Find mere om:
74 kilometer langs Sønderjyllands kyster | rejser.guide.dk

74 kilometer langs Sønderjyllands kyster

Gendarmstien er for naturelskende vandrere. Den fører gennem smukke skove, langs flade strande, over stejle klinter og forbi historiske seværdigheder; blandt andre Dybbøl Mølle og en stribe gamle teglværker.

»Det er cremen – du får ikke noget, der er flottere,« bedyrer Bent og fortsætter:

»Når vi har Gendarmstien, er der ingen grund til at tage til udlandet for at vandre«.

Bent må vide, hvad han taler om, for han har gået turen fra Padborg ved den tyske grænse, langs Flensborg Fjord og sydkysten af Als en halv snes gange.

Og han er ikke ene om sin begejstring for Gendarmstien. I foråret blev den, som den første sti i Danmark, udnævnt til Europæisk Kvalitetsvandrevej. Dermed bliver den fremhævet som en af de fineste vandrestier i Europa af organisationen European Ramblers Association.

B972065946Z.1_20150827164221_000+GHVNEQCL.2-0.jpg

Jyllands-Posten møder Bent og hans veninde Charlotte i Kollund, som, når man kommer sydfra, er det første sted på turen, hvor stien går helt tæt på vandkanten. Før det går stien gennem en tunneldal fra Padborg til Kruså og gennem den smukke kuperede Kollund Skov, som flensborggenserne havde håbet at beholde på den tyske side ved grænsedragningen i 1920. Men sådan skulle det ikke være.

Grænselandets udfordringer og velsignelser

Vi er i grænselandet. Og det er netop som følge af den nye grænse, der blev trukket efter Første Verdenskrig, at gendarmerne har trampet disse stier. Her patruljerede de for især at holde udkig efter smuglere, der forsøgte at bringe varer ind eller ud af landet udenom den told, som gennem århundreder har været en af Danmarks vigtigste indtægtskilder.

Gendarmkorpset blev dannet i 1839, hvor det virkede ved grænsen, der dengang løb langs floden Elben. Efter nederlaget i krigen i 1864 flyttede grænsen, og dermed gendarmkorpset, nord for Kongeåen. Der lå den frem til fredsslutningen i 1920, hvor grænsen blev trukket dér, hvor den ligger i dag.

Dengang vi mistede Als

Grænsegendarmerne har sikkert forplumret planerne for mange smuglere, der havde drømt om en god toldfri indtjening. Alligevel er der gennem årene spundet guld på toldfri grænsehandel.

Især efter Anden Verdenskrig, hvor internationalt farvand blev erklæret toldfrit. Skibe, der sejlede på Flensborg Fjord mellem Danmark og Tyskland, passerede nemlig gennem internationalt farvand og kunne derfor sælge toldfrie varer, blandt andet vin, spiritus og cigaretter, til passagererne.

Det blev grundlaget for de såkaldte spritbåde, på sønderjysk kendt som ”Æ Spritte”, der havde den største trafik fra molen her i Kollund.

Spritbådene sejlede fra 1952 og frem til 1999, hvor det toldfri salg ophørte som følge af EU’s indre marked. Men sideløbende med trafikken på vandet har mange købmandsfamilier tjent styrtende på handlen i kiosker og supermarkeder på begge sider af grænsen.

Blandt andet derfor ser man ved Kollund Mole og andre steder langs fjorden overraskende mange og store velholdte villaer. Gik man og troede, man var kommet til ”Udkantsdanmark”, kan man altså godt tro om. Måske er der langt til København, men der er ikke altid langt mellem de carporte, der dækker over en Mercedes eller en Audi.

B972065946Z.1_20150827164221_000+GHVNEQCB.2-0.png

B972065946Z.1_20150827164221_000+GHVNEQC0.2-0.png

Sporene fra 1864

Det er vanskeligt at få tal på, hvor mange der årligt færdes på Gendarmstien. En af charmerne er, at den ikke er overrendt. Her er tid til at filosofere, suge frisk luft og blå og grønne indtryk til sig, og man kan nyde lange strækninger helt alene i egne tanker.

Da Jyllands-Postens udsendte medarbejder vandrede ad stien, stødte hun således kun på i alt seks vandrende par på to dage.

Men de lokale er ikke i tvivl om, at antallet er stigende. En af årsagerne er den store opmærksomhed om krigen i 1864, der kom i anledning af 150 året for nederlaget. Gendarmstien passerer flere af de steder, hvor krigen blev udkæmpet.

Blandt andet Dynt Strand og Gammelmark Klinter på Broager Land, hvor den prøjsiske hær havde taget opstilling med kanonbatterier, hvorfra de kunne beskyde skanserne på Dybbøl.

B972065946Z.1_20150827164221_000+GHVNEQCS.2-0.png

Gendarmstien går også rundt om Dybbøl Banke og følger skrænterne i det åbne landskab med marker, der er fulde af skiftevis duftende korn og gumlende kvæg, og med udsigt over vandet til det kuperede landskab på Broager Land.

Ser man ind over landet, kan man fra de fleste steder øjne vingerne på Dybbøl Mølle. Og selvfølgelig skal man unde sig selv en afstikker op til den berømte mølle, en tur rundt på skanserne og et besøg på Historiecenter Dybbøl Banke.

Okseøerne og Dronning Margrethe I

Før man når til Dybbøl, er der omkring 50 kilometers vandring fra Kollund. Turen veksler mellem åbne flade stræk langs vandkanten og ture over skrænter og klinter. Ved Sønderhav møder man Okseøerne; to småøer, der som navnet antyder, har været brugt til græsning af kvæg.

Det kan forekomme besværligt at sejle kvæg over til en ø for at græsse, men så ved man i hvert fald, hvor man har dem.

Store Okseø ejes af Skov- og Naturstyrelsen, og her er offentlig adgang året rundt. En lille færge sejler turister de 800 meter fra Sønderhav til Store Okseø – dog ikke i vintermånederne.

Af skiltet ved broen fremgår det, at man kan gå hele vejen rundt om øen ved at følge stisystemet. Der er såmænd en hel kilometer, og så er det jo godt, at der er en restaurant, hvor man kan tanke op.

Øens lidenhed til trods rummer den både lavland og højdedrag, lejrplads og et lille skibsværft. På roadtrip gennem Danmarkshistorien

Lille Okseø er privatejet, og om den går fortællingen, at det var her, Margrethe 1. døde af pest og blev begravet i 1412, da hun var på vej hjem fra fredsmægling i Slesvig og Holsten.

Den officielle version af historien er ganske vist, at hun døde på sit skib ud for Okseøerne, hvorfra hun blev sejlet til Sorø. Men den anden historie, der indebærer, at dronningens rester senere er gravet op og flyttet til Sjælland, er unægtelig mere interessant, og understøttes af, at der på stedet angiveligt fandtes en hvidtjørn; et træ som i gamle dage blev plantet for at advare søfarende om pest.

Istids-landskaber og teglværker

Lidt længere oppe ad vejen, nordøst for Rønshoved, viser det sig, at en af lærlingene fra skibsværftet på Store Okseø har slået sig ned og etableret sit eget bådebyggeri, ”Kløften”.

For vandrere på Gendarmstien er det især interessant, fordi Kløften også er en charmerende naturlejrplads. Den drives af bådebygger Niels Rousing og hans kone Plys.

Udover teltpladser, tre værelser og et udekøkken findes også to damme, den ene med en trækfærge og en svævebane samt en gammel vandmølle og mulighed for at studere, hvordan den seneste istid har præget landskabet.

B972065946Z.1_20150827164221_000+GHVNEQCV.2-0.jpg

B972065946Z.1_20150827164221_000+GHVNEQDL.2-0.jpg

Kløften, forklarer Niels Rousing, ligger i en lille tunneldal, der er skabt af smeltevandet fra isen:

»Herover os lå flere hundrede meter is,« fortæller han og peger op i himlen.

»Da isen begyndte at smelte, sivede den ned gennem sprækker i isen og skabte smeltevandsdale som denne«.

Niels Rousing fortæller med et engagement, som havde han oplevet det selv. Og ganske vist har han boet her hele sit liv og virket som skibsbygger i 50 år, men det er immervæk 11.000 år siden, den sidste istid sluttede.

Alligevel er det netop den, der har skabt ikke alene de varierede landskaber, vi ser, men også grundlaget for forskellige erhverv i området. Blandt andet har en række smeltevandssøer efterladt store mængder finkornet ler, som blev grundlag for produktion af millioner af mursten og teglsten.

Ikke færre end 76 teglværker har ligget her langs Flensborg Fjord og på Broager Land. Efter København brændte i 1728 og 1795, leverede disse teglværker sten til genopbygningen af hovedstaden, og så langt væk som på de tidligere dansk-vestindiske øer kan man finde mursten fra Flensborg Fjord.

Danmark rundt i vandrestøvler

Når man følger Gendarmstien rundt om Broager Land, kommer man forbi Cathrinesminde Teglværk. Det er i dag indrettet som teglværksmuseum.

Her kan man få indblik i områdets omfattende teglproduktion, og når man bagefter fortsætter ad stien mod Dybbøl, kan man ikke undgå at lægge mærke til, at mange af de farverige sten, der ligger i vandkanten, er rester af teglsten. I hvert fald, hvis man ”går med åbne øjne”, der beskrives som Gendarmstiens tema før og nu i den brochure om turen, der fås på de lokale turistbureauer.

Tre råd til rejsen

  • Med dagsmarcher omkring 25 km. kan gendarmstien tilbagelægges på tre dage. Men fire-fem dage giver bedre muligheder for at nå nogle af de mange seværdigheder.
  • Gendarmstien er en vandresti, men kan også tilbagelægges på cykel. Regn med at skulle bære cyklen nogle steder.
  • Jesper Asmussens bog fra 2013: ”Gendarmstien fra Padborg til Kettingskov” giver grundigt indblik i historien, naturen og mange af seværdighederne i nærheden af Gendarmstien.

Fakta om Gendarmstien

  • Efter den dansk-tyske grænse var fastlagt ved folkeafstemningen i 1920, patruljerede gendarmerne langs grænsen fra Højer ved den jyske vestkyst til Kettingskov på øen Als. I 1958 overgik grænseovervågningen til politiet.
  • Det gamle stisystem blev næsten glemt indtil 1988, hvor man begyndte genopretningen af stien, der i dag er kendt som ruten fra Padborg til Høruphav, i alt 74 km.
  • Hele ruten er meget fint afmærket med små skilte med et blåt piktogram af en gendarm.
  • Læs om Gendarmstien, find kort og overnatningsmulighe-der på: www.gendarmsti.dk

Tre råd til rejsen

  • Med dagsmarcher omkring 25 km. kan gendarmstien tilbagelægges på tre dage. Men fire-fem dage giver bedre muligheder for at nå nogle af de mange seværdigheder.
  • Gendarmstien er en vandresti, men kan også tilbagelægges på cykel. Regn med at skulle bære cyklen nogle steder.
  • Jesper Asmussens bog fra 2013: ”Gendarmstien fra Padborg til Kettingskov” giver grundigt indblik i historien, naturen og mange af seværdighederne i nærheden af Gendarmstien.

Guide til en vandretur i Ejer Bjerge

04-08-2015: En vandring i Ejer Bjerge byder på Danmarks højeste tinder, kokasser, gratis overnatning, en sikker slankekur og en heks, der slog Lindormen ihjel med sin kost. Læs artikel

Guide: Pilgrimsvandring er blevet moderne i Danmark

24-05-2016: Det vrimler med tilbud til folk, der vil vandre. Tirsdag åbner et nyt pilgrimshus i Maribo og i næste måned vandringsruten Camønoen. Læs artikel

Guide: Øhavet rundt i vandrestøvler

04-03-2012: Øhavsstien i Det Sydfynske Øhav er en overset vandreperle med 220 km afmærkede ruter. Læs artikel

Guide til vestjyske seværdigheder fra Anden Verdenskrig

06-04-2016: Det talte ord er i centrum på en to dage lang guidet tur til vestjyske seværdigheder fra Anden Verdenskrig. Læs artikel

Guide til Ribe Camping tæt på Vadehavet og grrænseregionen

05-09-2015: Ribe Camping er et godt udgangspunkt, hvis man vil vandre rundt i den smukke middelalderby, og campingpladsen har endda bygninger, der minder om de historiske af slagsen inde i Ribe. Men Ribe er også et godt udgangspunkt for at opleve Vadehavet, grænseregionen og Esbjerg. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...