Find mere om:
Guide til naturreservater og bjergområder i.. | rejser.guide.dk

Centralasiens ukendte perler: Ørken, guldstatuer og helbredende svømmeture

Oplev kæmpe naturreservater, en 75 km bred sø eller bjergområderne, der beskrives som Centralasiens svar på Schweiz.

Ørken, guldstatuer og helbredende svømmeture

Turkmenistan ligger mellem Iran, Afghanistan og Uzbekistan og er dækket af sandørken, omkranset af bjerge og har kyst ud til Det Kaspiske Hav.

Det gør landet populært blandt naturelskere, men det byder også på interessante byer som Merv, Dekhistan, Konye-Urgench og hovedstaden Asjkhabad. Her finders mange af Turkmenistans marmorbygninger, store paladser og guldstatuer.

Bygningerne er opført af den tidligere præsident Saparmurat Nijasov, der er bedre kendt under navnet ”Turkmenbashi”, hvilket betyder ”far til alle turkmenere”.

Har du kun kort tid i byen, så læg vejen forbi den berømte Tolkuchka Bazaar, hvor du finder alt fra tæpper og kameler til almindelige husholdningsvarer eller den 15 meter høje guldstatue Turkmenbashi, som roterer for at finde solen.

Hvis du er på en rundrejse gennem Turkmenistan, kan du med fordel lægge vejen forbi den underjordiske mineralsø Kow Ata.

Søen ligger under bjergene en times kørsel fra byen Ashgabat, og det siges, at vandet indeholder særlige medicinske mineraler, der hjælper mod sygdomme.

Mærk selv efter, om et af de 83 forskellige mineraler hjælper på dit helbred under en afslappende svømmetur i det varme vand.

Rejser du til Turkmenistan, skal du ifølge Rejsebureauet Kilroy Travel regne med at møde venlige lokale, der er stolte af deres identitet.

Kvinderne går med lange kjoler og traditionelle hovedtørklæder, der ofte er fulde af farver og mønstre.

Turkmenerne lever som nomadefolk, og de respekterer dig, så snart du respekterer dem.

Offline i Centralasiens Schweiz

B972182572Z.1_20160108103415_000+GV8QE86A.2-0.png

Kirgisistan, der grænser op til Kina, er især kendt for sine store bjergområder. Bjergene dækker hele 80 pct. af landets samlede areal, og det kan derfor ikke overraske, at landet tiltrækker mange bjergbestigere og rejsende på vandretur.

Det bjergfyldte landskab har desuden givet landet betegnelsen som ”det centrale Asiens svar på Schweiz”, og mellem de høje tinder findes også en række små dale, søer med klart, blåt vand og gletschere, der let kan lader tankerne glide hen mod de schweiziske alper.

Rejser du til Kirgisistan skal du dog være forberedt på, at det kan være svært at finde internetforbindelse, og det kan derfor være en god ide at læse om landet på forhånd eller medbringe en rejsebog.

Men lad dig ikke skræmme væk af den dårlige internetforbindelse. Nyd i stedet naturen og arkitekturen i byerne.

I hovedstaden Bishkek kan du eksempelvis spotte en del beviser på, at landet er en gammel Sovjetrepublik. I byen findes nemlig en række bygninger i typisk sovjetisk arkitektur – bastant, bombastisk og farveforladt –, men der er også en håndfuld monumenter, som er et besøg værd.

Du kan blandt andet se det berømte Manas-monument, som er en statue af folkehelten Manas Den Store til hest. Han forenede alle landets 40 stammer i det niende århundrede og kæmpede for deres uafhængighed fra blandt andet kineserne.

Kirgiserne er traditionelt et nomadefolk, og man siger, at hesten er det vigtigste, en kirgiser ejer.

Derfor er heste også en stor del af kulturen, og en af de mest populære lege til hest er eksempelvis kysselegen Kyz Kuumai, hvor manden jagter en pige for at kysse hende. Lykkedes det ikke, må hun som straf slå ham med sin ridepisk.

Flamingoer og militærparader

B972182572Z.1_20160108103415_000+GDTQEAK3.2-0.png

Kazakhstan er det nordligste sted i verden, hvor man kan se lyserøde flamingoer. Fuglene holder til i naturreservatet Kurgaldjino, der ligger i den del af landet, der grænser op til Rusland.

Naturreservatet er populært blandt fuglekiggere, og er du interesseret i fugle, kan du også spotte svaner og ørne i reservatet. Vil du udforske landets flotte natur, kan du besøge Balkhasjsøen, der ligger i centrum af Kazakhstan.

Søens størrelse har varieret gennem tiden, men i dag strækker vandet sig mere end 600 km på langs og op til 75 km i bredden. Den vestlige halvdel af søen består af ferskvand, mens den østlige del af søen har en højere koncentration af salt.

I Kazakhstan har du desuden mulighed for at opleve kontrasten mellem den store uudforskede natur og den moderne storby.

Selv om byen Almaty ikke længere er landets hovedstad, så er det stadig den største og mest udviklede by i Kazakhstan. Byen ligger omgivet af bjergtoppe, men i centrum findes højhuse og et stort udvalg af restauranter, butikker og cafeer.

Læg vejen forbi City Hall og New Square, hvor de nationale militærparader og fester bliver afholdt, eller besøg Central Art Museum, hvor du kan gå på opdagelse i de traditionelle kazakh-beklædningsdele og smykker.

Besøger du Kazakhstan om vinteren, skal du regne med, at det er koldt, men det er muligt at få varmen i Arasan Baths, hvor der er finske og russiske saunaer.

Tre gode råd

1. Det tager lang tid at rejse med tog rundt i landet, så det kan bedre betale sig at flyve, hvis du skal rundt i Turkmenistan. Flypriserne starter ved fem euro.

2. Undgå at rejse i Turkmenistan i juli og august, hvor temperaturerne kan komme op på over 50 grader.

3. Vil du shoppe, skal du besøge Yimpas Shopping Center. Det er et af de eneste vestlige supermarkeder i landet, hvor du kan finde lækker mad, poolborde og bowling.

Kilde: Kilroy Travel

Tre gode råd

1. Vinteren er rå og kold, så overvej om det er den tid på året, du vil besøge Kazakhstan.

2. I Kazakhstan er der busforbindelse mellem de fleste byer. Der er også taxaer i alle byer, men brug kun de officielle biler.

3. Smag de lokale delikatesser som chai teen ”Chai-Khan” eller kamelmælk.

Kilde: Kilroy Travel

Tre gode råd

1. Det er næsten umuligt at rejse rundt i de højt beliggende områder om vinteren på grund af mudderskred og laviner. Det kan derfor anbefales at besøge landet uden for de koldeste måneder.

2. Det er lettest at komme rundt i Kirgisistan på hest, og hestene er det foretrukne transportmiddel, der giver adgang til områder, der ikke er tilgængelige i bil.

3. Lyt til den lokale musik ”komuz”, der spilles på et gammelt båndløst streng-instrument, som giver den central asiatiske musik sin unikke klang.

Kilde: Kilroy Travel

Turkmenistan ligger mellem Iran, Afghanistan og Uzbekistan og er dækket af sandørken, omkranset af bjerge og har kyst ud til Det Kaspiske Hav. Det gør landet populært blandt naturelskere, men det byder også på interessante byer som Merv, Dekhistan, Konye-Urgench og hovedstaden Asjkhabad. Her finders mange af Turkmenistans marmorbygninger, store paladser og guldstatuer. Bygningerne er opført af den tidligere præsident Saparmurat Nijasov, der er bedre kendt under navnet ”Turkmenbashi”, hvilket betyder ”far til alle turkmenere”. Har du kun kort tid i byen, så læg vejen forbi den berømte Tolkuchka Bazaar, hvor du finder alt fra tæpper og kameler til almindelige husholdningsvarer eller den 15 meter høje guldstatue Turkmenbashi, som roterer for at finde solen. Hvis du er på en rundrejse gennem Turkmenistan, kan du med fordel lægge vejen forbi den underjordiske mineralsø Kow Ata. Søen ligger under bjergene en times kørsel fra byen Ashgabat, og det siges, at vandet indeholder særlige medicinske mineraler, der hjælper mod sygdomme. Mærk selv efter, om et af de 83 forskellige mineraler hjælper på dit helbred under en afslappende svømmetur i det varme vand.

Rejser du til Turkmenistan, skal du ifølge Rejsebureauet Kilroy Travel regne med at møde venlige lokale, der er stolte af deres identitet. Kvinderne går med lange kjoler og traditionelle hovedtørklæder, der ofte er fulde af farver og mønstre. Turkmenerne lever som nomadefolk, og de respekterer dig, så snart du respekterer dem.

Guide til samekulturen i norske Versterålen

30-12-2015: Hos Inga Sami Siida i Vesterålen kan gæsterne få et indblik i den samiske kultur, som man ikke kan læse sig til i bøger. Her bliver man indført i samekulturens autentiske rammer og kommer helt tæt på rensdyrene. Læs artikel

Guide til ørkentur i Israels Negev-ørken

22-05-2015: Halvanden times kørsel fra Tel Avivs caféer og trendy strandbarer ligger Negev-ørkenen. Her går tempoet ned, og stilheden giver tid til refleksion. Et besøg er perfekt til at slippe internet og mobiltelefon og stresse af i det tørre landskab. Læs artikel

Guide: Velkommen til verdens største sandkasse - Sahara

12-10-2014: Den afrikanske Sahara-ørken kan være aggressiv, skræmmende, overraskende og utrolig sjov. Hvis man er heldig, ligesom vi var, kan man opleve alle ørkenens sider på én dag. Læs artikel

Nyhed: Safari til fods

12-11-2010: Man kommer lidt tættere på det hele, når man går. Græs river benene, mudder klistrer under sålerne, og naturens lyde fylder ørerne. Er det en løve, der brøler? En slange, der pusler? Læs artikel

Guide til Mount Takao, Tokyos bjergrige bagland

12-02-2016: Tokyos betonjungle fastholder den besøgende i et fascinerende jerngreb. Men en times togkørsel væk fra metropolens centrum kan du bestige bjerge og ånde ud i grønne omgivelser. Som eksempelvis ved Mount Takao. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...