Find mere om:
Her bringer tog dig hurtigere frem end fly | rejser.guide.dk

Her bringer tog dig hurtigere frem end fly

Selv om de hurtigste tog kun bevæger sig halvt så hurtigt som almindelige passagerfly, er rejsetiden på skinner ofte kortere end i luften.

Måske skulle du overveje at tage toget, når du planlægger din næste rejse i Europa. Det kan nemlig vise sig at være langt hurtigere end flyet.

Data indsamlet af søgemaskinen GoEuro, der sammenligner tog-, bus- og flyrejser, viser nemlig, at der kan være tidsbesparelser på flere timer ved at tage toget mellem en række europæiske storbyer.

- Det ville være et klogt træk at overveje togrejser. Især med de forventede skærpelser af sikkerhedskontroller og øget ventetid i lufthavnene denne sommer, lyder beskeden til forbrugerne fra administrerende direktør i GoEuro Naren Shaam.

GoEuro har undersøgt rejsetiderne på 10 af de mest travle ruter mellem europæiske storbyer, blandt andet London-Paris, Barcelona-Madrid og Berlin-Prag.

I samtlige tilfælde er toget hurtigere end flyet. Endda markant hurtigere i flere tilfælde.

Størst forskel er der på tog og fly fra Bruxelles til Paris. Her er rejsetiden 1 time og 22 minutter på skinner - mens det tager fem timer og 30 minutter med fly, inklusive transport fra centrum til lufthavn, check-in og sikkerhedskontrol. Altså en tidsbesparelse på fire timer og otte minutter ved at tage toget.

De største tidsbesparelser i undersøgelsen opnår passagerer, der rejser med tog fra netop Bruxelles til Paris, London, Amsterdam, Lyon og Frankfurt.

Og det skyldes i høj grad det øgede terrorberedskab og deraf længere ventetider i Zaventem-lufthavnen i Belgiens hovedstad i kølvandet på det dobbelt selvmordsangreb i afgangshallen den 22. marts.

Generelt opfordres flypassagerer i Bruxelles til at ankomme op til tre timer før afgang. Men selv hvis de tre timer ikke skulle lægges oven i den gængse rejsetid for de flyrejsende, ville toget stadig være marginalt hurtigere til Paris, London og Amsterdam.

Trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet siger, at der ikke er nogen tvivl om, at et øget terrorberedskab i Europas lufthavne får flere til at overveje at tage toget i stedet for flyet.

- Men det er selvfølgelig kun al den stund, at man ikke har det samme terrorberedskab på togstationerne, siger han.

Togtrafikken i Europa er generelt blevet langt hurtigere med tilkomsten af højhastighedstog på mange ruter, eksempelvis fra byer som London og Paris, Rom og Napoli, Madrid og Barcelona, Göteborg og Stockholm.

Harry Lahrmann fortæller, at han og kollegerne ind imellem vælger at kombinere fly og tog, når de skal til konferencer i Bruxelles.

- Vi har en direkte flyrute fra Aalborg til Amsterdam. Og derfra kan vi sagtens finde på at tage toget til Bruxelles i stedet for at skulle mellemlande i København. Det tager nogenlunde den samme tid.

/ritzau/FOKUS

Tog vs. fly i Europa

  • Bruxelles-Paris: Tog 1:22 - fly 5:30 - forskel 4.08
  • Bruxelles-London: Tog 2:18 - fly 5:36 - forskel 3:18
  • Bruxelles-Amsterdam: Tog 1:50 - fly 5:05 - forskel 3:15
  • Bruxelles-Lyon: Tog 3:29 - fly 5:50 - forskel 2:21
  • Bruxelles-Frankfurt: Tog 3:05 - fly 5:15 - forskel 2:10
  • London-Paris: Tog 2:16 - fly 3.57 - forskel 1:41
  • Barcelona-Madrid: Tog 2:30 - fly 3:35 - forskel 1:05
  • Madrid-Sevilla: Tog 2:20 - fly 3:25 - forskel 1:05
  • Rom-Milano: Tog 2:51 - fly 3:50 - forskel 0:59
  • Düsseldorf-Amsterdam: Tog 2.13 - fly 3.10 - forskel 0:57

Kilde: GoEuro

Guide: Klar til pisterne: Disse fem smarte apps giver dig et godt overblik

20-01-2016: Når du rejser på skiferie, får du brug for at danne dig et overblik over vejret og pisterne. Se hvilke apps, skieksperterne selv bruger. Læs artikel

Nyhed: Danskerne ved stadig ikke, hvad de kan bruge det blå kort til

03-07-2015: Selvom det blå EU-sygesikringskort snart fylder et år, er danskerne mere forvirret nu, end de var sidste sommer. Læs artikel

Guide: Det blå kort giver fortsat grå hår

06-06-2015: Knap hver tredje har fortsat ikke det blå EU-sygesikringskort, og mange ved ikke, hvor og hvad det dækker. Læs artikel

Nyhed: Den tyrkiske orientekspres

07-01-2011: Maden, servicegraden og sovekupéen vækker minder om togrejsens storhedstid. Læs artikel

Guide til safari og andre naturoplevelser i Europa

15-07-2016: Der er rig mulighed for at se vilde dyr på din sommerferie i Europa, lige meget om du rejser mod nord, syd, øst eller vest. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...