Find mere om:
Nyhed: Sommerhuse er dårlig investering | rejser.guide.dk

Nyhed: Sommerhuse er dårlig investering

Køber man i dag et sommerhus beregnet for udlejning, skal man regne med at det skal lejes ud i det lovlige antal uger i ni år i træk, inden det har tjent sig hjem.

Det viser ny analyse fra BRFkredit.

I årets første fire måneder har feriehusudlejerne oplevet tilbagegang. Antallet af udlejninger er faldet med 12.000 husuger, svarende til 14 pct. i forhold til årets fire første måneder sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Tallene dækker over, at tyskerne i år ikke har lejet danske feriehuse i samme omfang som sidste år. Denne udvikling skyldes ifølge BRF-kredit finanskrisen. Tyskland er den økonomi i den vestlige verden, der er hårdest ramt af den finansielle krise.

Flere danskere

Andre nationaliteter har også holdt sig tilbage, men til gengæld er der en fremgang at spore i, at danskerne selv i højere grad lejer husene.I år er der mange danskere, der har fravalgt en udenlandsrejse til fordel for et dansk feriehus. Årsagen er, at man gerne vil holde en lidt billigere ferie, end hvad en udlandsrejse typisk løber op i.

Ser man på antallet af bookede feriehuse fra nu og et år frem, er der også en tilbagegang på 14 pct. Her er der tale om en tilbagegang på alle nationaliteter - også de danske.

Tilbagegangen skyldes, at danskerne booker deres ferie i hjemlandet senere, end eksempelvis tyskere, der er nødt til at planlægge en lidt længere rejse.

Samtidig spiller prisen formentlig også ind. I takt med, at feriehusejerne oplever et fald i forhåndsbookningerne, må de sætte priserne ned, hvilket øger efterspørgslen. Priserne er dog formentlige træge i den nedadgående tilpasning, hvorfor det typisk sker som slagtilbud med kort varsel.

Faldende priser

Det faldende antal forhåndsbookninger kan, ifølge BRFkredit, således give forventninger om faldende sommerhuspriser, idet denne udvikling vidner om, at det er vanskeligt at købe et feriehus som en investering med henblik på udlejning og få økonomien til at hænge sammen.

Ifølge BRFkredit skal en køber af et sommerhus for at hente prisen hjem i dag gennemsnitlig udleje sit hus i et antal uger, der svarer til 9 år i træk mod ca. 11 år, hvis der blev købt i 2007. Årsagen er faldende sommerhuspriser og faldende renter.

I praksis er der dog tale om noget længere tid, idet man ikke kan forvente at udleje alle uger hele året. Samtidig er det kun lovligt at udleje i 20 uger om året. Beregningen tager ikke højde for egen benyttelse, når huset ikke er udlejet. Egen benyttelse kan alt andet lige være en faktor, der afkorter perioden, det tager af få investeringen hjem, givet at man tager i sommerhus frem for på dyre udlandsrejser.

Konklusionen i BRFkredits analyse er, at et sommerhus til udlejning i sig selv er en dårlig investering.

De færre turister presser prisen, og forrykker dermed i sidste ende, hvor mange uger man skal udleje sit hus, før end der er break even i forhold til investeringen.

Hvis lejen falder med 10 pct, øger man antallet af år, sommerhuset skal være udlejet, med mere end 1,5 år. Derfor er nyheden om færre turister ganske alvorlig læsning for feriehusudlejerne.

Nyhed: Udlejere smider unge ud af sommerhuse

04-09-2009: Bræk, hærværk og vilde fester får mange sommerhusudlejere til at afvise unge. Det er nødvendigt, for vores huse bliver ødelagt, mener udlejerne . Læs artikel

Anmeldelse: Så billig bliver flyveturen i Danmark

04-01-2010: Der er lagt op til en blodig kamp om indenrigsflyvninger. Det giver absurd lave billetpriser på flere ruter til og fra København. Læs artikel

Nyhed: EasyJet angriber SAS

28-09-2009: Danske skatteydere har hver lagt 250 kr. i at redde SAS – men hvor er pengene blevet af, spørger konkurrenten EasyJet? Læs artikel

Nyhed: Direkte flyrute fra Aalborg til Paris

23-09-2009: Lavprisflyselskabet Norwegian øger konkurrencen med SAS i Jylland, og tilbyder direkte forbindelse mellem Aalborg og Paris. Læs artikel

Nyhed: Lavprisfly betaler for lufthavnsaftale

14-09-2009: Det kan blive dyrere at flyve rejsende til og fra Københavns Lufthavn, fremgår det af ny aftale med flyselskaberne. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...