Find mere om:
Guide til veterantogsrejse i Zambia | rejser.guide.dk

Guide til veterantogsrejse i Zambia

En tur med veterantoget The Royal Livingstone Express i Zambia byder på vilde dyr samt gourmetmiddag i nostalgiske omgivelser

salon.jpgDen røde løber er behørigt rullet ud, da vi ankommer til togstationen sidst på eftermiddagen. Der står allerede damp ud af veteranlokomotivets skorsten, og alt er tydeligvis klar til afgang.Vesteklædte tjenere står klar med en forfriskning, hvorefter vi defilerer hen ad den røde løber og stiger om bord i det aldrende togsæt.

Vi befinder os i Zambias førende turistby, Livingstone. Turister strømmer hertil fra hele verden for at opleve de mægtige Victoria Falls, men de imponerende vandfald er langtfra områdets eneste attraktion.

Vi er således på vej ud på en ganske særlig ekspedition med The Royal Livingstone Express, der er et renoveret veterantog. Det kører på dele af en strækning, der i sin tid var verdens største privatejede af slagsen.

Gennem nationalpark

Kort efter vores ankomst blæses der til afgang, og vi tøffer langsomt af sted. Toget har fem vogne – heraf to spisevogne, to loungevogne samt en barvogn. Sidstnævnte er åben i den bagerste ende, så man kan stå udenfor og få vind i håret. De to loungevogne er som store rullende dagligstuer, hvor tjenerne i en lind strøm serverer drinks og pindemadder.38321364 -.jpg

Indledningsvis kører vi gennem nogle af Livingstones fattigste kvarterer, hvor barfodede børn render rundt på ujævne jordveje blandt faldefærdige rønner med bliktage. Forholdene står i skarp kontrast til den luksus, vi sidder omgivet af på toget, og det er svært ikke at føle et lille stik af dårlig samvittighed over den skæve velfærdsfordeling. Børnene lader sig dog ikke mærke af noget, og de stryger i hobetal ned mod toget for at vinke til os forbipasserende.

Vi når ind gennem et mere velhavende kvarter, inden savannen begynder at indfinde sig. Lidt længere fremme stopper toget, og en stor port bliver åbnet, så vi kan køre ind i nationalparken Mosi-oa-Tunya. Det er nu, at togturen for alvor begynder, for i nationalparken er der mulighed for at se diverse vilde dyr. Vi er relativt heldige og får undervejs glimt af både bøfler, aber, diverse fugle samt en enkelt elefant.

Efterfølgende kan vi nyde solen gå ned bag træerne som en ildrød kugle. Jeg ser solnedgangen fra den åbne bagperron, hvor jeg også kan se togsporet bugte sig gennem den smukke Zambezi-dal.

Udsøgt middag

Efter 15 km kørsel forlader vi atter nationalparken, og blot en km længere fremme når vi turens vendepunkt. Medens togføreren bakser lokomotivet ud på et sidespor for at vende, kan vi andre i det tilstundende mørke forlade toget for en lille stund og hilse på de børn, der atter strømmer ned til det prustende veterantog.

Lidt efter kalder togmanageren til middag, og vi begiver os alle ned i de to spisevogne. Jeg var imponeret over loungevognenes lædersofaer og mahognitræ, men det er ingenting mod, hvad venter i spisevognene.

Her er der dækket op med sølvbestik, krystalglas og kridhvide duge, og bordene er flankeret af læderbetrukne stole og træklædte vægge. En udsøgt seks-retters menu følger, og under den sidste del af måltidet kører toget langsomt tilbage til udgangspunktet gennem den sorte afrikanske aften.

Undervejs kan man godt for en stund føle sig hensat til første halvdel af forrige århundrede, hvor togvognene stammer fra. Damplokomotivet, de nænsomt renoverede togvogne og luksusmiddagen tilvejebringer alt sammen den nostalgiske og historiske stemning, som får os til at føle, at vi er på en rejse tilbage i tiden.

Vandfaldet der ryger og tordner

Tre råd til rejsen

  • Reservation: Bestil gerne turen med The Royal Livingstone Express hjemmefra, da du ellers risikerer, at afgangen allerede er udsolgt.
  • Gaver: Vil du gøre de børn glade, som man møder ved togets vending, så medbring en pose bolcher eller lignende og del gavmildt ud.
  • Overnatning: Der ligger flere hoteller i området. Vi boede på The Royal Livingstone Hotel, der ligger vidunderligt helt ned til Zambezi-floden.

Rejsen dertil

  • Der er ingen direkte flyvninger fra Danmark til Zambia, og det kræver et par flyskift at nå dertil. Fra London rejste Explorers udsendte med South African Airways via Johannesburg til Livingstone. Læs nærmere: www.flysaa.com
  • Rejsebureauet Albatros Travel har en rundrejse til det sydlige Afrika med et par dages ophold ved Victoria Falls, hvor det er muligt på egen hånd at køre med The Royal Livingstone Express.

Jyllands-Posten var inviteret af The Royal Livingstone Express og Sun International.

Togfakta

Turen med The Royal Livingstone Express går ad den historiske jernbanelinie Mulobezi, der blev anlagt tilbage i 1916 af det lokale tømmerselskab Zambezi Sawmills. Fra Livingstone løber ruten 17 km parallelt med den mægtige Zambezi-flod.

Lokomotivet og togvognene er alle knap 100 år gamle, og de er renoveret ned til mindste detalje, så de minder om datidens førsteklassesvogne. Det kuldrevne damplokomotiv trækker vognene på vejen ud og skubber dem på vejen hjem.

The Royal Livingstone Express har kørt i godt fem år, og i øjeblikket er der afgang to gange om ugen – onsdage og lørdage. Planen er, at toget skal køre alle ugens syv dage, når man får anskaffet et ekstra lokomotiv. Turen varer mellem 3,5 og 4 timer.

Prisen for en nostalgisk togtur er 170 US Dollar, hvilket svarer til godt 900 kr.

Læs mere på

www.royal-livingstone-express.com

Nyhed: Med tuuut tuuut i Afrika

17-11-2009: Togturen gennem Zambia og Tanzania er en klassiker. På et par døgn bumler det gamle tog sig gennem frodigt lavland, bjergmassiver og langstrakt steppe, tæt forbi lerklinede hytter, vinkende børn og måske en enkelt elefant. Læs artikel

Guide: En togrejse til verdens ende

24-06-2012: Explorers udsendte med tog til Land’s End - Englands vestligste punkt. Læs artikel

Guide: Europas stejleste jernbane

04-11-2011: Flåmsbanen i Norge er imponerende ingeniørkunst, og den løber gennem imponerende natur. Læs artikel

Nyhed: De fem bedste safarirejser i Afrika

18-08-2010: Det er en ganske unik oplevelse at tage på safari i Afrika. Her er fem bud på de bedste ture. Læs artikel

Nyhed: Med tog fra kyst til alper

07-08-2010: Prøv en tur i alpelandet fra Nice til Digne-les-Bains. Landsbyerne er som i en eventyrbog. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...