Find mere om:
Guide: Sådan kommer du godt i gang med.. | rejser.guide.dk

Guide: Sådan kommer du godt i gang med at vandre

Selvom man tænder på tanken om at vandre i smuk natur med gode venner eller familien, kan det være svært at vide, hvor man skal starte for at få en god oplevelse med vandringen. Men med et par simple forholdsregler kan de fleste få godt hul på vandrelivet.

Vandring boomer hos danskerne. Det oplever Troels Matz, der hvert år holder flere foredrag om vandring både i Danmark og langs Caminoen i Spanien. I år har der ligefrem været ventelister for at komme med til forårets foredrag.

Den stigende interesse betyder, at flere og flere nybegyndere overvejer at snøre vandrestøvlen og begive sig på tur for første gang. Det skal holdes nemt og simpelt i starten, hvis man skal have en god oplevelse.

Giv dig selv en let start

At vandre kræver både udstyr og planlægning, men faktisk kan man planlægge sig uden om at skulle investere i alt for meget udstyr fra starten.

»Vi ser flere og flere som vælger at vandre om dagen, men så om aftenen tjekker ind på et vandrehjem eller et herberg, så de ikke skal slæbe kogegrej og telt med rundt. Det letter rygsækken og også arbejdet. Mange står af, når de efter en lang dags vandring skal hen og slå lejr og sørge for mad over bål eller blus,« forklarer Troels Matz, der også er marketingskoordinator ved Spejder Sport.

En del vælger også at droppe kun teltet og overnatte i små shelters, der er opsat over stort set hele Danmark. De fleste af dem kan findes på ”Shelter App”, hvor man også kan finde koordinator til stederne, som smartphonen kan tage sig af.

»Der er som regel et lille bålsted, og mange af dem er gratis eller koster tæt på ingenting. Det er billigere end vandrehjem, men letter stadig arbejdet med at overnatte ude,« siger Matz.

Vælger man at droppe eget telt, skal man dog huske at orientere sig efter det næste mål – og med vandrehjem og campingpladser er det altid bedst at reservere overnatning. Overnatter man i telt, skal man huske at orientere sig på Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside om, hvor man må overnatte i det fri.

Test dit udstyr

Vandresko eller –støvler er første og vigtigste punkt på indkøbslisten. På vandreture kommer man ikke uden om, at fodtøjet spiller førsteviolin. Troels Matz anbefaler, at man tester sit udstyr og især sit fodtøj ved at gå nogle mindre testture, før vandringen kalder.

»På en testtur kan man foregribe mange af de problemer, der kan opstå på turen. Man opdager, hvis sokkerne skal være tykkere, skoene gnaver eller rygsækken er pakket for tungt, og det er meget bedre at opdage den slags hjemme i kvarteret, end hvis man først er taget på langfart,« siger han.

Mange overraskes også over, at det kan være hårdt at gå langt.  Knæ og ryg kommer på mere arbejde, end man er vant til, og det er også en af grundene til, at mange vælger at sikre sig en god nats søvn, når de er på tur.

Planlægning er en balancekunst

For at sikre overnatning eller teltplads er det fint at beslutte, hvor langt man cirka vil gå om dagen, så man kan booke på forhånd. Alternativt kan man overnatte det samme sted flere nætter og gå på endagsture derfra. Under alle omstændigheder slipper man ikke for at planlægge lidt, for eksempel hvad man vil se, og hvor man vil sove.

»Jeg har vandret i årevis, og jeg har aldrig oplevet en plan, der holdt 100 pct.. Nogle gange regner det, måske har man overvurderet sig selv eller man kommer forbi et sted, der er så smukt, at man bliver der noget tid. Der skal være plads til alle svinkeærinderne også,« siger Troels Matz.

Desuden skal man ikke lægge urealistiske planer for turen. Vandring er nemlig en af de få aktive ferieformer, hvor man kan være rigtigt sammen.

»Dyrker man motion, er der altid nogen, der er bedre end andre, og folk deler sig op. Vandring er magisk, fordi venner eller familier kan gå sammen i flere timer og hyggesnakke eller være stille sammen. Det er samvær, som man ikke oplever på en landevejscykel eller på all inclusive-hotellet,« slår Troels Matz fast.

Her er godt at vandre for begyndere:

Thy Nationalpark: Danmarks måske flotteste og mest øde vandringsområde. Det var her ulvene slog sig ned, da de vendte hjem til Danmark. Thy-parken har en flot kyststrækning langs Vesterhavet samt flotte sletter og bakker. Der er både shelters i Thy Nationalpark, og enkelte veje og småbyer løber også igennem, så der er mulighed for at handle og overnatte uden telt, hvis man går efter det.

Fjordstien, Sjælland: De 275 kilometers kystvandring langs Sjællands vestkyst er perfekt til begyndere. Man kommer forbi kystbyerne, men runder også både Roskilde Fjord og Isefjord, der beskrives som en af Danmarks smukkeste. Det er nemt at planlægge overnatning langs ruten.

Gendarmstien, Sønderjylland: Fra Padborg til Als løber 74 kilometers vandresti. Gendarmstien er mere kupperet end andre danske vandreture og er i 2015 blevet opgraderet med bedre afmærkning af ruter og mindre asfalt på turen. En god mulighed for begyndere, der vil være sikre på at finde vej.

Jämtland, Sverige: Midt i Sverige ligger et af landets flotteste fjeldområder. Jämtland er specielt velegnet til begyndere, fordi man deroppe kan gå turen ’trianglen’. Tre store camps med overnatningsmuligheder og indkøb ligger i en trekant med cirka 20 kilometers sti mellem hver. Udsigten er spektakulær, stierne er godt afmærkede, ruterne er velegnet til børn og der er masser af mennesker. Desuden kan Jämtland nås med nattoget fra København, eller via fly til Trondheim, hvor man kan tage bus og tog videre fra.

Dolomitterne, Italien: Drømmer man om at vande i Alperne er Dolomitterne alletiders første forsøg. I Cortina-dalen kører skiliftene også om sommeren, og her kan vandrere tage en lift op i højderne og vandre i det bjergtagende landskab hele dagen og så tage den sidste lift ned sidst på eftermiddagen, spise aftensmad på en restaurant og sove i en rigtig seng om natten. I stedet for at brænde al energien af på bjergsiderne, kan man nøjes med at vandre oppe i højderne uden at skulle kæmpe sig op og ned ad bjergene.

Guide: Sønderjysk vandrerute får internationalt blåstempel

05-05-2015: Gendarmstien fra Padborg til Høruphav på Sydals bliver tirsdag Danmarks første certificerede kvalitetsvandrevej. Læs her, hvad du kan opleve på ruten. Læs artikel

Guide til forberedelser til næste års campingsæson

22-11-2015: Selv om året går på hæld, kan man sagtens nyde sine campinginteresser i den mørke tid. Brug tiden til at få tjekket grejet, find de gode apps, der hjælper på turen, og få ideer på nettet til den kommende sæson. Læs artikel

Guide: Vandre-veteran: Gør gåturen til et eventyr

18-02-2015: Anne-Mette Nørregaard har krydset indlandsisen på Grønland, stået på ski i Antarktis og besteget høje bjerge. Se hendes tip og råd til vandreture – både til den ultimative eventyrer og til børnefamilien, der oplever naturen for første gang. Læs artikel

Guide: Træn inden skiferien på en endagstur

08-01-2015: Skiferien står for døren, og vil man have det maksimale ud af turen, er det er en god idé at ryste den værste stivhed ud af kroppen inden afrejsen. Det kan f.eks. gøres med en endagstur til Sydsverige eller et besøg på et indendørs skicenter i Danmark. Læs artikel

Guide til golf i Søhøjlandet

04-08-2013: Nytænkning skaber Nordens største golfanlæg. Silkeborg Ry Golfklub tilbyder 54 huller på to meget forskellige baner. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...