Find mere om:
Guide til langrend i Nordmarka - 30 minutter.. | rejser.guide.dk

På langrend som en ægte nordmand

Gør som de lokale nordmænd og tag T-banen fra Oslo centrum til Nordmarka. På under 30 minutter kan du stå klar med skiene på og således kombinere storbyferie med langrend. Til forskel fra de alpine skiløjper i områd2et er denne oplevelse ganske gratis.

Tag T-banen til Nordamerika

B972114432Z.1_20151022182931_000+G6KON173.2-0.jpg

Er man i Oslo om vinteren, er det mere end oplagt at kombinere storbyferie med ski. Lidt uden for Oslo centrum findes et område, som alle skiglade nordmænd i vintermånederne valfarter til – i særdeleshed i weekenderne. Det er Nordmarka – eller bare Marka, som de lokale kalder det. Området byder på mere end 2.600 kilometer opkørte langrendsløjper, og med sit kuperede terræn og upræparerede skispor er det et skiområde i verdensklasse – faktisk finder man ikke et større sammenhængende løjpenet noget sted i verden. Det er nemt at komme dertil, for man kan tage T-banen fra Oslo centrum. Et godt sted at starte en dag på ski er Frognerseteren, der ligger 500 meter over havets overflade. Derfra kan du ad små stier nyde de mange nedkørsler og ved hjælp af de mange vejskilte finde vej. Det anbefales dog at medbringe et kort, så du bedre kan overskue de mange stier, søer og fjelde.

Olso-boerne medbringer deres egne ski, men flere steder i Olso er det muligt at leje langrendski.

På langrend efter mørkets frembrud

B972114432Z.1_20151022182931_000+G6KON175.2-0.jpg

Fra Frognertseteren kan man eksempelvis begive sig mod Ullevålseter, hvor det vil være oplagt at holde en pause, da stedet er et af de mest populære og folkelige serveringssteder i Nordmarka. Tager du turen efter mørkets frembrud, er det ikke nogen hindring, da der på ruten – og flere andre steder i Nordmarka – er lysløjper. Det er en nødvendighed med oplyste pister, da det om vinteren i Norge bliver ret tidligt mørkt. Faktisk allerede ved 15-16-tiden. I Nordmarka er der derfor hele 90 kilometer løjper, der er oplyst frem til klokken 22.

Fra Ullevålseter kan du eksempelvis tage turen videre mod Sognsvann, hvor der også er lys hele vejen. Hele turen fra Frognerseteren over Ullevålseter og med endedestination i Sognsvann er på cirka 10 kilometer.

Har man mod på mere, kan man smutte forbi Kobberhaughytta og få en solbærtoddy eller en kop varm kakao.

Fra Sognsvann kan du tage en T-banelinje tilbage til Oslo.

Tilbage i storbyen skal der smovses

B972114432Z.1_20151022182931_000+G6KON171.2-0.jpg

Tilbage i byen kan man gå på shopping i Oslo city – eksempelvis på Karl Johans Gate, i Glasmagasinet, på Aker Brygge eller i nogle af Oslos fremragende og relativt billige sportsforretninger. Her man kan nemlig finde gode ski, støvler, klatreudstyr eller andet friluftsudstyr, og priserne på sådant grej er ofte lavere i Oslo end i Danmark – især hvis man kan tage til takke med sidste års model.

Når sulten på et tidspunkt melder sig, kan man i bymidten finde et hav af restauranter og caféer. Et af de steder, der serverer traditionel, norsk mad – til billige penge oven i købet – er Dovrehallen. Her kan du mæske dig i klassiske retter som fårikål, lutefisk eller dagens menu, alt imens du mingler blandt de mange lokale stamgæster.

Restauranten åbnede for 115 år siden, og det virker ikke til, at meget har ændret sig siden.

Stedet fremstår med sit brune interiør autentisk og vældigt charmerende. Du finder Dovrehallen på Storgata 22.

Besøg de gamle norske søfarere

B972114432Z.1_20151022182931_000+G6KON179.2-0.jpg

En tur til Frammuseet er en oplagt mulighed for dig, der gerne vil lære mere om nogle af verdenshistoriens mest risikable ekspeditioner – og selv opleve stemningen derfra på egen krop. På museet kan du blandt andet se det norskbyggede skib Fram, der i 1911 bragte Roald Amundsen til Antarktis, hvor han som den første trådte i land på Sydpolen. Der er mulighed for at stige ombord og gå en tur på dækket, hvor man kan se, hvordan besætningen overlevede kuldegraderne på det dybfrosne hav, når de sejlede i polarområderne. Foruden det historiske skib kan du på museet se flere udstillinger, der blandt andet indeholder personligt og medicinsk udstyr, som søfarerne havde med på rejserne.

Du kan også besøge en rekonstruktion af Framheim, som var Amundsens base i Antarktis.

Museet ligger på halvøen Bygdøy, og det er nemt at komme dertil med bus fra Oslo centrum. Der er åbent alle dage undtagen juleaften og juledag.

Rejsen dertil

  • Stena Line sejler fra Frederikshavn til Oslo og har afgange hver dag. Turen varer cirka 9 timer og koster fra 165 kroner pr. person. Fra København sejler DFDS til Oslo og priserne starter fra 399 kroner pr. person ved fire personer og er inklusiv bil. Vær dog opmærksom på, at man i Oslo skal betale for både parkering og vejafgift.
  • Tager du flyet, kan du komme til Oslo fra København på en times tid med blandt andet SAS og Norwegian. Fra Billund flyver både Norwegian, SAS og British Airways direkte.

Guide: Med S-toget på skiferie

11-02-2012: I Oslo kan storbyferie og skiferie kombineres i et skiområde 25 minutter fra centrum. Læs artikel

Nyhed: BREVKASSEN

20-10-2009: Vinterferie for hele familien Vi er en familie, der er blevet inspireret af jeres skiferie-tema for noget tid siden og gerne vil på vinterferie sammen. Læs artikel

Guide til skiferie i Hovden

15-03-2015: 200 kilometer fra færgehavnene i Kristiansand og Larvik tilbyder Hovden et bredt udbud af vintersportstilbud for hele familien i et overskueligt område. Læs artikel

Guide til bytur i Salzburg med ski, shopping og musik

26-10-2014: Stå på ski i løbet af dagen, vælg mellem koreansk, argentinsk eller østrigsk gastronomi om aftenen og slut dagen af med en koncert. Det lyder som en umulig kombination, men i Salzburg kan det lade sig gøre. Læs artikel

Guide: Snemænd og slædetur i Trysil

26-02-2014: Trysil er et af danskernes foretrukne skidestinationer – især for børnefamilier. Men Trysil byder ikke kun på pister og skiløb, der er også et væld af andre aktiviteter, der kan udmatte selv det mest hyperaktive barn. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...