Find mere om:
Guide: Luksus, skiforkælelse og spa på norske.. | rejser.guide.dk

Guide: Luksus, skiforkælelse og spa på norske Norefjell

Fra toppen af skibakken er det bare at give los og følge de godt præparerede piste i mange sværhedsgrader til bunden. Det giver herlige 6,5 kilometer og Nordeuropas længste nedkørsel med et højdefald på en kilometer. Så det er fint med et par hyggelige stop undervejs og serverede ”optankninger”, der får syren i lårene til at forsvinde, mens udsigten til snepudrede fjelde nydes.

I år skal det være: En luksusskiferie helt hjemmefra når bilen startes med kurs mod Norefjell i Norge. Med de bedste kahytter hos DFDS, mad og vin og ”gourmethotel” med selvforkælelse i skidagene og om aftenen. Superskiløb med ski-in ski-out, masser af aktiviteter ude som inde og spa til trætte, trængende muskler.

En del af ugens luksus er også, at første dag ikke skal tilbringes i bilen: Fra vi kører ud fra skibet i Oslo, går der kun to timer før vi er fremme og indlogeret på hotel Quality Spa & Resort, hvor de forudbestilte liftkort er klar. Derefter er det bare ned i elevatoren til skistalden, så vi kan smække skiene på og blidt glide ned ad første lille piste mod den centrale del af liftsystemet.

Fra top til bund

Skispidserne rettes på tværs af systemet via nemme transportagtige piste for at ramme Ravnæshejsen, der trækker skiløbere opad til toppen af skisystemet i 1.188 meters højde.

Det har sneet meget de sidste par dage, og det gør det nemt at balancere på nysneen – også på den øverste halvanden kilometer lange T-hejs. I disse højder begynder store bløde snefnug igen at dale, men heldigvis ikke i mængder, der tager hele sigten.

Udsigten over det store fjeldrige er formidabel, man føler sig på en gang meget lille – og samtidig ikke bare bogstaveligt, men også mentalt - på toppen af verden.

Nu skal den 6,5 kilometer lange nedkørsel bare nydes med så mange omvejspister som muligt for at få alle de herlige kilometer med. Starten nedad er ad nemme, blå piste. Lidt nede er der mulighed for at skifte til rød med et par mere skrappe fald. Senere kan man skifte til sort eller fortsætte af de lettere pister.

B972094979Z.1_20150930192739_000+G22O0LLB.1-0.jpg

B972094979Z.1_20150930192739_000+G22O0LM1.1-0.jpg

Terrasse med udsigt

Efter de første kilometer nedover, kalder kroppen på nye forsyninger, og vi tager en afstikker for at ramme Skistua Café. En simpel frisklavet burger gør godt - specielt nydt med en kold øl på den udendørs terrasse midt i anlægget - med overblik over fjelde, lifter og piste. Et tæppe omkring ryggen holder på varmen, men efter optankningen nyder musklerne alligevel igen at komme i bevægelse.

Vi snupper et stykke med rød og igen lidt blå piste for at komme tæt på terrænparken. Her er der gang i den. Snowboardere og fun-skiere i den yngre aldersgruppe svipper rundt i luften, kører ad rails, jibber og udfordrer balance og tyngdelov.

Det er svært ikke at føle sig som løbet ud af den brugbare datomærkning. De unge hopper og svæver, som om lemmer ikke kan brække og rygge ikke få ondt. Men de er en nydelse at se på. Selv fortsætter vi ad en blå pist, der snor sig blødt i småskov - rundt om de sorte udgaver - inden det sidste stykke ned til dalstationen.

Der er tid til en varm solbærtoddy på Alpin Stua, inden en stolelift løfter os 615 meter opad. Derefter bliver det nogle mindre træklifte til Ravnæs igen er nået og ad blå og røde piste direkte ned til hotellet. Det er også på tide, for sneen tager til, og tusmørket glatter de finere konturer ud.

Indendørs nydelse

Når kinderne gløder efter en god dag på pistene, er det godt at komme indenfor på et lækkert hotel. Der er kaffe og stærkere sager til servering i den kombinerede lounge, reception og lobby-bar. Stolene har flotte puder med motiver af lokalt dyreliv som elg og ulv. Kaffen giver energi til næste udfoldelse. I dag bliver det mest for sjov at forsøge småklatring på laveste del af den 16 meter høje klatrevæg. Den danner utraditionel bagvæg i hallen, og instruktører hjælper til.

GetContentCAZFNSYP.jpg

B972094979Z.1_20150930192739_000+G22O0LOI.1-0.jpg

B972094979Z.1_20150930192739_000+G22O0LLL.2-0.jpg

Vi har booket plads klokken 20 i a la carte Bøeseter Restaurant, dyr men dejlig - i morgen bliver det pizzeria i underetagen, lover vi vores glødende visakort. Bordet står klar i den moderne restaurant, hvor vores hovedret i dag bliver lokal fisk ”kveite” med frisk rogn og skønne puréer - og søde chokolader i hvid og mørk med en lille sorbet til dessert. God mad kalder altså på et glas vin - trods prisen.

Som ekstra dessert er det nu tid en rask, velfortjent fodbehandling - det er tid til at få ”Bløde fjeldfødder”.

Stjernehimmel og aftenwellness

Alene gåturen til wellness i dæmpet belysning, med rislende vand og meditativ musik, er en god start. Behandlingen startes med fødderne i blød, og derefter får man lov at hvile udstrakt på en briks med tæppe over; dernæst masseres underben og fødder med dejlige olier, så musklerne jubler, og sindet både er fuldt tilstede og samtidig svæver et sted højt oppe over.

Med lette fødder tager vi et smut til poolen og træningsområdet for lige at se det an. Det veludrustede træningscenters mange maskiner bliver sprunget over i dag. Men poolen er øde og frister til at give musklerne en godnat-behandling i form af en udstrækkende svømmetur i det varme vand med udsigt til sne, der daler ned udenfor.

Til toppen med muskelkraft

Næste morgen skinner solen, og nysneen har dekoreret landskabet perfekt til langrend. Den (alt for) rige morgenmad med æg, bacon og juice bliver forhåbentligt slidt af i løbet af dagen. Fra langrendsskiene kommer på udenfor, går det de næste 3-4 timer gradvist opad - af og til stejlt på korte bakker. Man kan snyde lidt ad vejen op med et par lifte. Men i dag har kroppen indstillet sig på ren muskelkraft, naturlyde og stor stilhed.

B972094979Z.1_20150930192739_000+G22O0LNH.2-0.jpg

GetContentCACIAXND.jpg

GetContentCA29ZYMN.jpg

GetContentCAD5TWNC.jpg

Det gode vejr har lokket folk i alle aldre frem på langrendsski. Der er lidt bagglid trods de fint opkørte spor og stor umage med smøring: Mange temperaturer har været i spil i det sidste døgn. Det giver lidt besvær med at lægge den rigtige voks i tilpas tynde lag, der hver især skal være godt glattet for at udgå, at der danner sig høje ”snesåler” under, når man står stille. Voksen skal passe til, at man kan gå opad fra hotellet i frisk sne i få minusgrader og derefter i områder, hvor nattefrosten har domineret og ligeledes at kunne løbe på det udsatte højfjeld, hvor vinden hurtigt blæser nysne væk og blotter en hård, glat bund. Et par smørestop må derfor til undervejs, men det giver anledning til at nyde udsigten sammen med en saftig, kold appelsin.

Tid til snak

Løjpen går gennem halvåben granskov, hvor sneen har draperet grenene med sne, der danner de mest forunderlige figurer. Efter nogle kilometer tynder træerne ud, bliver lavere og åbner for udsigt ned over dal, fjelde og skov.

Efterhånden bliver der god brug for teknikkerne til at gå opad – sildeben, skrågang og min egen selvudviklede: Gå beslutsomt og godt foroverbøjet, lidt skråt med ret samlede ski, og bank skisålerne i ved hvert skridt, så forspidsen klaprer en smule. Det er ikke kønt - men effektivt.

Ved frokosttid har flere slået sig ned i læsider lidt oppe af fjeldet, guffer ny energi og drikker te fra termoen. Men der er også tid til at hilse og småsnakke om løjpen, vejr og vind.

Nu skal der virkelig arbejdes for at komme helt op i det kridhvide kuplede landskab; stille og roligt arbejder jeg mig automatisk ind i en meditativ flowtilstand med lyst til bare at fortsætte i det uendelige.

Men lyset er allerede ved at blive blødere. Der er ikke tid til at nå hytten helt på toppen. Den er åben og har lidt servering i højsæsonen. Spidserne må vendes nedad og hjemad. Det går i flyvende fart. Jeg er rigtig glad for mine stålkanter på skiene. Farten er så høj, at flere uden hjælp fra de skarpe kanter, må ned og smage sneen, når farten overtager styringen: Det er svært at holde en bremseplov meget lang tid uden benene syrer til. Men med gode pauser er turen sjov, og det er skægt at arbejde med at time teknik og fart til at komme rundt i svingene.

Jacuzzi under stjernehimmel

På hotellet køber vi adgang til spaafdelingen oppe på sjette etage. Indenfor er der stemningsfuld, lav musik og behagelige aromatiske dufte. Brikse til at hvile på er fordelt mellem de mange varme, kolde og masserende bade.

Det sidste af en rødgylden solnedgang lokker os udenfor på terrassedækket til lune, lækre jacuzzier. Velværet svømmer ud og fordeler sig: Vandet og kroppen bobler, syder af varm veltilpashed, mens solen forsvinder, og en stor stjernehimmel gradvist dukker frem, og månen sender sine vinterkolde stråler ned over landskabet.

Tilværelsen føles dejlig let og luftig - bedre bliver en luksusskiferie i det nordiske vist ikke.

Hotel Quality Spa & Resort

 • Hele komplekset med i alt 1.900 sengepladser fra 2009 passer godt ind landskabet i 800 meters højde, fordi bygningerne ligger forskudt fra hinanden – også i højden – og er beklædt med træ.
 • Byggeriet er meget moderne, men indrettet med smag og masser af opdelte fløje: Nogle med værelser, andre suiter, lejligheder osv. Der er gratis wi-fi med mange tilbud ude som inde, dag som aften. Store fladskærme – også i de mindre dobbeltværelser.
 • Pool og træningscenter (gratis for gæster) er åbent 7-21. I højsæsonen er det klogt at besøge lige før eller efter spisetid, hvor der er færrest både i poolen og træningscentret. Spa er åben 9-22.
 • Der er flere restauranter – både på hotellet og i nærheden - foruden et par små supermarkeder til de, som bor i lejlighed.
 • Hotellet har gratis parkering indendørs i kælderen for hotelgæster. Skistald direkte over for parkeringskælder og skiudlejning – og elevator op til reception og hotelområdet.

Fire råd til Rejsen

 • Med skib kan man smække alle slags ski og udstyr bag i bilen og ekstra prisbesparende varer som øl, vin m.m. Gode vine er billige ombord hos DFDS – det samme gælder spiritus.
 • Husk lovpligtige vinterdæk og rullekuffert, for der er lange gange på hotellet. Og for de, som bor i separate bygninger/lejligheder, kan bilen heller ikke parkeres lige ved.
 • Pak en overnatningstaske til sejladsen, så I ikke skal slæbe unødvendigt, husk drikkevand.
 • Husk badetøj og træningstøj til hotelopholdet og måske lidt massageolie og stearinlys til hygge.
 • Flere gange om ugen er der aftenløb på alpinbakkerne. Der er er også mulighed for mange andre aktiviteter, bl.a. slæde, hundeslæde, skøjtebane, snesko og alle typer ski-undervisning. Se www.visitnorway.dk, www.visitnorefjell.no. På hotellet findes skøjtebane, og der er mulighed for at leje skøjter i receptionen og tjekke, hvornår klatrevæggen er åben, ligesom man kan hygge sig i spaafdeling, pool og træningscenter.

www.norefjellsparesort.no

Rejsen dertil

 • Til Norefjell er der 175 kilometer fra Larvik og 110 fra Oslo og Gardermoen. DFDS sejler fra København til Olso på 16,5 time. Colorline har afgang fra Hirtshals til sydlige Larvik og Kristianssand – cirka 3 timers sejltid - men længere kørsel til Norefjell. Stena til Oslo, cirka 9 timers sejltid fra Frederikshavn.Er valget fly, så flyv med SAS, MrJet eller Norwegian fra KBH til Oslo eller de to sidstnævnte fra Billund. Lej bil eller tag Nettbus til Noresund, derfra ti minutters taxa (pris 400 kroner).
 • Hjælp til at skrue en pakkerejse sammen:

GetContent[5].tiff

www.rejsecentenorge.dk eller www.danskbilferie.dk

Besøg sejlende vinbar

Champagnegaloppen har lydt ved afgange med DFDS fra København med kurs mod Oslo, og vi gemmer den lille flaske champagne, der står i Commodore kahytterne og vælger vinsmagning hos kyper ”Jørne” i vinbaren. Udvalgte vine fra mange verdensdele, og vand til at skylle med står klar, og Niels Jørgen fortæller om de forskellige typer druer og lagringer. Vi lytter, lærer om og smager på to kraftige vine med karakter, en helt speciel ældre australsk, en helt ren shirazdrue samt en lille smagsprøve af en både dyr og dyrebar ”særlig” Valpolicella.

www.dfdsseaways.dk. Vinsmagningen koster 229 kroner og foregår normalt omkring klokken 18, og er pengene værd. Bestil i receptionen.

Alsidigt skiområde

Norefjell var første nordiske område for vinter-OL i 1952. Der findes i dag 13 lifte (tre stolelifte og tre specielt til børn), 28 piste - i alt 25 kilometer. Fra toppen og ned går Nordeuropas længste piste på 6,5 kilometer. Alpinområdet har også den største faldhøjde i Norden på 1.010 meter.

 • Af opkørte langrendsløjper findes 120 kilometer. Løjpen til Høgevarde i 1.459 meters højde (med hytteservering i højsæsonen) er flot, og der findes også beskyttede løjper i lavere terræn.
 • Der findes tre gode, veludrustede områder til børnene og en udfordrende terrænpark. Børneområderne (også gode til nybegyndere på alpin og telemark) ligger ved dalstationen i midten og ved Quality Spa & Resort ved Bøeseter.
 • Snekanoner kan hjælpe ved snemangel, også på enkelte langrendsløjper nær hotellet.
 • Se www.visitnorefjell.no med priser for liftkort og åbningstider. Pris for liftkort i to dage er 755 NOK for voksne og seks dage koster 1.660 NOK. Børn 0-6 år er gratis, mens junior og pensionister får cirka 20 procent rabat.
www.visitnorway.dk.

Guide: Skiløb i komfort-zonen

05-02-2012: Effektivitet, bekvemmelighed og luksus er grundpillerne for Mountain Resort i Trysil. Læs artikel

Guide: Tradition møder luksus i Geilo

04-02-2012: Norges mest kendte skisportshotel er blevet opgraderet for et trecifret millionbeløb. Læs artikel

Guide til wellness i Norge

01-12-2010: Det er et fint sted, men atmosfæren er afslappet og hyggelig på Dr. Holms i Geilo. Læs artikel

Nyhed: Vinterens populære skidestinationer og charterrejser

11-10-2014: Både skiferie og charterrejser er populære i vinterhalvåret, og mange danskere har allerede bestilt drømmerejsen. Inden for charterrejser er det Spanien, der storhitter, mens danskerne er meget traditionsbundne, når det gælder skiferie, og tager til Norge og Østrig. Læs artikel

Guide til skiferie i Gaustablikk

11-01-2014: Når skiliftene lukker, og mørket falder over norske Gaustablikk, tænder Stein sin ti tons tunge pistemaskine og kører af sted for at præparere pisterne til næste dag. Explorer tilbragte en aften i førerhuset. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...