Find mere om:
Sønderjysk vandrerute får internationalt.. | rejser.guide.dk

Sønderjysk vandrerute får internationalt blåstempel

Gendarmstien fra Padborg til Høruphav på Sydals bliver tirsdag Danmarks første certificerede kvalitetsvandrevej. Læs her, hvad du kan opleve på ruten.

Den 74 kilometer lange Gendarmstien i Sønderjylland er kendt som en af Danmarks smukkeste vandreruter. Og fra tirsdag er den også anerkendt som en af Europas bedste.

Organisationen European Ramblers Association har kvalitetstestet ruten fra Padborg til Høruphav, som på 95-årsdagen for grænsegendarmernes ankomst bliver den 10. europæiske rute med titlen ’Leading Quality Trail – Best in Europe’.

”Gendarmstien har altid været en spændende vandrerute med landskabsafveksling og smukke udsigter for hver halve til hele time, foruden en masse kultur og historie. Og nu er rutens infrastruktur og information blevet opgraderet i et sådant omfang, at stien tilhører eliten i Europa,” fortæller organisationens danske præsident Lis Nielsen.

Med 59 vandreorganisationer i 34 lande under organisationens paraply er det et stempel med en vis vægt, som Sønderborg og Aabenraa kommuner nu kan markedsføre Gendarmstien med.

Alssund_Soenderborg_Slot.jpg

Indtil videre er sydsvenske Kullaleden fra Helsingborg til Utvälinga det eneste andet skandinaviske indslag på kvalitetslisten, der tæller en række ruter i Østrig, Tyskland, Belgien, Frankrig og Luxembourg.

Klar vejvisning og mulighed for bagagetransport

European Ramblers Association har hentet inspiration til certificeringen hos det tyske vandrelaug Wanderbares Deutschland, der har godkendt 114 ruter i hjemlandet. Og Lis Nielsen afslører, at ruter i Norge, Grækenland, Portugal og Tjekkiet i øjeblikket er under lup.

Danmark rundt i vandrestøvler

”En rute skal blandt andet være afvekslende og så godt afmærket, at man ikke behøver at medbringe et kort. Men der skal også være en hjemmeside på engelsk, tysk eller fransk, hvor man kan finde overnatningsmuligheder. Samtidig skal der være mulighed for bagagetransport på ruten, så man slipper for at skulle slæbe sin rygsæk selv,” fortæller hun.

Gå i grænsepatruljernes fodspor

Gendarmstien har sit navn fra de såkaldte grænsegendarmer, der bevogtede den dansk-tyske grænse til fods fra 1920 til 1958. Først og fremmest var gendarmernes rolle at holde udkig efter smuglerskibe, der førte varer ind i Danmark uden at betale told.

Ruten fra Padborg i vest til Høruphav i øst er inddelt i de fire dagsetaper: Bjerg-etapen, Tegl-etapen, Krage-etapen og Strand-etapen, der alle bugter sig i det kuperede terræn langs Flensborg Fjord.

24938646.jpg

Gennem tunneldale, over klinter og stenrev bliver vandreren ført gennem både tæt bevoksning og åbent land med vilde orkideer og et rigt fugleliv som en del af floraen og faunaen langs ruten.

Historiske mindesmærker og smerten fra 1864

En række historiske mindesmærker som eksempelvis Kobbermølle, et velbevaret kobberværk fra Christian den 4’s tid, og teglværkerne i Nybøl Nor, er med til at pryde de fire etaper. Ruten fører også forbi Broager Land, hvorfra preusserne beskød den danske Dybbølstilling i 1864.

Dengang vi mistede Als

”Udsigten over Broager Land er det smukkeste punkt på ruten efter min mening. Og jeg kan kun anbefale, at flere danske indlandsturister kommer ned og ser et historisk hjørne af Danmark til fods. Så vil de få en helt anden opfattelse af grænselandet,” siger Lis Nielsen.

Her kan du læse mere: http://www.gendarmsti.dk/da/

Sådan forbereder du vandreturen

Hos Dansk Vandrelaug er det en stor begivenhed, at en dansk vandrerute får international anerkendelse, fortæller Steen Kobberø-Hansen, der er formand for stiudvalget. Han håber, at flere får lyst til at vandre på Gendarmstien. Her er hans gode råd, hvis man er nybegynder.

1. Snup et par prøveture først

”Afstandene på Gendarmstien ligger på omkring 20 kilometer. Og inden, man tager af sted, skal man lige have gået et par ture for at se, hvor langt man kan gå. De fleste kan gå længere, end de selv regner med. Men det er vigtigt at kende sit niveau på forhånd.”

2. Undgå vabler og sår – Gå vandrestøvlerne til

”Hvis du starter med at gå 70 kilometer i et par nye vandrestøvler, så går det helt sikkert galt. Så køb dem i god tid og gå dem til over fem til ti ture. Jeg går desuden selv med to par sokker. Et tyndt par inderst og et tykkere udenpå. Derfor køber jeg også vandrestøvler halvandet nummer større end min normale skostørrelse.”

3. Praktisk tøj i flere lag

”En tynd T-shirt inderst og en sweatshirt eller fleecetrøje uden på er en god kombination sammen med en vindtæt jakke uden på, hvis det blæser. Et godt tip er også at tage cykelshorts på under bukserne, fordi huden på inderlårene let kan blive slidt, når man går langt. I Danmark skal man selvfølgelig også være sikker på at have regntøj med.

På med vandreskoene

4. Husk vand – du sveder mere end du tror

”Efter et par kilometer har man fået varmen. Og så begynder man at svede mere, end man tror. Så jeg anbefaler, at man tager en halv til en hel liter vand med på turen. Af den grund er det også en god idé at gå med flere lag tøj, så man kan tilpasse sig temperaturen og tage af og på undervejs.”

Guide: Sådan kommer du godt i gang med at vandre

20-07-2015: Selvom man tænder på tanken om at vandre i smuk natur med gode venner eller familien, kan det være svært at vide, hvor man skal starte for at få en god oplevelse med vandringen. Men med et par simple forholdsregler kan de fleste få godt hul på vandrelivet. Læs artikel

Guide: Vandre-veteran: Gør gåturen til et eventyr

18-02-2015: Anne-Mette Nørregaard har krydset indlandsisen på Grønland, stået på ski i Antarktis og besteget høje bjerge. Se hendes tip og råd til vandreture – både til den ultimative eventyrer og til børnefamilien, der oplever naturen for første gang. Læs artikel

Guide: Oplev byerne via Kløverstierne

15-04-2012: De første Kløverstier er flittigt i brug, og om få år vil vi over hele landet møde stierne. Læs artikel

Guide: Pilgrimsvandring er blevet moderne i Danmark

24-05-2016: Det vrimler med tilbud til folk, der vil vandre. Tirsdag åbner et nyt pilgrimshus i Maribo og i næste måned vandringsruten Camønoen. Læs artikel

Guide til forberedelser til næste års campingsæson

22-11-2015: Selv om året går på hæld, kan man sagtens nyde sine campinginteresser i den mørke tid. Brug tiden til at få tjekket grejet, find de gode apps, der hjælper på turen, og få ideer på nettet til den kommende sæson. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...