Find mere om:
Sæsonstart for de passionerede skiløbere | rejser.guide.dk

Sæsonstart for de passionerede skiløbere

Der er flere grunde til at tyvstarte årets skisæson. De fleste skisportssteder åbner i slutningen af november eller begyndelsen af december, og der kan være gode sneforhold, få folk i bakkerne og billige overnatninger.

Forestil dig 200 km pister med masser af dejlig sne og kun tolv mennesker, der bruger dem. Det er som at eje sit eget skisportssted,« siger Thomas Jensen.

Hvert år ved sæsonstart i december tager han til Bad Gastein i Østrig for at dyrke sin store lidenskab – skiløb.

De sidste fem år har han været med sæsonens første gondolafgang op til Stubnerkogel i Bad Gastein.B97361454Z.1_20131004230419_000+G907D0RV.1-0.jpg

Her står han med sine nyslebne ski og kigger ud over et jomfrueligt snelandskab – endnu uberørt af carvingsving – mens gondolen nærmer sig toppen.

De andre i gondolen er, som han udtrykker det, ”skitossser” ligesom ham selv, der alle er lettere opstemte, fordi skisæsonen skydes i gang igen. Thomas Jensen er selvstændig erhvervsdrivende, og han har planlagt sit arbejdsliv således, at der i hans arbejdskalender står ”hjemmearbejde” ud for alle dage i december. Det vil sige, at der ikke kan holdes møder med ham i Danmark i hele julemåneden.

Vil man absolut mødes med ham, må man rejse ned og besøge ham i hans lejlighed i Østrig. Skiløbet har hans førsteprioritet, og så fleksjobber han ved siden af om aftenen.

Mennesketomt

Sneforholdene i starten af sæsonen kan variere fra år til år, men Thomas har endnu ikke haft grund til at klage på den konto.B97361454Z.1_20131004230419_000+GCO7DQFE.1-0.jpg

»I de sidste fem år har jeg kørt i anstændige mængder af dyb sne,« fortæller Thomas Jensen, der helst kører offpiste, når forholdene er til det.

Og ligesom på pisterne er der nærmest mennesketomt i offpisten på denne årstid, hvilket giver Thomas optimale muligheder for at være første mand til at sætte spor i den løse sne.

Typisk for årstiden er også, at alle lifte endnu ikke kører, men normalt er hovedliften åben, og de steder, hvor en stolelift og en slæbelift kører parallelt, er kun den ene i drift. Forbindelseslifterne er også operative, så man kan komme rundt i området, mens meget fjerntliggende lifte kan være lukkede.

Der er ifølge Thomas Jensen en helt speciel, næsten euforisk, stemning blandt de lokale beboere, når skisæsonen starter. Han tror, den lokale glæde dels skyldes den smukke forvandling i naturen, når bjergene bliver hvide, og dels fordi hovedindtægtskilden – skituristerne – snart vil strømme til.

Ski som i gamle dage

Inden de store horder er ankommet, er der intet, der minder om køer i lifterne. Eller når frokosten indtages i en lille bjerghytte.

»De lokale er meget imødekommende, hvilket nok skyldes, at der ikke er opstået nogen mæthed i forhold til turisterne. Alle er søde, og servicen er ypperlig og personlig. Det er ski, som det var før i tiden, før der gik plastic og penge i det,« mener han.

Ligeledes er det med de få skiløbere, der har indfundet sig.

»Det er de passionerede, der har en glæde ved skiløbet, og som ikke er kommet for at drikke sig i hegnet hver aften,« siger Thomas Jensen.

Manglende afterski

Før jul er der relativt dødt i nattelivet. Undtaget er dog den første åbningsweekend, hvor specielt de store skisportssteder markerer sæsonen med en fest eller en åbningsweekend med musik, der trækker en del folk til.

Bl.a. har Ischgl, Sölden og Schladming med års mellemrum større internationale navne på plakaten, mens nogle af de mindre steder nøjes med et telt med lokale bands. Det er så en smagssag, om man er til bands a la Roxette eller Günthers Alpenhorn.

Derudover er begyndelsen på sæsonen et dårligt valgt tidspunkt at henlægge herreturen eller gymnasieturen, med alt hvad de indebærer af afterskiliv.

De eneste gæster, der er her ud over de inkarnerede skiløbere, er rejsebureauernes egne folk, der har travlt med at holde introkurser for deres guider.

Sæsonen begynder, når sneen falder

En vigtig faktor, for at der overhovedet skal blive nogen sæsonåbning, er kulde og sne. I Ski Amadé – en sammenslutning af skisportssteder i Salzburgerland – er der for eksempel snekanoner nok til at dække 80 pct. af området med sne, men det kræver stadig koldt vejr, hvis sneen skal blive liggende.

I begyndelsen af december sidste år havde Thomas Jensen som vanligt planlagt at køre mod Bad Gastein.

Men i Alperne var der helt grønt, så han måtte udskyde sin tur. Sneen havde faktisk været der i november, men var tøet igen.

B97361454Z.1_20131004230419_000+GT77DA26.1-0.jpg

Denne uvished om sneforholdene er en årligt tilbagevendende problematik. Derfor tjekker han på denne årstid dagligt diverse netsider med vejrmeldinger og snerapporter fra de østrigske alper.

»Selv om det måske hedder sig, at nu er sneen kommet til Alperne, så kan der være store forskelle på, hvor og hvor meget der er faldet. Er det for eksempel i Arlberg eller i Salzburgerland?« siger Thomas Jensen, der i sidste sæson – lidt rastløs – måtte vente i tre dage, før sneen endelig væltede ned, så han kunne komme af sted.

»Fordi vejret og sneforholdene er så uforudsigelige, er denne form for skiferie bedst egnet for dem, der har et liv, der giver dem muligheden for at være fleksible i forhold til afrejsedato. Er man derimod ikke fleksibel og nødt til at tage af sted i en bestemt uge i begyndelsen af sæsonen, så anbefaler jeg, at man vælger et sted med en gletsjer i nærheden. For så har man den i baghånden, hvis vejret endnu ikke er til skiløb på de lavereliggende skisportssteder,« siger Thomas Jensen.

Derimod anbefaler han ikke familier med små børn at tage på skitur omkring sæsonstarten, da man aldrig kan være helt sikker på, hvad man kommer ned til. Men for alle dem, der ligesom Thomas Jensen ikke kan vente, til det bliver jul, vinter- eller påskeferie, er der ikke længe, til ’tyvstarten’ går.

Himmelsk skiløb i Østrig

Fem råd til rejsen

  • Der er ingen fare for, at der er udsolgt på indkvarteringsstederne. Tværtimod kan man være heldig at få en overnatning til få penge.
  • Booker man sig ind på et hotel hjemmefra, skal man være opmærksom på, at de fleste steder endnu er i opstartsfasen, så aktiviteter som spa, pool eller wellness er muligvis først oppe at køre en uge eller to inde i sæsonen.
  • Gode netsteder med oplysninger om vejr- og sneforhold: www.snow-forecast.com, www.meteoblue.com, www.wetter.at, www.yr.no, www.skisport.dk
  • Vælger man at køre til et område med en gletsjer i nærheden, kan man for eksempel vælge Zillertal, Ötztal eller Stubaital
  • En gammel regional tradition og et malerisk skue udspiller sig i den første uge af december, især om aftenen den 5., hvor lokale unge mænd klæder sig ud som Krampus – et djævlelignende monster – der strejfer rundt i gaderne for at skræmme uartige børn med rustne kæder og klokker.

REJSEN DERTIL

  • Bil: Fra Danmarks grænse er der cirka 1.167 km til Bad Gastein, hvilket kan tilbagelægges på cirka 12 timer. Mellem den 1. november og den 15. april skal man have vinterdæk på, og snekæder, hvis vintervejret er hårdt.
  • Fly: Der afgår direkte fly fra København til München med SAS/Lufthansa. Herfra kan man leje bil eller tage toget.
  • Tog: Man kan også tage toget fra Danmark, men det kræver diverse togskift undervejs.

Mere info på: www.austria.info/dk

Guide: Her er skiekspertens favoritpister

21-10-2015: Martin Schøber bruger sommeren på at arbejde for at kunne tilbringe hele vinteren på ski. Han er på ski mere end 100 dage om året og bliver aldrig træt af det. Er der et skisportssted, er Martin Schøber klar. Læs artikel

Guide: Skiløb for alle pengene i Sölden

07-12-2014: Ny kæmpe-lift, restaurant på bjergtoppen og en overflod af forskellige muligheder gør Sölden til et af de mest populære områder i Østrig for danskere. De gode kabinelifte giver korte køer selv i travle uger og et bedre flow på bakkerne, hvor der er mulighed for pukler, offpiste og snowboard for nybegyndere. Læs artikel

Guide: Tid til sneeventyr

07-12-2013: Jyllands-Posten har taget en snak med et par skieksperter om den stigende interesse for Nordamerika, Alpernes tillokkende kurver og en tidsånd, der får os til at droppe liften. Læs artikel

Guide: Syv skisteder på syv dage

27-10-2013: Det kan sagtens lade sig gøre at finde nye pister hver eneste dag i hele ferien. Tag med Explorer på skisafari til Østrig, hvor man inden for kort afstand kan vælge mellem 25 forskellige skisportssteder. Læs artikel

Guide: Her er de billigste liftkort

27-01-2011: Slovenien er billigst, mens det er dyrest at blive transporteret op på pisterne i Schweiz. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...