Find mere om:
Vestsjællands vidtstrakte vandrerute | rejser.guide.dk

Vestsjællands vidtstrakte vandrerute

På halvøen Røsnæs, som ligger på det yderste punkt ud til Kalundborg Fjord, står der et stort fyr, som samtidig indikerer, at man er nået til vejs ende på en nyanlagt vandrerute, der strækker sig over 20 km og åbnede sidste sommer. Explorer har gået en del af ruten og har på vejen passeret istidslandskab, "Kalundborg-jyder" og sågar en vinmark.

I vandkanten lige neden for skrænten bliver fiskesnøren kastet ud i to forsøg. Den skal helst længere ud end sidemandens, så de ikke kommer op og toppes i forsøget på at fange de samme fisk. Skægget er ikke nyredt og piben hænger i mundvigen på den ene af de to vindblæste pensionister, men til gengæld er sydvesten blevet hjemme på denne solskinsklare efterårsdag. Ved siden af dem står en blikspand, der går dem til lige under knæet og er fyldt med havørred.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her

På skrænten umiddelbart oppe over dem går der en vandrerute, hvor turister og lokale jævnligt lægger vejen forbi, og som bugter sig igennem et flere tusinde år gammelt randmorænelandskab og snor sig imellem skove og enge ved kysten langs Kalundborg Fjord. Vandreruten er ca. 20 kilometer lang og går fra Kalundborg til spidsen af Røsnæs-halvø. Helt ud til det store fyr og en lille cafe.

44848310.jpg

Men det har det kun gjort siden sidste sommer, for før det har der ikke været nogen decideret rute. Og det var en skam, mente de lokale, for det vestsjællandske landskab giver ekstraordinært gode muligheder for at vandre på grund af istidslandskabets bugtninger ud til spidsen af Kalundborg Fjord.

I bølgedal og på bakketop

Lokalbefolkningen har vandret her i mange år, men problemet har altid været, at de var de eneste, der kunne finde stien. En lokal organisation fik derfor samlet penge ind og virkeliggjort deres vision – vandreruten skulle være for alle.

B971786077Z.1_20141120164946_000+G9MH9654.2-0.jpg

Et kig tilbage fra et af de høje punkter på vandreruten viser med tydelighed, hvordan landskabet er blevet skubbet sammen af istidsgletsjeren, som engang lå som et tæppe over det meste af Danmark. Det flade, sjællandske land har fået nogle små folder, som leder tankerne hen på en ikke-nystrøget dug med krusninger. Det skaber stor variation i terrænet med forskellige jordarter på hver sin bakke. Ler, muld eller sand. Det betyder, at hver forhøjning har hvert sit særpræg. På den ene bakke er der vinstokke, på den næste er der kornmark, og på den næste igen er der blomstereng.

Oplev byerne via Kløverstierne

Græsset langs stien er gumlet ned af de køer, der langsomt driver rundt i området. De omkringliggende træer og et tæt krat beskytter dem mod vind og vejr og agerer samtidig gemmested, når der kommer mennesker forbi. Det eneste, der afslører, at de vækgemte kreaturer befinder sig et eller andet sted, er nedspiste græsarealer og de mange kokasser. På forunderlig vis er de aldrig til at få øje på, når der kommer mennesker forbi, fortæller turguiden.

B971786077Z.1_20141120164946_000+G9MH964R.2-0.jpg

Det var her i dette idylliske område, at Poul Reichhardt engang gik rundt og sang om rødkælke, grantræer og vipstjerte, fortsætter guiden med at fortælle. Og ganske rigtigt bølger kornmarkerne på Morten Korchsk vis, og blomsterne svajer i takt med vindens susen. Tankerne bliver ledt tilbage til de gamle, danske film, og man kan nemt forestille sig at gå rundt her og smile til guldsmede og kronhjorte og fløjte en munter melodi. Man forstår, hvorfor de gamle films forherligede og romantiske billede af naturen er taget fra de vestsjællandske landeveje og småstier.

Mellem vandkant og vingård

Midt på vandreruten finder man Dyrehøj Gård, som producerer noget af landets fineste vin. Vinmarkerne bugter sig over den ene bakke efter den anden, og de over 26.000 vinplanter er ikke til at overse, når man traver forbi. Tankerne bliver hurtigt ledt hen på Sydfrankrig eller det nordlige Spanien, når man ser de små bakker bevokset med vinplanter, der står i snorlige rækker, uden at nogen tilfældigheder har spillet ind. Bakkens hældning og afstanden mellem planterne er nøje udregnet. Høsten er lige op over, og derfor er vindruerne lilla, og i samspil med efterårets brændte farver er det en god indikator på, at sommeren er slut.

B971786077Z.1_20141120164946_000+GOJHA0AH.2-0.png

Vingården er drevet af søskendeparret Betina Newberry og Tom Huniche Christensen, der har fødderne solidt plantet i den vestsjællandske muld. De er født og opvokset i lokalområdet og ved derfor, hvor hver enkelt sten og hvert et træ er placeret. De kender nabogårdene og lokalsamfundet. De ved, at Mogens har det bedste oksekød, og at Jeppe sælger de bedste oste. Gårdejerne Mogens og Jeppe ved til gengæld, at den bedste vin bliver produceret på Dyrehøj Gård. Vingården har nemlig vundet adskillige konkurrencer og blev i 2012 kåret til landets bedste vingård.

Opvæksten i det vestsjællandske har gjort Betina Newberry og Tom Huniche Christensen jordnære, ganske som mange andre af deres artsfæller på disse kanter. Selv om vi befinder os på Sjællands vestkyst, bliver de lokale alligevel kaldt “Kalundborg-jyder”, fordi de er velovervejede og svære at overraske, hedder det.

Vintervandring

Betina Newberry og Tom Huniche Christensen sætter pris på deres lokalsamfund. Men med tiden er de også begyndt at sætte pris på andre, udenlandske lokalsamfund, og det gør, at de kan producere vin af fineste slags, for de har været på ekskursion til vingårde i hele Europa. Men selv om inspirationen er hentet udefra, er de bevidste om, at de skal producere lokal, dansk vin. De sælger og producerer ved hjælp af de muligheder, der er i den lokale natur.

Ud over at give gode betingelser for vindyrkning er den lokale natur også gavmild, når det kommer til fiskeri. De gode fiskemuligheder i Kalundborg Fjord gør, at både lystfiskerne og fiskekuttere fylder godt op rundt i og langs fjorden. Her er en havn, hvor de store fiskebåde hører hjemme, og store fabrikker, der distribuerer fisk til hele Danmark. Især regnbueørreden er udbredt her.

Vandet er dybt, og derfor er fjorden attraktiv, når de store skibe skal lægge til kaj.

Øhavet rundt i vandrestøvler

Det betyder også, at store krydstogtskibe jævnligt lægger til her, og at krydstogtturister fra nær og fjern går i land for at opleve den særegne vestsjællandske natur.

Naturen skal bruges

Det er ikke kun til glæde for de lokale. Naturen er til for at blive brugt, mener man nemlig i Røsnæs. Med respekt for naturen er der således gjort plads til shelters og bålpladser langs vandreruten, og fint integreret mellem træer og græsslette er det her muligt at overnatte og grille sin fisk over bål. Det er ganske gratis. I Røsnæs handler det om at være aktiv i naturen – og bruge naturen aktivt. Skolerne i området har derfor også vedtaget, at de én dag om ugen skal ud i naturen. Hele året rundt. Det betyder, naturen er tvunget til at blive brugt. Og det bliver den.

B971786077Z.1_20141120164946_000+GOQH9721.2-0.jpg

Men det er ikke kun er skoleelever, der kan lære noget. Derfor ser man folk traske op og ned ad vandrestien og nærstudere plante- og dyrelivet og andre stå i vandkanten med snøren i fjorden og håbe at fange dagens middagsmåltid.

B971786077Z.1_20141120164946_000+G9MH96JT.2-0.jpg

For enden af vandreruten på spidsen af Røsnæs-halvøen indikerer det tårnhøje og kridhvide fyrtårn, at turen er slut. Det er muligt at komme op at se hele vandreruten fra en ny vinkel. Men kun syv kan komme op ad gangen. Et sindrigt stensystem viser, hvem der har lov at være deroppe. Det er nemlig kun de syv, der har taget en sten i fyrets indgangshal, der kommer derop. Resten må vente, til stenene bliver lagt på plads, og de selv kan låne en adgangssten.

Danmark rundt i vandrestøvler

Imens man venter på enten at komme op, eller på at restens af ens gruppe kommer ned, kan man med fordel sætte sig på den lille café, der ligger neden for fyret. Her kan man løsne vandreskoenes snørebånd, drikke et glas lokal vin og smækker benene velfortjent op efter mange kilometers traven gennem det særegne, vestsjællandske istidslandskab.

Tre råd til rejsen

  • Husk et par sko, du kan holde ud at gå rundt i. Det går meget op og ned, og det er hårdt for fødderne. Det er generelt en god idé med praktisk tøj, når man skal ud at bevæge sig. Det er ikke decideret anstrengende, men der er ikke grund til at gøre det unødvendigt hårdt, fordi man har upraktisk tøj på.
  • Det er ikke nødvendigt at gå alle 20 km. Tag jer god tid og gå 2 km – hvis det er det, I har lyst til. Stop på vingården og få et glas vin, sæt jer i græsset og nyd udsigten over fjorden med en picnickurv. Tiden går langsomt i Røsnæs. Der er ikke grund til, at haste sig igennem. Man kan starte og slutte, hvor man vil. Der er planlagte ruter på 5, 7 eller alle 20 km, som går fra den ene parkeringsplads til den anden.
  • Oplev naturen. Tag en nat i en shelter. Fang jeres egen aftensmad og grill den over bålet. Der er langt til hverdagens stress, og en tur a la denne kan være et godt afbræk, der kun giver ny energi.

JP-Explores udsendte medarbejder var inviteret af Visit Vestsjælland.

Guide: Pilgrimsvandring er blevet moderne i Danmark

24-05-2016: Det vrimler med tilbud til folk, der vil vandre. Tirsdag åbner et nyt pilgrimshus i Maribo og i næste måned vandringsruten Camønoen. Læs artikel

Guide til en vandretur i Ejer Bjerge

04-08-2015: En vandring i Ejer Bjerge byder på Danmarks højeste tinder, kokasser, gratis overnatning, en sikker slankekur og en heks, der slog Lindormen ihjel med sin kost. Læs artikel

Guide: 74 kilometer langs Sønderjyllands kyster

06-09-2015: Gendarmstien er for naturelskende vandrere. Den fører gennem smukke skove, langs flade strande, over stejle klinter og forbi historiske seværdigheder; blandt andre Dybbøl Mølle og en stribe gamle teglværker. Læs artikel

Guide: Vandre-veteran: Gør gåturen til et eventyr

18-02-2015: Anne-Mette Nørregaard har krydset indlandsisen på Grønland, stået på ski i Antarktis og besteget høje bjerge. Se hendes tip og råd til vandreture – både til den ultimative eventyrer og til børnefamilien, der oplever naturen for første gang. Læs artikel

Guide: Oplev byerne via Kløverstierne

15-04-2012: De første Kløverstier er flittigt i brug, og om få år vil vi over hele landet møde stierne. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...