Find mere om:
Hafjell har hele pakken | rejser.guide.dk

Hafjell har hele pakken

Det norske skisportssted er perfekt, når der skal findes udfordringer til tre familier.

Der snakkes, grines og kommenteres morgenhår omkring langbordet i storhytten, mens der indtages store mængder havregrød, nybagte boller og duftende kaffe. Men snart fyger det med forslag til, hvordan endnu en dejlig dag i den hvide sneverden skal tilbringes.

Gruppens eneste nybegynder vil have flere erfaringer på børnebakken for at lære at plove, for det er praktisk at kunne bremse. Et par let øvede alpinister studerer løjpekortet og finder nogle grønne og blå pister højt oppe i terrænet.

Mødregruppen i alderen 50+ vil en tur på langrend og ender med en rute på 15-20 km, der både byder på store vidder og løb på hyggelige skovstier.

En stor gruppe af de øvede finder sammen om at indlede dagens udfoldelser i det populære område mod øst med mange røde og sorte nedfarter.

Snowboarderen vil øve hop, køre half pipe og balancere på rails i terrænparken for dem, som foretrækker et enkelt bræt spændt fast til fødderne.

De unge og de fartglade vil have endnu flere udfordringer, så de fylder en bil og kører til det nærliggende Kvitfjell, hvor styrtløbsbakken fra De Olympiske Lege i 1994 kan tilfredsstille selv den mest kræsne skiløber.

Så er der gruppens vovehals, en ung læge uden ret mange grænser, der i dag vil gå sine egne veje. Med rygsæk, godt hullede skibukser, handsker, der holdes sammen af gaffa-tape, og randonee-skistøvler med stor bevægelighed er det planen at gå på ski op ad bjerget og finde en jomfruelig nedfart uden for pisterne.

Hafjell har det hele

Nu er spørgsmålet blot: Hvor er vi henne? Hvilken destination tilbyder alpint skiløb på alle niveauer, fortrinlige og velpræparerede langrendsløjper i den frie natur, glimrende udfoldelsesmuligheder for snowboard-entusiaster og udfordringer for de eventyrlystne?

Svaret er Hafjell i Norge, som er et af de mest alsidige skisportssteder. Det alpine skiløb er naturligvis bedre på mange rejsemål i Italien, Østrig, Schweiz og Frankrig. Men her er langrendsløbere i bedste fald ofte henvist til et par korte og kedelige turløjper, og snowboard-løbere må ofte nøjes med de samme pister som alpinisterne.

I Hafjell er kombinationsmulighederne en del af trækplastret, og det lokker ikke mindst danskerne.

»Mange danske skiløbere vil gerne løbe både alpint og langrend. Undersøgelser blandt gæsterne viser, at 70 pct. dyrker begge discipliner i løbet af ferien. Samtidig er der mange unge, som ønsker udfordringer på snowboard. Vi tilbyder hele pakken,« siger Jean Francois Gehin, der er markedschef for Hafjell Ferie og Fritid.

Hytte med plads til 21

Derfor var Hafjell det oplagte mål, da det lykkedes tre familier, som har rejst sammen i et par årtier, at lokke samtlige mere eller mindre voksne børn og deres kærester med på den årlige skitur.

21 personer kræver en storhytte størrelse XL, og det kan Hafjell også levere. Endda en lækker en af slagsen med masser af værelser, langbord med plads til alle, stor sauna og et billardbord, som om aftenen var ramme om en dramatisk turnering i pool.

Samtidig lå hytten direkte ud til bakkerne, og det er en enorm fordel, når man er mange af sted. Så kan alle deltagerne løbe i hver sit tempo, og gruppen kan mødes til frokost uden at være afhængig af skibusser, biltransport eller lange og svedfremkaldende gåture i stive skistøvler.

Hafjell har masser af hytter og lejligheder, hvor man på det nærmeste kan stå på ski hele vejen til hoveddøren. Det giver effektivt skiløb.

Ønsket var også, at skisportsstedet helst skulle have noget for alle, og den alsidighed kan Hafjell levere.

Begyndere kommer ikke uden om børnebakkerne i bunden af terrænet, hvor novicerne kan øve sig i trygge omgivelser. Til gengæld kan de efter et par dage lige så trygt bevæge sig op på bjerget, for der er mange af de lette grønne og blå løjper i den øverste del af terrænet.

I mange år har Hafjell været fast træningsbase for de bedste danske alpinløbere omkring landsholdet. Det er vel det bedste bevis på, at stedet byder på passende muligheder for øvede skiløbere.

De største udfordringer findes på den nedfart, som blev anvendt til slalomkonkurrencen ved OL i 1994. I dette område er der flere stejle pister, som man dog hurtigt lærer at kende. Derfor er det oplagt at supplere med en dag eller to i Kvitfjell, som ligger knap en times kørsel fra Hafjell. Her kan de fleste få sved på panden og syre i benene. Liftkortet gælder begge områder. Desværre går der ikke bus mellem de to destinationer, så det kræver, at man kører i egen bil.

Hafjell har investeret masser af penge i at udvikle en attraktiv terrænpark for snowboard-løbere. Her er der kamelpukler, hop, rails til at glide på og halfpipes, hvor sneen er formet til et halvt rør. Nogle af Norges bedste snowboardere kommer fra Hafjell.

300 km langrend

Langrendsløberne har hele Nordseter samt området omkring Sjusjøen lige om hjørnet, og mulighederne er mange. Der er 300 km præparerede løjper at boltre sig på. Repertoiret omfatter lette skovløjper, hvor nåletræerne giver læ på en blæsende dag, samt åbne fjeldløjper, der er perfekte til en solskinsdag.

Der er nemmest adgang til langrendsløjperne, hvis man bor øverst i eksempelvis Gaiastova. Hvis man bor i bunden, kan man imidlertid hurtigt, nemt og lunt komme op i terrænet ved at tage gondolliften til Mosetertoppen.

De fleste skimæssige behov kan opfyldes i Hafjell, og alle er godt trætte og meget tilfredse efter endnu en dag i bakkerne. Så der er masser at snakke om, når hele den mangfoldige gruppe samles om langbordet til hjemmelavet aftensmad, medbragt rødvin efterfulgt af et bjerg af pandekager.

LÆS OGSÅ: Kvitfjell vil være lettere

Hafjell

 • 30 nedfarter, som har en total længde på 40 km. Der er 10 grønne pister, 9 blå, 7 røde og 4 sorte. Der er 7 nedfarter med lys. Højdeforskellen er 830 m fra 200 til 1.030 m.
 • Området har 15 lifter, bl.a. Nordens eneste gondollift.
 • Liftkort koster 1.425 norske kr. ved bestilling online, børn 7-15 år 1.050 norske kr. Børn under syv år er gratis. Liftkort gælder også alpinanlæggene i Kvitfjell, Gålå, Skeikampen og Sjusjøen.
 • Skileje: Komplet skiudstyr i 6 dage: Voksne 865 norske kr., 7-15 år 695 norske kr. Mindre børn 520 norske kr. 100 norske kr. svarer p.t. til ca. 92 danske kr.
 • www.hafjell.no.

Rejsen dertil

Hafjell og Kvitfjell ligger tæt. I bil er afstanden ca. 45 min. Liftkort gælder begge destinationer.

 • Bil: Hafjell ligger 15 km fra Lillehammer og 200 km nord for Oslo. Fra Gardermoen Lufthavn er afstanden 160 km. Kvitfjell ligger nord for Lillehammer og 240 km eller under tre timers kørsel fra Oslo. I bil fra Sjælland: Ca. 800 km fra København via Øresundsbroen.
 • Færge: Til Oslo med DFDS fra København eller Stena Line fra Frederikshavn. Color Lines hurtigfærge Hirtshals-Larvik, hvorfra der er 340-370 km til Hafjell og Kvitfjell. Stena Line Frederikshavn-Gøteborg, hvorfra der er ca. 470-500 km til Hafjell og Kvitfjell. Stena Line Grenaa-Varberg, hvorfra der er ca. 590-620 km til Hafjell og Kvitfjell.
 • Pakkerejse: Color Line og Stena Line arrangerer færdigpakkede kør-selv-ture inklusiv færgebillet til Hafjell og Kvitfjell.
 • Fly: Til Gardermoen nord for Oslo fra København, Billund, Århus (Tirstrup) og Aalborg. Fra Oslo er der busser og tog til Hafjell og Kvitfjell.

Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af Innovasjon Norge.

Tre råd til rejsen

 • Grill: Ved Skitorget til højre for stoleliften er der i højsæsonen fra begyndelsen af februar opstillet en stor grill, der frit kan benyttes. Tag selv kul med eller spørg, om du må låne gløderne fra en af nordmændene, som elsker at grille i det fri. En grillstegt pølse til frokost smager lækkert efter en formiddag på ski.
 • Storhytter: Hafjell har et pænt udvalg af storhytter med et tocifret antal sovepladser. Men de er meget populære, så det er en god idé at bestille i god tid, hvis man vil være sikker på at få plads.
 • Bobslæde: Skal der fart på, så tag en udflugt til den olympiske bobbane i Lillehammer. Her kan man bl.a. prøve bobrafting, hvor man sidder i en slæde af gummi med plads til fem-seks personer plus en chauffør eller pilot, som det hedder. Farten kan nå op på 80 km/t.

Guide: Beitostølen for de langrendsglade

12-02-2012: Beitostølen er på mange måder et ideelt familiemål. Overskueligt, hyggeligt og børnevenligt. Læs artikel

Guide til vintercamping i Trysil

29-01-2012: Trysil ved den norsk-svenske grænse er et eldorado for alle, der begejstres af fjelde og sne. Læs artikel

Nyhed: Langrend i champions league

02-03-2010: Suverænt langrend, smuk natur og god stemning. Nordseter-området tæt på Lillehammer er et natur-skiområde i verdensklasse. Læs artikel

Nyhed: På ski i flyvende fart

18-02-2010: Konkurrence har gjort det billigere at flyve til Norge. Skisportsstederne nås på få timer. Læs artikel

Nyhed: Canada i Hemsedal

23-12-2009: Med Alpin Lodge er der gået Canada i Hemsedal, der udbygger sin plads i toppen blandt de bedste norske alpin-områder. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...