Find mere om:
10 minutters uspoleret natur i New Zealand | rejser.guide.dk

10 minutters uspoleret natur i New Zealand

Fiordland med sin magiske natur står på to-do-listen for størstedelen af turisterne i New Zealand. Men hvor 9 ud af 10 besøger Milford Sound, finder kun en tiendedel vej til det isolerede Doubtful Sound. Selv om det tager længere tid at komme derud, er det det hele værd. Det er rå og uforstyrret postkortnatur for alle pengene.

»Okay alle sammen, nu lukker kaptajnen ned for skibets generator. Og så skal vi til mit personlige favorittidspunkt på den her tur,« runger det fra naturvejlederen Neil Robertson.

Han står midt på det grå skibsdæk med et vejrbidt ansigt, en kikkert om halsen og en hånd i lommen. Den højre hånd holder om mikrofonen.

»Og så er der tre regler, der gælder de næste 10 minutter,« fortsætter han.

»Ingen snak, ingen kamera og ingen går rundt på dækket,« dikterer han og fortsætter:

»Hvert skridt på dækket larmer ekstremt meget, når først der er helt stille. Okay?«

B971954107Z.1_20150416181105_000+GDQKIPOG.2-0.jpg

Neil spejder ud over forsamlingen på dækket og får et tavst nik tilbage som svar fra turisterne.

Generatorens summen ebber ud. De tre regler træder i kraft.

Der bliver helt stille på sidefjorden til Doubtful Sound. Ingen andre både, ingen andre mennesker at se.

Det mørke vand er spejlblankt denne aprildag, så ikke engang bølgernes skvulpen langs skibsskroget kan bidrage med en velkendt lyd her langt fra turisternes alfarvej.

Det er en larmende stilhed.

Men så dukker nye lyde frem. Lyde, som normalt forsvinder på grund af turisternes småsnak og kameraets insisterende mekaniske og elektroniske lyde.

Stille fuglekvidder og en svag rislende lyd fra et vandfald et sted i den newzealandske regnskov på bjergsiderne byder ind i tomrummet.

Nogle kigger med store øjne, andre lukker dem og suger indtrykkene ind gennem ørerne.

Et øjebliks ren og uspoleret natur.

Dybe fjorde i vest

Fiordland på New Zealands sydø er et must for det fleste, når man kører rundt i New Zealands varierede landskab.

Som krogede fingre rækker fjordene ind i vestlandet fra Det Tasmanske Hav.

Her ligger den store Fiordland National Park. Den største af de 14 newzealandske nationalparker. Et område, som er skåret af gletsjernes kolossale kræfter, og som i dag tiltrækker turister i tusindvis med sit rige dyreliv, alsidige vegetation og betagende fjorde.

Når turisterne rammer Fiordland, vælger langt de fleste at følge den 119 km lange hovedvej nordpå fra Te Anau og køre til Milford Sound.

Her kommer der over én million naturhungrende turister om året.

Men søger man i stedet mod syd og den søvnige by Manapouri, åbner der sig en mulighed for at opleve en mere uspoleret del af Fiordland. Faktisk er det under én ud af 10 af turisterne i området, som tager hertil.

Herfra er porten til Doubtful Sound.

Her kan man ikke køre hen, og Doubtful Sound er kun tilgængelig med en organiseret tur.

Og med en fjordlængde, som er tre gange længere end Milford Sound, et areal, som er 10 gange større, sammenholdt med et langt mindre antal turister, er alle parametrene til stede for en ganske særlig naturoplevelse.

Tilbage til virkeligheden

Tilbage på dækket begynder nogle turister at kigge nervøst over mod naturvejlederen.

Hvor lang tid varer 10 minutters total stilhed egentlig, spørger de sikkert sig selv.

Naturvejlederen lader sig ikke distrahere.

B971954107Z.1_20150416181105_000+GDQKIPO7.2-0.jpg

Først da to intetanende japanske turister kommer listende hen ad jerndækket langs styrhuset, vågner Niel op.

Deres små skridt på dækket brager igennem stilheden.

Han prøver først med en pegefinger foran munden. Så forsøger han sig mere insisterende med at bevæge hånden i bløde horisontale bevægelser mod dækket.

8 steder du skal se i New Zealand

Neil bryder stilheden.

»Det er det her, som gør stedet så specielt,« siger Neil.

»Her kan man opleve et øjebliks rå natur.«

Generatoren begynder atter at brumme, og kort efter starter motoren op. Navigator fortsætter sin vej igennem Doubtful Sound.

Delfiner i kølvandet

Nogle timer forinden lagde skibet Navigator fra kaj i bunden af Doubtful Sound ved Deep Cove. Langsomt skubber motoren den kombinerede motorsejler vestpå – 40 km ud igennem den maritime nationalpark mod Det Tasmanske Hav.

Mens de forventningsfulde turister nyder muffins og kaffe ad libitum fra messen, spejder naturvejlederen Neil kort ud over vandet med sin kikkert og nikker indforstået til kaptajnen i styrhuset.

»Okay, folkens. Hvis I kigger på jeres højre side, kan I være heldige at se delfinerne,« siger han, og turisterne løber hen til rælingen for at få et blik. En vægtforskydning, som ville have fået enhver normal dansk sejlbåd til at kæntre.

B971954107Z.1_20150416181105_000+GDQKIPND.2-0.png

»Det er øresvin,« lyder det fra Neil.

Kameraerne må på overarbejde, for delfinerne dukker kun frem i overfladen i korte intervaller. En enkelt delfin kommer helt tæt på, finder skibets kølevandsbølge og følger båden.

»Der var vi heldige,« lyder det fra Neil.

»Det er slet ikke hver gang, at vi ser dem.«

21 mio. kr. pr. kilometer

Og det er også de færreste af turisterne i det newzealandske Fiordland, som det er forundt at opleve delfinerne i Doubtful Sound.

»Jeg tror, at det skyldes tilgængeligheden,« lyder det fra kaptajnen Glen Rutherford, mens han roligt styrer Navigator igennem den dybe fjord.

Man må dog også indstille sig på nogle timers transport, før man når Doubtful Sound. Eller transporttid kan man dårlig nok kalde det.

B971954107Z.1_20150416181105_000+GDQKIPN9.2-0.png

Efter en sejltur over Lake Manapouri kommer man til elværket Manapouri Power Station.

Et byggeri, som blev færdigt i 1971, og som kun blev en realitet, fordi man i samme omgang byggede en 22 km lang vej fra bunden af Doubtful Sound til værket, så man kunne transportere byggematerialer.

»Det skulle have taget ét år, men de brugte 12 måneder mere på grund af jordskred og sne,« lyder det fra buschaufføren Peter, mens han kører turisterne på den snoede vej over Wilmot Passet.

Fem ferieperler i 2015

»Det er noget af New Zealands dyreste asfalt. Det kostede fem mio. dollars, eller hvad der svarer til 100 mio. new zealandske dollars i dag,« lyder det i bussens højtalere.

Kaptajnen Glen har sejlet ture i Fiordland i 12 år.

»Det er en lille rejse i sig selv at komme hertil. Men til gengæld får man også en mere rolig og unik naturoplevelse med langt færre mennesker end i Milford Sound.«

Helt for sig selv får man det dog sjældent i New Zealand. Selv når du tror, at du er alene for enden af en lang grusvej, dukker en større gruppe turister op. Andre mennesker er der også i det afsides liggende Doubtful Sound. I højsæsonen er der fire rejsebureauer, som tilbyder to-dages cruises.

Dukkert i dybet

Skibet Navigator slanger sin vej ud igennem fjorden.

B971954107Z.1_20150416181105_000+G9VKJ1U9.1-0.png

Omgivelserne kan ved første øjekast nemt forveksles med de norske fjorde. Stejle bjerge rejser sig over 1.500 meter og indrammer fjorden.

Men noget er anderledes.

På bjergsiderne vokser tæt og frodig regnskovsbevoksning.

Kun småsnak mellem turisterne, kameraernes klikken, motorens summen og en enlig forbipasserende fiskerjolle forstyrrer oplevelsen af et stykke unikt natur.

Midt på eftermiddagen anker Navigator op i en lille bugt. De gule og blå kajakker sættes i det dybe mørke vand, og det er tid til at komme et par åretag tættere på den særprægede newzealandske natur.

Bagefter er der mulighed for en dukkert i det 11 grader hemmelighedsfulde vand, hvor vanddybden når 430 meter på sit dybeste.

Sæler i regnskoven

Kort før skibet sidst på eftermiddagen nærmer sig Det Tasmanske Hav, runger Neil igen på dækket.

»Hvis I kommer herop i stævnen, kan I se en af de store sælkolonier i fjorden.«

Skibet nærmer sig langsomt de hundredvis af sæler, som har lagt sig til rette i solen, inden de atter kryber i dybet på jagt efter føde, når mørket falder på.

»Vi holder os lidt på afstand, så vi ikke forstyrrer dem.«

Navigator fortsætter ud forbi de beskyttende klippevægge. Kaptajnen slukker motoren, da den tasmanske vind viser sine første tænder, og sejlene finder deres vej op i masten.

Her bor Bilbo Sækker

En albatros gør de nysgerrige turister selskab på behørig afstand.

»De kan have et vingefang på op til tre meter,« lyder det fra Neil.

Som det meste andet i den newzealandske natur har selv fuglene et storladent træk over sig.

Tre råd til rejsen

 • Vandreture: Tag vandreskoene med – området byder på masser af vandreruter. Blandt andet det berømte 53,5 kilometer lange Milford Track. Se mere på hjemmesiden: www.doc.govt.nz
 • Myggespray: Der er masser af irriterende sandflies i New Zealand, så husk myggesprayen og lange ærmer. De holder sig ikke tilbage.
 • Gode rabatter: Kommer du til Doubtful Sound uden for højsæsonen, er der færre mennesker og eksempelvis Real Journeys giver 20 pct. rabat efter den 1. april.

3 råd til rejsen

 • Vandreture: Tag vandreskoene med – området byder på masser af vandreruter. Blandt andet det berømte 53,5 kilometer lange Milford Track. Se mere på hjemmesiden: www.doc.govt.nz
 • Myggespray: Der er masser af irriterende sandflies i New Zealand, så husk myggesprayen og lange ærmer. De holder sig ikke tilbage.
 • Gode rabatter: Kommer du til Doubtful Sound uden for højsæsonen, er der færre mennesker og eksempelvis Real Journeys giver 20 pct. rabat efter den 1. april.

Rejsen dertil

 • Det kræver en eller to mellemlandinger at komme til New Zealand. Prisen ligger omkring 10.000 kr. t/r. Udbydere er blandt andre: Emirates, SAS, Singapore Airlines.
 • Det er kun muligt at komme til Doubtful Sound med en organiseret tur. Flere udbydere tilbyder to-dages ture mellem september og maj. Se eksempelvis Real Journeys, Deep Cove Charters, Fiordland Explorer Charters. Vi rejste med Real Journeys. Priserne ligger mellem ca. 263-595 new zealandske dollars. (ca. 1.250-2.815 kr.)

Det kan du være heldig at se i Doubtful Sound:

 • Blå pingviner
 • Sæler
 • Fiordland crested pingviner
 • Barracudaer
 • Øresvin (delfiner)
 • Albatrosser

Guide til jagtferie i New Zealand

09-09-2011: New Zealand har en jagthistorie, som ikke ligner noget andet lands. Læs artikel

Nyhed: BREVKASSEN

06-06-2009: h3> Familie til New Zealand Læs artikel

Guide: Vandfald og vilde dyr: 10 nye nationalparker verden over

04-08-2015: Fra en vindblæst halvø med vilde heste i Canada til barske bjergegne med sneleoparder i Afghanistan. Læs om en række af verdens nyeste nationalparker her. Læs artikel

Guide til junglesafari i mangroveskoven Sundarbans

11-05-2015: I verdens største mangroveskov, Sundarbans, huserer den gigantiske bengalske tiger. Jyllands-Posten tog på et tre dages eventyr i rovdyrets baghave, som byder på junglesafari, tamburinrytmer og selvforsynende landsbyer med kradsende karry. Læs artikel

Guide til Zion Nationalpark i Utah

15-11-2014: Nationalparken Zion i Utah lever op til sit bibelske navn og byder på intet mindre end himmelsk skønhed og adrenalinpumpende trekking til englenes landingsplads. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...