Find mere om:
Danskere søges | rejser.guide.dk

Danskere søges

Wagrain prøver at lokke flere danskere til også om sommeren at sætte kurs mod den lille østrigske alpeby, der er mest kendt som vintersportssted.

WAGRAIN, ØSTRIG

Wagrain i Salzburgerland ligger på en suveræn førsteplads på toptilisten over danskernes foretrukne vinterferiesteder i Østrig, men må nøjes med en andenplads om sommeren og overlade førstepladsen til hovedstaden Wien.

Helt præcist tegnede danskerne sig for 106.847 overnatninger i Wagrain i vinteren 2006/7 og kun 13.489 i sommeren 2007.

Det vil den lille bjergby med 3.150 indbyggere gøre noget ved, så flere af byens 5.500 gæstesenge også kan blive brugt uden for skisæsonen. På bjerget Grafenberg (1.700 meter over havet) lidt vest for byen tales der mest dansk i skolernes vinterferie, og børnene tilbydes dansk skilærer. Her er der f.eks. planer om at udvide skiltningen, som for øjeblikket kun er på tysk, med endnu et sprog. Og det er ikke engelsk, men dansk. Det skal være med til at lokke danske familier til stedet i sommerhalvåret, hvor der foregår en masse aktiviteter, f.eks. er der et specielt børneprogram hver onsdag sommeren igennem - uanset vejret.

Aktiviteter på Grafenberg

Ligegyldigt hvor man bor i Wagrain - og der er mange indkvarteringsmuligheder - er der ikke langt til Grafenberg-gondolbane, som i løbet af få minutter bringer gæsterne til toppen.

Kunstigt anlagte søer med tilsammen 115.000 kubikmeter vand sikrer, at snekanonerne kan producere den fornødne sne til løjperne, hvis vejret driller, og om sommeren tjener de som tumleplads for børn og barnlige sjæle. Vandrestier fører til aktivitetsområder, hvor også voksne kan få stillet deres legetrang på rutsjebaner, balancebomme og diverse klatreredskaber. Der er temavandringer med gå og lær, dvs. at der med mellemrum er anbragt poster, hvor man kan udforske lugte, lys m.m., og man kan få en masse at vide om både blomster og bier. Det sidste helt bogstaveligt i kraft af lettilgængeligt materiale. Det bliver ikke mindre interessant af oplysningen om, at der her bor 60.000 bier i 30 bistader.

Mountainbikebane

Gondolbanen Flying Mozart i den østlige udkant af Wagrain ender i nærheden af Griessenkareck i 1.991 meters højde. Første stop er Mittelstation. Her åbnede i sommeren 2007 en mountainbikebane for såvel begyndere som øvede. Den havde i første sæson besøg af 3.000 bikere og vil blive yderligere udbygget. Man får ikke lov at benytte den uden at have været på kursus. Det forstår man efter at have set ungdommen kaste sig selv og køretøjet ud over den første tre meter høje forhindring for efter at være landet på hjulene og fortsætte til en halv dødsdrom og derefter i slalom i susende fart ned ad bjerget.

Mindre modige - eller dumdristige - cyklister kan vælge mere adstadige cykelruter, som er rigeligt krævende for danskere, der ikke er vant til bjergterræn. Det erfarede vi - en lille håndfuld journalister - på tur i området. Vi lånte mountainbikes på Sportshotel Wagrain, hvor vi boede, for at cykle 11 km til Jägersee, hvor der skulle være meget smukt. Det var op ad bakke og noget af en udfordring for såvel kondi som benmuskler. Vel fremme ventede belønningen i form af en dejlig spadseretur rundt om søen efterfulgt af en velfortjent forfriskning på Gasthof Jägersees terrasse.

Hjemturen var den rene svir. Her var den største udfordring at holde styr på håndbremserne - navnlig den til forhjulet.

140 km vandrestier

Bjergene er et eldorado for vandrere, som vil nyde udsynet fra bjergkammene, indånde den friske luft og nyde frodigheden på sæterne, indsnuse duften af blomster og urter. Der er muligheder for ben i alle længder.

Skal det være virkelig seriøst, kan man pakke rygsækken med det mest nødvendige og begive sig ud på områdets 140 km afmærkede vandrestier, der er en del af Salzburger Almenweg omfattende 350 km vandrestier gennem det smukke alpelandskab. Der er mulighed for forplejning og overnatning undervejs i hytter, som alle har forskellige navne. En brochure med detaljeret beskrivelse af etaper, sværhedsgrad osv. er gratis. Se evt. www.salzburger-almenweg.at

Vi var i Wagrain netop den weekend i september, da dyrene hentes ned fra bjergene. Det var lige ved at gå galt, fordi der weekenden før helt uventet var kommet omkring halvanden meter sne, så der måtte kastes føde ned til dyrene fra fly. Heldigvis blev sneen ikke liggende, og smukt pyntede køer og geder vandrede i adstadigt tempo ind i byen og fik for en stund deltagerne i den årlige Bauern-festival på byens torv til at danne kødrand på fortovene.

Liv og glade dage

På torvet var der liv og glade dage med deltagere fra nær og fjern - også et dansk busselskab - og det skyldtes ikke kun indtagelse af rigelige mængder øl og sturmspritzer (den nye, ikke-færdiggærede vin) samt frugtsnaps udskænket af søde, unge piger i nationaldragter. Et lokalt blæseorkester gjorde sit, der var dans og lokal modeopvisning på tribunen; ungersvende iført lederhosen viste deres virtuositet i at knalde med pisk, og gamle mænd, der endnu mestrer tærskemetoden med plejl, demonstrerede nødvendigheden af samarbejde. Der var prøver på forgangne tiders traditionelle håndværk og den solide bondemad, som stadig dominerer spisekortet. Her er eisbein og sauerkraut hverdagskost.

Det er for øvrigt i Wagrain, Joseph Mohr, der har skrevet teksten til verdens mest kendte julesalme, ”Stille Nacht, Heilige Nacht” (”Glade jul, dejlige jul”), ligger begravet. Han bliver mindet hvert år anden juledag i Pfarrerkirche Wagrain.

Som optakt til vintersæsonen er der i begyndelsen af december Saisonwendfeuer, en ildfest, der med fakkeltog fra bjergene bringer livsglæde ned i dalen.

Nyhed: Skikanoner redder Kitzbühel

21-01-2010: Det klassiske skiområde i hjertet af Tyrol er et godt valg, især for børnefamilierne. Læs artikel

Anmeldelse: Sol på pisten

27-11-2009: Kappl er et perfekt valg for en familieferie. Børneområdet er i særklasse, og tempoet er lavt. Læs artikel

Anmeldelse: Her kan alle være skistjerner

27-11-2009: Paznaundalen i Østrig spænder vidt, og fokus er forskelligt afhængigt af, hvilket skiområde man vælger. I Ischgl kan man betale sig - og det er dyrt - til en ferie i vild luksus. I Galtür og Kappl er prisen mere moderat. Læs artikel

Anmeldelse: Galtür: Hvilepuls i snemandens rige

06-11-2009: Galtür ligger lidt i skyggen af den store skimastodont Ischgl i Paznaun-dalen. Lidt uretfærdigt, for bedømt på sine egne kvaliteter byder Galtür Silvapark på fantastisk skiløb og god plads på pisterne. Læs artikel

Nyhed: Danskerland i Alperne

20-10-2009: Explorer var med, da over 5.000 danskere i denne uge holdt vinterferie i Wagrain - danskernes mest populære skidestination i Østrig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...