Find mere om:
Guide til skisportsstedet Trysil i Norge | rejser.guide.dk

Guide til skisportsstedet Trysil i Norge

Det stiller store krav til en skidestination, når tre generationer tager på ski sammen og flokken spænder over en, der knap kan gå, over den fartglade eliteskiløber til de ældre kaffe-kage-kørere. Trysil leverer de optimale rammer for ski og velbevaret familiehygge.

»Jeg passer på hende,« siger den lyshårede og rødkindede unge skiinstruktør, som med et energisk håndtryk har præsenteret sig som Anna.

På det håndtryks tid når hun til gengæld at få at vide, at det er datterens første dag nogensinde på ski, at hun måske lige skal skubbes lidt, at hun måske godt kan være lidt genert, at det vigtigste er, at det bliver en god oplevelse for hende, at hun aldrig har taget en lift før, og…

»Jeg er maaaaget stille og rolig,« siger Anna og klemmer min arm.

Hun smiler stort, misser op mod den strålende sol og ser mig så lige i øjnene. For i næste sekund at gribe efter den femårige Solvejs hånd.

»Er du klar? Kom med mig, huheej!« råber hun og får et genert nik nede fra den store skihjelm over et par små ski.

Hun tager pigens hånd og sammen kører de ud over en pukkel – eller i hvert fald en bule – på pisten, hvor den lilles ski letter cirka 30 centimeter i hoppet. I store bløde buer kører de nedad pisten, hånd i hånd, for at forsvinde rundt i svinget ned mod en kæmpe snemand og tallerkenliften.

GetContent[6].jpg

GetContent[3].jpg

Det er den første rigtige dag på ski her på skisportsstedet Trysil i Norge, hvor vi ankom lidt over middag i går. ”Vi” tæller ti mennesker, som spænder over to kuld børnebørn, den yngste to år, den ældste fem, deres forældre og bedsteforældrene – og ski-entusiasmen er lige så spredt som alderen. Fra tidligere skiguide og ski-instruktør, over knapt så entusiastisk ”jeg-tager-den-helst-på-tværs-af-pisten” til ”vi-har-aldrig-set-et-par-ski”.

Vi er altså tre generationer på ski, hvilket kræver lidt af både skiområde, beliggenhed, boform og transporten til stedet. Transporten fra København til Oslo kom vi for en stor dels vedkommende sovende fra på Oslobåden, hvor løjerne i den grad startede for turens børneflok. De mange lange og smalle – og fuldstændigt ens – kahytgange under dækket inviterer til løb, hvin og ballade. Og udstyret med telefonnumre skrevet med sort tusch på armene legede de sig trætte nok til at falde i søvn i kahytternes køjer.

Colorado er ski i verdensklasse

Næste morgen vågnede vi op til en solbeskinnet indsejling i fjorden ind til Oslo. Samme sol skinnede på de fire timers tur til Trysil. Dog kom kun de, som rutineret havde iklædt sig skiundertøj og lagt resten af skitøjet øverst i bagagen – nemlig bedstefar og voksne søn – på ski den første dag. Selv om alle på ganske kort tid blev fuldt ski-ekviperet med forudlejet udstyr, så var den lille legeplads på bakken tyve meter fra hytten rigelig udfordring for resten af selskabet.

Udfordringer på førstedagen

»Klik, klik, klik,« og støvlerne er klikket fast på snowboardet. Men den første tur på en løjpe i over ti år bliver ved tanken. For i det samme kommer en sortklædt kvinde trampende op ad løjpen med et sammenbidt udtryk i ansigtet. Bag hende i snor slingrer en tom rød plastikkælk. I armene har hun en sprællende tumling i brun flyverdragt.

»Vil. Ind. Nuuuu,« brøler tumlingen, og de velhængte kinder er rødglødende.

Den mindste har siden morgenen her på vores første hele dag i Trysil stejlet ved udsigten til alt, hvad der pegede i retning af at skulle bevæge sig ud fra hytten, som rummer alt, han kan drømme om. En trappe ned til soveværelserne i underetagen, som man kan lege fangeleg op og ned ad. En sofa, hvor han kan sidde og læse bog, og i det hele taget masser af plads, hvor han kan køre ræs med biler og jagte løver og elefanter. Men nu havde moren altså besluttet, at de skulle følge trop med onkel og den fireårige fætter og kusine, som skulle ned på børnebakken til første tur på ski. Sådan blev det ikke. 1-0 til tumling og tilbage til højtlæsning af pixibogen med Rasmus Klump.

Omsider får skiene fart

Men så. Endelig. Vind i håret, knitren under snowboardet og sol på næsen på vej højere op i terrænet med liften. Uden børn. Skituren tæller kun tre dage på en forlænget weekend i Trysill, og vejrudsigten lover sol alle dage. En forhenværende skiguide i selskabet har fortalt, at tilfredsheden altid stiger adskillige grader i ugens spørgeskema – på alt fra lejlighedernes tilstand over restauranter til skiområde – hvis bare solen skinner. Her i Trysil gør solens refleksion i sneen landskabet glitrende, og løjperne myldrer med små og større skiløbere. Niveauet er generelt forholdsvist højt med ret erfarne voksne, som har rigtig godt styr på børnene, hvoraf kun et fåtal kører i seler.

GetContent[5].jpg

Styr på det har også en lille skiløber, som i hurtigplov og med armene strakt lige ud til siden slalommer sig af sted som en lille flyvemaskine langs en række små træer. De røde skistøvler presser skiene ud faretruende tæt på en split, som ikke ser ud til at genere den lille pige. Spidserne støder sammen og bremser farten lige foran et lille birketræ.

Her udstøder hun et glædesskrig og vinker med ivrige arme den lyshårede skiguide i det genkendelige røde skitøj hen til sig. En strittende vanteløs finger peger triumferende på en troldefamilie, som sidder gemt bag en række træer.

»Aaaaaavvv«. Med et brutalt ryk bliver t-liften flået ud fra mine ben, efter jeg er blevet slynget omkuld og slæbt en meters penge opad sporet. En klassiker. Med al opmærksomhed på datteren nu et stykke længere nede ad liftsporet har jeg ikke opdaget, at brættet under mine fødder har taget sig en detour, som nu ikke længere harmonerer med liftens opadgående træk. Med blussende kinder krabber jeg væk fra sporet og vifter afværgende til den venlige forespørgsel, som på svensk kommer i min retning fra den unge far, som har en meget lille skiløber på armen på sin tur op ad pisten.

På en ski ned ad pisten

Efter at været kommet op at stå går turen nedad den brede løjpe bag den rødklædte ski-instruktør, der kører i hælene på min lille pige, som nu kører på én ski, og den anden løftet ti centimeter over sneen. Hun kigger sig over skulderen efter instruktøren, lytter opmærksomt og nikker. Hun bremser i sin split-plov for herefter møjsommeligt skridt for skridt at vende sig om. Skiene krydser ind over hinanden, og hun falder ned over sine ben. Men hun er oppe på dem igen sekunder efter. Hun ser med let sammenknebne øjne op på instruktør Annas ansigt og begynder så lige så stille at køre baglæns ned ad bakken.

GetContent[7].jpg

Tilbage hjemme i hytten er der liv og glade dage i børneflokken, og duften af hjemmegjort lasagne breder sig lifligt og blander sig med den karakteristiske lugt af sure skistrømper, sved og frisk luft.

På ski under Afrikas sol

»Prop«. Rødvinen er som alle andre varer medbragt fra Danmark. Og den smager nærmest bedre end derhjemme her i sofaen med udsigten over dalen, hvor mørket har sænket sig og brydes af små glimtende lysprikker fra lys i alle hytterne.

»Vi skal spise,« siger svigermor.

GetContent[2].jpg

GetContent[2].jpg

Gode råd til skituren med børn

Husk Valle! Orienter jer om børneaktiviteterne på forhånd i programmet. Snemanden Valle er et kæmpe hit! Eksempelvis er der slalomløb ned ad en pist, hvor børnene havner i armene på den store snebamse. En stor, stor oplevelse. Og guldmedaljen hænger stadig på væggen i børneværelset.

Ene-undervisning med en ski-instruktør er alle pengene værd. Efter 2 x1 ene-time blev Solvej på fem, som aldrig havde set et par ski før, i stand til (og fik ikke mindst selvtilliden til) at køre slalom ned ad en løjpe med god hældning i Valle-løbet. Hun havde to meget forskellige instruktører (en mand og en kvinde), som på hver deres måde gav tryg, legende og motiverende undervisning.

Husk at det handler om at have det sjovt, når man skal lære at stå på ski. Og synes de mindste ikke, at det er sjovt at have ski på den dag, så tving dem for guds skyld ikke. Der er næsten tudegaranti så. Accepter en legedag eller legetime i sneen, og at det blev det for den dag.

Her er tre uberørte skidestinationer, du bør besøge

Sørg for, at de små har rigtig godt og varmt skiundertøj på. Føtex har godt og billigt langærmet og -benet undertøj med bomuld inderst og uld yderst. Børnenes vinter-overtøj er som regel varmt nok, suppler med en fleece. Og spar ikke på varme strømper. Skivanter skal også være af en vis kvalitet, så de holder vand og kulde tilstrækkeligt ude. Og så husk, børn bliver hurtigt varme og hurtigt kolde. Tjek dem tit - især deres hænder, tæer, næser og kinder.

Rejser du sidst på sæsonen, er der ofte gode udsalgskup at gøre i udstyrsbutikkerne. Både til børn og voksne.

Udgifter i Trysil

Udstyr: Vi lejede udstyr i Skistars udlejning, som ligger i Trysil Høyfjellssenter. Du kan leje ski helt ned til tre timer, men der er ikke stor forskel på prisen i forhold til en dag. Du kan leje komplet udstyr, hvor gratis hjelm følger med, eller du kan leje enkeltdele. Bestil hjemmefra. Det er både billigere og lettere, så du ikke skal bøvle med det, når du ankommer. Personalet er meget hjælpsomme, fagligt kompetente og gode til at håndtere (forældre med) børn. Priser: Børn under seks år koster fra 100 norske kroner for en dag - 395 for 6-8 dage (cirka 81-319 kr.) En middelgod voksen koster 365-995 norske kroner for samme dage (cirka 294-803 kr.)

Lifkort: Børn til og med seks år kører gratis – når de kører med hjelm. Unge (7-15 år) og 65+ koster 320 norske kroner for en dag og 1.550 nok for en uge (henholdsvis cirka 258 og 1.250 kr.). Voksne (16-64 år) ligger på 400-1.935 norske kroner for samme dage (cirka 323-1.561 kr.)

Skiskole: Skiskole koster 715 norske kroner for en ene-time og 265 ekstra for at få en ekstra person med (cirka 577 og 214 kr.)

Tre råd til rejsen

Smør nogle habile madpakker. Der er udmærket mad ombord på færgen, men især de små bliver tit sultne og er oftest egentlig gladest for en rugbrødshapser. Skær masser af frugt, som æbler og appelsiner i både, gulerødder og agurker i stave og husk de uundværlige rosinpakker. Husk også vand.

Det kan være en god idé at tage en natlys-lampe til stikkontakten med til de mindre børn, som ikke er vandt til bælgmørke, så undgår du en nat i et meget lyst værelse.

Hørebøffer til de mindste med yndlingsmusik eller godnathistorie kan være gode at falde i søvn med, hvis der er larm omkring kahytten.

Rejsen dertil

Vi sejlede fra København med DFDS Seaways til Oslo. Turen startede 16.30, hvor færgen stævnede ud fra København for at stikke snuden ind i Oslo kl. 9.45 næste morgen. Færgeturen tur/retur kostede 2.900 kroner for to børn og to voksne, en kahyt og morgenmad. Bestil nogle måneder i forvejen.

Fra Oslo tog de lidt over 200 kilometer i bil op til Trysil cirka tre timer inklusiv tissestop.

Skal du fra Jylland skal du trille til Frederikshavn, hvorfra Stena Lines færge tager dig til Oslo. Her varer turen på vandet 9.15 timer med afgang 9.15 og ankomst i Oslo kl. 18.30. For to voksne og to børn, hvoraf den ene er under tre, koster en returbillet inklusiv kahyt til hjemturen 2.346 kroner.

Du kan selvfølgelig også køre hele vejen fra Danmark og op gennem Sverige. Det er omkring 800 kilometer fra København, og det tager mellem otte og ni timer. Det skulle være en “deeejlig tur”, siger bedsteforældrene, som foretrak at undgå søgang.

Vi boede på Fagertoppen, som ligger på nordsiden af fjellet, i en hytte med fire værelser.

GetContent[2].tiff

Jyllands-Posten var inviteret til Trysil af Innovasjon Norge

 

Guide: Når Danmark tager på skiferie

20-10-2009: Uge 7 er den helt store skiferie-uge, da over 100.000 danskere drager på skiferie. Men hvordan skal man forberede sig? Læs artikel

Anmeldelse: Poder på pisten

20-10-2009: Før var Gautefall et uanseligt skisted i den norske Telemark, som skiløbere med bare lidt erfaring hurtigt ville overstå. Men Gautefall har fået vokseværk og byder i dag på noget nær perfekte rammer for især børnefamilierne. Læs artikel

Guide: Klar til pisterne: Disse fem smarte apps giver dig et godt overblik

20-01-2016: Når du rejser på skiferie, får du brug for at danne dig et overblik over vejret og pisterne. Se hvilke apps, skieksperterne selv bruger. Læs artikel

Guide: Nordiske vintervogne klarer kulden bedst

17-01-2016: Flere og flere producenter skruer deres campingvogne sammen, så de kan klare en tur i frostvejr, uden man får kolde fødder. De rigtige vintervogne er stadig i en dyrere klasse. Læs artikel

Guide: Her er skiekspertens favoritpister

21-10-2015: Martin Schøber bruger sommeren på at arbejde for at kunne tilbringe hele vinteren på ski. Han er på ski mere end 100 dage om året og bliver aldrig træt af det. Er der et skisportssted, er Martin Schøber klar. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...