Find mere om:
Sne og ski i børnehøjde i Frankrig | rejser.guide.dk

Sne og ski i børnehøjde i Frankrig

Det kan godt lade sig gøre at være ny på ski, selv om bjergene er høje og området tæt på uendeligt stort. I det sydlige Frankrig er visse områder ligefrem lavet til dem, der er små.

Les 3 Valées eller De tre Dale, som den danske oversættelse lyder, er verdens største sammenhængende skiområde. Her er 600 kilometer pister, der visse steder når op i næsten 3.500 meters højde. Området omfatter de tre kendte skimetropoler Val Thorens, Meribel og Courchevel, samt det noget mindre kendte Les Menuires, som er det prisbevidste og familievenlige alternativ.

Les Menuires kan hverken matche Val Thorens’ vilde natteliv eller det eksklusive jetsetliv i Courchevel og Meribel. Men dette er der mange ferierende, der hellere end gerne vil slippe for.

De mangeartede muligheder i det kæmpestore skiområde tiltrækker skiløbere på alle niveauer. Det afspejler sig i det meget miksede klientel, der kommer til Les Menuires. Her er familier med børn, unge og ældre i en stor blanding. Prisniveauet er lavere i forhold til de tre mere kendte destinationer, og mange af dem, der arbejder her, er folk fra egnen - hvilket giver byen en speciel familiær og venlig atmosfære.

Skiløb på alle niveauer

ESF - den franske skiskole i Les Menuires er den største i Frankrig, og en af de 250 ansatte skilærere er danskeren Finn Jørgensen. Han kender derfor området som sin egen bukselomme og er ikke i tvivl om stedets kvaliteter – specielt med tanke på dansk familieskiløb:

»Jeg har stået på ski i Alpe d’Huez, Chamonix, Val d’Isere og masser af andre steder, men jeg har aldrig oplevet et sted som her, hvor man kan køre blåt skiløb over hele området,« siger han.

Med andre ord er det muligt at komme hele vejen rundt i Les Menuires, selv om man blot er letøvet. Og når man kører rundt i terrænet og nyder de imponerende franske bjergmassiver, møder man da også masser af familier med børn på pisterne.

Men tag ikke fejl. Skiløbet i Les Menuires og De Tre Dale er ikke kun for de letøvede. Det er lige så tiltrækkende for eksperterne og offpiste-kørerne.

Det handler bare om at vælge den nedfart, der passer til ens eget niveau.

Liftsystemet er desuden meget moderne. Det er kun i spidsbelastningsperioden om morgenen, at der kan opstå en lille kø ved gondolerne. Man skal desuden anstrenge sig meget for at finde områdets to tilbageværende træklifte – alle andre opadgående transportmidler er enten gondoler eller stolelifte.

Piou Piou - Børnenes Landsby

For de små børn, der endnu ikke helt har lært at svinge og bremse, og derfor ikke kan køre rundt oppe i terrænet, er der hjælp at hente i Village d’Enfants (Børnenes Landsby), der ligger helt nede ved byen.

Her tager 20-25 skilærere sig af skiundervisningen. På det to hektar store område, er der et mylder af børn af diverse nationaliteter, og ud over de svagt hældende pister og langsomtkørende lifte, er her en overflod af hoppeborge, legedyr, porte i flere varianter, skihop, kælkebakker og meget andet, der skal medvirke til at gøre børnenes første skioplevelser til en leg.

Skiskoleleder Christelle Ayme fortæller, at pædagogikken i den franske skiskole har ændret sig radikalt i det seneste årti. Før bestod pædagogikken i at indprente børnene skiteknikken igen og igen. Det er man nu gået væk fra, og i dag bruger man i høj grad legen til at lære børnene at stå på ski.

En af skiinstruktørernes lege går ud på at finde forskellige dyr på området. Og mens børnene leder efter jordegernet den ene dag, lærer de at plove. Dagen efter er det ulven, der skal findes, mens de leger svingteknikken ind. Den sidste dag tester man børnene i deres færdigheder, mens de finder bjørnen og får en medalje.

Der bliver også tid til masser af leg såsom kælkning, at bygge snehuler og meget andet, der har med sneen at gøre. Er vejret dårligt, kan børnene gå indendørs, hvor der både er restaurant, børnehave, miniclub og sågar vuggestue til de allermindste.

Mange forældre tager imod tilbuddet om at få passet og oplært børnene her i noget af ferien, fortæller Christelle Ayme, så i højsæsonen er det nødvendigt at booke på forhånd via nettet, hvis man vil være sikker på at få en plads.

Børnevenligt sted

Les Menuires er tildelt certifikatet ”Famille Plus Montagne”, hvilket betyder, at stedet er specielt familievenligt.

Bl.a. er her gratis liftkort til alle børn under fem år. Der er desuden indrettet et begynderområde med gratis rullebaner centralt i området.

Så overvejer man at tage familien med på skiferie i Alperne, så er Les Menuires et oplagt valg.

Puddersne og børnebakker 

Rejsen dertil

  • Bil: Fra Danmarks grænse er der cirka 1.350 km til Les Menuires.
  • Fly: Der afgår direkte fly fra København til Grenoble med Norwegian hver lørdag, til Lyon med SAS , dog ikke lørdag og søndag, og til Geneve med Norwegian, SAS og EasyJet.
  • Bus: Der er transferbusser fra lufthavnene til Les Menuires: www.altibus.com, www.grenoble-altitude.com, www.loyet.com
  • Pakke: Flere danske rejsebureauer har færdigpakkede ture til Les Menuires, bl.a. Danski, Sne og Snö samt Happyskiing

Jyllands-Posten var inviteret af Atout France - Det franske turistråd

Fire råd til rejsen

  • Mad: Den mest eksklusive restaurant i Les Menuires ligger i den lille idylliske nabolandsby St. Martin de Belleville, hvor mesterkokken Rene Meilleur kokkererer i sin to-stjernede Michelin-restaurant: La Bouitte. Den mest børnevenlige restaurant er La Choumette (Farmen). Spisestedet ligger nemlig oven på en stor stald fuld af køer, får, geder og høns. Fra vinduerne i restauranten kan man følge med i livet blandt dyrene nede i stalden.
  • Børnebyen: Prisen for en halvdagsuge i Piou Piou – børnenes landsby er 144 euro (1.080 kr.) www.esf-lesmenuires.fr
  • Sportscenter - Les Menuires: Et 4.500 kvm stort aktivitetscenter er specielt populært de dage, hvor sneen står ned, eller når det blæser for meget. Her er både svømmehal, squashbaner, bordtennis, badminton, fitnesscenter og legeland for børn.
  • Bobslæde: Den fire kilometer lange bobslædebane Roc ’n Bob er en actionpræget familieaktivitet. Den har 22 indlagte sving og en faldhøjde på 450 meter. Her kan man visse steder opnå relativt høj fart, så det anbefales at lade mindre børn dele kælk med far eller mor. Forbudt for børn under syv år.

Guide til tre uberørte skidestinationer i Italien, Frankrig og Sverige

06-11-2015: Vi har besøgt tre europæiske skidestinationer, der endnu ikke har fået den opmærksomhed, de fortjener. Læs artikel

Guide: Børnevenlig legeplads i Alperne

31-12-2014: Midt i et af verdens største skiområder, Solens Porte, ligger Avoriaz. En satellitby bygget det rigtige sted på bjerget, hvor bløde bakker byder børn velkommen, mens de dygtigste finder udfordring lidt længere væk. Særligt på den berygtede Schweiziske Mur. Læs artikel

Guide: Vild med Valloire

07-10-2014: Området Valloire-Galibier har fostret en verdensmester i slalom. Men man behøver ikke være prof for at køre her. Området har pister for alle skiløbere, og landsbyen er autentisk og hyggelig. Læs artikel

Guide: Tre godt bevarede ski-destinationer

21-11-2013: Vælg mellem god off-piste, familievenlig og Balkan. Læs artikel

Guide til skiløb i De 3 Dale

04-03-2012: De 3 Dale byder på næsten uendelige nedfarter. Det franske område har skiløb i topklasse. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...