Find mere om:
Guide til alternativer til ski på.. | rejser.guide.dk

På andet end ski i Alperne

De fleste skientusiaster har efterhånden testet det alpine skiløb i det østrigske, men alperne byder på meget mere end bare slalom. Om det skal være cykling ned ad løjperne eller snevandring med tennisketsjere under fødderne i ægte Anders And-stil, er de østrigske alper leveringsdygtige.

Man står der på toppen. Med cyklen under sig og hjemlen spændt stramt under hagen. Foran ligger bakken, der skal forceres. Et enkelt ryk med overkroppen er alt, der skal til, så er cyklen kommet ud over kanten, og det går nedad. Vinden suser i øjnene og hviner om ørerne. Men vent et øjeblik. Cyklen har ingen hjul, og bakken er dækket af sne.

Vi er i Obertauern i de østrigske Alper, hvor snecykling er et populært alternativ til det mere almindelige alpine skiløb. Cyklen er på størrelse med en børnecykel. I stedet for hjul er der to korte ski. Og på fødderne er to endnu kortere ski, der knapt er længere end skistøvlerne. Selve sædet på en snecykel - eller skicykel, som den også kaldes - er et aflangt sort sæde, der minder om et twinsæde til en knallert.

Som ny på snecykel vil man typisk komme på et to-timers kursus, der tilbydes for nybegyndere, så man kan få styr på den grundlæggende teknik. For selv om ordet cykel indgår i navnet, er der ikke meget, der minder om den cykel, som de fleste danskere har kørt siden barnsben. Det skal dog ikke afskrække nogen, for snecyklen er legende let. Derfor er aktiviteten også oplagt, hvis man er af sted med hele familien. Snecykling kan udføres af børn ned til seks år, men også dem med porøse led, der måske ikke er i stand til at stå på ski. Cyklen er nemlig bygget således, at den er yderst skånsom for de belastede led, og samtidig styrker den ryggen i høj grad.

Snecykel køres næsten som slalom på alpinski. Fra den ene side af pisten til den anden i gode, bløde sving. Efter et par ture på børnebakken, hvor instruktøren giver tips og tricks til, hvordan snecyklen bedst kan manøvreres gennem den bløde sne, er vores lille gruppe allerede klar til at fortsætte på den røde pist – efter kun 20 minutters træning. Ingen af os har prøvet det før, og naturligvis er en flok drengerøve hurtigt klar til at fræse ned ad pisterne, mens et par af os går lidt mere forsigtigt til værks. I begyndelsen er det svært at lade være med at bruge benene og knæene til at styre og bremse, men det viser sig hurtigt, at det hele sidder i hofterne. Det handler vitterligt om at vrikke godt med rumpen. På den måde drejer cyklen lige som den skal. Det mest grænseoverskridende er faktisk det at bremse, i og med man skal dreje cyklen skarpt og køre op ad bakke. Det føles helt forkert. Men efter et par forsøg viser det sig, at det slet ikke er så farligt endda.

Østrigernes skisportssted

Obertauern er et af de mindre kendte skisportssteder for den gængse europæer. Størstedelen af de besøgende er østrigerne selv, hvilket også betyder, at man ikke kan tage det som en selvfølge, at de lokale kan tale andet end tysk. Både byen og pisterne ligger i 1.740–2.350 meters højde, hvilket er væsentligt højere end de omkringliggende skisportssteder. Det betyder, at der er snegaranti, men til gengæld er der også ganske koldt størstedelen af tiden. Det er altså ikke her, man skal tage til, hvis man ønsker at komme sydpå for både at stå på ski og få lidt farve i kinderne, for vejret er ikke til det.

B972171302Z.1_20151222131444_000+GQ9PTDFL.2-0.jpg

B972171302Z.1_20151222131444_000+GQ9PTDG3.2-0.jpg

På ski under Afrikas sol

Størstedelen af byens hoteller er placeret på selve pisterne, så man bare kan spænde skiene under fødderne og køre af sted ud i det sneklædte landskab. På pisterne er der mulighed for at støde på fyrene fra The Beatles, hvilket måske vil undre, hvis du ikke har gjort din research hjemmefra. Men Beatles var i 1965 i Obertauern for at optage scener til Help!-filmen, hvilket byen stadig lever højt på. Man kan møde diverse hyldestskulpturer rundt om i landskabet, der er placeret signifikante steder fra filmen. Der er blandt andet et flygel, og du kan støde på en gigantisk støbejernsfigur af Ringo, John, Paul og George på løjpen.

På vandring med ketsjere på fødderne

Efter Obertauern virker Bad Gastein næsten som en storby. Der er små, farverige huse, kirker, butikker og fossende vand, der løber gennem byen. Byen hører med til et større område, som består af Bad Gastein, Bad Hofgastein, Sportgastein og Dorfgastein. Bad Gastein og de omkringliggende skisportssteder er et af danskernes foretrukne i de østrigske alper. Der er løjper til alle niveauer, så både nybegyndere og øvede skiløbere kan få en sjov skiferie. Selv med en uges ferie er der ingen mulighed for at blive træt af at se de samme pister dag ud og dag ind. Mellem områderne kører der shuttlebusser, så man nemt kan komme fra et sted til det næste, hvilket er ganske smart. Det er nemlig sådan, at når man rekvirerer et liftkort til et af Gastein-områdets skissportssteder, har man adgang til samtlige områders pister og lifter.

B972171302Z.1_20151222131444_000+GQ9PTDEE.2-0.jpg

Derfor er det også ganske let at komme fra Bad Gastein, hvor de fleste hoteller ligger og så til Bad Hofgastein, hvor en guide skal have os med ud og vandre i bjergene med snesko under fødderne. Vores guide hedder Hans Naglmayr og er bjergfører. Han er 60 år, født i alperne og ligner bjergenes svar på en vejrbidt søulk. Med et professionelt håndelag får han en, to, tre lynhurtigt fastgjort de aflange ketsjerformede snesko uden på vores normale fodtøj. I begyndelsen er det utroligt kejtet at gå med de forlængede fødder i det lette puddersne. Men efter 10-20 prøvende og vaklende skridt får vi fod på det.

Tre generationer på ski

B972171302Z.1_20151222131444_000+GQ9PTDF4.2-0.jpg

B972171302Z.1_20151222131444_000+GQ9PTDG9.2-0.jpg

Mange har prøvet at traske af sted i knæhøj sne langs pisten. Skiene drillede og modet svigtede måske. Men med snesko på går man ovenpå sneen, uden man synker i. Trods sit vejrbidte udseende er Hans Naglmayr overraskende adræt. Han traver med raske skridt op ad bjerget i Sportgastein. Vi har taget liften op til midt på bjerget, hvor udsigten er storslået, og der er mulighed for at vandre på mindre befærdede stier. Men Hans Naglmayr behøver ikke at holde sig til stierne. Han kender bjerget bedre end nogen anden. Han kender hvert et sving, hver en sten og hvert et træ. Dyrene er trygge i hans nærvær, og de forstår hinanden. Han forstår faresignalerne for store fugle og ørne og kan imitere deres skrig. Faktisk lader det til, at de trivielle stier keder ham, og der går heller ikke længe, før han skrår opad, ud på ubetrådte områder, hvor man for alvor kan se de store ketsjerformede fodtrin.

Den ultimative afspænding

Der dufter let af klor, og halvgamle ægtepar trisser rundt i badetøfler og morgenkåber. Udefra ligner bygningen skurkens hus fra en gammel James Bond-film, men inden for er der svømmehalsstemning. Alpentherme er et af mange steder, hvor man kan opleve den ultimative form for afspænding efter en lang dag på pisterne i form af en klassisk, østrigsk spa. Alpentherme er delt op i flere forskellige områder. Et er kun for kvinder, et andet er for de frie og nøgne, og et tredje er familieområde med vandrutsjebaner og lave bassiner. Der er både indendørs og udendørs pools. Det er en helt speciel oplevelse at sidde ude i 37 grader varmt vand, mens luften over vandet er nær frysepunktet og snedækkede bjerge ligger få hundrede meter væk.

B972171302Z.1_20151222131444_000+GQ9PTDF1.2-0.jpg

Jule-skiføret i Alperne ligner »slush ice«

Bad Gastein og de omkringliggende byer er kendt for at have mange varme kilder. Hele 17 springer frem fra den østrigske undergrund i netop Gastein-området. Derfor er der også rig mulighed for at hvile de ømme muskler efter en lang dag med skiløb og snevandring. Flere af de eksklusive hoteller leder kilderne direkte ned i deres egen spa-afdeling, men hvis man bor på et mere budgetvenligt hotel, er der stadig rig mulighed for at komme i termalbad andre steder. Blandt andet steder som Alpentherme, som er velbesøgt af både lokale beboere og skiturister fra udlandet.

Tre råd til rejsen

I Gastein-området kan man få et gratis GasteinCard, der giver rabat på stort set alt i hele området. Altså både spa, restauranter og vandretur med snesko.

Prøv en spa, når du er i Gastein. De har nogle udsøgte spa-faciliteter, og skiløb og spa burde altid gå hånd i hånd. Det får musklerne til at slappe af og gør dig klar til endnu en dag på pisten.

Når du pakker til skituren i Obertauern, skal du sørge for at pakke lidt varmere tøj, end du normalt ville gøre til skiferie i alperne. På grund af den høje beliggenhed er der koldere og mindre sol. Men til gengæld er der snegaranti.

Rejsen dertil

Obertauern:

Fra den dansk-tyske grænse er der 1.178 kilometer og turen tager ca. 11 timer i bil.

Alternativt kan man flyve til Salzburg fra ca. 1.200 kr. med f.eks. SAS, Niki eller Norwegian.

Fra lufthavnen kører der shuttlebus-service for 41 euro (ca. 305 kr.) hver vej.

Bad Gastein:

Fra den dansk-tyske grænse er der 1.183 kilometer og turen tager ca. 11 timer i bil.

Alternativt kan man flyve til Salzburg ca. 1.200 kr. med f.eks. SAS, Niki eller Norwegian.

Fra Salzburg kører der tog fra 22 euro (ca. 164 kr.) hver vej.

Jyllands-Posten var inviteret af Salzburgerland

B972171302Z.1_20151222131444_000+GS9Q234B.1-0.png

Alternative aktiviteter

Snecykel tilbydes af Skischule Koch i Obertauern.

Prisen er 63 euro (ca. 470 kr.) pr. person for to timers undervisning, instruktion og cykelleje. Børn koster 59 euro (ca. 440 kr.).

Snesko foregår i Angertal/Bad Hofgastein og koster 8 euro for en guidet tur samt leje af snesko i ca. to timer. Turen foregår hver tirsdag klokken 13 fra Skizentrum Angertal.

Alpentherme Spa Resort koster 24,5 euro (ca. 180 kr. ) for fire timers ophold. Der er mulighed for familiebilletter, børnebilletter og tilkøb af både fitness og spa-behandlinger.

Guide til skiområdet Serfaus-Fiss-Ladis

18-01-2015: Skiområdet Serfaus-Fiss-Ladis er flot og mondænt, men først og fremmest er det et godt feriemål for børnefamilierne, som alt for få danskere har fået øjnene op for. Læs artikel

Guide til skiferie i Wagrain i de østrigske alper

12-10-2014: Den familievenlige danskerdestination Wagrain har fået endnu mere at byde på. En ny gondol og et danskejet vinter-resort skal forenkle skiferien – specielt for børnefamilierne. Læs artikel

Guide: Barndommens pister lever op til minderne

02-02-2013: Explorers udsendte er taget på en rejse tilbage til teenageårene i den lille – og for mange danske skiløbere ganske ukendte – skiperle Alpbachtal. Området bliver i den kommende skisæson en ægte Ski Juwel, når området forbindes med Wildschönau. Læs artikel

Guide: Dyb sne og landskampstemning

18-12-2011: Kitzbüheler Alpen lokker også med varme i liftsæderne, igloovernatning og natlige kælketure. Læs artikel

Guide til skiferie i Pitztal

04-12-2011: Mens vi venter på sneen, er gletsjere en herlig mulighed for en tidlig skiferie. JP Explorer drog op i den evige sne - eller is - i østrigske Tyrol og tyvstartede skisæsonen med tre dage på fire gletsjere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...