Find mere om:
Guide til skiferie i Hovden | rejser.guide.dk

Snesikker vintersjov i Sydnorge

200 kilometer fra færgehavnene i Kristiansand og Larvik tilbyder Hovden et bredt udbud af vintersportstilbud for hele familien i et overskueligt område.

Nyd det, siger de i Hovden. Nyd en fredfyldt langrendstur i fjeldet eller i dalen. Nyd en halsbrækkende tur på snowboard i terrænparken med rails og hop. Nyd en tur gennem vinterlandsskabet siddende på en slæde efterspændt et kobbel glammende hunde. Nyd maden i områdets restauranter, der byder på fisk og vildt fanget eller nedlagt lokalt.

Hovden er et lille samfund med beskedne 350 fastboende indbyggere. Lidenheden til trods har man formået at lave et omfattende vintersports-tilbud, så både øvede og begyndere kan få deres lyst styret. Ja selv for ikke-skiløbere er der tilbud, hvilket er med til at gøre området velegnet for familierejser med flere generationer.

Lidenheden er også med til at skabe overskuelighed, da afstandene mellem de enkelte tilbud er forholdsvis korte. Udgangspunktet for al alpint skiløb er således samlet i Hovden Alpincenter. Byens størrelse er også med til at skabe en særlig intim stemning. Det gælder også, selv om der i højsæsonen bor flere tusinde gæster i byens hoteller, hytter og lejlighedskomplekser, når det går vildest til.

B971911106Z.1_20150226164113_000+GIKJFSV2.2-0.jpg

Læser du med fra mobilen kan du se flere billeder her.

Skiløb inden sengetid

Hovden tilbyder i alt 170 kilometer langrendsløjer, der fordeler sig både på højfjeldet og i skovområder i lavlandet. Ud over velpræparerede løjper, der er forberedt til både klassisk langrend og skøjteteknik, er snesikkerheden en af områdets store kvaliteter. Hovden regnes for et af de mest snesikre områder i Norge, hvor sæsonen normalt varer fra jul til påske.

I og omkring byen er der i et rimeligt kuperet terræn anlagt en lysløjpe på hele 10 kilometer, hvor projektørerne først slukkes klokken 23. Så de mest entusiastiske skiløbere kan efter en dag på alpinanlægget slutte af med en langrendstur inden sengetid.

Hovden er en lille kommune med knap 1.000 indbyggere i alt. Kommunen bruger hvert år tre mio. kr. på at holde langrendsløjperne i fin stand sæsonen igennem, og i modsætning til alpinanlæggene er det gratis at benytte langrendsløjperne. Men da udgiften til maskiner og mandskab til at vedligeholde løjperne er en stor belastning for kommunekassen, appellerer man til områdets hytte- og lejlighedsejere om at indbetale et frivilligt bidrag på 600 kr. Det er der dog langtfra alle, der gør, da landskabet af mange anses for allemandsret.

Alternative ture i snelandskabet

Er man ikke til langrendsski, eller skiløb i det hele taget, behøver man alligevel ikke blive snydt for en tur ud i det betagende vinterlandskab omkring Hovden.

Siddende mageligt på en slæde kan man nemlig blive trukket af ti-tolv glammende hunde fra Haukeli Husky, der tilbyder forskellige ture, som spænder fra en kortere rundfart på en times tid til en todages tur med overnatning i telt. Man kan også vælge, om man selv vil styre hundene, eller man hellere vil overlade det til en erfaren kusk. Da man jo ikke selv arbejder sig til varmen ved denne form for vintersport, skal man sørge for at være godt klædt på.

Vil man hellere selv bevæge sig rundt i vinterparadiset, er en tur på truger (snesko) et andet alternativ. Heller ikke denne disciplin kræver forkundskaber eller særligt udstyr.

Man lejer trugerne samme sted, som man lejer skiudstyr, og med dem spændt fast under fødderne kan man gå rundt i flere meter høje driver uden at synke ned i sneen. Man kan således finde uberørte steder, som man har helt for sig selv.

Uanset om man vil begive sig ud på længere vandringer med trugerne på, kan man under alle omstændigheder have stor fornøjelse af at prøve dem. En tur ned ad bakkerne på snesko er en munter oplevelse.

Overskueligt alpincenter

De alpine skitilbud i Hovden udgår alle fra centret. Det gør det muligt for en familie eller gruppe at tage samlet af sted og så sprede sig på de forskellige discipliner alt efter evner og lyst.

B971911106Z.1_20150226164113_000+GIKJFSUN.2-0.jpg

De yngste kan tage på skiskole eller fornøje sig i Tusseland, der er afskærmet alpinområde med forskellige børnevenlige aktiviteter som rullebånd, blide bakker og legeredskaber.

Mere erfarne skiløbere kan fordele sig på 34 pister af forskellige sværhedsgrader. Har man mod på offpiste, er dette også muligt på fjeldsiderne ved Hovden.

Endelig kan eventyrlystne og modige snowboardere og skiløbere afprøve deres færdigheder i terrænparken med hopbakker og rails. Bukkerittet, som terrænparken er døbt, er inddelt i et blåt afsnit, hvor alle kan forsøge sig. Og der er også en mere udfordrende rødt afsnit, hvor Hovden Skigymnasium med nogle af Norges bedste snowbordere træner.

I dagens løb kan gruppen samles til mad og varme for foden af bakken, hvor der både er restaurant og lokaler, hvor man kan nyde sin medbragte mad.

Fjeldgastronomi

De norske fjelde er hovedsagelig kendt for deres vidtstrakte natur, som om vinteren benyttes af skisportsfolket og om sommeren af vandrere og cykelentusiaster. Men de danner også grundlag for en særlig madkultur, da fjeldene er rige på fisk og vildt. Disse lokale råvarer bruger man også flittigt i restauranterne omkring Hovden.

B971911106Z.1_20150226164113_000+GIKJFSVA.1-0.jpg

Tidligere var norsk kogekunst ikke ligefrem noget, der blev berømmet for sin finesse, men sådan er det ikke længere. For nylig var det således en norsk kok, som løb med førstepladsen ved Bocuse d`Or i Frankrig, der regnes for en af verdens fornemste kokkekonkurrencer.

Højnelsen af kokkeniveauet smitter også af i Hovden. På byens spisesteder og hotelrestauranter optræder fjeldørreden i mange forretter i flere tilberedninger.

Hovedretterne er ofte vildt af forskellig art, naturligvis er der elg, hjort og rensdyr, men også fuglevildt og harer kan optræde på menukortet. På dessertsiden støder man ofte på multebær, der vokser i højmoser og fjeldområder.

På en flot vinterdag uden vind og med høj sol, kan man være heldig at møde en helt anden form for servering i fjeldene omkring Hovden. Når vejret tillader det, rejser driftige lokale nemlig telte ved langrendsløjperne, hvor de udbyder varm kakao, boller og pølser. Ikke stor kogekunst, men et herligt afbræk på skituren.

4 råd til rejsen

  • Hovden Badeland & Spa er et alternativ, hvis vejret driller eller man trænger til adspredelse. Her kan man blandt andet svømme under åben himmel selv i stærk frost.
  • Ved siden af badelandet lokker en 400 meter lang skøjtebane. Her er der åbent frem til klokken 23. Skøjter kan lejes i badelandet.
  • Hovden Fjellstoge er kendt for sin vildtbuffet med alt godt fra naturens spisekammer, som hotellets personale selv skaffer til huse eller får fra lokale leverandører. Flere andre restauranter tilbyder ligeledes lokale retter.
  • Har man lyst til at prøve kræfter med en tur på hundeslæde gennem det norske vinterlandskab, kan turene både bookes på forhånd og på stedet i Hovden.

Læs mere på: www.hundespann.no

REJSEN DERTIL

Hovedparten af de mange danskere, der hvert år vælger at afholde deres vinterferie i Hovden, rejser ud fra Hirtshals, hvorfra Color Line sejler til både Kristiansand og Larvik. Sejltiden til Kristiansand er tre timer og 15 minutter, mens den er en halv time længere til Larvik. Køretiden fra færgerne til vinterfornøjelserne er nogenlunde den samme. Hovden tilbyder et bredt udbud af overnatningsmuligheder i hytte, lejlighed eller på hotel. Flere rejsearrangører tilbyder ophold i Hovden, det gælder både til folk i egen bil eller folk, der foretrækker transport i bus. En del danskere vælger selv at have arbejdet med at arrangere turen.

Den korte afstand betyder, at mange danskere snupper en forlænget weekend på det sydnorske skisportssted. Mange ungdoms- og efterskoler vælger ligeledes at lægge deres vintersportsture i Hovden.

Jyllands-Posten var inviteret på turen af VisitNorway.

Guide: Klar til pisterne: Disse fem smarte apps giver dig et godt overblik

20-01-2016: Når du rejser på skiferie, får du brug for at danne dig et overblik over vejret og pisterne. Se hvilke apps, skieksperterne selv bruger. Læs artikel

Guide: Nordiske vintervogne klarer kulden bedst

17-01-2016: Flere og flere producenter skruer deres campingvogne sammen, så de kan klare en tur i frostvejr, uden man får kolde fødder. De rigtige vintervogne er stadig i en dyrere klasse. Læs artikel

Guide til skisportsstedet Trysil i Norge

27-11-2015: Det stiller store krav til en skidestination, når tre generationer tager på ski sammen og flokken spænder over en, der knap kan gå, over den fartglade eliteskiløber til de ældre kaffe-kage-kørere. Trysil leverer de optimale rammer for ski og velbevaret familiehygge. Læs artikel

Guide til langrend i Nordmarka - 30 minutter fra Oslo

01-11-2015: Gør som de lokale nordmænd og tag T-banen fra Oslo centrum til Nordmarka. På under 30 minutter kan du stå klar med skiene på og således kombinere storbyferie med langrend. Til forskel fra de alpine skiløjper i områd2et er denne oplevelse ganske gratis. Læs artikel

Guide: Snemænd og slædetur i Trysil

26-02-2014: Trysil er et af danskernes foretrukne skidestinationer – især for børnefamilier. Men Trysil byder ikke kun på pister og skiløb, der er også et væld af andre aktiviteter, der kan udmatte selv det mest hyperaktive barn. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...