Find mere om:
Guide til skaldyrssafari i Vestsverige | rejser.guide.dk

Guide til skaldyrssafari i Vestsverige

Vestsverige er et slaraffenland for skaldyrstilhængere, for på det dybe vand i den østlige del af Skagerrak såvel som i de ferskvandsfyldte kanaler gemmer sig alskens delikatesser. En række fiskere og hoteller udbyder skaldyrssafarier, hvor man kommer med om bord på en fiskekutter og kommer helt tæt på fiskeriet.

Der er noget overbevisende ved den svenske natur. De store skove og den massive klippeundergrund kombineret med svenskernes evne til at værdsætte naturens skatte giver en lyst til selv at være en del af eventyrsfortællingen.

B972120542Z.1_20151029183446_000+GKTOQV7T.1-0.jpg

I dette tilfælde finder eventyret sted i den vestlige del af Sverige, to timers kørsel nord for Göteborg på den lille ø Smögen tæt ved fastlandet i landskabet Bohuslän. Øen er forbundet til fastlandet via en lille bro, og for foden af denne kan man betragte selve byen Smögen, der i udseende minder om en blanding af Gudhjem og Skagen. Apropos sidstnævnte skulle Smögen være et tilflugtssted for folk, der gerne vil ses, i sommermånederne, mens øen uden for højsæsonen især er populær blandt folk, der gerne vil opleve, hvad naturen har at byde på. Og det er sandelig ikke så lidt. Smögen ligger i Skagerrak, og i dybet kan man fange store mængder jomfruhummere, hummere og krabber.

Nede ved havnen, på et af fiskerlejerne, kan man finde Martin Olofsson, en ung, veltrænet mand med store underarme, der vidner om, at han er vant til at trække mange fisketegn (navnet for de små bure, man fanger skaldyrene i) op fra vandet. Han er en af de fiskere, der har set potentialet i at udvide forretningen og tage turister med om bord, når han nu alligevel skal ud på vandet efter skaldyr. Dermed får man chancen for at se, hvordan fiskeriet fungerer med alt, hvad det indebærer. Derfor er det også belejligt, at man får regntøj udleveret, for bølgesprøjt er inkluderet i prisen.

B972120542Z.1_20151029183446_000+GKTOQV7P.1-0.jpg

B972120542Z.1_20151029183446_000+GKTOQV78.1-0.jpg

På dybt vand

Om bord er man bogstaveligt talt på dybt vand. Martin Olofsson sejler en lille halv time ud på havet, inden han lægger anker. Vi befinder os nu på 50 meters dybde, og her ligger omkring 40-50 tegn med lokkemad i form af sild, som forhåbentlig har tiltrukket så stor en fangst, at der senere er nogle jomfruhummere at sætte til livs.

Tegnene sidder på en line, et tyndt reb, som bliver monteret på en stor spole, som trækker tegnene op et efter et. Er man rigtig heldig, kan der være fem-ti jomfruhummere i tegnet, men i vores tilfælde er der kun to-tre stykker akkompagneret af små og større krabber og småfisk. Jomfruhummerne skal være ni centimeter lange, for at man må fange dem, og de orange-røde delikatesser vifter insisterende med kløerne, så det gælder om at få fat omme bag nakken på dyret.

De ryger ned i en kurv, efterhånden som de bliver fanget, og da samtlige tegn er hevet op, smider Martin Olofsson de cirka otte kilo, som fangsten blev til, i kogende havvand. Her tilberedes jomfruhummerne i nogle minutter, mens vi lægger til land på et klippeplateau. Skønheden ligger i det simple, og de saftspændte, store kræ smager vidunderligt i friskkogt og -pillet tilstand, og tilfredsheden er til at spore i gruppen, hvor snakken er er afløst af slubren.

Skærgårdens mange ansigter

Martin Olofsson har ligeledes sørget for fika, svenskernes begreb for eftermiddagskaffe, og således er der også kaffe og kanelbullar (svensk snegl med kanel og kardemomme) at varme sig på, inden turen går retur mod Smögen med forøget viden om skaldyrsfiskeri, store mængder jomfruhummer i maven og en smuk naturoplevelse i bagagen.

B972120542Z.1_20151029183446_000+GKTOQV8B.1-0.jpg

B972120542Z.1_20151029183446_000+GKTOQV87.1-0.jpg

Fouragering til krebsegilde

Jomfruhummere er ikke det eneste, svenskerne holder af. Krebsegilde er en stor og vigtig tradition iblandt svenskerne, og det foregår typisk i ugerne, hvor sommer bliver til efterår, for et krebsegilde skal gerne nydes udendørs. Traditionen er så stærk, at man i Ikea kan købe alt til krebsegildet, herunder skøre hatte, hagesmække og borddekorationer.

Krebsegildet kan på mange måder sammenlignes med vores egen julefrokost, for der er sang, øl og rigelige mængder snaps involveret. Normalt er det en privat begivenhed, som for udenforstående kan være svær at komme i nærheden af; men på Norrqvarn Hotell i Lyrestad, 200 kilometer ind i landet fra Smögen, kan det lade sig gøre.

Det hyggelige hotel ligger ved Göta Kanal, en 190 kilometer lang udgravet kanal, hvis etablering begyndte i 1810, og som strækker sig helt ned til Göteborg. Krebsene holder til i kanalen, og således tilbyder hotellet en pakke med krebsefiskeri, og på visse datoer i september er det også muligt at deltage i et vaskeægte krebsegilde; men intet krebsegilde uden krebs, og derfor er det blevet tid til at sætte et nyt hold tegn i vandet på den anden side af kanalen over for hotellet.

Mens jomfruhummerne blev fanget på 50 meters dybde, er der højest tre meter ned til bunden her. Tegnene er tøjret til en snor med en træpløk, der sættes i jorden, når tegnet er kastet i vandet. Der går normalt nogle timer, inden fangsten er tilpas stor, og derfor kan man passende bruge tiden på noget bedre end at vente.

B972120542Z.1_20151029183446_000+GKTOQV6P.1-0.jpg

Det er svært at forestille sig en mere idyllisk lokalitet. Hotellet ligger op ad en stor skov, og langs med kanalen er der anlagt en natursti, så man kan cykle langs kanalen og engene på hotellets cykler. Man kan fika (som også er et verbum på svensk) ved en lille sø, og man kan se glade, fritgående køer spæne begejstrede rundt på græsset på den anden side af vandet.

B972120542Z.1_20151029183446_000+GKTOQV74.1-0.jpg

Ikke levet forgæves

Nogle timer senere er det tid til at kigge til tegnene, og der er heldigvis bid. Igen er det små sild, der har lokket kødæderne til, og således er de blevet lokket ind i tegnet via den lille tunnel, som de har svært ved at komme ud af igen, eftersom krebs ganske enkelt ikke kan gå baglæns. De er ikke tilfredse med situationen og viser ligesom jomfruhummerne ”tænder” ved at spræde kløerne ud til siden. Det er fascinerende at se, hvor stærke de små dyr er. De har tendens til at sætte kløerne i hinanden, og løfter man en op, kan den nemt holde grebet om sin artsfælle i strakt arm.

B972120542Z.1_20151029183446_000+GKTOQV89.1-0.jpg

B972120542Z.1_20151029183446_000+GKTOQV8M.1-0.jpg

Efter endt fiskeri går turen tilbage til hotellet, hvor souschefen på Norrqvarn Hotell, Emelie Nielsen, viser, hvordan krebsene tilberedes på klassisk vis. En stor gryde med lyst øl bringes i kog, og herefter hældes krebsene i lidt ad gangen, og hurtigt skifter de til deres karakteristiske røde farve.

Derefter bliver de lagt i en balje fyldt med krondild, og lagen hældes over. Her skal de helst trække natten over eller indtil de er kølet helt ned. Imens kan man dække bordet til krebsegildet, og på Norrqvarn Hotell foregår det langs kanalen med udsigt til skoven på den anden side. Krebsene bliver pillet og nydt sammen med friske salater og godt brød, og det hele bliver skyllet ned med snaps til lyden af ”Helan går”. Det er en uformel madoplevelse af den bedste slags, og krebsene har ingenlunde levet forgæves. Mere friskt bliver det simpelthen ikke.

To råd til rejsen

Fiskerimuseer:
Bag Smögenbryggan ligger museet Fiskarstugan. Her man kan se, hvordan en fiskerfamilie boede i 1800-tallet. Man kan også lære mere om datidens fiskeri og se en stor samling af ældre fiskeredskaber ved at besøge Sjöbodsmuseet på Smögenbryggan.

Musselbaren:
På vejen fra Göteborg mod Smögen kan man passende besøge Musselbaren, en lille intim restaurant tilknyttet en blåmuslingefarm. Restauranten er et lille sommerhuslignende lokale med udsigt over vandet, og specialet er – ikke overraskende en lang række veltillavede retter med blåmuslinger. Musselbaren arrangerer også ekskursioner ud til blåmuslingefarmen.
Læs mere på www.musselbaren.se

Ophold og krebsegilde på Norrqvarn Hotell

Pakken på Norrqvarn Hotell indeholder overnatning i dobbeltværelse eller familieværelse, morgenmadsbuffet og et kilo kogte krebs til at tage med hjem, når man tjekker ud. Prisen er 1.325 svenske kroner (ca. 1.065 kr.) per voksen og 300 svenske kroner (ca. 240 kr.) for børn, og pakkerne med krebsefiskeri kan bookes fra begyndelsen af august til midten af september.

Læs mere:
www.vastsverige.se
www.norrqvarn.se

Tag på hummersafari

Martin Olufsson og hans far, Tommy Olufsson, udbyder ture til 750 svenske kroner (ca. 600 kr.), og varigheden er cirka tre timer. Regntøj udleveres, men medbring gerne vandtæt fodtøj. Er man på jagt efter overnatning i Smögen, kan Smögen Hafvsbad anbefales. Hotellet har et lækket spaområde og tilbyder pakkeløsninger med skaldyrssafari inkluderet. Prisen begynder ved 2.195 svenske kroner (ca. 1.770 kr.) og inkluderer ydermere frokostbuffet, fika, tre-retters middag og adgang til spa- og træningsfaciliteter.

Læs mere:
www.fisketur.se
www.smogenshafvsbad.se

Sådan spises jomfruhummer og krebs

  • Tag en klo eller et ben ad gangen, og bræk spidsen af. Åbn den, og spis indholdet.
  • Træk rygskjoldet af, og skrab ”smørret”, det cremede indhold under skjoldet, ud, og spis det.
  • Herefter er det tid til at kaste sig over hovedattraktionen: halen. Tryk på hver side af halen ind mod midten, indtil skallen knækker. Befri halen, og skær en linje på langs på oversiden, så du kan trække den sorte tarmstreng ud.

Rejsen dertil

Det er svært at rejse uden bil, når man skal til Smögen og Norrqvarn. Man kan vælge at flyve eller tage toget fra København til Göteborg og derfra leje en bil, eller man kan tage turen direkte over Øresundsbroen. Befinder man sig i Jylland, er det ligeledes værd at overveje at tage bilen med via færgen fra Frederikshavn til Göteborg. Overfarten tager 3 timer og 25 minutter.

Jyllands-Posten var inviteret af Visit Sweden.

Guide til til whisky, badestrand og stjerneobservatorium på Hven

10-06-2016: Normalt skal du lægge vejen forbi Systembolaget, hvis du vil købe alkohol med hjem fra rejsen til Sverige. Men på den lille ø Hven i Øresund, finder du et stort udvalg af lokal produceret whisky, som du kan tage med hjem i kufferten. Øen er også et besøg værd, hvis du er frisk på en cykeltur, trænger til en dukkert eller er interesseret i at se Tycho Brahes stjerneobservatorium. Læs artikel

Guide: Møde med fortiden på Broholm Slot

08-07-2013: Broholm er et af Fyns små romantiske slotte. Det har lagt navn til både et æble og en hund. Læs artikel

Guide: Skandinavisk nostalgi i ødemarken

28-01-2012: På Sveriges ældste fjeldhotel byder skiferien sig til i øde landskaber af is og sne. Læs artikel

Nyhed: Sibirisk eventyr på svensk

22-01-2010: Siberian Adventure's er en naturskøn campingplads med eventyr for alle pengene. Læs artikel

Nyhed: Gå i hundene på fjeldet

06-11-2009: Jomfruelig og snehvid skønhed venter, hvis man bevæger sig uden for de præparerede pister. Tag på opdagelse i den store hvide verden og fornem vildmarken med både hunde- og hestekræfter. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...