Find mere om:
På kanten af Europa | rejser.guide.dk

På kanten af Europa

Nordkap behøver ikke være toppen på turen til Nordnorge. Vandring på øen Sørøya er en rival.

320 meter frit fald. Det har man udsigt til, hvis man kigger ud over kanten på klippen Kjøttvikfjellet på Sørøya, Norges fjerdestørste ø i Finnmarken i vort broderlands nordligste del. Retter man blikket op, stirrer man ud over hav, hav og atter Barentshav.

»Næste stop er Grønland,« siger Knut Arne Iversen.

Den høje nordmand er den ene af to guider, som på en varm sensommerdag i august har ført en gruppe vandrelystne danskere til afgrundens rand. Ud over at være smukt og storslået er her også forblæst. Mens jeg knipser løs med kameraet, river vinden remmen over hovedet på mig. Over os bruger et par havørne opdriften fra stormen til at holde sig mageligt på vingerne.

Sjældent solskin

Efter at have studeret de forrygende vidder og nogle græssende rener er det tid til lunsj, som frokost hedder på norsk, på en plet med både læ og sol. At den skinner, er ikke standard på disse kanter

»Sidste sommer havde vi to solskinsdage. Vejret kan skifte fra skyfrit og 20 graders varme til tæt tåge og 5 grader på få øjeblikke,« fortæller Knut Arne Iversen og tager en slurk vand af flasken, som han fyldte i et vandløb kort før spisetid.

Madpakkerne fremstiller vi ved den velassorterede morgenmadsbuffet på Hotel Rica i Hammerfest tidligt om morgenen inden afgangen med katamaranrutebåden ”Rypøy”.

Sejladsen går via små anløbssteder på Sørøya. I en af minihavnene kommer færgens kran i brug, da en sekshjulet ATV skal læsses af. Med en smøg i mundvigen sætter en kvinde i trediverne sig bag styret på maskinen og triller af sted med en jævnaldrende veninde som passager.

Vi går fra borde i fiskerflækken Akkarfjord. Blandt indbyggerne er den 43-årige Frode Jakobsen, som netop har sendt sine børnebørn på fem og syv år med færgen.

»De var vilde med at være her. Her er ligesom i Kardemommeby. Du kan gøre, hvad du vil, så længe du ikke skuffer andre,« fortæller Frode Jakobsen, der vendte hjem til sin fødeby for et halvt år siden efter 22 år i Lakselv på fastlandet.

»Jeg arbejder på fiskefabrikken og spiller lidt guitar af og til. Jeg var guitarist i bandet Island. Vi spillede symfonisk metalrock med ø-inspiration,« fortæller den langhårede mand, inden han fortsætter luftningen af hundene Chanie og Blackie.

Modne multebær

Ved Kjøttvikfjellet serverer Knut Arne Iversen medbragt termokandekaffe og lefser, en slags pandekager. De smager fint, men bedre er de vildtvoksende og velsmagende vandresnacks i form af multebær og blåbær.

»De skulle nu have været plukket for en uge siden. De er vel modne,« mener vores anden guide Elisabeth Müller.

Men hvem skulle have høstet bærrene? Her bor jo ingen. Jo, bag et bakkedrag befinder der sig en gård med tilhørende marker.

»Der bor et belgisk par, som fik nok af bylivet,« fortæller Knut Arne Iversen.

Få minutter senere kaster han og nogle af danskerne sig i det turkisblå hav ved Gamvik. Trods en frisk vandtemperatur på syv-otte grader og udsigt til sne på nogle af bjergskråningerne i horisonten vurderes stranden som kandidat til temaet ”Badeferie ved og i Barentshavet”.

»Der mangler bare en strandbar,« lyder det på vej tilbage mod Akkarfjord.

Her kommer skoleleder Alvin Vaséli med et perfekt tilbud efter fem timers vandring.

»Sæt dig ned og få en øl,« siger han fra sin fortrappe, hvor han nyder solen sammen med sin tyske kæreste og lærerkollega Christine Witt, der forlod Berlin til fordel for Akkarfjord for fire år siden.

Over en kold Arctic-pilsner fortæller parret om undervisningen af skolens ni elever og Akkarfjord som et vækstcenter.

»Her bor 70-80 mennesker mod 50 for fire år siden. Det er en relativt stor fremgang. Tilflytterne er bl.a. kreative folk med mange ideer og uden faste arbejdstider. Nogle er ved at lave et galleri, andre en restaurant og en turistinformation,« siger Alvin Vaséli og tilføjer:

»Og så har vi kun få minutter til Hammerfest og fem timer til Berlin.«

Obsternasig opkomling

Kort efter sejler ”Rypøy” os tilbage til Hammerfest. På en bænk med havneudsigt nyder tre trætte vandringsmænd tre høkerbajere købt til 30 kr. pr. stk. i et ICA-supermarked.

»Nej, det gjorde I vel ikke. Det kunne have kostet jer en bøde på 2.000 kr. hver. Det er forbudt at drikke alkohol på åben gade,« siger Elisabeth Müller bestyrtet under middagen - kongekrabbesuppe til forret, fulgt af rensdyrbøf samt crème brulée med multebær - på Rica Hotel.

Tidlig sengegang, for der er afgang med Hurtigrutens ”Trollfjord” kl. 7.45 næste morgen. Destinationen er Honningsvåg, der pga. en pæn befolkningstilvækst er blevet opgraderet til at være by i stedet for bygd. Det har man udnyttet til at kalde sig ”Verdens nordligste by” til Hammerfest-boernes ærgrelse.

»Det slogan har i mange år tilhørt og markedsført Hammerfest,« fortæller Knut Arne Iversen, mens han og jeg nyder livet i et af fartøjets to boblebade på dækket med udsigt til høj sol og knap så høje fjeldskråninger.

På Havøy er de forsynet med vindmøller; et omdiskuteret fænomen i Norge. Møllerne spolerer den uspolerede natur, hedder det sig. Honningsvåg når vi ved middagstid. Frokosten består af torsketunger til 185 kr. Til den pris sørger Café Corner for at dybstege den norske delikatesse og garnere dem med en kartoffel og lidt gulerodssalat.

Nordkap narrer

Efter maden er der tid til et kig i en samisk souvenirbiks på havnen. Blandt rensdyrskind, gevirer og hæklede dukker har den 79-årige Marit og hendes 12 år yngre veninde Berit travlt med at strikke og drikke kaffe.

»Vi bor i Karasjokk, men flytter herop med de yngre generationer om sommeren på grund af rensdyrdriften og hjælper til med at passe butikken,« fortæller Marit, en af de ældre repræsentanter for Norges ca. 20.000 samer.

Herpå går det i den på Hurtigruten medbragte lejebil mod Nordkap. En snes kilometer fra Europas påstået nordligste punkt er det tid til at strække ben. Målet for vandringen er - Europas nordligste punkt: Knivskjellodde.

»Odden ligger lidt nordligere, men Nordkap promoveres som toppen af Europa, fordi det er mere spektakulært,« forklarer Knut Arne Iversen.

At han har ret står klart et par timer senere, da vi når Knivskjellodden. Bevares, flot er det barske landskab, og de obligatoriske rener pynter også. Men så heller ikke mere. Alligevel er der de øde forhold taget i betragtning et mægtigt leben. Nogle vandrere har slået lejr på stranden. De får selskab af to unge schweiziske kvinder, som også vil overnatte lidt nord for Nordkap. Det samme gælder tre danskere, som triller forbi os på mountainbikes.

Vi nøjes med en kaffepause inden returen til bilen. Kort før Nordkap står den på slalomkørsel mellem rener, som sindigt trasker af sted på asfalten og af og til farer forvildet på tværs af vejen. Mens vi undgår at ramme de trafikusikre dyr, slipper vi ikke for en entré til Nordkap på 235 kr. pr. næse.

»Entreen får megen kritik, fordi nogle mener, at den er i konflikt med den norske allemandsret,« fortæller Elisabeth Müller.

Kraftig cocktail

En halv time i solnedgangen på Nordkap bliver det til. Så har man været der. En rar fornemmelse, men ovenpå gårsdagens eventyr på Sørøya er der lidt turistfælde over Nordkap. Og så er myten om stedet tilmed falsk.

Tilbage i Hammerfest efter to timers kørsel resterer kun én ting: Baren Redrum, hvis navn frister, fordi det stammer fra Stanley Kubrick-gyseren ”Ondskabens Hotel”.

Redrum på norsk giver dog ingen ståpels, som gåsehud hedder på norsk.

Ud af højttalerne toner bl.a. Rasmus Seebachs ”Kærligheden kalder”.

Dagen efter kalder Danmark.

LÆS OGSÅ: En by med opvarmet fortov

Rejsen dertil

  • Fly: Jyllands-Postens medarbejder fløj med Cimber Sterling til Oslo og derfra til Alta - 80 km fra Hammerfest - med Norwegian. SAS flyver også på denne rute. Hjemrejsen gik med Widerøe fra Hammerfest til Tromsø, videre til Oslo og derfra sydpå med Cimber Sterling. Samlet pris ca. 3.000 kr. www.cimber.dk, www.norwegian.com, www.wideroe.no, www.sas.dk
  • Billeje: Leje af bil koster ifølge www.holidayautos.dk fra 546 kr. pr. dag for en Nissan Micra. En liter benzin koster ca. 14,50 kr., diesel er et par kroner billigere.
  • Sejlads: At sejle med Hurtigruten fra Hammerfest til Honningsvåg koster 335 kr. for en voksen, mens prisen for at få en personbil med på samme strækning er 400 kr. www.hurtigruten.no. Den én time lange sejltur fra Hammerfest til Akkarfjord på Sørøya koster 97 kr. pr. person.
  • Hotel: Ud over udsigt over vandet ved Hammerfest tilbyder Rica Hotel et dobbeltværelse for 1.200 kr. fra 24. juni til 21. august (1.795 kr. resten af året) inkl. stor morgenmadsbuffet i hotellets restaurant, der om aftenen bl.a. serverer rensdyrbøf, torsk og hellefisk. www.ricahotel.no. Thon Hotel er 300 kr. billigere. www.thonhotels.no. På Sørøya er den eneste overnatningsmulighed den lokale skole. Pris: 100 kr. pr. nat inkl. vandrerhjemsstemning med fælleskøkken og 25 meter svømmebassin. www.akkarfjordskole.no.
  • Guider til vandreture: En guide til den fem til syv timer lange vandreturen på Sørøya koster 550 kr. pr. person for en gruppe på mindst fem. En guide til den omtrent lige så lange tur på Knivskjellodden koster 800 kr. pr. person. Minimum to deltagere.
  • Mere information: www.hammerfest-turist.no, www.nordnorge.com, www.visitnorway.dk.

Morgenavisen Jylland-Posten var inviteret af visitnorway.dk

Råd til rejsen

  • Gratis madpakke: Skal man på vandretur, eller er man bare en prisbevidst madpakkeelsker, kan man på flere norske hoteller - efter at have spurgt en tjener - kreere en madpakke med ingredienser fra morgenmadsbuffeten. Dette tilbud gælder f.eks. på Rica Hotel i Hammerfest, www.rica.no.
  • Solcreme og skiundertøj: Vejrforholdene i Nordnorge er uforudsigelige og kan på kort tid skifte fra høj sol og varme til kulde og regn. Pak derfor både solcreme og sommertøj samt varme klæder ud over vandrestøvler, fiskegrej og andet vildmarksudstyr.
  • Spis med kniv og gaffel: Peppe's Pizza på havnen i Hammerfest tager 250 kr. for en B'n'B-pizza med mørbradbøf, pommes frites og bearnaise a la Sven Erik. Et 5 kr. dyrere alternativ finder man på Rica Hotel i form af nordnorsk laks med salat, amandinekartofler og citronsovs. Entrecôte med pommes duchesses, rødvinssovs og grønt står i 275 kr. Smækker man en halvtredser oven i den pris, venter der rensdyrsbøf eller frisk hellefisk.

Guide: Pilgrimsvandring er blevet moderne i Danmark

24-05-2016: Det vrimler med tilbud til folk, der vil vandre. Tirsdag åbner et nyt pilgrimshus i Maribo og i næste måned vandringsruten Camønoen. Læs artikel

Guide: Norges hvide perler

23-09-2011: Langs Norges sydlige kyster ligger en række små byer med hvide træhuse og dejlige strande. Læs artikel

Guide til Polynesien - perfekt til ferie

14-07-2011: 30 grader og sol hver eneste dag. Ingen farlige dyr, kriminalitet eller fattigdom. Læs artikel

Guide til fjeldtur i Jotunheimen

17-06-2011: Det smukke Jotunheimen i Norge er en blanding af fjeld, sol, frisk luft og god fjeldmad. Læs artikel

Nyhed: Hvor isbjørnene hersker

10-02-2011: Longyearbyen på Svalbard er klodens nordligste by med flere end 1.000 indbyggere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...