Saint Croix centrum for udendørs aktiviteter. Den mest imponerende del strækker sig over 25 km mellem landsbyerne Castellane og Moustiers-Sainte-Marie, hvor floden Verdon har skåret en ravine, som er en smal, stejl kløft, dannet af et vandløb. Besøgende kan vandre til Sentier de L’Imbut, der begynder ved landsbyen Aiguines på vejen D71.

Strækningen er omkring otte km lang og kræver fire til seks timers vandring. Her passerer man et 2000 år gammelt enebær-træ og Eventyreren Alfred Martel sammenlignede floden med Styx – der fører til ”underverdenen”. Terrænet er sine steder vanskeligt. Det anbefales ikke at medbringe yngre børn.

Partnach

Partnach.jpg

En fornøjelig og let tilgængelig mini-kløft i de bayerske alper. Kløften er kun 70 m lang, og klippevæggene beskedne med en højde på 80-90 mere. Enestående vandrestiger gør kløften tilgængelig året rundt. Og især i vinterhalvåret, når isen danner flotte formationer og kæmpe istapper, viser kløften sig fra sin mest spektakulære side.

Entrebilletten koster fire euro for voksne. Om aftenen er kløften oplyst – og særlig magisk – om vinteren. Indgangen ligger 20 minutters vandring fra Garmish Partenkirchens OL-anlæg fra 1936. Vandrestien er let at vandre ad, men kan blive særdeles trang på en travl dag.

Efter besøget i kløften kan du vandre op til en biergarten og café. En sporvogn med vintage-vogne fragter dig tilbage med mindre, du går ned ad bjerget til stadion. En gennemsnitsudflugt tager fire til fem timer.

Gola su Gorropu

Sardinien_schlucht_Gola-Su-Gorroppu.jpg

Sardiniens prangende sandstrande får mange turister til at overse øens indre attraktioner. Men det er heller ikke fordi, der bliver gjort et stort nummer ud af at lokke besøgende væk fra kysterne.

Skiltning og adgang til Gola su Gorropu-kløften er beskeden. Men så er eventyret til gengæld også mere eksklusivt, hvis man vover sig ind i den isolerede og dramatiske kløft i Supramonte-bjergene. Med bil fra de østlige byer Dorgali og Cala Gonone er det let at nå parkeringspladsen. Men herfra tager det stadig 90 minutters vandring at nå frem til kløften.

Her er der flere steder blot fem m fra den ene til den anden side, men 400 m fra top til bund. Kalkstenen har fået flotte kurver efter at være blevet eroderet af Flumineddu-floden, og flere steder findes der naturlige bassiner, som det er muligt at svømme i. Terrænet er relativt vanskeligt og kræver visse steder klatreudstyr. Firmaer som Ghivine i Dorgali tilbyder guidede tur.

Vintgar

Blejski_Vintgar_(14686221142).jpg

Bled i Slovenien har en næsten alpin charme over sig i kraft af den stille indsø mellem bjergene med Maria-kirken på sin egen ø som et gejstligt vagttårn. En anden stor attraktion, Vintgar-kløften, ligger fire km mod nord og er blot 1,6 km lang.

Landsbyen Podhom er et glimrende udgangspunkt for vandringer til de forskellige udsigtssteder. Langs kløften er der solidt anlagte stier, der fører de besøgende ad træbroer over den heftige Radovna-flod. Turen langs kløften ender på en bro med udsyn ud over det imponerende Sum-vandfald. Herefter fører stien væk fra floden og op til Skt. Katharina-kirken, hvor der igen er et spektakulært udsyn.

En rask vandring fra Bled til kløften og tilbage strækker sig over 10 km. Sum-vandfaldet tager sig bedst ud, hvis man vandrer ad den lille sti bag ved snack-butikken i bunden af kløften.

Cares

Ruta_del_cares.jpg

12 km lang og 1000 m dyb. Cares-kløften i Spanien er en klassisk en af slagsen og byder på en dramatisk, men sikker vandretur ad stier, der oprindeligt blev etableret som arbejdsvej for ansatte på det lokale vandværk.

Begynd den 15 km lange vandring i landsbyen Cain i Picos de Europa-nationalparken og nyd de svimlende udsigter over floder og bjergsider til Poncebos. Kløften starter nord for Cain og omfatter en tæt passage mellem massive bjergsider. Snart er vandreren højt til vejrs over den frådende flod.

Det meste af ruten er jævn, men flere steder er der betragtelige stigninger. Besøgende bør notere sig, at stierne kan være særdeles befærdede i weekender om sommeren, hvor det også kan være vanskeligt at finde en parkeringsplads.

Samariá

Agia_Roumeli_-_Agios_Antonios_–_01.jpg

Kreta er Europas Mekka for kløftvandring. Sydvest-kysten er arret med dybe sprækker i de majestætiske hvide bjerge på næsten 2000 m. Under 2. Verdenskrig skjulte allierede soldater og modstandsfolk sig i kløfterne, hvoraf Samariá er den mest berømte.

Organiserede vandringer i Samariá kan arrangeres hos ethvert større turistcenter på øen, men den afsides beliggenhed betyder, at der er en del transport forbundet med at nå frem. En bustur til kløftens begyndelse nær Omalos og til slut en færgesejlads fra Agia Roumeli til de nærmeste havne nær vejnettet, hvor bussen venter.

Den 16 km lande vandretur går dog for at være berusende. Her stiger man ned fra næsten alpine højder til nåleskoven i bunden af kløften. Halvvejs ligger spøgelses-landsbyen Samariá – et glimrende hvilested på sidste del af turen, hvor kløften snævrer ind til blot to m ved ”jernporten”.

Guide til vandring i Europas kløfter og slugter

12-09-2015: Snør vandrestøvlerne, og tag på trek gennem og langs fængslende kløfter i europæiske lande som Grækenland, Makedonien og Tyskland. Læs om de skjulte perler her. Læs artikel

Nyhed: Danskerne vil helst på badeferie

29-06-2010: 4 af 10 danskere foretrækker at tage på badeferie – og gerne til Spanien. Læs artikel

Guide: Her er det godt at vandre

20-10-2009: For at få gode oplevelser på trekking behøver man ikke nødvendigvis tage på toppen af Mont Blanc. Både i Danmark og resten af Europa er der masser af andre gode steder at gå. Explorer giver her forslag til en række ture med forskellig sværhedsgrad. Nogle kræver mere udholdenhed end andre. Andre stiller særlige krav til udstyret. Nogle af stederne kan vejret være omskifteligt. Læs og bliv inspireret. Læs artikel

Guide: Her må der både ryges og rejses

06-11-2009: Eller også må der kun rejses. Spies har udarbejdet en oversigt over rygereglerne på de mest populære feriemål. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...