Find mere om:
Guide: Vandre-veteran: Gør gåturen til et.. | rejser.guide.dk

Guide: Vandre-veteran: Gør gåturen til et eventyr

Anne-Mette Nørregaard har krydset indlandsisen på Grønland, stået på ski i Antarktis og besteget høje bjerge. Se hendes tip og råd til vandreture – både til den ultimative eventyrer og til børnefamilien, der oplever naturen for første gang.

”Der findes ikke den onde tanke, man ikke kan gå sig fra.” Under det motto har eventyreren Anne-Mette Nørregaard begivet sig ud i verden med vandrestøvler og rygsæk. Se hendes liste over mindeværdige vandreture.

1. Endagsture i Danmark

Den menneskelige krop er bygget til at gå, og intet er så beroligende som at vandre. Det siger 42-årige Anne-Mette Nørregaard, der er uddannet fysioterapeut, og som gerne tager sin egen fireårige datter med ud på mindre vandreture.

Børn er derfor ingen hindring og den bedste start for uerfarne vandrere er éndagsture i Danmark. Man kan finde inspiration på www.udinaturen.dk, som Naturstyrelsen står bag. Her er der adgang til kort og information om stort set alle kortere vandreture overalt i Danmark.

- Hærvejen ned gennem Jylland er et klassisk bud på en god vandrerute. Der er overnatningsmuligheder hele vejen ned, og man kan vælge bare at gå et lille stykke af den knap 300 kilometer lange rute fra Viborg til Padborg. Randbøl Hede ved Billund er et andet godt bud. Her har man skov, hede og et stort naturcenter og gå-ruter på tre, seks eller 10 kilometer, siger Anne-Mette Nørregaard, der har skrevet vandreguiden ”Den gode tanke rækker længere”. 

2. Lej en bil på Mallorca

Alternativt kan man planlægge sin næste charterferie sådan, at man minimum tager én dag væk fra feriebyen, lejer en bil og kører ud i naturen. Mulighederne er utallige på Mallorca, Italien eller det græske øhav.

- Der er de mest vidunderlige bjerge og vandreruter f.eks. på Mallorca. Så tag en dagstur, kom hjem klokken 16 og hop i poolen, siger Anne-Mette Nørregaard. 

3. Weekendtur til Harzen

Har du mod på en lidt længere vandretur med overnatning, er Harzen oplagt. Det nordtyske bjergområde er også ideelt til mountainbike.

- Man kan tage på mega-eventyr i Harzen, uden at det behøver blive ret dyrt. Her kan du gå smukke dagsture og bo på Bed & Breakfast eller hotel. Det er lidt mere luksus, og når du kommer ned efter en god dag i bjergene, kan man nyde en øl og en schnitzel, siger Anne-Mette Nørregaard.

4. Vandretur i Hallandsåsen

En anden tur i Danmarks baghave går til Hallandåsen i Sydsverige. Vandringen op og ned af åsen byder på flotte havudsigter og gode lejrpladser ved både skov og vand.

Anne-MetteNørregaard3.jpg

- Det er en rigtig god begyndertur. Der er overnatning i shelters, så man ikke behøver at have telt med, selvom der er ’allemandsretten’ i Sverige, så man kan overnatte overalt. Der er adgang til vand og mulighed for at handle undervejs. Det er en rigtig flot tur, hvor man slutter af i Båstad, der er en super dejlig svensk by, siger Anne-Mette Nørregaard.

5. Vin, bøffer og vild natur i Argentina

For den erfarne vandrer er Argentina et rent slaraffenland. Anne-Mette Nørregaard er især fascineret af den sydlige region, Patagonien, samt bjergbyen Mendoza mod vest. Hun foreslår, at man køber en flybillet til Buenos Aires og derfra kører videre med bus.

- Sæt dig i Buenos Aires med din rejseguide og beslut dig for, om du vil til Mendoza, Andelsbjergene og landets største vindistrikt eller sydpå til de store naturparker, floderne og vandringen. Man kan også vælge at tage på rideferie. Det finder man overalt i Argentina. Og glem ikke bøfferne og rødvinen. De har nogle vanvittig gode bøffer, siger Anne-Mette Nørregaard.

6. Kryds indlandsisen på ski

En tur over indlandsisen med ski og pulk er ikke for nybegyndere. Den godt 600 km lange tur fra Sønderstrømfjord i vest til Isortoq i øst byder ud over mødet med isens storhed og larmende stilhed på vabler, kulde og blæst og dårlig mad. Anne-Mette Nørregaard foretog turen i 2005.

- Det er én lang fysisk præstation, men det er en kæmpe oplevelse. Mentalt er det også ekstremt hårdt. Man går meget i sine egne tanker, og det kræver, at man er i stand til at holde et godt og positivt fokus. Du går simpelthen længere på literen, hvis du formår at lægge bitre og trælse tanker fra dig, siger Anne-Mette Nørregaard, der oplever de lange vandreture som ”ren meditation i bevægelse.”

7. Bestig Antarktis højeste bjerg

I vinteren 2007-2008 var Anne-Mette Nørregaard på en pionerekspedition til Antarktis sammen med to norske kvinder. Ekspeditionen på verden mest ugæstfrie men smukkeste kontinent varede i 36 dage og blev en uforglemmelig oplevelse på godt og ondt, bl.a. besteg hun som den første danske kvinde Antarktis højeste bjerg, Mount Vinson (4962 m).

  - Vi gik fuldstændig i ingenmandsland og måtte navigere ud fra kort fra 1960. Terrænet var virkelig ufremkommeligt, vejret var dårligt, og vi endte med at havne i et frossent vandfald, hvor vi rodede rundt i to døgn. Der var dybe spalter i isen, og jeg gik i en konstant angst for at falde ned i intetheden, i et uendeligt isdyb, siger Anne-Mette Nørregaard.

Dødsangsten gav hende dog en erkendelse, som hun er glad for i dag. 

- Dengang handlede alt om mig, mig og mig. Men pludselig gik det op for mig, at min død ikke bare gjaldt mig, men at også andre mennesker ville blive voldsomt kede af det f.eks. mine forældre og min kæreste. Jeg tror oplevelsen har gjort mig til et bedre menneske, siger Anne-Mette Nørregaard, der dog ikke ubetinget vil anbefale andre at tage samme tur.

- For mig skal det være sjovt at tage på eventyr. Her fik jeg presset mig selv så langt ud, at det ikke længere var sjovt. Til gengæld ved jeg nu helt ind i min kerne, at jeg ikke sådan er til at knække. Det kan godt være, at jeg ikke vinder på en fem-kilometer, men på en 500-kilometer er jeg uovervindelig.

Guide: Oplev byerne via Kløverstierne

15-04-2012: De første Kløverstier er flittigt i brug, og om få år vil vi over hele landet møde stierne. Læs artikel

Nyhed: På vandring i den hvide verden

27-09-2010: I det sydlige Argentina kan man komme helt tæt på en af verdens største gletsjere. Læs artikel

Nyhed: Fod på Patagonien

06-11-2009: Den sydlige del af Argentina er berømt for sine smukke landskaber. Og betagende er det. Men den vandrende må være beredt på alt godt fra samtlige fire årstider. Læs artikel

Guide: Pilgrimsvandring er blevet moderne i Danmark

24-05-2016: Det vrimler med tilbud til folk, der vil vandre. Tirsdag åbner et nyt pilgrimshus i Maribo og i næste måned vandringsruten Camønoen. Læs artikel

Guide: 74 kilometer langs Sønderjyllands kyster

06-09-2015: Gendarmstien er for naturelskende vandrere. Den fører gennem smukke skove, langs flade strande, over stejle klinter og forbi historiske seværdigheder; blandt andre Dybbøl Mølle og en stribe gamle teglværker. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...