Find mere om:
Anmeldelse: Weekend på Vestfyn | rejser.guide.dk

Anmeldelse: Weekend på Vestfyn

Explorer har besøgt nogle af landets naturskønne hjørner og børnevenlige seværdigheder - denne gang Brende Ådal på Vestfyn.

Egentlig skulle vi bare lige krydse Sjælland og et smut hen over Fyn for at se på en hundehvalp.

Men alle forældre ved, hvordan en umiddelbart banal køretur på totalt fem timer frem og tilbage kan udvikle sig til en mental overlevelseskamp i en klam bilkabine mellem kikserester og væltede vanddunke. Vi besluttede at tage stressen ud af turen og vise ungerne et for os nyt hjørne af riget.

Regnestykket er ret enkelt: Dieselen er jo brugt. Broafgiften er betalt. De to overnatninger blev alt i alt en billig ferie, der kostede os 1.000 kr. ekstra.

Valget faldt på Brende Ådal på Vestfyn - en afstikker, som vi ikke tidligere havde hørt om, selv om vi adskillige gange er pisket tæt forbi på motorvej E20.

»Åh nej. Hvorfor skal vi på tur?« Børnene er kommet hjem. Nu har de fri. De gider ikke at køre bil. Men to en halv time senere, da vi triller ind foran sommerhuset - hvor ejeren som velkomst har tændt stearinlys i kolber ved husets hoveddør - skifter humøret. Ikke mindst da parken, der ligger ved den gamle vandmølle i Brende Ådal, bliver indtaget.

»Far og mor. Vi skal ikke gå tur. Vi skal blive her!«

Stenkast i mølledammen

Spadsereturen rundt i området sættes på standby. Der skal kastes sten ud i mølledammen. Som far kan man score nogle sjældne point ved at lære de halvstore unger forskellen på overhånds- og underhåndskast.

»Aldrig ville jeg på forhånd have troet, at det var muligt at finde et sådant Landskab på Fyn,« hedder det om området i bogen ”Danmarks Store Øer” fra 1935.

Du behøver tilmed ikke at gå. Fra april til oktober kan du køre de 30 km fra Tommerup Station til Assens på skinnecykel. I kan være tre eller fire på hver cykel. Undervejs på ruten er der ”pitstop” med siddepladser. Bestilling af turen, hvilket foregår hos Tommerup Kiosk, er en god idé.

Men Vestfyn er meget andet end skovidyl og vuggende siv. Assens og Glamsbjerg lokker med hele syv forskellige museer - med vidt forskellige samlinger, der alt rigeligt kan sammensættes til et par afvekslende kulturdage.

To bilmuseer

Hvis det økologiske skal rystes helt ud af kroppen, så opsøg sultanen af Omans racerbil på bilmuseet Strøjer Samlingen, der også rummer veteranbiler og racerbiler fra James Bond-film. Aston Martin, Ferrari, Maserati. Har I ikke fået nok af biler, byder Glamsberg på et eksotisk Skoda-museum, der er drevet af en flok glade entusiaster.

Om aftenen puster vi ud foran brændeovnen, som ejeren i forvejen havde fyret godt op i. Nu står den på hurtig mad, tv og spil og leg. Der opstår selvfølgelig den sædvanlige småknurren og strid indbyrdes mellem ungerne. Hvem ejer hvilket legetøj? Fik du mere slik end mig? Hvorfor gider de voksne ikke spille?

Kort sagt: Familien folder sig ud. Forældrene forsøger at etablere en slags harmoni, og snart finder børnene deres roller. Der bygges Lego og læses Anders And.

Mere natur på Fyn

 • Helnæs. Flere afmærkede ruter med vandreture på fredede arealer.
 • Krengerup-skovene. Løvskov med bøg, ask og eg.
 • Vestfyns Hjemstavnsgård med ”Den kloges kones have” med urter og lægeplanter.
 • Fyns botaniske have: 15.000 kvm med otte forskellige havetyper.

Brende Å

 • Brende Å er med 28 km Vestfyns længste vandløb. Den udspringer ved Tommerup Stationsby og udmunder i Lillebælt.
 • Cykelrute 71 snor sig gennem området.
 • Brende Mølle begyndte at udnytte vandkraft i 1500-tallet. I dag er der anlagt fisketrappe ud for fundamentet af det gamle møllehus.
 • Brende Mølle-fonden har med støtte fra Velux-fonden etableret og åbnet området for offentligheden.
 • En brochure om områdets historie og kort over ture og stier kan fås hos turistbureauet. Der er også foldere på stedet.

Kig efter

 • Isfugl. Den heldige og tålmodige iagttager kan se Danmarks mest farverige ynglefugl ved Brende Å.
 • Engblomster. I perioden fra april til juni kan I finde de gule blomster engblomme og engkabbeleje.
 • Vilde urter. Ved Klakkebjerg har Fyns Skovdistrikt ladet vilde urter overtage store græsarealer.

Mere på nettet

www.fynsk-natur.dk

www.visitassens.dk

www.cykelfyn.dk

www.skovognatur.dk

www.visitdenmark.dk

Nyhed: Weekend på Vestfyn

15-04-2009: Explorer har besøgt nogle af landets naturskønne hjørner og børnevenlige seværdigheder - denne gang Brende Ådal på Vestfyn. Læs artikel

Guide: Dejlige Djursland

25-08-2012: Midt på den jyske østkyst mellem Randers og Aarhus ligger en perle af et dansk sommerhusområde. Djurslands 1.200 km² byder på skønne omgivelser med brusende strande, frodige skovområder og åbne heder. Mulighederne for store oplevelser stopper ikke ved en flot natur. Halvøen rummer både oldgammel dansk historie og sjove attraktioner for hele familien. Læs artikel

Guide: Campingplads med solgaranti

21-07-2011: I Ribe kan man få sol i ansigtet hele tiden. Her er landets første standplads med drejeskive. Læs artikel

Guide: Sommer i Danmark - Djursland

14-07-2011: Fra molbohistorier til historien om Elvis - Djursland og Randers har lidt af hvert. Læs artikel

Nyhed: Tåsinge - idyl og drama

19-04-2011: Tåsinge har meget at tilbyde sine besøgende - ikke mindst det imponerende Valdemars Slot. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...