Find mere om:
Guide til skiferie for børnefamilien i.. | rejser.guide.dk

De svenske fjelde giver danskere selvtillid

Lindvallen i Sälen-fjeldene er hjemmebane for danske børnefamilier. Her gør begyndere hurtige fremskridt.

»Nu har jeg lært at stå på ski,« siger den syvårige Ida efter sin første skidag nogensinde.

Det børnevenlige Lindvallen i Sverige giver selvtillid og hurtige fremskridt for både børn og voksne begyndere fra det danske lavland.

Og det vrimler med børnefamilier. Forældre med børn i sele, børn på ski mellem forældrenes ben og masser af børn på fri fod uden hjælp eller opsyn på det overskuelige skisted, hvor alle mødes på Snötorget.

Lindvallen er en del af skiområdet Sälen, som også består af Högfjället, Tandådalen og Hundfjället. Men de fire skisportssteder har hver sin profil. Lindvallen er børnefamiliernes eldorado og i øvrigt Sveriges næststørste skianlæg.

Alene nedkørslernes navne signalerer, at vi er i børnenes verden. De hedder Hugo, Gustav, Lena, Ida, Frida, Anna, Pelle, Stina, Adam og Eva osv. – navne, som ethvert barn kan huske.

Fjeldet består af to ”etager”. Nederste etage med korte grønne og blå pister. Øverste etage med blå og røde samt kun tre af de stejle sorte.

Det højeste punkt Högfjället befinder sig 920 meter over havet, så ikke engang danskere bliver svimle.

Udfordringerne i Lindvallen er begrænset for unge speedskatere og andre skisportshajer, så de vælger i stedet nabostederne Hundfjället og Tandådalen. Men det kræver egen bil eller en tur med skibus, hvis man vil sprede sit besøg i Sälen-fjeldene på alle skianlæg.

Gyset på ”Väggen”

Hundfjället tilbyder de rutinerede en sort ”Worldcupbacke” og en ligeledes sort frygtet piste med det skræmmende navn ”Väggen”.

B972188551Z.1_20160115102454_000+G1KQJB9Q.2-0.png

Her oplevede et større publikum et sandt gys, da forbindelsesliften mellem Hundfjället og Tandådalen var gået i stå. En ung skiløber styrtede, tabte sin ski og rutsjede flere hundrede meter ned ad ”Väggen”, mens andre hurtigløbere zigzaggede uden om ham og flere gange så ud til at torpedere ham. Han slap uskadt, men så noget fortumlet ud, da han nåede i sikkerhed i dalen.

”Skidroligt”

For en familie med mindre børn er Lindvallen det rigtige valg. Niårige Olivia og den syvårige debutant Ida frigjorde sig allerede på førstedagen fra de voksnes hjælp både på løjperne og på lifterne.

Med fingeren på aftrækkeren og ski under fødderne

»Jeg vil prøve selv,« lød det fra debutanten efter kun et par timer med brædder under fødderne. Og så kunne de to piger køre på tallerkenlift, mens skribentens tanker gik tilbage til egen debut som voksen, hvor styrtløb var mere styrt end løb.

B972188551Z.1_20160115102454_000+G1KQJBAB.2-0.png

På andendagen gik familieturen op i højderne med både T-lift og stolelift. Først på tredjedagen blev pigerne sendt i skiskole, naturligvis på det grønne begynderhold af de såkaldte ”smygare” - blot for at konstatere, at de var kommet i en forkert klasse.

»Det er for nemt,« sagde de, da skilærer Viktor sendte dem hen ad et ti meter langt rullebånd for at lære dem at holde balancen.

Viktor gav dem ret.

»Jeg skaffer jer en privatlærer til i morgen,« sagde han.

B972188551Z.1_20160115102454_000+G1KQJB9H.2-0.png

Næste dag fik pigerne en times privatundervisning af Jonathan, som lærte dem at svinge og køre i slange på Familiebakken i Tandådalen.

»I skal ikke betale ekstra,« sagde Jonathan uden at vide, at han talte med en gesandt fra pressen.

Boblebad og drive-in på ski

Lindvallen har sin egen maskot - snemanden Valle - som allerede på et skilt ved indkørslen fra landevejen byder: ”Välkomna til Lindvallen. Nu ska vi ha skidroligt.”

Valle er symbolet på de mange børnetilbud på fjeldet og nedenfor. Han lægger navn til slalombaner og legepladser samt teater, dans og musik, afterskiing for børn, aftenture i Trollskogen og anden børneunderholdning. En overflod af tilbud, som trætte børn kun har overskud til en lille brøkdel af.

B972188551Z.1_20160115102454_000+G1KQJBA7.2-0.png

De fleste voksne synes at kapitulere, når børnene plager om en tur i Eventyrbadet, men vi gik dog derhen to gange og må anbefale eftermiddagsbesøg. Om aftenen kan der være lange køer af utålmodige børn og voksne, der længes efter en badetur. Vi så endda en herre spadsere gennem sneen i morgenkåbe for at få en dukkert i badelandet.

Hovedattraktionerne i Eventyrbadet er et udendørs boblebassin, et bassin med en kunstig bølge til at træne surfing og den obligatoriske lange rutsjebane. En tur i boblebassinet er som at bade i en varm kilde. Vandet er 37 grader, og luften var tre grader under vores besøg.

Badelandet er en del af den store centrale bygning Experium, som også indeholder reception, skiskolebooking, restaurant, kaffebar, biograf, sportspub, spillemaskiner, en biograf, butikker, fitnessrum og en bowlinghal med 12 baner.

Pasta og gode pister på den solrige side af Alperne

Her kan man få alt, hvad hjertet begærer, men skulle den hurtige sult opstå, imens man er godt i gang i sneen, kan man køre på ski direkte til en udendørs serveringsluge hos McSki.

Vil man selv kokkerere i hytten, kan man købe ind i det velassorterede ICA-supermarked, hvor priserne er på dansk niveau, hvis man kan holde sig fra agurker til 60 svenske kroner stykket og letøl til 10 svenske kroner. Flere af varerne er forsynet med skilte på dansk, så man ikke behøver en parlør til at opklare, at grädde betyder fløde, og jäst betyder gær.

B972188551Z.1_20160115102454_000+G1KQJBAP.2-0.png

Det er en fordel at interessere sig for svensk ishockey, hvis man besøger sportspubben i Experium. En kamp mellem Linköping og Skellefteå var trækplasteret på fem storskærme, da vi besøgte pubben O’Learys.

Selv i bowlinghallen kan de hockeygale svenskere følge deres helte, idet 12 projektorer viser kampen om pucken hen over keglefelterne.

Alpernes tradition for festlig afterskiing har også sin svenske pendant - dog uden samme bægerklang som sydpå. I hele skisæsonen tilbyder Lindvallen levende rock på Wärdshuset og på en udendørs scene.

Drager vores hjemlige kultur, kan dansk TV 2 modtages i hytterne, og svensk tv viser såmænd serien Badehotellet, hvor danske skuespillere render rundt i badedragter som kuriøs kontrast til snelandskabet uden for vinduerne.

Og hvad var så det roligste, som svenskerne siger, når de mener det morsomste?

Olivia, ni år: »At prøve stoleliften for første gang«.

Ida, syv år: »At jeg kunne finde ud af at følges med de voksne helt oppe fra toppen af bjerget.

Tre råd til rejsen

”Rätt inställning.” Sådan lyder et dobbelttydigt slogan fra det svenske forsikringsselskab Trygg-Hansa, som tilbyder sikkerhedstest på Lindvallen og andre svenske skisportssteder. Man skal indstille sine ski rigtigt. Og man skal have den rette indstilling. Skiskolerne udleverer røde armbånd med sloganet. På armbåndet kan forældre også skrive deres barns navn og et telefonnummer.

Brug hjelm. Brug rygskjold. Brug håndledsbeskytter, hvis du står på snowboard. Sørg for, at dine egne og dine børns bindinger er korrekt indstillet. Forkert indstilling øger risikoen for skader.

Husk, at du som voksen er den bedste rollemodel for børnene. Husk derfor også selv at leve op til sikkerhedsreglerne.

Om Sälenfjeldene

Sälen-fjeldene består af fire skianlæg: Lindvallen, Högfjället, Tandådalen og Hundfjället. I nærheden af Sälen findes også skistederne Stöten og Kläppen.

Tandådalen og Hundfjället hænger sammen rent fysisk via en lang tallerkenlift. Lindvallen har snegaranti fra 12. december til 19. april, som er sæsonens slutdato.

Rejsen dertil

Det kan anbefales at køre i bil til Sälen, da der ikke er nogen lufthavn i nærheden, og fordi det er en fordel at have en bil, hvis man vil køre til og fra de forskellige skianlæg i området.

Fra København er der 780 kilometer, og både pris og afstand er nogenlunde den samme, om man sejler med overfarten Helsingør-Helsingborg, eller om man kører over Øresundsbroen.

Fra Jylland kan man sejle med Stena Line fra Frederikshavn til Gøteborg. Herfra er afstanden til Sälen 460 kilometer.

Man kan også sejle med Stena Line fra Frederikshavn til Oslo. Afstand fra Oslo til Sälen: 270 kilometer.

B972188551Z.1_20160115102454_000+GJKQJO31.1-0.png 

Guide til skiferie i Idre Fjäll

14-02-2015: I svenske Idre Fjäll ejer lokalbefolkningen skianlægget frem for at være en del af en kæde. Det giver en hyggelig stemning på skistedet, der består af ét fjeld med sammenhængende pister og mange familietilbud. Læs artikel

Guide: Børnenes skiparadis

05-02-2014: Sälen i Sverige er med sine mange og forholdsvis korte pister det perfekte sted både at lære at stå på ski, men også at træne sit skiløb, selv om man har stået på ski i mange år. Læs artikel

Guide til underholdning i Idra Fjäll

19-10-2013: Kan det virkelig lade sig gøre? Ikke at stå på ski, når man er på skiferie? Ja, det kan det i svenske Idre Fjäll, hvor store og små familier kommer for at tilbringe tid sammen i det smukke snelandskab. For der er nok af skifrie aktiviteter. Læs artikel

Guide: Blandt bjørne og børn i Orsa Grönklitt

13-10-2012: Skiløbet i Orsa Grönklitt i Sverige egner sig godt til begyndere, letøvede, langrendsløbere og familier, der lægger vægt på hygge, ro og alsidige familieaktiviteter. Med sine 22 pister er stedet overskueligt og uden for meget lir. Læs artikel

Guide: Kläppen er skabt til børnefamilier

07-01-2012: Området er blandt de små i den svenske skifamilie. Men det skal man ikke lade sig narre af. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...