Find mere om:
Guide til en kulturrejse i det vilde Texas | rejser.guide.dk

Det gamle USA i det vilde Texas

Ægte cowboys på tyre, store barbecues med et væld af kød og lugten af oliepumpning på ødemarker. Texas byder på en anderledes og interessant ferie, hvor kontrasterne til Danmark er store.

I bagende hede, knap 40 grader i skyggen, er de lokale cowboys i Big Spring i Texas ved at gøre klar til den årlige rodeo.

»Vi sender en bøn til Gud om køligere vejr,« siger en af arrangørerne. Det er torsdag og første dag for den tre dages lange rodeofestival. Big Spring’s årlige rodeo og cowboy-sammenkomst har været på programmet de sidste 80 år hver eneste juni og er stadig populært blandt de lokale. For os danskere er det en unik mulighed for at opleve en stor kulturkontrast i forhold til Danmark og få et glimt af, hvordan livet er i det vilde Texas.

B972133785Z.1_20151112164058_000+GFJP4OPQ.1-0.jpg

Religiøse cowboys og sand patriotisme

Big Spring er en lille by i det nordlige Texas, 300 kilometer vest for Dallas. I området omkring Dallas er der ugentligt rodeoer på programmet, men hvis man ønsker at se en virkelig lokal rodeo uden turister, er det værd at søge online efter de såkaldte ”annual rodeos”, som foregår rundt i landet.

Tilbage i Big Spring begynder folk at møde op til den første rodeoaften. Alle kender alle og hilser hjerteligt på hinanden. De fleste er mødt op i cowboystøvler og med ægte cowboyhat. Sådan klæder man sig her.

»Velkommen til den firsindstyvende årlige rodeo,« råber værten ind i mikrofonen, mens han rider ind i rodeomanegen i et flot læderoutfit.

»Gud har hørt vores bønner og givet os en køligere brise, så vi kan nyde vores første aften,« fortsætter han, og folk jubler og klapper.

På afrikansk safarieventyr

»Nok har folk taget vores bønner og religion ud af skolerne, men de har ikke taget det ud af rodeoen,« råber han stolt.

»Lad os stolt bede sammen med vores pastor.« Det hujende publikum bliver straks stille og samler hænderne og sænker hovedet. Der er komplet stille, mens pastoren giver tak for vejr, land og mad.

Efter bønnen er det tid til ægte, amerikansk patriotisme. En flok piger kommer ridende ud i fuld galop på heste, iført cowboytøj i det amerikanske flags farver: Blå, rød og hvid. Den forreste rytter holde et stort amerikansk flag op i luften, og folk klapper begejstrede.

»Vi har et fantastisk land. Verdens bedste land. Universets bedste land,« lyder det i højtalerne. Her er det ingen skam at smøre tykt på, og patriotismen fortsætter:

»Lad os sammen rejse os op og høre den bedste sang, som nogensinde er skrevet.« Folk rejser sig, tager hatten af og lægger hånden på brystet og kigger op mod arrangøren. I højtalerne begynder den amerikanske nationalsang, og det er tydeligvis et stort øjeblik for alle de deltagende.

B972133785Z.1_20151112164058_000+GFJP4OPS.1-0.jpg

Fanger kalve på sekunder

Rodeoen skydes i gang med de unge cowboys på tyre. Målet er at blive på tyrens ryg i otte sekunder. Nogle flyver af og bliver trampet på af de gale tyre, alt i mens folk klapper og hujer. Efter en runde med rodeo, begynder en runde med kalveindfangning fra arenaens anden ende.

B972133785Z.1_20151112164058_000+GFJP4OQ8.1-0.jpg

En kalv bliver sluppet løs, og en cowboy rider hurtigt efter den, kaster sig fra sin hest ned på kalven, mens han griber fat om hornene, tvister dens hoved og svinger et reb rundt om benene. Den hurtigste cowboy får en tid på under fem sekunder. Begivenheden har tiltrukket cowboys fra hele USA, og nogle af navnene er publikum bekendte, og de får ekstra opmærksomhed fra publikum.

B972133785Z.1_20151112164058_000+GFJP4OPO.1-0.jpg

Fire-årige ridder rodeo på får

I pausen fra de forskellig cowboy-discipliner er det de helt unges børns tur. En lille ring med får bliver stillet op og en flok små drenge – ikke meget ældre end fire-fem år – står i en lang række iført hjelm og cowboystøvler. En voksen løfter den første dreng op på et får og åbner porten til ringen, og afsted går den vilde rodeo. Hurtigt bliver drengen kastet af, og ligeså hurtigt er en cowboy klar til at løfte drengen højt op i luften, mens folk klapper. Det ene får efter det andet bliver sluppet løs med et lille barn på ryggen.

B972133785Z.1_20151112164058_000+GFJP4OQ3.1-0.jpg

»Det her er, hvad vi kalder ”red neck”-børnemishandling,« siger værten i mikrofonen og griner højlydt.

Ingen børn kommer til skade, og hvis man undrer sig over, hvorfor nogle mænd er gode til rodeo i Texas, så må forklaringen findes her.

Kulturrejse til det gamle USA

Udkants-Texas er alt, hvad man kan drømme om, hvis man elsker det gamle USA. Det er som en tidsrejse tilbage til 1950’erne. Her er drive-in biografer i hele landet, hvor man kan se to film i streg for en halvtredser siddende i sin egen bil med bilradioen tunet ind på en bestemt kanal. De har gamle burger drive-ins, hvor man bestiller i bilen, og får maden serveret af en servitrice på rulleskøjter.

På ski under Afrikas sol

B972133785Z.1_20151112164058_000+GFJP4OQ6.1-0.jpg

Det er en kulturrejse uden lige, hvor man skal lade fordomme blive hjemme og acceptere en anden kultur, hvor religion, fedme og racisme er hverdagskost. Med et åbent sind vil de fleste opdage, at folk i Texas er venlige, imødekommende og vil gå langt for at hjælpe en rejsende.

Tre råd til rejsen

  • Dallas er kendt fra den amerikanske sæbeopera, som blev sendt i 1990’erne. Dallas er en by med høje bygninger, ekstravagant shopping og rige mennesker. Her kan man shoppe de dyreste tøjmærker blandt kvinder klædt på til den røde løber. Fort Worth er Texas' store cowboy-by, som ligger udenfor Dallas. Her er der ugentlige rodeoer, og man kan gå på kvægauktion og se ægte cowboys på arbejde. Austin er væsentlig mere cool og afslappet end Dallas. Her spilles der livemusik på hver eneste bar, og der er altid gang i byen. Med flere universiteter i nærområdet er Austin blevet samlingssted for Texas' unge.
  • Texas byder på verdensklasse barbecues med masser af velstegt, mørt kød og er et absolut must på en ferie i Texas.
  • Texas byder på ekstremt vejr med iskold vinter og hedebølger om sommeren med tropiske storme, og det kan derfor anbefales at rejse i foråret.

Rejsen dertil

  • Air Canada, British Airways og Air France flyver til Dallas og Houston fra København.

Bigspringtexas.png 

Guide: På opdagelse i cowboyens hjemland

30-03-2013: Texas har både ucharmerende betonjungler, luksusvante oliemillionærer og storslået natur. Og så har de cowboyen, country og rodeo. Tag med til Texas, hvor det moderne møder det traditionelle. Læs artikel

Guide: Museer, delfiner og shopping i Miami

03-05-2015: Miami har et rigt kultur- og natteliv med latinske undertoner kombineret med masser af varme og flotte strandpromenader. Selv om dollaren er steget, gør billige flybilletter stadig Miami til et attraktivt sted at tage på mini-storbyferie. Læs artikel

Guide: Til Tennessee for fuld musik

29-11-2014: I det sydøstlige USA klinger historien af country og blues, og er der noget, der er amerikansk, må det være disse genrer. Derfor er Explorers udsendte taget til Nashville og Memphis i jagten på Amerikas rødder. Læs artikel

Guide til et kulturelt ophold i Seattle

16-11-2013: Seattle er USA's intelligente darling. Her kommer stereotype forestillinger om super size-mentalitet og amerikansk kulturløshed til kort. Byen er notorisk kendt for sit kaffesnobberi, hightech-innovation og ikke mindst for at være fødested for grunge-musikken og rockikonet Jimi Hendrix. Læs artikel

Guide: Magtens centrum hedder Washington

17-11-2012: 43 forskellige præsidenter har boet her, monumentale bygninger hæver sig langs de velplejede parker, og magtfulde mænd og kvinder har deres daglige gang i de mange kontorbygninger. Og når der bliver løsnet på slipset, og stiletterne ryger af, er byen klar med mad, musik og markeder til både beboere og turister. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...