Find mere om:
Lidt til en (bjerg)side | rejser.guide.dk

Lidt til en (bjerg)side

En mangfoldighed af hoteller og lejlighedskomplekser byder sig til for de besøgende i Davos, og selv om nogle hoteller kan opvise mange stjerner, kan ingen matche Hotel Schatzalp.

Davos

Hotellet hører til kategorien »unikke historiske hoteller«, og det giver da heller ikke nogen mening at drage sammenligninger med de moderne multistjernehoteller, der, al komfort og bekvemmelighed ufortalt, som oftest er uden sjæl.

Ganske anderledes med Hotel Schatzalp, der ligger på trægrænsen på bjerget af samme navn 300 meter over Davos, der er den højest beliggende købstad i Alperne; ja i Europa for den sags skyld.

Oprindeligt et sanatorium, hvor især tuberkulosepatienter kunne nyde godt af den rene luft, her højt oppe i Alperne, og hvor fristelserne nede i Davos var om ikke fjerne, da uopnåelige på grund af turen op og ned ad den snoede bjergsti; en udfordring, som ingen med vejrtrækningsproblemer turde vove, hverken dengang eller i dag. Til gengæld kunne de sidde på hotellets store solrige sydvendte terrasse med udsigt mod Jakobshorn på den anden side af dalen.

I dag foregår turen fra Davos op til Schatzalp med en kabelbane, Schatzalp-Bahn, der på smalle skinner sine steder forcerer endog meget stejle stigninger, men er en oplevelse i sig selv.

Indvendig er Hotel Schatzalp holdt i den oprindelige jugendstil, der især præger spisesal, lounge og bar. Værelsesgangene er ligeledes bevarede så tæt på den oprindelige stil, som dagens sikkerhedsforskrifter gør muligt, og værelserne emmer af ro med de sydvendte værelser som de klart mest attraktive. Roen skyldes ikke mindst, at der ikke er fjernsyn på nogen af værelserne.

»Derved får De ubegrænset mulighed for til fulde at nyde den betagende udsigt,« som hotellet oplyser.

Værelsespriserne kan i sommersæsonen med 1.375-1.825 kr. pr. dag umiddelbart forekommer høje, men med i prisen hører en righoldig morgenbuffet samt om aftenen en femretters menu af høj kvalitet. Menuen skifter fra dag til dag, og prisniveauet i det ganske righoldige vinkort får næppe danskere til at løbe skrigende bort. I prisen indgår endvidere ubegrænset brug af Schatzalp-Bahn, gratis brug af bybusserne i Davos, gratis trådløst internet og ubegrænset brug af hotellets svømmehal og sauna.

Schatzalp danner rammen om den tyske nobelpristager Thomas Manns roman Der Zauberberg fra 1924, som i den senere danske oversættelse fik titlen Troldfjeldet.

Handlingen udspilles på det isolerede tuberkulosesanatorium Berghof, hvor hovedpersonen Hans Castorp, enebarn i en købmandsfamilie i Hamburg, under sit syv år lange ophold stilles over for mennesker, der konfronterer ham med tidens politiske, kulturelle og filosofiske strømninger, men også med kærlighed, sygdom og død.

I dag er det ikke direktør Behrens, psykoanalytikeren dr. Krokowski, litteraten Lodovico Settembrini, den russiske Madame Clawdia Chauchat eller andre af figurerne fra Der Zauberberg, som byder velkommen på Schatzalp, og selv de mest begejstrede gæster nærer formentlig ikke ambitioner om at blive på bjerget i syv år.

Omvendt efterlader Hotel Schatzalp langt de fleste gæster med indtryk for livet, og når man først er faldet ind i den nærmest umærkelige rytme, som hotellet og dets stab skaber omkring gæsterne, er det svært at løsrive sig, forlade bjerget og vende tilbage til den pulserende hverdag fjernt fra Alperne.

Hotel Schatzalp er perfekt både for dem, der er til bjergvandringer og dem, der i vinterhalvåret ønsker en alpin skiferie ud over det sædvanlige. Nærmeste skiterræn er Jakobshorn på den anden side af dalen. Skiene parkeres i dalstationen, og fra Schatz-alp-Bahn er der kun få meter til bybussen, som kører direkte til enten Jakobshorn-liftsystemet eller Parsenn, der er det andet store skiområde i Davos.

Trænger man til et afbræk fra skiløjperne, er der både sommer og vinter et net af gode vandrestier på Schatzalp. Om sommeren er det største trækplaster den botaniske have Alpinum, som rummer et væld af de planter og blomster, som man finder i Alperne.

Om vinteren bør man i stedet for Schatzalp-Bahn mindst én gang prøve den 2,5 km lange kælkebane fra hotellet og ned til dalstationen, der undervejs passerer 18 sving og med tilstrækkelig sne når hastigheder, som gør turen til ikke så lidt af en udfordring. Brugen af kælkebanen er gratis for hotellets gæster, og efter endt tur afleverer man blot kælken i dalstationen.

Da kælkebanen er belyst frem til kl. 23 hver dag, kan man også bruge den som opvarmning på en aftentur i Davos.

Besøgende i Davos kan besøge Hotel Schatzalp uden at bo på hotellet. Tag Schatzalp-Bahn og nyd en kop kaffe, frokost eller en middag i Panorama-Restaurant Schatzalp, som ligger i umiddelbar tilknytning til hotellet. Selv på solbeskinnede vinterdage er det intet problem at sidde på terrassen udenfor og måske nyde en lækker fondue.

Guide: Børnevenlig legeplads i Alperne

31-12-2014: Midt i et af verdens største skiområder, Solens Porte, ligger Avoriaz. En satellitby bygget det rigtige sted på bjerget, hvor bløde bakker byder børn velkommen, mens de dygtigste finder udfordring lidt længere væk. Særligt på den berygtede Schweiziske Mur. Læs artikel

Guide til sneskovandring i Schweiz

22-12-2014: Kan du gå, kan du også stå på snesko. Det har mange sneentusiaster fået øjnene op for de seneste år. Læs artikel

Nyhed: Skifolket har gode pister i sigte

09-02-2011: Masser af sne og kulde venter i den kommende uge skigale danskere både i nord og syd. Læs artikel

Nyhed: Sidste udkald for gletsjerskiløb

09-12-2010: Temperaturen er steget så meget, at gletsjerne vil skrumpe med 25 pct. de kommende år. Læs artikel

Nyhed: Fransk topskiløb og schweizisk idyl

18-12-2009: Portes du Soleil er med 650 km pister i Frankrig og Schweiz ét af verdens største skiområder. Og både skiløb og natur er i top. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...