Find mere om:
Mød det skjulte Algarve | rejser.guide.dk

Mød det skjulte Algarve

Algarve er kendt for sine lækre strande og golfbaner, men Portugals sydligste region har andet at byde på. Snør støvlerne og tag med på vandretur i højlandet.

Portugals sydligste region, Algarve, har gennem de seneste år - stykke for stykke - fået et 300 km langt sammenhængende stisystem, der snor sig fra den spanske grænse i øst ved byen Alcoutim gennem højlandet til den forblæste, rå og klippefyldte portugisiske vestkyst, hvor den slutter ved Europas yderste sydvestlige punkt, Cape St. Vincent.

Det storstilede vandrestisystem, der går under navnet Via Algarviana, har dels et naturbevarende formål, dels skal det fastholde job i servicesektoren i Algarves højland.

Håbet fra de lokale turistmyndigheder er, at turister fra bl.a. Nordeuropa får øjnene op for det centrale - kuperede - Algarve. Det bølgende bakkelandskab byder på masser af oplevelser for vandrere, cyklister og ridende. Turistmyndighederne kalder selv området for ”det skjulte Algarve”. Algarves indland er bemærkelsesværdigt uspoleret med billedskønne byer som Alte og Salir. Det er en verden langt væk fra det hektiske strandliv.

»I de sidste 10-15 år har vi forsøgt at vise et mere kulturelt og naturspændende Algarve. Netop som et alternativ til sol og golf,« fortæller projektchef i Via Algarviana Joao Ministro.

Svært for landbruget

Jyllands-Postens udsendte medarbejder tog projektchefen på ordet og trak i vandrerstøvlerne og spændte en survival kit på ryggen for at afprøve højlandets herligheder med udgangspunkt i den pittoreske landsby Alte med de hvidskurede huse i det centrale Algarve en lille times kørsel fra sydkystens lokkende strande og fra lufthavnen i Faro.

Vandreturen går ad støvede grusstier gennem landskaber med sparsom vegetation og ad små snoede asfaltveje. Stien fører gennem plantager med mandel- og oliventræer og fortsætter gennem affolkede landsbyer, hvor kun de ældste beboere er blevet tilbage.

Træerne i haverne bugner med frugter: figner, abrikoser, citroner og appelsiner. Kirkeklokker bimler i det fjerne, og en enlig traktor brummer på marken.

Stisystemet er nøje planlagt, så det passerer forbi restauranter og overnatningstilbud - pensionater, små hoteller, private lejligheder - til gavn for både de vandrende og det lokale næringsliv.

Området har ligesom de fleste andre udkantsegne problemer med massiv affolkning, fordi de unge flytter til de store byer eller ud til kysten, hvor der er masser af job i servicebranchen. Det har bl.a. været svært for de små traditionelle landbrug at få økonomien til at hænge sammen i de seneste årtier. Nogle få af områdets bønder har lagt om til økologisk drift og servicerer de forbipasserende turister med frisk brød, honning, lækre oste og chorizopølser - alt hjemmelavet, forstås.

Langt hovedparten af markerne langs ruten bliver ikke dyrket længere, men er omdannet til frodige blomsterenge. Landbrugets brønde står langs vejen som historiske monumenter.

Nøje planlagt stisystem

Den 16,2 km lange rute mellem Salir og Alte, som vi afprøver, bliver betegnet som en af de letteste af de 14 strækninger på Via Algarviana, selv om flere af deltagerne på turen får mælkesyre i benene på vej op ad en stejl grussti med bump og sten. Selskabet tilbagelægger otte km på små tre timer med indlagt frokostpause med lokal vin, landbrød og tapas i det grønne.

Andre steder på Via Algarviana er strabadserne mere udfordrende. Især strækning nummer 10 fra Monchique til Marmelete bringer den vandrende op i højere luftlag - til gengæld bliver man forkælet med fantastiske panoramaudsigter over havet og bjergene. I Serra da Monchique ligger bjerget Fóia, der med sine 902 meter er Algarves højeste punkt. På en klar dag kan man herfra se til Cape St. Vincent og til Faro.

En god og trænet vandringsmand vil kunne klare hele Via Algarviana på et par uger. Men det er slet ikke nødvendigt at gennemføre hele strækningen for at få gode oplevelser. Kortere strækninger kan gøre det. Og man kan hoppe på ruten hvor som helst. Selv om mange af strækningerne er øde og mennesketomme, så sikrer god skiltning på ruten, at det ikke kan gå helt galt.

Turistmyndighederne anbefaler foråret og efteråret til denne type anstrengelser i Algarve - sommeren er for varm. Og ikke nok med det: Der er så tørt, at der er stor risiko for skovbrande i højlandet.

Men det hjælper altid på humøret, når solen smiler, hvilket den også gør på de mildere årstider. Et godt råd er at tage af sted med en ven. Og så skal man ikke kimse ad en god kondition, der er forudsætningen for at kunne nyde strabadserne, når det går op og ned.

Rejsen dertil

Fly: Et par ruteselskaber har direkte forbindelse fra Danmark til hovedbyen Faro i Algarve:

  • Norwegian flyver fra København.
  • Ryanair flyver fra Billund.

Charter: Bravo Tours flyver fra København og Billund, Århus Charter fra Aalborg og Star Tour fra København.

Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret til Algarve af Turismo de Portugal.

3 råd til rejsen

Algarve: Den portugisiske sydkyst blev i nogles øjne synonym med en lidt tarvelig, klichéfyldt ferieform, der vel kan koges ned til sol, sol, sol, fadbamser og steaks med pommes frites og tomatsalat, da Algarve i 1980'erne blev et mekka for solhungrende nordboere på linje med Mallorca og Costa del Sol. Trods den store interesse faldt kvaliteten af rejseselskabernes tilbud gradvist, fordi selskaberne blev presset ud fra de attraktive områder. Siden er der blevet renset ud i de dårlige hoteller, og samtidig er Portugals sydligste region blevet forsynet med en perlerække af golfbaner, som har trukket et nyt publikum til. Det har givet Algarve en turistmæssig renæssance, og bl.a. danske turister er stadig glade for regionen. På årsplan er der registreret 15.000 danske besøgende på de officielt klassificerede hoteller. Tilsammen står de for små 100.000 overnatninger om året.

Vandring: Vandreture i det centrale Algarve er et alternativ til de turister, der ønsker at se andre sider af Portugals sydligste region. Via Algarviana er en national vandrerute, men samtidig en del af et fælleseuropæisk vandrestisystem.

På nettet: www.viaalgarvianna.org - www.visitalgarve.pt - www.visitportugal.com

Guide til en vandretur i Ejer Bjerge

04-08-2015: En vandring i Ejer Bjerge byder på Danmarks højeste tinder, kokasser, gratis overnatning, en sikker slankekur og en heks, der slog Lindormen ihjel med sin kost. Læs artikel

Guide til byferie i Porto

17-08-2008: Stemningsfulde Porto er en skøn blanding af moderne storby, maleriske kvarterer og storslåede udsigter over Douro-floden. Læs artikel

Guide til de mere ukendte sider af Portugal

12-07-2016: Mange danskere forbinder den nyslåede europamesternation med Lissabon og portvin. Men Portugal har meget andet at byde på, siger kendere. Læs artikel

Guide: Pilgrimsvandring er blevet moderne i Danmark

24-05-2016: Det vrimler med tilbud til folk, der vil vandre. Tirsdag åbner et nyt pilgrimshus i Maribo og i næste måned vandringsruten Camønoen. Læs artikel

Guide til portvin og Douro-dalen i Portugal

23-09-2015: Floden bugter sig gennem landskabet omgivet af kilometer efter kilometer af grønne vinranker, hvor portvinsdruerne gror, og de stolte producenter har deres gårde. Douro-dalen er et pittoresk bekendskab med lækker vin i overflod. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...