Find mere om:
Guide til skiområdet Serfaus-Fiss-Ladis | rejser.guide.dk

Guide til skiområdet Serfaus-Fiss-Ladis

Skiområdet Serfaus-Fiss-Ladis er flot og mondænt, men først og fremmest er det et godt feriemål for børnefamilierne, som alt for få danskere har fået øjnene op for.

Selv om der endnu var langt til de første ord, var lydene fra familiens mindste ikke til at tage fejl af: mere fart, meget mere fart! Hjemmefra havde jeg forsvoret, at jeg ville gøre det. Tage familiens mindste på ryggen og stå på ski med hende – i min optik handler den slags mere om forældrenes behov end børnenes.

Men et eller andet fik mig til at slække på de ellers velmente og gennemtænkte principper. De mange glade børn i skiskolen, det gode vejr, de velpræparerede pister eller blot opdagelsen af min lille datters begyndende kærlighed for fart og spænding, som hun viste både i liften om morgenen og på kælken i løbet af dagen.

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

I hvert fald var vi denne smukke vinterdag på vej fra Serfaus mod Fiss ad den rolige blå piste Ladisabfahrt, og med solen i ryggen dukkede den smukke middelalderborg Burg Laudegg op, knejsende på en nærmest lodret skiferklippe over den lille hyggelige by Ladis. Jeg tvivler på, at datteren havde blik for dette smukke syn, men det og den klukkende latter over sneen, solen, farten og vinden i ansigtet blev i det øjeblik til en forsikring om mange flere ferier, hvor glæden for bjergene og sneen skal gives videre.

Hygge og klasse

Ladis er den mindste af de tre byer Serfaus-Fiss-Ladis, der ligger i nabodalen til – det i Danmark meget mere kendte østrigske skiområde – Ischgl og tæt på den schweiziske grænse, men alligevel ikke mere end godt 10 timers kørsel fra den danske grænse. Ladis er samtidig den mindst mondæne og mindst turistede af de tre byer, der ligger som perler på en snor i dalgangen, der fører mod både den schweiziske og italienske grænse.

45579731.jpg

Fiss er den næste by i perlerækken, og her finder man vaskeægte tyrolerstemning, hvor køerne stadig står i stueetagen i flere bygninger, så varmen ikke går til spilde, men her er også flotte hoteller, pensionater og store, luksuriøse lejligheder.

Årets bedste skibyer

Som den sidste by i perlekæden ligger Serfaus tættest på det mondæne Schweiz, og stedet hører da også til blandt de dyrere skisportsbyer i Østrig. Serfaus’ historie kan dateres helt tilbage til 1100-tallet og for at beskytte og bevare den historiske bykerne åbnede bystyret i 1985 verdens næstkorteste underjordiske metro. Men på trods af, at den ikke kan prale af at være mere end 1.280 meter lang, så er den årsagen til, at Serfaus i dag er stort set bilfri. Det er vinteridyl!

Godt for begyndere

Idyl er der også masser af i skiområdet, der i alt byder på 212 km sammenhængende pister. Af disse er de 47 blå, 121 røde og 28 sorte. Det er muligt at komme rundt i hele området – fra Ladis i øst til Masnerkopf i vest – på blå og lettere røde pister, hvilket gør skiområdet til en ideel destination for både nybegynderne og børnefamilierne.

B971863526Z.1_20150108165725_000+GGJI7A82.1-0.png

Derudover finder man 16 km afmærkede offpiste-ruter, og især området på nordsiden af Zwölferkopf (2.596 meter over havet) byder på forrygende offpiste-muligheder for de dygtige skiløbere. Prøv for eksempel den smukke ”Adlerroute”.

Masnerkopf i 2.828 meters højde og Pezid i 2.770 meter giver også adgang til skønt skiløb i uberørt puddersne, og husk lige at tage en pause på toppen og nyd udsigten mod de schweiziske alper.

Er man en rigtig vovehals, er den upræparerede piste ”Kamikaze” et must. En højdeforskel på 300 meter på kun 650 meter skiløb giver et fald på op til 70 pct. Det skal nok få hjertet til at pumpe, selv hos yderst erfarne skiløbere.

Slaraffenland for børn

Men Serfaus, Fiss og Ladis er først og fremmest et fantastisk område for de mindste. De to børneområder – Bertaland mellem Ladis og Fiss og Murmlipark og Kinderschneealm i Serfaus – breder sig over et areal på ikke mindre end 125.000 kvm, eller hvad der svarer til 17 fodboldbaner. Læg dertil masser af temapister og børneområder rundt omkring i terrænet, som Bertas indianerlejr, Bjørne-pisten, Dino-parken og meget mere, så har du et skiområde, hvor børnene er i centrum – hele tiden og overalt.

45579723.jpg

Man mærker det allerede i liften om morgenen, hvor personalet er uhyre servicemindede over for børnefamilien, der desperat forsøger at holde styr på hjelme, ski, kælk, en tabt handske, rygsækken med ekstra tøj og forsyninger til både væske- og sukkerdepoter hos de små og en klapvogn til den mindste. I liftkøen nåede jeg flere gange at gennemspille en indre film med mareridtsagtige scener med en arrig fransk liftpasser og undertegnede som Stig Helmer i hovedrollerne.

Dalarnes upåagtede skisportsperle

Men en venlig liftpasser hjalp med ski og kælk, mens en kollega, hurtigere end jeg kunne nå at sige børneskiskole, afmonterede baghjulene på klapvognen og fik den ind i kabineliften. Sådan gør man alle børnefamiliers mareridt til en skøn start på en dag på bjerget.

Mit der Berta skifahren

Skiskolen er et helt kapitel for sig. Det, der begynder som et virvar af små poder iført gule veste med forskellige motiver alt efter niveau på det gigantiske børneområde, forvandler sig lynhurtigt til overskueligt og ordnet system af små hold ført an af dygtige og smilende skiinstruktører, der på tysk, engelsk, hollandsk og sågar en smule dansk guider børnene mod nye udfordringer på ski.

45579733.jpg

Legen er i højsædet, og flere gange i løbet af dagen afbrydes undervisningen af besøg af den skiglade ko Berta eller murmeldyret Murmli, der underholder på den store scene, hvor børnene hurtigt får lært omkvædet til sangen ”Mit der Berta skifahren”. Berta og Mumli spiller også hovedrollerne i dukketeatret, sammen med den evigt drillende Mester Jakel.

For de allermindste, der endnu er for små til skiskolen, kan der gå masser af tid på skiskolens legeplads med gynger, rutsjebaner, mini-skilift og ikke mindst Bertas musikskov, hvor man blandt andet kan spille på koklokker. Der findes selvfølgelig også børnehaver i området. Her underholdes børnene med rutsjebaner, kuglebad og forskellige spil, mens resten af familien er i skiskole eller står på ski på egen hånd.

Når de små har brug for en pause fra skiløbet, eller hele familien trænger til et godt østrigsk måltid eller en kop varm kakao, er restauranterne selvfølgelig også indrettet til børnene.

Ved Kinderschneealm-området i Serfaus finder man alpernes sejeste børnerestaurant. Børn op til seks år kan i Murmlirest tage på en fantasifuld rejse med Murmli og Snemonsteret, og for børnene over seks år er Starrest indrettet i forskellige temarum, som er både underholdende og lærerige.

Hele denne herlighed for børn og barnlige sjæle gik vores den lille glip af, da hun hujende fik sin første tur på ski. Men næste år eller næste år igen er hun klar til at stå på ski med Berta. Med glæden for fart og spænding og serviceniveauet i Serfaus-Fiss-Ladis-området kan det ikke gå galt.

Rejsen dertil

  • De tre byer Serfaus, Fiss og Ladis ligger ca. 1.000 km fra Kruså og kan nås i bil. Alternativt kan man flyve til München eller Innsbruck og blive transporteret det sidste stykke med hoteltransfer, hvilket tager tre timer fra München og godt en time fra Innsbruck.
  • Der er ingen danske rejsebureauer, der arrangerer pakkerejser til området, men det lokale turistkontor er yderst behjælpelige med at finde den rigtige løsning.
  • Læs mere om området på: www.serfaus-fiss-ladis.at

3 råd til rejsen

  • Tag en slapper. Skiområdet Serfaus-Fiss-Ladis har om nogen indset, at den moderne familie kræver mere af sin skiferie end blot skiløb. Her er et hav af aktiviteter som kælketure, segways i sneen, Fisser Flieger, Serfauser Sauser og Skyswing. Men det mest fantastiske er de mange Feelgood stops, der er placeret rundt omkring i sneen. Små terrasser med liggestole, og de her tysker-strandstole i siv, som man kender fra Nordkysten. Så tag et break og nyd solen og udsigten.
  • Prisvenligt logi. Der kan være stor prisforskel på indkvarteringen i de tre byer Serfaus, Fiss og Ladis. Ladis er billigst, Serfaus er dyrest, og Fiss ligger præcis som beliggenheden lige imellem de to. Der er ikke længere mellem byerne, end at selv om man vælger at bo i Fiss eller Ladis, kan man sagtens tage bilen eller skibussen til Serfaus en eftermiddag efter skiløbet og nyde den smukke by.
  • Vinterferie uden liftkø. På trods af at skiområdet i Østrig er kendt som et af de allerbedste for børnefamilier, er Serfaus-Fiss-Ladis relativt ukendt for danskerne. De fleste parkerede biler ved hotellerne stammer derimod fra Holland og Schweiz. Det betyder også, at området på ingen måde er overrendt i uge 7, hvor langt de fleste danske skoler holder vinterferie. Det er derfor muligt at holde vinterferie selv i den danske højsæson helt uden liftkøer.

Guide til skiferie i Wagrain i de østrigske alper

12-10-2014: Den familievenlige danskerdestination Wagrain har fået endnu mere at byde på. En ny gondol og et danskejet vinter-resort skal forenkle skiferien – specielt for børnefamilierne. Læs artikel

Nyhed: Varm luft og kolde pister

28-01-2011: Filzmoos i Østrigs Salzburgerland har fortrinlige forhold for ballonflyvning. Læs artikel

Guide til alternativer til ski på vinterophold i Østrig

24-12-2015: De fleste skientusiaster har efterhånden testet det alpine skiløb i det østrigske, men alperne byder på meget mere end bare slalom. Om det skal være cykling ned ad løjperne eller snevandring med tennisketsjere under fødderne i ægte Anders And-stil, er de østrigske alper leveringsdygtige. Læs artikel

Guide til østrigske Skiwelt

24-12-2014: Skiwelt er navnet på området mellem byen Brixen im Thale i den ene ende og lillebyen Going i den anden ende af en buet dal, der favner et gevaldig stort og naturskønt bjergmassiv, der er overhældt med lifter og pister. Det er den rene fest på ski. Læs artikel

Guide: Dyb sne og landskampstemning

18-12-2011: Kitzbüheler Alpen lokker også med varme i liftsæderne, igloovernatning og natlige kælketure. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...