Find mere om:
Guide til langrend og skiskydning i Sverige | rejser.guide.dk

Med fingeren på aftrækkeren og ski under fødderne

Ikke langt fra det svenske skiparadis Åre ligger et mystisk anlæg, som vi i Danmark ikke kender meget til. Her kombinerer udøverne fokus og fordybelse med udholdenhed og teknisk snilde i en af verdens hårdeste sportsgrene.

Jeg mangler kun at ramme den sidste skydeskive ud af fem og ser allerede frem til den tilfredsstillende lyd, som patronen, der rammer metalskydeskiven, udløser. Der er 50 meter hen til skiven, og man kan kun lige akkurat se mit mål gennem sigtekornet. Min vejrtrækning er haltende og belastet, og mine fingre er så kolde, at jeg har svært ved at sætte den sidste kugle i geværet. Det lykkedes dog, og jeg lader geværet, klar til at ramme den sidste stående skive. En dyb indånding og et forsigtigt tryk på aftrækkeren, og så er kuglen skudt afsted.

»Penalty run, penalty run, hurry up!,« lyder det på engelsk et sted bagved mig, nærmest inden det er gået op for mig, at jeg har misset mit sidste skud. Det er instruktøren og tidligere bronzevinder ved OL i skiskydning Tord Wiksten, der ivrigt kommenterer hele seancen. Man kan godt forstå hvorfor Eurosport har valgt at ansætte den karismatiske svensker som kommentator i disciplinen.

Med langrendsskiene solidt fastklikket til mine skistøvler får jeg kæmpet mig op på benene, ogjeg får sat gang i en fremadbevægende positur, der mildest talt minder alt for lidt om, det man har set i fjernsynet.

Råstyrke og teknik

Man skal læne vægten fremad og bruge kroppens vægt - ikke musklerne, sagde instruktøren, inden vi startede. Det har jeg glemt alt om i panikkens time, og jeg prøver i stedet at kæmpe mig fremad på den ene eller anden måde. Min teknik bliver at bruge armene og skistavene til at komme frem gennem snemassen. En bevægelse, hvor både ben og arme indgår, er simpelthen for kompliceret.

Efter 50 meters langrendsløb får jeg igen lagt mig på den røde måtte, og jeg tager fat i det elektriske gevær.

Omkring mig ligger brugte patronhylstre, der vidner om mit forrige mislykkede forsøg. Varmen i mine fingre er kommet tilbage, efter jeg har løbet en ekstra tur på ski som straf, og de første fire skydeskiver er hurtigt ramt.

»Can he hit the last one? Or will he have to take another penalty run?« råber den svenske guide, som om han allerede glæder sig til at se mig løbe en tur mere.

Kling, siger det. Skiven er nede. Nu er der tid til et kort hvil inden den endelige finale, fortæller Tord med et smil på læben.

Et væld af oplevelser

Skiskydningen står i skærende kontrast til den afslappede atmosfære i byen Åre, og det er egentlig et meget godt symbol på de mange aktiviteter og muligheder, området har at byde på.

Den svenske charme stråler ud af byen, som nok bedst er kendt for at have noget af det bedste skiløb i Skandinavien. Med sine 107 pister er skiløbet også i særdeles topklasse sammenlignet med resten af Norden, men det er nu på andre parametre, at Åre og resten af området differentierer sig fra resten af Nordens skiområder.

Byens hyggelige lys og klassiske smalle gader leder hurtigt tankerne hen på traditionelle fransk-østrigske skisportssteder. Navnet Nordens Alper kommer heller ikke udelukkende af fremragende skiløb og høje bjergtinder, men også af den atmosfære, der er i Åre. En atmosfære, der oser af varm kakao på caféerne i bjergtoppene mellem skiløbet og hyggelige gåture gennem byen i aftenlysets skær.

Den store kur i Ardennerne

Hvor end man kigger hen, springer mulighederne i øjnene på en. Overnatningsmulighederne er mange - lige fra traditionelle svenske hytter og vandrehjem til kæmpe resorts med indendørs spa, minigolf og bowlingbaner.

B972175172Z.1_20151229095059_000+GL4Q2JIM.2-0.jpg

Hvis man ikke er den store skiløber selv, tilbyder Åre en masse andre spændende vinteraktiviteter. Ikke langt fra byen kan man opleve spektakulære isgrotter og kraftfulde vandfald, der er mere eller mindre tilgængelige alt afhængig af fysik og grad af klaustrofobi. Nogle af grotterne kræver nemlig, at man vover sig ned i mindre tunneller for at se dem. Andre kan nydes langs stierne på ruten. De eventyrlystne kan også bestille en klatretur op ad de isbelagte klippevægge.

Finalen

Vi har siddet stille et par minutter, og kulden er hurtigt sat ind. Fingerspidserne er kolde, og det yderste af handsken er dybfrossen. Her er vel minus 20 grader, og det er begyndt at sne, men varmen vil snart pumpe rundt i kroppen igen.

B972175172Z.1_20151229095059_000+GL4Q2JJ5.2-0.jpg

B972175172Z.1_20151229095059_000+GL4Q2JJ3.2-0.jpg

Det er nemlig tid til finalen.

Vi er kun tre på banen, og konkurrencen betyder som sådan ingenting – og så alligevel alting for et konkurrencemenneske.

Tord Wiksten rykker muntert rundt på strafbanen og laver den lidt længere, end den var i øvelsesrunderne. Det er som om, at han gentagne gange før har oplevet danskere underminere sporten, og nu venter han bare på at få sig endnu et godt grin.

Han forklarer banen, der er cirka 500 meter lang - vel at mærke uden én eller flere eventuelle ture på strafbanen. Vi skal rundt om en hvid bøje og op ad en lille bakke for derefter at løbe parallelt med tilskuerpladserne på stadionet. Et lille sving til højre, og så ned på måtten og skyde fem pletskud.

B972175172Z.1_20151229095059_000+GU8Q2N82.2-0.jpg

Konkurrencer er altid spændende, men det er alligevel som om, at skiskydning er noget helt særligt. Skiløbet kræver høj teknik – og for nybegyndere en helvedes masse kræfter. Skydningen kræver ro og fordybelse. De to discipliner virker umiddelbart ikke forenelige, men fungerer alligevel perfekt på sin helt egen måde. Det er måske egentlig det, som gør sporten så sjov. At man kombinerer skiløbets udmattende og fysiske hårde karakter med skydningens ro og fordybelse. Jeg tænker over modsætningen, mens jeg bevæger mig mod startlinjen.

»Ready?« spørger Tord.

Ready, set, go

Vi kigger på hinanden og nikker. Starten går. Jeg lægger mig hurtigt i front, og selv om jeg godt er klar over, at hverken teknik eller æstetik fungerer, som det skal, kommer jeg alligevel fremad hurtigt ved at skubbe mig frem med stavene. Jeg runder den første hvide bøjer og vælter næsten i svinget.

På andet end ski i Alperne

B972175172Z.1_20151229095059_000+GL4Q2JII.2-0.jpg

B972175172Z.1_20151229095059_000+GL4Q2JIK.2-0.jpg

Med en fod i vejret får jeg genetableret balancen og fortsætter mit nærmest akrobatiske løb langs tilskuerpladserne. Jeg kan bogstaveligt talt høre de andres åndedræt bag mig, men kigger ikke tilbage i frygt for at miste balancen eller farten i skiene.

Jeg har mange års erfaring på alpinski, men langrendsskiene er tynde, smalle og i det hele taget meget mere ustabile, end de ski jeg er vant til. Det mærkes også i næste sving, hvor jeg næsten mister balancen igen. Midt i svinget kan jeg se, at min ene konkurrent blot er en skilængde bag mig. Jeg kaster mig fremad ned på den røde måtte, hvor geværet ligger klar. Min puls galoperer af sted, mens jeg kigger ind i sigtekornet. Det synes uklart, og jeg kan ikke se de sorte skiver. Et knald lyder. En af de andre har allerede ramt en skive. Igen kigger jeg ind i kornet og vælger at skyde. Jeg rammer, lader hurtigt og skyder igen inden for fem-seks sekunder af mit første skyd. Kort efter hører jeg endnu et knald, og det går op for mig, at vi er fuldstændig lige. Min puls er faldet, og roen har sænket sig over min krop. De sidste tre kugler placerer jeg nærmest med rytmisk mellemrum i midten af skiverne, og kravler af sted på min anden og sidste runde langrendsløb.

B972175172Z.1_20151229095059_000+GL4Q2JK2.2-0.jpg

I det jeg rejser mig og får sat gang i skiene, viser det sig, at jeg er et godt stykke foran den nærmeste konkurrent, som vist har misset et skud og dermed skal på et strafløb. Men den søde smag af sejr er endnu ikke i hus – jeg har stadig fem skiver, som jeg skal ramme. Mit forspring gør, at jeg kan tage det andet skiløb mere roligt, og min puls er derfor ikke skyhøj, da jeg igen ankommer til den røde måtte og geværet. De fire første skiver er hurtigt ramt. Mellem mig og sejren ligger nu kun en enkelt rund skive. Tord forsøger at psyke mig i baggrunden, men jeg lytter ikke. Lige nu er det kun den sorte skive, der tæller. Jeg trykker nænsomt på aftrækkeren og kuglen skyder afsted.

Pasta og gode pister på den solrige side af Alperne

Den sidste skydeskive går ned. Jeg har ramt og skal nu blot bevæge mig de sidste ti meter hen mod målstregen. En kort klapsalve lyder fra Tord og konkurrenterne, hvorefter det er tid til et fællesbillede. Vi forlader glade og udmattede stadionet i Östersund. Men vi forlader også stadionet med en vis form for ærgrelse over, at der formentlig går lang tid, før vi igen ligger med fingeren på aftrækkeren. Tord prøver opmuntrende at forklare, at vi i Danmark faktisk også har skiskydning – vel at mærke bare på græs.

Tre råd til rejsen

Det er meget koldt i Åre i vintermånederne med temperature ned mod -30 grader og meget lidt dagslys. Hvis man samtidig står på ski ned ad stejle løjper, kan kulden være en ødelæggende faktor for en god ferieoplevelse. Man bør derfor vælge at tage af sted i marts eller april, hvor vejret er mildere, og dagene er længere.

Åre og omegn har mere at byde på end skiløb – meget mere. Byen Östersund ligger omkring en times kørsel fra Åre, og her kan man prøve kræfter med skiskydning i Östersund Biathlon Arena eller besøge Vinterparken, hvor man blandt meget andet kan stå på skøjter, forsøge sig med en af langrendsruterne eller prøve at vinterbade. Og bare rolig – man kan hoppe i sauna eller et varmt udendørs spa, når man kommer op fra det iskolde vand. Tættere på Åre by kan man tage på opdagelse i isgrotterne eller tage på en hæsblæsende hundeslædetur gennem granskovene.

Læs mere på: Jope.se, Visitöstersund.se, Visitare.com

Rejsen dertil

Med fly: Du kan flyve til byen Östersund fra både København og Billund. Fra lufthavnen i Östersund går der dagligt shuttlebusser og taxaer mod Åre, der typisk tager omkring en times tid. Både SAS og svenske Malmö Aviation tilbyder at flyve til Östersund, og priserne er nogenlunde ens hos de to flyselskaber. En familie, to voksne og to børn, kan typisk klare sig med cirka 7.000 kr. tur-retur.

Book fly på SAS.dk eller Malmoaviation.se

Med tog: Der er et godt stykke vej til Åre, og det kan være en hård omgang at skulle køre derop i egen bil. Et godt alternativ til flyruten er derfor at tage nattoget fra Malmø. Turen tager mellem 14-16 timer, alt afhængig af hvilken afgang man vælger. I toget er der sovekupeer, så man kan sove hele vejen til Åre. Prisen for to voksne og to børn er cirka 4.000 kr. tur-retur.

Tog kan bookes på Snalltaget.se eller Sj.se

I bil: Hvis man alligevel vælger at køre til Åre selv, skal man være opmærksom på, at vejene i Nordsverige kan være meget glatte i vinterperioden. Det tager cirka 15 timer at køre til Åre, så man skal minimum være to førere, hvis man ikke vælger at holde et stop på vejen. Til gengæld er ruten op gennem det svenske landskab en smuk oplevelse, og med bilen kan man lettere tage rundt til oplevelserne i Åre.

Jyllands-Posten var inviteret af Mamö Aviation

B972175172Z.1_20151229095059_000+GDDQ2C00.1-0.png

Skiskydning

Det er muligt selv at prøve kræfter med skiskydningens ædle kunst. Det foregår på Östersund Arena i Östersund, og alle kan være med – store som små.

Sæsonen løber fra oktober – april.

Pris: 60 min. introduktionskursus koster fra cirka 350 svenske kroner (cirka 280 kr.) pr. person ved en gruppe på syv.

Se mere på: wiksten.nu eller visitostersund.se

Guide: Dalarnes upåagtede skisportsperle

04-01-2015: Vilde hop, oplyste langrendsløjper og familievenlige alpinpister – svenske Kläppen hører ikke til blandt de største skiområder, men mulighederne er mange i Dalernes smukke natur. Læs artikel

Guide til oplevelser i Kiruna i Nordsverige

24-12-2014: I Nordsverige ligger byen Kiruna. Byens fundament er i bogstaveligste forstand begyndt at forsvinde under byen. Nu skal byen flyttes. Læs artikel

Guide: Høj sol over Idre Fjäll

26-02-2012: Nye lifter, flere pister og en ny restaurant. Det svenske skiområde har investeret massivt. Læs artikel

Guide: Skandinavisk nostalgi i ødemarken

28-01-2012: På Sveriges ældste fjeldhotel byder skiferien sig til i øde landskaber af is og sne. Læs artikel

Nyhed: Skifolket har gode pister i sigte

09-02-2011: Masser af sne og kulde venter i den kommende uge skigale danskere både i nord og syd. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...