Find mere om:
En perle i den norske skærgård | rejser.guide.dk

En perle i den norske skærgård

Kragerø er en af perlerne i den krøllede kæde af byer, øer og holme i den norske skærgård. Et lilleput-rige af stilhed og skønhed, små restauranter ved kanalen, et klassisk konditori og bær fra skovene til salg på torvet.

KRAGERØ, NORGE

De har fået noget at grine af i Kragerø. Desværre er det mig. Jeg lå som en strandet hval i min våddragt i vandet og måtte hejses op på broen efter flere forgæves og pinagtigt langvarige forsøg på at komme op på de vandski, som min veninde lige havde suset så flot af sted på.

Til gengæld viser de lokale så venligt og gavmildt frem af deres lille skønne verden, at jeg tilgiver dem morskaben.

Byen Kragerø med de omkringliggende øer og holme er et møde i særklasse. På grund af naturen, stilheden og mulighederne for både sjov og afslapning. På grund af de lokales smittende kærlighed til en plet på jorden, som man ikke umiddelbart forbinder med Norge. I hvert fald ikke, når man er skientusiast og mest har gæstet Norge i forbindelse med vintersport.

Området fremstår denne første weekend i september nærmest sydlandsk. Det er absolut i slutningen af højsæsonen, men vi er heldige og får høj sol og temperaturer til vandski og T-shirts samt udsigt til futtende både i alverdens størrelser. De fungerer som færger, taxaer og nødvendigt transportmiddel for beboerne, når de skal rundt mellem øerne.

Vi er to veninder, der kommer med flyveren fra Sandefjord og lunter af sted i en lejet bil ned mod byen Kragerø, der uden for sæsonen er et lilleput-rige, men i højsæsonen svulmer gevaldigt op i indbyggerstørrelse.

Turisterne slår sig ned på hoteller eller i de utallige små og store hytter, der ligger i vandkanten og rundt omkring på skærgårdsøerne med en beliggenhed, der kan få enhver ejendomsmægler til at savle af begejstring.

Det gør vi også, som vi triller ind i det skovfyldte område omkring Kragerø. Planen er en weekend med smagsprøver på lidt af hvert, og jeg kan hilse og sige, at man bliver behageligt mæt.

Kunstnerkoloni
Med base på det nybyggede Kragerø Spa & Golf Ressort pakker vi to fyldte dage ud. Begyndende med en rundtur i byen ved vandet, frokost ved kanalen og fortællinger om de berømte kunstnere, der gennem årene har yndet at slå sig ned her. Blandt andre maleren Edvard Munch, der boede i Kragerø fra 1909-16. Flere af hans motiver er hentet fra området. Dog ikke det meget berømte maleri ”Skriget”.

Der kommer stadig en lind strøm af kunstnere og udstiller i de små gallerier rundt omkring. Ligesom i Skagen skulle der være noget med lyset på f.eks. Jomfruø, der er en af de største øer omkring Kragerø.

For os indbyder området til vandleg og efter en munter eftermiddag på vandski (eller for mit vedkommende en times kvaler som hval i våddragt), efterfulgt af ræs i en potent gummibåd og en nat, hvor vi sover tungt og godt, skal Kragerø og omegn for alvor indtages med en dag på cykler.

En taxa sejler os og cyklerne til øen Skåtøy, hvor vi flere gange må gøre ophold for at sige ”Åhh” og ”Ih” over udsigten. Man snakker godt, når man cykler af sted uden et øje i miles omkreds, og vi runder både barndomsminder, besværlige familieforhold, og hvordan vi engang vil begraves. Det emne kommer på læberne, da vi har besigtiget gravstenene på øens kirkegård, der med sine utallige danske efternavne er et vidnesbyrd om tidligere tiders tætte relationer mellem Norge og Danmark.

Kirken er en af Norges største tømmerkirker og bygget i 1862. Den kaldes også Skærgårdskatedralen og er nabo til Skåtøy Kafe & Galleri, der er et af mødestederne på øen Skåtøy. For nu er det tid til en latte og en kage hos en livsbekræftende kvinde.

Det er Heidi Felle, der driver Skatøy Kafe & Galleri. Stedet er, ja, hvad er det egentlig ud over et stort kønt træhus med cafe, lattermild servering og skiftende kunstudstillinger samt bopæl for et par skrøbelige mennesker, der engang var plejebørn, men i dag er lige så meget en del af Heidi Felles familie?

Et kulturhus. Et koncertsted. Et samlingssted for de lokale, et levende værested med plads til mennesker af mange slags. Her afholdes den årlige vise- og filosofifestival. Her er forskellige kurser, udstillinger, og som regel kan man leje et værelse i det nærliggende hus, som Heidi Felle har været så heldig også at blive ejer af.

Det virker som en lomme af menneskelig varme og engagement. Heidi Felle er kunstterapeut og engang arbejdede hun socialpædagogisk med psykisk syge, men hun blev træt af betingelserne i det offentlige norske sundhedsvæsen og har i dag udvidet sit virkefelt. Og trives med det. Med de mange møder med forskellige mennesker. Det giver så utroligt meget igen, som hun udtrykker det.

Over land og vand
Vi bliver bænket i haven under varme vattæpper og kunne sagtens blive siddende og lytte med på aftenens koncert samt studere kunstværkerne i cafeen lidt nærmere, men vores taxabåd venter i en vig i nærheden. Vi må op på cyklerne igen.

Snart har vi lagt til på Jomfruland, hvor Jørgen tager imod os. Han er i begyndelsen af 30'erne, bestyrer af havnen, der kan huse et par håndfulde både, og barn af en familie, der altid er kommet på øen. Han er ved at uddanne sig til journalist og arbejder freelance på den lokale avis. For han elsker øen og har ikke lyst til at forlade naturen.

Og man forstår ham. Over stok og øens karakteristiske rullesten fører han os. Gennem skjulte led, ad kringlede stier og forbi hemmelige frodige brombærbuskadser. Forbi øens fritgående køer, gennem fuglereservatet, op i det gamle fyr og på forespørgsel en tur inden om hans forældre, der giver kaffe i deres fritidshus med udedas og udsigt over vandet. Huset er bygget af rullesten og gået i arv i generationer. Sådan er det med de fleste af husene på øen. De er stærkt eftertragtede, vanvittigt dyre og svære at få fingre i, da øen er fredet og bestanden af huse meget beskeden.

Det er ren idyl, der giver ro i vores storbysjæle, der senere bliver gransket, da vi på sengekanten snakker om, hvordan det ville være at bo på Jomfruland i måske en måned. Helt sikkert afstressende.

Nyhed: På ski i flyvende fart

18-02-2010: Konkurrence har gjort det billigere at flyve til Norge. Skisportsstederne nås på få timer. Læs artikel

Guide: Norges hvide perler

23-09-2011: Langs Norges sydlige kyster ligger en række små byer med hvide træhuse og dejlige strande. Læs artikel

Nyhed: Skifolket har gode pister i sigte

09-02-2011: Masser af sne og kulde venter i den kommende uge skigale danskere både i nord og syd. Læs artikel

Nyhed: Sjælefred i højfjeldet

21-05-2010: Det norske højfjeld byder på guddommelig fred og ro for både sjæl og legeme. Men man kan også godt få sved på panden. Velkommen til aktiv fjeldferie i Savalen i hjertet af Norge. Læs artikel

Nyhed: På Nordeuropas højeste tinde

29-04-2010: Vi bed på, da vi fik chance for at bestige Galdhøpiggen i Norge, Nordeuropas højeste tinde. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...