Find mere om:
Guide til grottedykning i Mexico, USA,.. | rejser.guide.dk

Guide til grottedykning i Mexico, USA, Italien og Frankrig

Drypsten og søjler af mineraler i hulrum under havoverfladen kan være en fascinerende oplevelse på ferien. Læs her, hvordan du kommer på opdagelse i havets sære katedraler.

Mørke grotter med klippeformationer og farverige mineraler skabt af årtusinders vandstrømme kan være en spektakulær øjenåbner for fritidsdykkere.

Som alternativ til koralrev, flotte fisk og skibsvrag er der i lande som Mexico, USA, Italien og Frankrig muligheder for at afprøve grottedykningens forunderlige verden.

Også selvom man ikke er ekspert med utallige timers træning og dyk i logbogen. Det fortæller 25-årige Anders Knudsen, der er en af Danmarks mest erfarne dykkere inden for grotte- og huledykning.

”Grottedykning er det, som de fleste dykkere kan prøve på ferien med et normalt dykkercertifikat som eksempelvis Padi Advanced og lidt erfaring. Her kan man komme inden for åbningen i lyszonen og opleve, hvordan der er i grotten,” fortæller han.

Anders Knudsen bor i Houston Texas i USA, men er vokset op i Hillerød på Sjælland. Han begyndte at dykke som 12-årig og fik certifikat til huledykning, da han blev myndig som 18-årig.

I dag har han over 1800 dyk bag sig og drager på ekspeditioner til uudforskede huler i hele verden. Det har åbnet døren til den eksklusive eventyrer-forening The Explorers Club fra 1904, hvor han som en af få danskere blevet optaget.

Mexico er mekka for grotte- og huledykning

Anders Knudsen kalder Mexico for verdens ”mekka” for grottedykkere. Men i høj grad også for huledykkere, som udforsker de mere svært tilgængelige huler længere inde i klippen - typisk med lygter som eneste lyskilde.

800px-GranCenote-27527-2.jpg

Han nævner Tulum omkring to timers kørsel syd for Cancun som det ideelle sted for både amatør-eventyreren med få kurser på dykkerskole-bænken og eksperten med certifikat til at dykke uden instruktør.

Tulum omfatter flere hundrede lyse og hvide grotter med drypsten og forskellige formationer. Længere inde i de større huler kan man opleve haloklin, som er skillefladen mellem salt- og ferskvand, hvor dykkeren kan opleve en fornemmelse af at flyve.

”Det er et superflot sted og nemt at komme til. Hulerne er ikke påvirket af vind og vejr, og sigtbarheden er på 30 til 100 meter, eller så langt en lygte lyser. Der er masser af dykkercentre, som arrangerer ture for en, hvor man blot skal dukke op. Så bliver man kørt ud i junglen med guide, kort, udstyr og en sandwich til frokost mellem dykkene,” fortæller Anders Knudsen.

Europa byder også på flotte oplevelser

Som dansker behøver man dog ikke at forlade kontinentet for at prøve den alternative dykningsform. I Middelhavet er der eksempelvis gode muligheder for rekreativ grottedykning på den italienske ø Sardinien, og på Malta længere mod sydøst.

Ingresso_grande_Grotta_di_Nereo.jpg

”Sardinien er et godt bud i Europa. Der er flotte huler med specielle røde koraller i starten, som er ret interessante. På Malta er der ligesom i Mexico lyst og god sigtbarhed. Men det er en anden type huler, hvor det er havets bølger, der har eroderet materialet til forskel fra Tulum, hvor det er regnvand, der har eroderet kalkstenen,” fortæller han.

På jagt i våddragt

Listen over lande med grotter og huler egnet til dykning er lang og tæller steder i Norge, Rusland, Storbritannien, Australien, Filippinerne, USA og Den Dominikanske Republik.

 Glem dyrelivet og opdag havet som arkitekt

Uanset hvor man dykker, skal man dog ikke regne med at se dyreliv. Oplevelsen under grotte- og huledykning kan ikke sammenlignes med dykning ved koralrev. Det er rummet, man befinder sig i, der er det fascinerende, mener Anders Knudsen.

”Normalt er der ikke lys. Og så kan hverken planter eller fisk leve der. Så det er oftest kalkstenen, man ser, og de forskellige måder, den er dannet på. Det kan være alt fra drypstenshuler med søjler af stalagmitter og stalaktitter til den måde, hulen er blevet fyldt op af strømmen med formationer af sand og mudder i bunden. Det er selve hulen, der er oplevelsen,” siger han.

Kilder: Wikipedia og Anders Knudsen

Læser du med fra mobilen, så se billeder her.

Fakta

  • Grottedykning begrænser sig til at foregå i lysåbningen af et hulrum i en dybde af højest 30 meter. Under rekreativ grottedykning svømmes der højest 60 meter ind i grotten af hensyn til sikkerheden.
  • Flere af de mest almindelige uddannelsessystemer inden for rekreativ dykning såsom NAUI, PADI, SDI og SSI tilbyder specialkurser i grottedykning.
  • Hos PADI, som er et de mest populære systemer med centre i over 200 lande, skal man minimum have bestået Advanced Open Water for at tage specialkursus i grottedykning.
  • Huledykning er en mere ekstrem form for dykning og kræver en længere uddannelse end grottedykning. NACD, GUE og IANTD har alle kurser i huledykning. Huledykkere svømmer ofte flere kilometer ind i huler, der kan være yderst snævre og med lav sigtbarhed.

Guide: Her får du det vildeste adrenalinsus

21-07-2014: Der er mange muligheder, hvis man ønsker at blive høj på adrenalin. Her du kan se, hvor i verden du kan få nogle af de vildeste adrenalin-oplevelser. Læs artikel

Nyhed: 60 år med charterferie

20-10-2009: Seks årtier er gået, siden pastor Eilif Krogager i 1949 udklækkede en plan, der revolutionerede vores måde at holde ferie på: Charterturismen. Læs artikel

Guide til sommerski

29-04-2009: Skisæsonen er ikke nødvendigvis slut for i år, bare fordi foråret er over os. Der er masser af muligheder for forårs- og sommerski. Se her, hvor du stadig kan finde rigeligt med sne og åbne lifte. Læs artikel

Guide: Her er de 10 mærkeligste maratonløb på planeten

28-03-2015: Går du sukkerkold ved tanken om 42,5 kilometer på storbyens asfalt, så læs med her. Kloden byder på de særeste maratonløb i arktiske landskaber og diktaturstater. Eller med æsler, vinsmagning og Disney-figurer undervejs på ruten. Læs artikel

Guide: Californiens oversete kyst

26-02-2012: Mendocino bliver overset af turisterne. Men her er man i naturens lod ved Stillehavet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...