Find mere om:
Guide til Colorado National Monument i USA | rejser.guide.dk

På kanten af afgrunden

Colorado National Monument er hverken en statue eller et bygningsværk. Det er et stykke natur i verdensklasse. Tag cyklen eller vandrestøvlerne med derop.

At besøge Colorado National Monument i USA er en svimlende oplevelse – på to måder. Naturscenerierne er så overvældende, at man næsten taber næse og mund af benovelse. Og man er nødt til at se på herlighederne fra en vej, som over 35 km er anlagt på kanten af flere hundrede meter dybe slugter.

Et lille fif her: Hvis man kører ind i områdets sydlige ende, vil man køre yderst på vejen, og passagererne i højre side er få meter fra dybet. Det kan mange ikke lide. Hvis man derimod bruger den nordlige indkørsel, kører man i den side af vejen, der er længst væk fra det frie fald.B97410712Z.1_20131107164049_000+GNG89KFV.1-0.jpg

Det 83 kvadratkilometer store klippeområde er formentlig en medvirkende årsag til, at den amerikanske stat kaldes ”Colorfull Colorado” (det farverige Colorado), for her er der knald på kulørerne, især de rødbrune og de grønne. De rødbrune klipper består mest af sandsten, men indimellem er der også hårde stenarter som granit og gnejs. Den grønne farve leveres primært af forskellige arter af fyr foruden enebær. Fyrretræerne er op til 500 år gamle.

The Monument, som området kaldes lokalt, er dannet for millioner af år siden, ved at jordoverfladen her blev skubbet op, som det også skete for Rocky Mountains, der hæver sig majestætisk mod øst. Siden har vand, vind og is ”ædt” løs, dog i småbidder, af den bløde sandsten, så det hele i dag med rette kan kaldes et mesterstykke i erosion. Fra klippetoppene er der 600 meter ned til dalbunden, hvor Colorado-flodens grumset-brune vand glider forbi.

Formidabel udsigt

Fra de mange udsigtspunkter langs vejen kan man se Rocky Mountains, Grand Valley, som Colorado-flodens dalbund kaldes, byerne Grand Junction og Fruita, motorvejen I-70's myriader af biler og mod vest ind over nabostaten Utahs ørken- og prærieområder. Men det er de mærkeligt udseende klippeformationer, der tiltrækker øjet mest: Det kyssende par, Uafhængighedsmonumentet, De bedende hænder, Orgelpiben, Koksovnene foruden de dybe slugter Columbus Canyon, Red Canyon, Ute Canyon, Monument Canyon, Wedding Canyon m.fl.

Meget kan man se fra bilen – chaufføren bør dog holde øjnene på vejen – men det lønner sig at stå ud på de mange rastepladser og gå ud til kanten.

Er man heldig, ser man nogle af The Monuments faste beboere eller spor efter dem: bjergløve, prærieulv, storhornet bjergfår, kæmpefirben, antilopejordegern, ørn, høg, ravn og gærdesmutte.

Stilhed og god plads

Vi besøgte Colorado National Monument en forårssøndag med høj sol og blev forbavset over, hvor få mennesker der havde fået samme idé, idet vi på forhånd havde læst, at der årligt kommer 430.000 besøgende. Besøgstallet ville formentlig stige, hvis man forbedrede den halvhjertede skiltning til monumentet, som er sat op i de nærmeste byer. I hvert fald udlændinge vil vel også tro, at monument betyder noget i retning af statue eller bygningsværk og ikke, at der er tale om en af naturens største perler. Det havde sine fordele, at der ikke var overrendt. Vi hørte det meste af tiden kun fuglefløjt og forbipasserende fly, og når der er så få mennesker, kommer man lettere i snak med nogle af dem. Alle hilser i den situation på alle. »Howdie« eller »How are you today,« er de faste hilsener. Pudsigt nok var to af de par, som undertegnede danske lavlænding talte med, folk fra det relativt flade Ohio. Vi var rørende enige om, at tiden i The Monument var givet godt ud.

Parkmyndighederne har gjort en del for at trække folk til. 14 forskellige vandrestier er anlagt, hvoraf den korteste er på få hundrede meter og kun varer et kvarter, mens den længste er på 14 km og vil vare seks timer. Cyklister er tilgodeset med hyppig skiltning til bilisterne om at ”dele vejen med cyklerne”, og det med god grund: At blive klemt ud mod afgrunden er ikke bare ubehageligt, men farligt. Opkørslen til vejen på kanten er stejl i begge ender, men er man først oppe, er der tale om behagelig cykling, lidt op og ned, men nogenlunde jævnt.

101 år og ung endnu

Parkmyndighederne proklamerer i overskriftsform: »101 år gammel og kun lige begyndt.« Bag det ligger, at det var eneboeren John Ottos drøm fra 1907 om en nationalpark, der blev realiseret i 1911. Men først da vejen på klippekanten blev anlagt 1930-50, kom besøgende til i større tal. Vejen kostede i øvrigt adskillige arbejdere livet, i ét tilfælde ni mænd, da flere tons klippe faldt ned over dem. Siden har man udbygget besøgsfaciliteterne løbende, og det er med glæde, man kan konstatere, at der ikke er tale om tivolisering.

De fleste har hørt om Grand Canyon, og mange danskere har besøgt den berømte kløft i Arizona, som ligger syv-otte timers bilkørsel længere mod sydvest. De færreste kender Colorado National Monument, selv om sidstnævnte i seværdighed, ikke i størrelse, kan måle sig med førstnævnte. Nu lader vi billederne fortælle resten af historien, for den er tæt på ubeskrivelig i ord.

Fire råd til rejsen

 • Andre oplevelser: Køreturen fra Denver til Colorado National Monument går over de majestætiske Rocky Mountains med guldgraverbyer og reminiscenser fra Det Vilde Vesten. Idaho Springs og Breckenridge er blandt de seværdige steder. Man kan forlænge turen med et par dage og køre den spektakulære rute langs Colorado-floden til nationalparkerne Arches og Canyonlands i Utah. Brug den lille vej 128 fra I-70 til Moab, men husk at tanke bilen op. På et tidspunkt er der ca. 85 km til næste tankstation. Kører man fra Las Vegas, kan man med afstikkere besøge Grand Canyon og nationalparkerne Bryce, Zion, Canyonlands og Arches.
 • Overnatning: Motellerne ligger side om side langs de amerikanske veje og i småbyerne, og overnatning er betydeligt billigere end sammenligneligt niveau i Danmark. Ofte er der kaffemaskine, mikrobølgeovn og køleskab på værelset, så man kan spare på restaurantbesøgene. Hvis I vil have vin eller øl til maden, skal I huske at have passet med i supermarkedet eller spiritusbutikken. Selv om man er over 60 år, kan man blive afkrævet dokumentation for, at man er fyldt 21. I USA er det nemlig sådan – lidt bagvendt set med europæiske øjne – at man må køre bil, når man er 16, købe et skydevåben, når man er 18, men først købe alkohol, når man er 21.
 • Trafik: Brug den lejede bils fartpilot til at køre nøjagtigt på den aktuelle fartgrænse. Det gør de fleste, og så glider trafikken som regel glat. Lejebiler har automatgear, og det kræver lidt tilvænning, at venstre fod ikke har en kobling af træde på. Man holder oftest sin bane på motorvejen, og der må overhales ”indenom”. Cyklister skal passe på højresvingende biler; de lader ikke nødvendigvis cyklen komme først fremad, men generelt er bilister hensynsfulde over for cyklister og andre trafikanter.
 • Kendte landskaber: De rødbrune sandstensklipper, som præger flere stater i det sydvestlige USA, er kendt fra utallige film, især westerns. Filminstruktøren John Ford så det som en del af sin opgave at portrættere dette karakteristiske landskab, og Monument Valley i Arizona og Utah har ligefrem fået tilnavnet Ford-land efter ham. Blandt berømte film, som har scener, der er optaget i Colorado, kan nævnes "Cat Ballou", "Indiana Jones and the Last Crusade", "Butch Cassidy and the Sundance Kid", "Downhill Racer", "Thelma and Louise" og "City Slickers".

Sentimental tur til det vilde vesten

LÆS PÅ GUIDE.DK: Naturrejser i USA

Rejsen dertil

 • Fly/bil: Flyv til Denver, Colorado. Med Icelandair lader det sig gøre med kun ét flyskifte fra København, nemlig i Reykjavik. Lej en bil og kør fire-fem timer ad motorvejen I-70 til Grand Junction eller Fruita for foden af Colorado National Monument. Man kan også flyve til Las Vegas (flere flyskift), hvor billeje er billigst i USA. Derfra er der syv-otte timers kørsel til Colorado National Monument.
 • Pakkerejse: Mange rejsebureauer laver individuelt sammensatte rejser til USA. Vi har set en ”pakke”, der indbefatter Colorado National Monument, hos Profil Rejser. Colorado National Monument: Ligger nær byerne Grand Junction og Fruita i den vestlige del af staten Colorado, USA.
 • Entré: Personbil med passagerer: 10 dollars (ca. 60 kr.) Når man køber billet, får man en brochure, som bl.a. giver forslag til ture fra få timer til flere dage. Parken har besøgscenter, picnic-områder, campingmuligheder og toiletter. Foråret er sædvanligvis mildt, mens der om sommeren let kan være 35 grader og om vinteren adskillige frostgrader.

www.nps.gov/colm

Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af Jysk Rejsebureau.

Fire råd til rejsen

 • Andre oplevelser: Køreturen fra Denver til Colorado National Monument går over de majestætiske Rocky Mountains med guldgraverbyer og reminiscenser fra Det Vilde Vesten. Idaho Springs og Breckenridge er blandt de seværdige steder. Man kan forlænge turen med et par dage og køre den spektakulære rute langs Colorado-floden til nationalparkerne Arches og Canyonlands i Utah. Brug den lille vej 128 fra I-70 til Moab, men husk at tanke bilen op. På et tidspunkt er der ca. 85 km til næste tankstation. Kører man fra Las Vegas, kan man med afstikkere besøge Grand Canyon og nationalparkerne Bryce, Zion, Canyonlands og Arches.
 • Overnatning: Motellerne ligger side om side langs de amerikanske veje og i småbyerne, og overnatning er betydeligt billigere end sammenligneligt niveau i Danmark. Ofte er der kaffemaskine, mikrobølgeovn og køleskab på værelset, så man kan spare på restaurantbesøgene. Hvis I vil have vin eller øl til maden, skal I huske at have passet med i supermarkedet eller spiritusbutikken. Selv om man er over 60 år, kan man blive afkrævet dokumentation for, at man er fyldt 21. I USA er det nemlig sådan – lidt bagvendt set med europæiske øjne – at man må køre bil, når man er 16, købe et skydevåben, når man er 18, men først købe alkohol, når man er 21.
 • Trafik: Brug den lejede bils fartpilot til at køre nøjagtigt på den aktuelle fartgrænse. Det gør de fleste, og så glider trafikken som regel glat. Lejebiler har automatgear, og det kræver lidt tilvænning, at venstre fod ikke har en kobling af træde på. Man holder oftest sin bane på motorvejen, og der må overhales ”indenom”. Cyklister skal passe på højresvingende biler; de lader ikke nødvendigvis cyklen komme først fremad, men generelt er bilister hensynsfulde over for cyklister og andre trafikanter.
 • Kendte landskaber: De rødbrune sandstensklipper, som præger flere stater i det sydvestlige USA, er kendt fra utallige film, især westerns. Filminstruktøren John Ford så det som en del af sin opgave at portrættere dette karakteristiske landskab, og Monument Valley i Arizona og Utah har ligefrem fået tilnavnet Ford-land efter ham. Blandt berømte film, som har scener, der er optaget i Colorado, kan nævnes "Cat Ballou", "Indiana Jones and the Last Crusade", "Butch Cassidy and the Sundance Kid", "Downhill Racer", "Thelma and Louise" og "City Slickers".

Guide: Vandfald og vilde dyr: 10 nye nationalparker verden over

04-08-2015: Fra en vindblæst halvø med vilde heste i Canada til barske bjergegne med sneleoparder i Afghanistan. Læs om en række af verdens nyeste nationalparker her. Læs artikel

Guide til Zion Nationalpark i Utah

15-11-2014: Nationalparken Zion i Utah lever op til sit bibelske navn og byder på intet mindre end himmelsk skønhed og adrenalinpumpende trekking til englenes landingsplads. Læs artikel

Guide: Baltikum og Østeuropa lokker danske jagtturister

16-08-2014: Baltikum, Østeuropa og De Britiske Øer byder sig til for danske jægere med udlængsel. Jagtfaglig chef i Danmarks Jægerforbund, Niels Søndergaard, giver her sit bud på syv klassiske og to nyere rejsemål. Læs artikel

Guide til grottedykning i Mexico, USA, Italien og Frankrig

29-06-2014: Drypsten og søjler af mineraler i hulrum under havoverfladen kan være en fascinerende oplevelse på ferien. Læs her, hvordan du kommer på opdagelse i havets sære katedraler. Læs artikel

Guide til San Juan-øerne nord for Seattle

17-06-2014: San Juan-øerne nord for Seattle byder på smuk natur og masser af vilde spækhuggere, som turister kan nyde synet af på en unik sejltur rundt omkring øerne. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...