Find mere om:
Guide: Snemænd og slædetur i Trysil | rejser.guide.dk

Guide: Snemænd og slædetur i Trysil

Trysil er et af danskernes foretrukne skidestinationer – især for børnefamilier. Men Trysil byder ikke kun på pister og skiløb, der er også et væld af andre aktiviteter, der kan udmatte selv det mest hyperaktive barn.

Jeg får et chok og er ved at kløjes i min svinekotelet, der ellers har haft min fulde opmærksomhed. En kæmpe storsmilende snemand står pludselig for enden af bordet og vinker energisk til mig.

B97558734Z.1_20140220212514_000+G2TANV2V.1-0.jpg

Jeg sidder på hotellet Radisson Blu i Trysil og er ved at indtage min frokost i fuldt snowboard-gear, da vi kommer direkte fra pisterne. Den store glade snemand præsenteres som Valle. I begyndelsen synes jeg, at Valle er en kende uhyggelig, men så giver han mig en Valle-mønt lavet af chokolade, og så synes jeg egentlig, han er meget sød.

Hotelchef Maria Belin forklarer, at Valle er »verdens kuleste snømann og alle barns bedste venn i bakken.« Han findes både i Trysil, Sälen, Åre og Hemsedahl og er en del af et koncept udviklet af virksomheden Skistar, som driver flere skisportsanlæg i Norden.

Ud over Valle, som børnene kan møde næsten hver dag fra jul, følger der med det nye Valle-koncept blandt andet også Valle-teater og Valles speed-ski- og self-timer-baner, hvor du kan få din hastighed målt og konkurrere med andre om, hvem der er hurtigst på ski.

Mens vi sidder og bliver introduceret for den stumme snemand, kommer der tre generte børn ind ad døren, som har fået øje på Valle.

Børnenes skiparadis

De får alle et stort blødt snemandsknus. Den mindste ser lidt forskræmt ud, men lige som jeg selv tør han op, da han får en chokolademønt.

Billig varm kakao

I Trysil prioriteres børnefamilier højt, og der gøres meget for de mindste gæster. Det nyder jeg selv godt af, da børnenes favoritdrik, varm chokolade med flødeskum, kun koster 10 kr. En vigtig detalje, hvis du spørger undertegnede. Men spørger man forældre, der tager til Trysil med deres børn, er det ikke den billige varme kakao, der er det vigtigste, men derimod at hele området er nemt og tilgængeligt.

B97558734Z.1_20140220212514_000+G2TANV4M.1-0.jpg

Den professionelle danske skiløber Sophie Fjellvang-Sølling har tidligere besøgt Trysil med sin søn Maximillian:

»Det skal både være let for de voksne og for børnene. Hvis man tager et sted hen, hvor man først skal have klædt børnene på, og så skal ned ad en milliard trapper og så op ad nogle trapper, og så hente udstyr, så går noget af skiglæden af. Alt skal bare være convenient, og det er det her i Trysil, hvor du kan gå direkte ud på pisten,« siger den medaljevindende skiløber.

Hun tilføjer også, at der i Trysil er godt med aktiviteter og adspredelse for børn:

Blandt bjørne og børn i Orsa Grönklitt

»Børn vil gerne have noget afveksling, og det er netop sådan noget med at køre på løjper inde i skoven eller se på en snemand, der deler chokolademønter ud.«

Mere end ski

Bjældeklang og hestevrinsk fylder den kolde luft, da vi glider gennem skoven. Faklerne, der er fastgjort på slæden, kaster et varmt skær over det idylliske landskab, mens sneen falder og lægger sig på rensdyrskindet, jeg har over mig.

Slæden stopper, da vi når frem til et stort tipi-lignende telt inde midt i skoven. Det kaldes en lavo, som traditionelt benyttes af samerne. Inde i lavoen brænder et bål i midten, og langs teltets sider er der opstillet bænke.

Her får vi serveret elgsdyrgryde af Svein Eriksen, som fortæller, at han selv har skudt elgen, og at han har spist usandsynlig meget elgsdyrgryde i de seks år, som han og konen har drevet forretningen.

Børnene, der er tilstede i lavoen får udleveret pølser, som de rister på en pind over bålet. Jeg får hverken tilbudt pølse eller pind, men til gengæld er rensdyrgryden yderst delikat.

En tur som denne er en ud af mange aktivitetstilbud i Trysil, og selv om hovedformålet med at tage på skiferie ganske vist er at stå på ski, kan det klart anbefales at få noget afveksling og nogle oplevelser på ferien, som vil gøre den endnu mere uforglemmelig.

Sophie Fjellvang-Søllings fem tips til skiferien

Ud over slædetur er der også mulighed for at komme på hundeslædetur, skøjte på den gratis skøjtebane i Trysil by, tage i spa eller bowle i den amerikanskinspirerede diner på Radisson Blu.

Tre råd til rejsen

 • Der er fire varmestuer og seks grillhuse fordelt i skiområdet, så gæster selv kan medbringe mad og drikke til frokost.
 • Tre dage om ugen kan man om aftenen spise fondue i restauranten Knettsetra oppe i skiområdet. Du kan enten ankomme på ski eller blive hentet og bragt i et stort bæltekøretøj eller i en slæde trukket af en snescooter.
 • Der er to resorthoteller med ski ind og ski ud-beliggenhed i Trysil: Park Inn og Radisson Blu. Her kan man leje familievenlige lejligheder med stue og køkken, så man selv kan lave mad. Læs mere om overnatningsmuligheder her: www.skistar.com/da/Trysil/Ophold/Ovrig-overnatning/

3 råd til rejsen

 • Der er fire varmestuer og seks grillhuse fordelt i skiområdet, så gæster selv kan medbringe mad og drikke til frokost.
 • Tre dage om ugen kan man om aftenen spise fondue i restauranten Knettsetra oppe i skiområdet. Du kan enten ankomme på ski eller blive hentet og bragt i et stort bæltekøretøj eller i en slæde trukket af en snescooter.
 • Der er to resorthoteller med ski ind og ski ud-beliggenhed i Trysil: Park Inn og Radisson Blu. Her kan man leje familievenlige lejligheder med stue og køkken, så man selv kan lave mad.
 • Læs mere om overnatningsmuligheder her:
 • www.skistar.com/da/Trysil/Ophold/Ovrig-overnatning/

Rejsen dertil

 • Båd: Du kan sejle med Stena Line fra Frederikshavn eller DFDS fra København til Oslo. Herfra er der resterende 2,5 times køretur til Trysil.
 • Fly: Flyver du til Oslo Lufthavn Gardemoen, kan du tage bussen Trysilekspressen resten af vejen.
 • Bus: Der kører bus fra København til Oslo Busterminal, hvor man skifter til Trysilekspressen.
 • Læs mere på: www.skistar.com/da/Trysil/Ophold/Rejsen-hertil/

Guide: Luksusliv på fjeldet

21-12-2013: Nye restauranter på de store skisportssteder i Norge byder på sund og varieret mad lavet fra bunden. Skiløberne strømmer til, så der ofte er kø ved indgangen. Læs artikel

Guide til skisportsstedet Trysil i Norge

27-11-2015: Det stiller store krav til en skidestination, når tre generationer tager på ski sammen og flokken spænder over en, der knap kan gå, over den fartglade eliteskiløber til de ældre kaffe-kage-kørere. Trysil leverer de optimale rammer for ski og velbevaret familiehygge. Læs artikel

Guide til langrend i Nordmarka - 30 minutter fra Oslo

01-11-2015: Gør som de lokale nordmænd og tag T-banen fra Oslo centrum til Nordmarka. På under 30 minutter kan du stå klar med skiene på og således kombinere storbyferie med langrend. Til forskel fra de alpine skiløjper i områd2et er denne oplevelse ganske gratis. Læs artikel

Guide til skiferie i Hovden

15-03-2015: 200 kilometer fra færgehavnene i Kristiansand og Larvik tilbyder Hovden et bredt udbud af vintersportstilbud for hele familien i et overskueligt område. Læs artikel

Guide til skiferie i Gaustablikk

11-01-2014: Når skiliftene lukker, og mørket falder over norske Gaustablikk, tænder Stein sin ti tons tunge pistemaskine og kører af sted for at præparere pisterne til næste dag. Explorer tilbragte en aften i førerhuset. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...