Find mere om:
Guide til skiferie i Kitzbüheler Alpen | rejser.guide.dk

På ski blandt stjerner og hyggeløbere

Området omkring Kitzbühel har altid udstrålet en aura af klasse og eksklusivitet, og hvert år i januar kommer det internationale jetset forbi. Men Kitzbüheler Alpen har mange facetter, og både byerne og pisterne tiltrækker gæster af alle slags.

Styrtløbere elsker is,« fortæller vores guide, mens vi læner os ud over kanten og kigger ned ad verdens mest berømte styrtløbspist, Die Streif.

»Natten op til løbet sprøjter man salt og derefter vand på pisten, så den om morgenen er knaldhård. Og for at komme ordentligt gennem de mange sving, sliber man skienes kanter så skarpt, at de kan skære en finger over,« slutter hun.

Umiddelbart efter start falder pisten med 85 pct. ned mod første sving, Mausefalle, og det forekommer så stejlt, at vi i stedet følger skiltene, der leder os ned ad den knap så heftige Familien-Streif.

VIP’er strømmer til

Sidste weekend i januar afvikles det legendariske styrtløb Hahnenkammrennen i den mondæne østrigske skiby Kitzbühel. Løbet rangerer både som det mest krævende og det mest prestigefyldte på styrtløbernes World Cup, og pisten, der løbes på, kaldes kort og godt Die Streif. Styrtløberne starter på toppen af Hahnenkamm-bjerget, og efter mere end tre kilometer kørsel og 800 meter faldhøjde kører de over målstregen, der praktisk taget ligger i centrum af Kitzbühel.

B971869688Z.1_20150115162857_000+GTLIFNHK.1-0.jpg

Umiddelbart før mål er flere af løberne oppe på 140 kilometer i timen, og når de lander efter det afsluttende hop, er kompressionen så voldsom, at arrangørerne de seneste år har barberet lidt af hoppets højde.

Årets bedste skibyer

I ugerne op til løbet er byen på den anden ende. Hotellernes værelsespriser topper, og et stort opbud af celebrities – kongelige, skuespillere og sportsstjerner – strømmer til Kitzbühel, hvor kombinationen af pels og Porsche hører til standardudstyret for de fleste. Bysbarnet Hansi Hinterseer, der ud over sin musikalske produktion også har en VM-sølvmedalje i storslalom på cv’et, er selvfølgelig også på plads blandt tilskuerne.

B971869688Z.1_20150115162857_000+GQTIF9CL.1-0.jpg

Die Streif indeholder alle de elementer, som en legendarisk styrtløbspist skal have. Den er både kendt og frygtet for sine lange hop, hurtige glidestykker og tekniske passager, og den er åben for skigæster, når der ikke afholdes konkurrencer.

De fleste erfarne skiløbere kan komme ned ad den, mens familier og andre, der ikke har det store behov for grænseoverskridende skiløb, kan vælge den mere overkommelige Familien-Streif. Her følger man den originale piste det meste af tiden, men de allersværeste passager ledes man udenom.

Hvis man er i Kitzbühel, er en tur på pisten – enten den rigtige Streif eller familieudgaven – et absolut must, og der er garanti for et par gode historier til afterski.

Stort område

Kitzbüheler Alpen er dog meget mere end Hahnenkamm-pisten. KitzAlps, som bjergene kaldes i daglig tale, er en del af SkiWelt Wilder Kaiser, der flere gange er kåret som et af verdens bedste skiområder. Og her finder man selvsagt alt – både World Cup-nedkørsler, udfordrende off piste-områder og funparks, men også hyggelige og intime familieområder, hvor det er svært at blive væk fra hinanden.

Vi har valgt at bo i Oberndorf ved St. Johann, og selv om der blot er få kilometer til Kitzbühel, er der en verden til forskel. Her er ingen fancy butikker og dyre champagnebarer, men til gengæld summer stedet af ægte tyrolerstemning med gamle træhuse i byen samt masser af hytter i bjergene. Og hotellerne holder et prisniveau, der er til at betale.

Investerer man i et All Star Card, har man adgang til SkiWelts mere end 1.000 pistekilometer. Mindre kan dog også gøre det.

Omkring Kitzbühel ligger flere områder, hvortil der kan købes separate liftkort, og da infrastrukturen er i top – busser og tog er gratis – vælger vi for variationens skyld at besøge et nyt skiområde hver dag. Næste dag går turen til Hohe Salve.

 

Tyrols bedste udsigt

Med sine 1.828 meter er Hohe Salve langtfra det højeste bjerg i området, men det regnes til gengæld for at være Tyrols ubestridt flotteste udsigtspunkt. Og når man står på toppen, er det svært at være uenig.

Da bjerget ligger lidt for sig selv, byder det på et 360 graders panoramablik til mere end 70 tinder, der rager op over de tre kilometers højde, og i klart vejr kan man se Østrigs højeste bjerg, det 3.798 meter høje Grossglockner, som ligger langt væk i retning mod Slovenien og Italien.

B971869688Z.1_20150115162857_000+GQTIF9D4.1-0.jpg

Fra toppen af Hohe Salve er der frit valg på alle hylder. Pisterne går ned i alle retninger, og man kan enten køre mod Hopfgarten, Söll, Westendorf, Scheffau eller Brixen, men udsætter man skiløbet en halv times tid, kan man sætte sig på den udendørs, roterende panoramaterrasse.

Zell am See – til tops i porsche-gondoler

Med første parket til den smukkeste del af Tyrol kan man, som baren anbefaler, nyde en runde, der tager ”en Weissbiers tid”.

Vi vælger dog skiløbet og sætter kurs mod det blå-hvide BMW-logo på piste nummer 66 ved Scheffauer Südhang.

Få hovedrollen i din egen skifilm

Et lille bip fortæller mig, at mit liftkort er registreret, og jeg går hen mod startboksen. Foran mig står en smart, ung dame med konkurrencedragt og testski, og hun ser meget koncentreret ud. I samme øjeblik højttaleren har talt ned fra ”drei” til ”eins”, kaster hun sig ud af boksen og skærer med kontrollerede sving gennem portene.

B971869688Z.1_20150115162857_000+GDDIGER9.1-0.png

»Det bliver vist ikke i dag, jeg får en ny BMW med hjem,« når jeg lige at tænke, inden det bliver min tur. I Scheffau har BMW opført en slalompiste, der er en af områdets store attraktioner. Først og fremmest kan man måle sin tid på det store digitalur, der registrerer, når man kører over målstregen, men det helt specielle er de kameraer, som er sat op. Der optages nemlig en lille film, mens man kører ned, og via den kode, der står på liftkortet, kan man gratis downloade optagelsen af dagens præstation.

Med stor energi kaster jeg mig ud af boksen og sigter mod første port, der tages i nogenlunde fin stil, men allerede ved næste port er jeg nødt til at bremse lidt op. De forrige løbere har gravet store badekar ud i ideallinjen helt op ad porten, og min teknik rækker ikke til at køre i det udfordrende spor. Men ned kommer jeg, og akkompagneret af tilskuerlarm og kobjælder fra højttalerne ser jeg min tid, der bestemt ikke giver håb om at score den udlovede hovedgevinst, en splinterny BMW X1. Men sjovt har det været, og næste løber er allerede på vej ned. Vi beslutter os for en god frokost, inden nye dele af det store område skal besøges, så skiene parkeres ved Rübezahl Alm.

Rustikt, men trendy

Ilden knitrer i pejsen, og der er rustikt og hyggeligt i den mere end 200 år gamle bjerghytte, hvor alt er udført i træ og sten, men billeder af Vitali Klitschko og Monacos fyrst Albert vidner om, at hytten er et af de mest trendy steder i området. Ved middagstid er der så stuvende fuldt, at man sjældent har sit eget bord – man deler med andre. Et glas Grüner Veltliner og en Jausenplatte med speck, ost, pølser og brød kommer på bordet, og så går snakken med de øvrige gæster om områdets bedste pister, hyggeligste hytter og sjoveste aktiviteter.

En skiferie i Kitzbüheler Alpen byder på et utal af variationsmuligheder. I løbet af ugen har vi kørt masser af hyggeløb med god tid til hyttebesøg, men vi har også haft sjov på video-strækningen og har fået udfordringer på World Cup-pisterne. Vi har fornemmet det mondæne liv i og omkring Kitzbühel, men ved at bo lidt væk fra byen har det kunnet lade sig gøre inden for et almindeligt skiferiebudget.

Østrigs største hvide verden

Senere samme aften tager jeg mod til mig og downloader videoklippet, som jeg ser en enkelt gang. Klippet afslører, at der er plads til forbedringer, så jeg trykker på ”delete” og beslutter mig for at komme igen en anden gang og tage revanche.

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

4 gode råd til rejsen

Bryllupsnat i sovepose

  • Et bryllup ud over det sædvanlige, eller måske en overnatning i omgivelser, man sent glemmer. Begge dele er mulige på Iglo-hotellet, der ligger i Hochbrixen. Her har man bygget en stor iglo med restaurant, bar og separate værelser, hvor man i soveposer overnatter på store isblokke beklædt med isbjørne- og rensdyrskind. Flere gange hen over vinteren arrangeres bryllup i igloen, der råder over et lille kirkerum, hvor den formelle ceremoni foregår. Men mindre kan også gøre det, og de fleste begrænser sig til en pakke, der, ud over en enkelt overnatning, byder på fakkelvandring under stjernerne, fondue samt undervisning i at hugge isskulpturer.
  • www.alpeniglu.com

Sov med slædehunde under åben himmel

  • Husky Ranch Angerberg finder man lidt uden for Wörgl. Her kan man komme på rundtur blandt de 29 veltrænede slædehunde, der hver spiser et kilo råt kød om dagen, og med et tretimers kursus kan man snuse til den oplevelse, det er at glide hen over sneen med et spand ivrige hunde foran slæden. Men det er også muligt at gå all in, for ranchen tilbyder slædeture af flere dages varighed, hvor der køres op i bjergene og overnattes enten under åben himmel eller i telte.
  • www.husky.co.at

Verdens første dobbelt-loop

  • I Wörgl ligger oplevelsesbadet Wave, og betegnelsen ”badeland” er langtfra dækkende. I Wave finder man naturligvis de traditionelle pools, boblebade og saunaer, men stedet byder også på en specialafdeling med romerske bade, Cirkus Maximus. Her ligger blandt andet Cleopatras honningsauna, soveafdelingen Elysia samt en udendørs lagune med champagne-bar. Har man mod på det, kan man klatre 25 meter i vejret og prøve Waves udfordrende vandrutsjebane, der oprindelig var den første af sin art i verden. Man stiller sig ind i en slags rumkapsel, der lukkes af en stor glasdør, og efter endt nedtælling, 3-2-1, forsvinder gulvet under ens fødder. Med vild acceleration sendes man ud på 14 meters frit fald, der glider over i et dobbelt-loop og ender i bassinet langt nede.
  • www.woerglerwasserwelt.at

Optimal beliggenhed

  • Vil man bo midt i skiområdet, men nogle kilometer fra det hektiske byliv, er Hotel Penzinghof i Oberndorf intet mindre end det perfekte sted. Skiliften går 50 meter fra hotellet, og når man kommer ned igen, kan man bogstavelig talt stå på ski direkte til hoveddøren. Fra værelserne er der uhindret udsigt til Alpetinderne, i kælderen finder man spa-afdeling, og restauranten serverer rigtig god mad. Køkkenet på Penzinghof kombinerer det elegante med det solide – de retter, der serveres, er alle enkle og flot anrettede, mens buffeten bugner af salater, pastaretter og varme supper. Op til Hahnenkammrennen bor det østrigske slalomlandshold på hotellet, som ligger lige for neden af en sort trænings- og konkurrencepiste.
  • www.penzinghof.at

Rejsen dertil

Bil:
Afstanden mellem Aarhus og byerne ved Kitzbüheler Alpen er 1.200 kilometer, mens der fra København er godt 100 kilometer færre. Kør via München mod Salzburg og drej fra ved Rosenheim. Følg vejen mod Innsbruck og kør fra motorvejen i grænsebyen Kufstein. Herfra kører man direkte ind i Kitzbüheler Alpen.

Kørsel på østrigske motorveje kræver vignet. Men turen fra Kufstein går ad hovedveje, så skal man ikke andre steder i Østrig, kan vignetten spares.

Fly:
Kitzbüheler Alpen ligger mellem lufthavnene i München, Innsbruck og Salzburg, og fra disse er der busforbindelser videre frem.

Vælger man Salzburg Airport, flyver blandt andre Austrian, Lufthansa, Air Berlin og Norwegian, og man skal regne med et stop undervejs. Fra Billund flyves primært med Lufthansa, og også herfra skal et stop påregnes.

Benyttes lufthavnen i Innsbruck, er der forbindelse fra København med Lufthansa og Austrian, og fra Billund med Lufthansa. Regn med et mellemstop undervejs.

München nås direkte fra København med Lufthansa, mens British Airways flyver direkte fra Billund.

Turistinformation: www.kitzalps.com

Guide til eksklusiv skilounge i Østrig

26-01-2014: Eksklusive skilounges har længe eksisteret på amerikanske destinationer. Nu har de fundet vej til Østrig, hvor skigæsterne inviteres indenfor til gennemført nydelse. Her er weissbier og wienerschnitzel udskiftet med champagne og kaviar. Læs artikel

Guide til skiområdet Zell am See-Kaprun

15-12-2013: Skiområdet Zell am See-Kaprun byder på særlige skioplevelser for enhver smag – fra mange pister på det brede bjerg til masser af off piste-udfordringer på den høje gletsjer. Læs artikel

Guide: Ischgl skyder skisæsonen i gang

15-12-2012: Kombinationen af uendelige skimuligheder, luksus i lange baner og en stensikker snegaranti lokker hvert år op til 12.000 danskere til det østrigske skisportssted Ischgl. Især sæsonens åbningsweekend er et hit, og i år var ingen undtagelse. Læs artikel

Anmeldelse: Her kan alle være skistjerner

27-11-2009: Paznaundalen i Østrig spænder vidt, og fokus er forskelligt afhængigt af, hvilket skiområde man vælger. I Ischgl kan man betale sig - og det er dyrt - til en ferie i vild luksus. I Galtür og Kappl er prisen mere moderat. Læs artikel

Guide til alternativer til ski på vinterophold i Østrig

24-12-2015: De fleste skientusiaster har efterhånden testet det alpine skiløb i det østrigske, men alperne byder på meget mere end bare slalom. Om det skal være cykling ned ad løjperne eller snevandring med tennisketsjere under fødderne i ægte Anders And-stil, er de østrigske alper leveringsdygtige. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...