Find mere om:
Puddersne og sol til kl. 21 | rejser.guide.dk

Puddersne og sol til kl. 21

Skiferie i Levi i Lapland er helt anderledes end på andre skisportssteder. Det ligger 170 km nord for polarcirklen, der er både langrend og slalom, og et stort udvalg af virkelig gode restauranter.

Kan man stå på slalom i Lapland?« lød spørgsmålet, hver gang vi fortalte om vores skiferie til Levi i Finland, der er et af Laplands største slalomområder.

06122012 Levi finland.jpg

Men det kan man. Endda helt frem til maj måned i puddersne og høj sol og til langt ud på aftenen. Det er selvfølgelig ikke alperne, men der er 45 pister, der hænger godt sammen og en World Cup-piste, hvis man vil udfordres.

Jeg og mine to børn har været der to gange, og vi har allerede bestilt næste tur. Første gang var vi der i februar, og året efter i starten af april, som absolut er det bedste tidpunkt. For der er koldt og mørkt i Lapland om vinteren. Men om foråret er det genialt. Så er solen vendt tilbage og giver lange lyse dage, frosten er behagelig, og sneen er pudder. Og der er rigeligt af den.

Første gang, vi tog derop, var planen, at børnene skulle lære at stå på slalom i et lille område, hvor der er plads til at være nybegynder. Anden gang tog vi derop, fordi vi ikke havde nået at stå i hele området. Og nu må vi bare tilbage. Det er ikke, fordi det er en specielt billig løsning på en skiferie, for skileje og liftkort er helt på højde med alperne. Det er ganske simpelt, fordi man bliver afhængig af Lapland.

Internationalt skiløb

Man flyver til Kittilä, som er på størrelse med Karup lufthavn, og så er der 15 minutters kørsel med bus til Levi. Det er en lille by, hvor alt ligger tæt og ved første øjekast tænker man, at byen er et lidt søvnigt provinshul. Men Levi er i den grad gearet til turister. De taler perfekt engelsk og ekspederer i en fart. Vi fik tjekket ind på hotellet, lejet ski, købt liftkort på et øjeblik og var på ski, to timer efter vi var landet med flyet.

Vi tog den første og bedste stolelift op i terrænet, og her hørte vi ikke som forventet finsk, men fransk fra et par kvinder fra Schweiz. Jeg syntes, det lød en smule bizart at rejse fra alperne til Lapland, men det var der en god forklaring på:

»I alperne ser man ind i et bjerg. I Lapland ser man ud i det uendelige. Det er meget smukkere,« mente de to kvinder.

Det lyder måske overdrevet, men det passer. Man er i terrænet hele tiden i Lapland. Der er ingen høje tinder, men i stedet en evig række af store, bløde bakker. Man ser rent faktisk ud i det uendelige og, hvis man er heldig, ud i nordlyset, når det bliver nat.

På hotellet fandt vi ud af, at der var masser af udenlandske turister. De kommer primært fra England, Rusland og Tyskland. Og der er flere på vej. Den danske superarkitekt Bjarke Ingels er ved at bygge et kæmpe hotel deroppe, og SAS åbner en direkte rute fra København fra midten af december.

Noma på besøg

Vores plan var at holde en hyggelig familieskiferie og prøve noget andet end Norge og Sverige. Jeg tænkte, det var perfekt til nybegyndere, og så skidt med, at maden er jævn og vinen for dyr. Men dér tog vi grundigt fejl. Maden var en stor overraskelse.

Der er masser af fantastiske restauranter i Levi, og byens popularitet som skisportssted skyldes i høj grad også en meget entreprenant kok, som hedder Päivikke Palossari. Hun er født og opvokset i Lapland, og hun besluttede sig for at forny den tusinde år gamle madtradition i Lapland med moderne gastronomi. Det er lykkedes ved udelukkende at bruge de rene, lokale råvarer og kombinere den oprindelige kogekunst med moderne viden. Rygtet har efterhånden spredt sig i kokkekredse og selv kokkene bag Noma, der tre år i træk er udnævnt til verdens bedste restaurant, har fået en stor del af den indsigt og inspiration, der ligger til grund for restaurantens koncept med den nordiske mad, fra Levi. De har endda været der flere gange, senest sidste efterår, hvor der var internationalt kokketræf.

Gratis vand og Wi-Fi

Vi brugte flere af feriens aftener på at spise nordiske delikatesser som rensdyr, fisk, bær, svampe og grøntsager, der smagte, som om de har fået smagsforstærkere. Det specielle ved råvarerne i Lapland er, at de er helt rene og fri for pesticider. For kulden og den lange vinter gør det umuligt for bakterier at overleve, og når frugt og grønt endelig spirer, er der sol hele døgnet, så de får en koncentreret dosis af sol og kraft, som giver meget mere smag på en helt naturlig måde, som man ikke kan få i et drivhus. Vi skyllede alle måltider ned med vand. Det smager som det bedste kildevand og er naturligvis lige så rent som alt andet deroppe. De serverer det automatisk på alle restauranter. Det er lige så sikkert, som at der er gratis Wi-Fi på alle cafeer og restauranter. Man er vel i det land i verden, der har flest mobiltelefoner pr. indbygger. Så børnene var selvfølgelig på mobilen, hver gang vi skulle have en varm kakao eller spise et måltid.

Sauna på værelset

Vi boede på Hotel Hullu Poro, som er finsk for ”Det Skøre Rensdyr”. Hotellet ligger centralt i byen, så man kan gå til alle restauranter og til liften, eller man kan tage en bus til den anden side af terrænet. Det er et firestjernet familiehotel med wellness- og fitnessafdeling og en stor restaurant, hvor der serveres morgenmad og aftensmad.

Værelserne er pæne med fladskærm og minikøkken, og så er der sauna. Efter en dag med intensivt skiløb er der intet, der kan måle sig med at smide tøjet og holde sin egen saunafest. Vi fyrede op hver dag og sad og blev gennemvarmet, så alle muskler blev bløde igen. Hvis det ikke var, fordi vi var sultne, var vi gået direkte i seng. Man bliver så dejlig tung og afslappet i kroppen af en sauna. Men det var stadig lyst, da vi gik ud for at spise, for i starten af april går solen først ned efter kl. 21 og sneen gør, at det aldrig bliver helt mørkt. Og skulle man få lyst til endnu en tur på ski, så er der også 17 oplyste pister.

Rejsen dertil

  • Man flyver til Kittilä, der ligger 15 minutters kørsel fra Levi.
  • Der går flere daglige fly fra Helsinki, og fra midt i december flyver SAS direkte fra København to gange om ugen.
  • www.sas.dk
  • www.levi.fi

4 råd til rejsen

  • Klima: Levi ligger 170 km nord for polarcirklen, og det betyder, at solen er væk i over en måned fra midt i december til midt i januar. Sneen lyser dog op, så det ikke føles helt mørkt. I skolernes vinterferie i februar er der allerede lyst om dagen, men det kan være meget koldt. Fra marts er det højsæson, hvor det er lysere og varmere, og man kan stå på ski helt frem til maj måned.
  • Ski: Levi har både slalom og langrend: Der er 45 pister, heraf 1 grøn, 18 blå, 23 røde og 3 sorte. Der er 26 lifter med et fald på 325 meter.
  • Der er 230 km langrendsspor, og 28 km er oplyst.
  • Liftkort koster ca 150 euro (ca. 1.200 kr.) for en uge og ca. 90 euro (ca. 700 kr.) for børn.
  • Helårsmål: Levi er en feriedestination hele året. Om sommeren står den bl.a. på vandreture, 18-hullers golfbane og cykelture. Om vinteren er der en lang række aktiviteter. Man kan køre hundeslæde, tage på rensdyrsafari, køre snescooter, fiske gennem et hul i isen, og er man der i december, så kan man møde julemanden og hans rensdyr. Det er den nye højsæson for russiske turister.
  • Mad: Vil man prøve nogle af de mange restauranter, så kan man købe et Dine-Around kort, hvor man for ca. 110 euro (ca. 800 kr.) kan vælge tre forskellige restauranter. Børn halv pris.

Guide: Tre godt bevarede ski-destinationer

21-11-2013: Vælg mellem god off-piste, familievenlig og Balkan. Læs artikel

Guide: Liechtenstein er skiløb for livsnydere

16-02-2013: Mens nogle elsker hundredvis af pistekilometer, afterskibarer og vildt natteliv, foretrækker andre de mindre skisportssteder med charme, atmosfære og diskretion. Liechtensteinske Malbun hører absolut til i sidstnævnte kategori. Læs artikel

Guide til skiferie i Gressoney i det nordlige Italien

25-12-2015: Gressoney i det nordlige Italien er en skidestination, hvor gastronomien fylder næsten lige så meget som skiløbet. Det er det simple, men gode liv i alperne med fokus på traditionel madkunst i kombination med brede skibakker i de solrige italienske alper. Læs artikel

Guide til langrend i Nordmarka - 30 minutter fra Oslo

01-11-2015: Gør som de lokale nordmænd og tag T-banen fra Oslo centrum til Nordmarka. På under 30 minutter kan du stå klar med skiene på og således kombinere storbyferie med langrend. Til forskel fra de alpine skiløjper i områd2et er denne oplevelse ganske gratis. Læs artikel

Guide: Luksus, skiforkælelse og spa på norske Norefjell

07-10-2015: Fra toppen af skibakken er det bare at give los og følge de godt præparerede piste i mange sværhedsgrader til bunden. Det giver herlige 6,5 kilometer og Nordeuropas længste nedkørsel med et højdefald på en kilometer. Så det er fint med et par hyggelige stop undervejs og serverede ”optankninger”, der får syren i lårene til at forsvinde, mens udsigten til snepudrede fjelde nydes. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...