Find mere om:
Guide: Med S-toget på skiferie | rejser.guide.dk

Guide: Med S-toget på skiferie

I Oslo kan storbyferie og skiferie kombineres i et skiområde 25 minutter fra centrum.

Det er en sær fornemmelse at vandre ned ad Karl Johan Gate med ski på skulderen og iført skitøj fra top til tå. På Oslos strøggade er de eksklusive butikker ved at åbne, og forretningsfolk og embedsmænd er i skarpt trav på vej til arbejde i uldfrakker og med hånden knyttet om håndtaget på attachémappen.

Der er trods alt masser af sne på fortovene, hvor strøsand sikrer et nogenlunde fast fodfæste. Men da jeg glider med rulletrappen til den underjordiske togstation og er tæt ved med skispidsen at skubbe hatten af velklædt herre, er det med en følelse af at være på afveje.

Her i Oslo kan man tage S-toget på skiferie direkte fra storbyens centrum. 25 minutter tager det at komme på skinner til udkanten af byen, hvor flere hundrede kilometer præparerede langrendsløjper venter. For alpinister er der et mindre skicenter med en snes nedfarter med varierede sværhedsgrad.

Storby- og skiferie i én

Det giver en unik mulighed for at kombinere storbyferie med skioplevelser. Om dagen kan man stå på ski, og ud på eftermiddagen og om aftenen kan man opleve Oslos kulturliv, slentre i hyggelige kvarterer eller shoppe i det store udvalg af forretninger.

Efterhånden som linie 1 når ud i forstæderne, skiftes de hverdagsklædte passagerer ud med skifolket. Da T-banen, som S-toget hedder i Oslo, ankommer til voksenkollen har de fleste skiene med, og ved endestationen er der kun få meter til et imponerende net af præparerede løjper. Efter er par minutter på ski åbner de store vidder sig, og man kan vælge turen i skoven med masser af udfordrende bakker eller flade ruter langs med søerne eller tværs over isen.

Her er også hyggelige fjeldstuer, hvor man kan få varme i kroppen med skoldende hed solbærdrik og fyldt kaloriedepoterne med vafler med syltetøj og flødeskum. Nordmarka er aktive Oslo-borgeres legeplads, og vi møder familier på skovtur, yngre konkurrenceløbere, der pudser formen af, og ældre mennesker på en hyggelig weekendtur. Nogle har hunden med i snor, mens andre har en pulk med plads til familiens yngste på slæb.

Der er ture på 3, 10, 20 og 30 km, og hvis man vil løbe endnu længere, kan man kombinere flere af de afmærkede stier. Flere af løjperne har lys, så man også kan løbe sent på eftermiddagen eller om aftenen. På www.skiforeningen.no kan man danne sig et overblik over mulighederne og udskrive sine egne kort.

Efter en dejlig dag med sol og godt skiføre er det på tide at tage T-banen tilbage til Oslos centrum, hvor der er et overraskende udeliv trods fem graders frostvejr. Foran cafeer og restauranter er der udeservering på overdækkede terrasser, hvor gasvarmere og tæpper sørger for nødtørftig opvarmning. Der skal mere end nogle få kuldegrader til at holde nordmændene indendørs.

Mulighed for alpint

Mens langrendsløberne kan boltre sig på et kæmpestort område, er forholdene mere beskedne for de alpine løbere. Tryvann Vinterpark er ikke ret stort i forhold til de andre store skianlæg i Norge, men man kan sagtens bruge en dag eller to. Det lille skicenter ligger på toppen af Holmenkollen, og det kan nås med T-banen og skibussen. Tag linje 1 til Voksenkollen og hop ind i skibussen, der kører det sidste stykke videre.

Tryvann har 18 nedfarter, men en del af dem er nu ikke ret lange. Der er både stolehejs og slæbehejse i anlægget, som byder på enkelte gode bakker med stejle nedfarter og en vis længde.

Ud på eftermiddagen er der en livlig trafik med forældre, der kører deres børn til ski, ligesom vi i Danmark kører børnene til fodbold eller håndbold. Med de forhold kan det ikke undre, at nordmændene er så gode til at stå på ski. Skitræningen foregår med kyndig vejledning, og børnene kører ned ad bakken i ægstilling i høj fart.

I hverdagen er centret åbent til kl. 22 om aftenen, og mange nordmænd tager en aftentur på ski. For tilrejsende turister er der skileje, så man ikke behøver slæbe eget udstyr med i toget og bussen.

Shopping

Shopping i Oslo er en fornøjelse, selv om det ikke er af den billige slags.

Lad det være sagt med det samme. Oslo er ikke verdens billigste by at shoppe i. Til gengæld kan man finde smukke designerprodukter i den rene, norske stil. Der er fine tøjbutikker, og udvalget af udstyr til skituren og den aktive ferie er kæmpestort. Og så er der et billigt alternativ midt i byen, men herom lidt senere.

Norsk design er efterhånden kendt i store dele af verden, og udvalget fås ikke meget bedre end i butikken med det naturlige navn Pur Norsk www.purnorsk.no. Alle produkter har norsk forankring, og der er nok at vælge imellem. Her er møbler, trøjer, lamper, køkkenvarer, glas, keramik, lysestager, duge og gaveartikler en masse.

I den mere avancerede og trendy ende finder man Moods of Norway (www.moodsofnorway.com.), der designer og producerer tøj og sko til mænd og kvinder. Her er elementer af de klassiske norske striktrøjer blandet med et mere moderne snit. Farverne og mønstrene er festlige, og det ligner ikke noget andet.

Hvis det skal være mere mainstream, så er varehuset Steen & Strøm en god mulighed. Det er Oslos svar på Magasin eller Illum, og på flere etager er der masser af norske, skandinaviske og globale mærkevarer. Og så ligger det midt i centrum på Karl Johans Gate.

Nordmændene elsker sport og et aktivt fritidsliv, og de har råd til at købe det rigtige udstyr. Derfor er der i Oslos sportsbutikker et kæmpestort udvalg af udstyr til skiferien. Især langrendsløbere vil finde langt flere valgmuligheder end i Danmark. Intersport har flere afdelinger i centrum, og det samme har sportsbutikken XXL.

Skal det være billigt, så er Oslo hjemsted for to kæmpestore og meget besøgte UFF-genbrugsbutikker ( www.uffnorge.org ). I butikken på Jerntorget er der i kælderen et fint udvalg af klassiske anorakker, skibukser og andet nostalgisk fjeldudstyr.

Værd at opleve i Oslo

Norges operahus er en imponerende bygning, som er åben for alle.

På afstand ligner det en skibakke, der rejser sig direkte fra havet. Lidt tættere på ser man, at det er taget på Operaen, der skråner ned mod Oslo Fjord. Norges Operahus er en fantastisk bygning med en unik beliggenhed. Arkitekturen er åben og indbydende, og huset er da også blevet en af de mest besøgte turistattraktioner i landet. Her er ingen lukkede døre for publikum. Bortset fra koncertsalene er operaen åben for besøgende, og det benytter mere end en million gæster sig af hvert år.

Udendørs kan man vandre på det skrånende tag i hvide sten, og fra toppen er der en glimrende udsigt til byen og havnefronten. Om vinteren kan man tro, at der er ankommet et isbjerg i vandet ud for operaen, men det er en vandskulptur, som nordmændene fortsat diskuterer, om de bryder sig om eller ej.

Indendørs er operaen et udstyrsstykke i moderne og elegant arkitektur. Den kæmpestore foyer er et åbent rum domineret af glas, beton og tusindvis af sammenlimende træstokke fra solide egetræer hentet i Tyskland. Her er barer, cafeer og restauranter, så man kan hvile fødderne.

Uden billet er der ikke adgang til salene, som har ry for at have en glimrende akustik. Men et kig ind i den store sal afslører et smukt rum med ammoniakbehandlet træ, der giver en mørk glød. I stolesædernes ryg er der er skærm, hvor man kan læse undertekster på otte forskellige sprog, så alle kan følge med i forestillingerne.

LÆS OGSÅ: Geilo er bare hyggelig

Rejsen dertil

Fly

  • Der er masser af flyafgange til Oslo fra Danmark. Konkurrencen betyder, at man ofte kan finde billige billetter. Fra København flyver SAS og Norwegian til Oslo. Cimber Sterling flyver til Oslo fra Billund, mens Sunair har en rute fra Aarhus til den norske hovedstad.

Bil/færge

  • Fra København sejler DFDS til Oslo, mens Stena Line har en rute fra Frederikshavn til Oslo.
  • Læs mere på nettet: Visitoslo.com

Oslos hyggeligste kvarter

  • Grünerløkka vrimler med specialbutikker, cafeer og gallerier.
  • Bydelen bliver kaldt Oslos svar på Greenwich Village i New York. Det er store ord, men mindre kan også gøre det. Grünerløkka er under alle omstændigheder den norske hovedstads mest hippe kvarter med masser af hyggelige gader, spændende forretninger, smarte cafeer, glimrende restauranter og gallerier med moderne kunst.
  • For en del årtier siden var Grünerløkka byens arbejderkvarter. Her boede familier med job i de virksomheder, som lå i tilknytning til Akerselven. En gennemgribende renovering af husene og facaderne har gjort kvarteret trendy, og om sommeren er der masser af udeliv. Selv i vinterhalvåret sidder folk udenfor med tæpper eller under gasvarmere.
  • Modefolk, designere, arkitekter og kunstinteresserede holder til i bydelen. Der er spændende designerbutikker, specialforretninger, eksotiske grønthandlere og genbrugsbutikker, hvor man kan gøre et fund.
  • Området har flere små parker, hvor man kan hænge ud, hvis vejret er til det. Om søndagen er der marked i Birkelunden Park.

Guide til langrend i Nordmarka - 30 minutter fra Oslo

01-11-2015: Gør som de lokale nordmænd og tag T-banen fra Oslo centrum til Nordmarka. På under 30 minutter kan du stå klar med skiene på og således kombinere storbyferie med langrend. Til forskel fra de alpine skiløjper i områd2et er denne oplevelse ganske gratis. Læs artikel

Nyhed: BREVKASSEN

20-10-2009: Vinterferie for hele familien Vi er en familie, der er blevet inspireret af jeres skiferie-tema for noget tid siden og gerne vil på vinterferie sammen. Læs artikel

Guide til skiferie i Innsbruck

22-02-2015: Kan familien eller vennerne ikke få rede på, om det skal være storby- eller skiferie, er Innsbruck løsningen: Café- og kulturfans bliver i byen, mens skiløberne suser op i terrænerne, der omkranser byen. Siden mødes alle til afterski på torvet. Læs artikel

Guide til bytur i Salzburg med ski, shopping og musik

26-10-2014: Stå på ski i løbet af dagen, vælg mellem koreansk, argentinsk eller østrigsk gastronomi om aftenen og slut dagen af med en koncert. Det lyder som en umulig kombination, men i Salzburg kan det lade sig gøre. Læs artikel

Nyhed: Legeplads for langrendsfolket

10-09-2009: Nordmarka ved Oslo byder på over 2.000 km langrendsløjper i verdensklasse. Alt er gratis, så det er blot at spænde skiene på, smøre madpakken og fylde termokanden. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...