Find mere om:
Guide til skiferie i Idre Fjäll | rejser.guide.dk

Guide til skiferie i Idre Fjäll

I svenske Idre Fjäll ejer lokalbefolkningen skianlægget frem for at være en del af en kæde. Det giver en hyggelig stemning på skistedet, der består af ét fjeld med sammenhængende pister og mange familietilbud.

B971892363Z.1_20150205163906_000+GG1J1NL6.1-0.png

Køreturen fra Idre til badestedet er lang og går ad en kringlet og iset vej, men det er hele turen værd. For enden af vejen ligger et lille hus, som kommer til syne, efter man har gået ad den fakkeloplyste sti fra landevejen gennem skoven.

Uden for huset står der en stor brændeovnsopvarmet badetønde. Herfra kan man svagt skimte Storåen i aftenmørket, mens man nedsænket i det 40 grader varme vand lader saligheden og roen brede sig, kun afbrudt af børnenes skrig, når de står op og ruller sig i sneen, inden de løbende vender tilbage til tønden.

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

Selv om den medbragte gin-tonic indtages fra en medbragt sodavandsflaske, er det den bedste drink nogensinde.

Badeturen i vintermørket er den perfekte afslutning på en skiferie. Kroppen kan endelig slappe fuldstændig af, og de ømme muskler løsnes, før turen går hjem til Danmark ladet op efter en uge med herligt skiløb og aktiviteter for hele familien fra morgen til aften i svenske Idre Fjäll.

Skiløb for nybegyndere og øvede

Vi genopfrisker formen på børnebakken, inden vi begiver os til toppen af fjeldet. De små puslinge kører i fine sving med spredte ben i en slange efter skilæreren og med genkendelige veste over flyverdragterne, så de store kan tage hensyn til de små.

Sneen hænger tungt på træerne, vinterlandskabet er malerisk smukt denne formiddag i februar, hvor vi første gang begiver os ned ad de tyste pister mellem grantræerne.

Ungerne er ekstatiske over at have ski på fødderne igen, de svinger kådt fra side til side og filmer hinanden med mobiltelefonerne. En teenage-veninde er blevet inviteret med i år, og selv om hun er nybegynder, er hun modig nok til at kaste sig ud i legen på de lette og mellemsvære pister.

B971892363Z.1_20150205163906_000+GGIJ167A.1-0.jpg

Hendes øjne tindrer, hun smiler stort og gør grin med sin egen tumlinge-stil.

Efter et par timers op- og nedfarter er der behov for at få tanket op på vaffelkontoen. Vi tager pisten Blåbärslingen, der passerer vaffelstuen på vej ned ad bjerget.

Ved bjælkehytten er det bare at klikke skiene af og stille dem i skistativet og trampe i stive skistøvler og med kolde kinder ind i en lun stue og bestille varme vafler med flødeskum og syltetøj. De smager præcis, som de skal på enhver skiferie i Norden.

Her kommer du billigst på ski med familien

Indenfor ligner bjælkehytten en gammel mormor-indrettet bolig med nisser i hjørnerne og hjemmebag på disken. Maude serverer alt fra kage til formiddags- og eftermiddagskaffe samt frokost og vafler. Uden for hytten er der opført et stort telt med borde og bænke, så der er plads til alle de frokost- og vaffelsultne gæster.

Ingen skikæde-fornemmelse

På en eller anden måde giver det en følelse af familiær hygge og landsbystemning, at skianlægget i Idre ikke er en del af den allestedsnærværende SkiStar-kæde. En kommerciel kæde skal skabe overskud til sine ejere og investorer.

B971892363Z.1_20150205163906_000+GGIJ167C.1-0.jpg

»Det private selskab bag Idre Fjäll har det primære formål at beskytte og udvikle lokale arbejdspladser og ellers investere sit overskud i vedligehold og nye faciliteter,« fortæller Sofie Andersson, der er marketing- og pressechef på stedet.

Hytterne har direkte adgang til skipisterne – også kaldet ski in – ski out. De fleste skilifter er nye og har seks stole. Det betyder, at man kommer hurtigt rundt og får meget ud af sit skiløb i løbet af en dag.

»Idre har det hele,« som skientusiasten Thomas Uhrskov siger i sin præsentationsvideo på Youtube.

Idre består af ét bjerg, der med sin træfri top knejser mod himlen, og pistesystemet breder sig mod alle fire verdenshjørner. Og tager man stoleliften til toppen, er der veje ned i alle sværhedsgrader. At det hele ligger på et enkelt fjeld betyder, at der altid er mindst én side med læ og – hvis man er heldig – sol.

Og når folkene bag anlægget slår på, at Idre Fjäll er skiløb for hele familien, har de faktisk noget at have det i. For selv om man også her finder den stejleste piste i Norden, Chocken, der med sit fald på 47 grader endda er dobbelt-sort, så er antallet af lange grønne og blå pister mange. Det er ren skovtur at køre ad den tre kilometer lange Dalernes Längste, og selv den medbragte veninde kan allerede på andendagen være med på den lange tur.

Selv for de letøvede, som måske har for vane primært at holde sig til de grønne og blå pister, kan roligt give sig i kast med mange af de røde og endda sorte pister, fordi de har en bredde, hvor der er plads til meget store carvingsving.

Mand og kone arbejder sammen

Det hyggelige og familiære ved Idre bekræftes af, at mand og kone driver flere aktiviteter i fællesskab. For eksempel tager Östen sig af alt, hvad der har med heste at gøre, og hans kone Maude driver vaffelstuen Fäbodscafeét.

I Östens stald står de kraftige westernheste i deres båse og venter på næste hold af børn og voksne, der har bestilt tid til en ridetur. Den sindige svenske cowboy går roligt og hjælper alle med seletøj og sadler. Vi er nok nogle, som jubler indvendigt over udsigten til vores første tur i cowboysadel – en magelig sofa sammenlignet med almindelige sadler.

Holdet sætter kurs mod et område præpareret med en meter dybe spor i sneen, det vidtstrakte terræn rundt om er sparsomt bevokset med spinkle grantræer.

Hestene trasker roligt af sted uden at tage notits af sneens dybde, de store dyr kender vejen, mens det for de fleste ryttere formentlig er en helt ny oplevelse. Man kan ikke andet end at nyde det hvide snelandskab omkring sig.

For enden af sporet rider vi rundt i en cirkel, så vi kan standse og høre Östen fortælle anekdoter, bl.a. om en ulv, der blev set her for ikke så længe siden.

Mød et rensdyr

Tilbage i stalden dumper vi ned fra de rare sadler, og Östen slutter af med at sige, at nu byder han på vafler i Fäboden på den anden side af pisten. Blåbärslingen løber mellem stalden og vaffelcaféen, som Maude driver.

B971892363Z.1_20150205163906_000+GGIJ168C.1-0.jpg

Östen møder vi igen, da hele familien skal på kanetur. Vi bliver pakket ned under rensdyrskind, og ud går det over kanesporet med ringlende klokke om hestens hals. Det lyder næsten som den gamle Tuborg-reklame, hvor julemanden og hans rensdyr vender kanen for at skynde sig efter ølvognen. Men helt så hektisk går det ikke med kanen, det bliver en blød u-vending. Til gengæld er det bidende koldt på grund af blæst og tæt snevejr.

Benzin i blodet

Der er også sammenfald mellem personer i andre dele af skianlægget. Ejeren af badetønden viser sig også at drive Idres snescootervirksomhed, sammen med sin kone og sønner. Han tager imod med et familiært håndtryk og tak for sidst, inden deltagerne klæder sig i termodragter, støvler og hjelme og sætter sig på motorcyklerne med meder under.

Hvis man har lidt fart i blodet, vil det at køre sin egen snescooter give kriller i maven. Maskinen glider ubesværet af sted på sneen, mens turen går ad smalle spor gennem skoven med mange sving til begge sider. Der er ingen grund til at give den gas gennem skoven, for efter en pause ved ”samekoten” med kaffe og varm saftevand er der fri speed på den frosne sø ved siden af hytten. Der er adskillige forældre med børn bagpå med på turen, og dem med mindre børn holder sig til et roligt tempo.

På trods af Idre Fjälls kompakte størrelse er der nok at give sig i kast med som skiløber. Men Idre er ikke kun for skientusiaster; det er for livsnydere i det hele taget.

3 råd til turen

  • Spis på Restaurant Utsikten på toppen af Idre Fjäll. Den er smagfuldt indrettet bl.a. med gevirlysekroner, ild i pejsen, adskilte båse og god mad.
  • Prøv lokale specialiteter, bl.a. rensdyr, fjeldfisk, tunbröt, multebær, morkler. Bestil en vildtplatte på frokostrestauranten Vildnässet.
  • Toppen på Idre Fjäll ligger i 892 meters højde og er omdrejningspunktet i pistesystemet. Herfra kan man køre på ski i alle retninger. På den måde kan man for eksempel følge med solen hen over fjeldet i løbet af dagen, og skulle det blæse, kan man holde sig til den del af fjeldet, der ligger i læ for vinden.

Rejsen dertil

  • Fra København: Ca. 850 km. Den hurtigste og mest behagelige rute er at køre ad E6 til Oslo og Hamar og derfra videre mod Trysil og herfra mod Idre. Der er motorvej det meste af vejen fra Helsingborg til 70 km nord for Oslo.
  • Fra Jylland kan man tage færgen til enten Gøteborg eller Oslo. Stena Lines sejler til begge byer fra Frederikshavn. Fra Oslo er afstanden ca. 320 km og fra Gøteborg ca. 585 km.
  • Jyllands-Posten var inviteret til Idre af VisitSweden.

Idre tog sneskovlen i egen hånd

  • Idre lå for 46 år siden i udkantssverige, havde få jobmuligheder og var præget af krise. Det fik kommune, region og lokalbefolkning til at gå sammen i et selskab, der omdannede områdets stærkeste aktiv, fjeldet, til et skisportsområde om vinteren og et aktivt naturområde om sommeren. Godt fire årtier senere drives skisportsstedet stadig af det samme selskab.
  • Idre Fjäll var det første skisportssted i Europa, der fik en firestolslift og det første, der byggede en tunnelpiste. Det er Sveriges tredjestørste skisportssted og med sine 40 varierede og sammenhængende pister, 27 lifte og sin kompakte atmosfære er det blevet en værdig konkurrent til de andre store skidestinationer, Sälen og Åre. Desuden er der 62 km langrendsløjper af alle sværhedsgrader.

Guide til skiferie for børnefamilien i Lindvallen

16-01-2016: Lindvallen i Sälen-fjeldene er hjemmebane for danske børnefamilier. Her gør begyndere hurtige fremskridt. Læs artikel

Guide: Børnenes skiparadis

05-02-2014: Sälen i Sverige er med sine mange og forholdsvis korte pister det perfekte sted både at lære at stå på ski, men også at træne sit skiløb, selv om man har stået på ski i mange år. Læs artikel

Guide til underholdning i Idra Fjäll

19-10-2013: Kan det virkelig lade sig gøre? Ikke at stå på ski, når man er på skiferie? Ja, det kan det i svenske Idre Fjäll, hvor store og små familier kommer for at tilbringe tid sammen i det smukke snelandskab. For der er nok af skifrie aktiviteter. Læs artikel

Guide: Blandt bjørne og børn i Orsa Grönklitt

13-10-2012: Skiløbet i Orsa Grönklitt i Sverige egner sig godt til begyndere, letøvede, langrendsløbere og familier, der lægger vægt på hygge, ro og alsidige familieaktiviteter. Med sine 22 pister er stedet overskueligt og uden for meget lir. Læs artikel

Guide: Kläppen er skabt til børnefamilier

07-01-2012: Området er blandt de små i den svenske skifamilie. Men det skal man ikke lade sig narre af. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...