Find mere om:
Guide til oplevelser i det ukendte Lanzarote | rejser.guide.dk

På jagt efter det ukendte Lanzarote

Engang var fiskeri og landbrug Lanzarotes varemærke. Nu er turismen øens et og alt. Et charterparadis, ligesom de andre Kanariske Øer. Men drager man på eventyr, vil man opdage, at Lanzarote gemmer på hemmelige oplevelser.

Er det virkelig Lanzarote, eller er det mon en ubeboet ø? Fra flyverens vindue langt fra jorden ses et utydeligt og måneagtigt landskab. Men jo tættere flyveren kommer på landjorden, åbenbares et landskab med vulkaner, sorte lavarester, og lange strande.

I lufthavnen rammer varmen, vrimlen af mennesker og lyden af summende rullekufferter en med 200 kilometer i timen. Scenariet siger alt om, at Lanzarote er en magnet for mange nordeuropæiske turister. Lige som alle de andre Kanariske Øer. Lanzarote er en ø, der tjener som feriemål for en blandet skare af turister i alle aldre. Skandinavere, tyskere, englændere og hollændere valfarter her til hver uge. Året rundt. Nogen går hårdnakket efter afslapning, kulørte drinks og helstegt pattegris. Andre valfarter til øen for at finpudse formen på det kendte sportshotel La Santa Sport. Uanset hvad man er til, er tilbuddene på øen mange.

Efter at have fundet vores chauffør hopper vi ind i bilen, og fra lufthavnen bliver der sat kurs mod hotellet, der ligger i Puerto del Carmen. Puerto del Carmen er en af øens mindre byer og ligger en halv times kørsel fra lufthavnen. Vejen dertil går gennem endnu mindre byer og et bart og øde terræn.

Efter en hurtig halv time begynder der for alvor at ske noget med omgivelserne. Puerto del Carmen begynder så småt at tage form, og inden man har set sig om, er hovedgaden i sigte. Hoteller, barer og turistboder afslører hurtigt, at charterbyens centrum nærmer sig.

Turismen er et og alt

Efter blot et par meters gang hen ad gaden i Puerto del Carmen har man hørt mere engelsk, tysk og hollandsk, end man har hørt spansk. Samtidig har man også fået flere flyers i hånden, end man ville have fået på en hel dags strøgtur i en dansk gågade.

Her ligger hoteller side om side med turistboder, der sælger alt mellem himmel og jord. Postkort, nøgleringe, t-shirts, håndklæder og den helt store trend: selfiesticks.

REJSER_2301_lanzarote.jpg

Intet mangler her. Heller ikke restauranter, der skilter med alt fra tapas til de altid populære retter som pizza, pasta og burger. Med stranden og palmerne som baggrundskulisse bliver hovedgaden i Puerto del Carmen en slags bobbel af ren og skær fest og farver og ubekymrede dage. Turismen er selvsagt et og alt på Lanzarote.

»Vi lever af turismen her på Lanzarote. Jeg kan godt lide mit job som tjener. Her møder jeg mange forskellige mennesker fra forskellige steder i verden,« siger tjeneren Jose Benitez Callero på 30 år.

Air France KLM: Derfor kommer væksten fra Jylland - ikke København

Han har siden 2013 arbejdet på en lille fiskerestaurant, der ligger i den gamle bydel i Puerto del Carmen. Selv for ham, der har taget en videregående uddannelse, er turismen hans levevej. Fordi der ikke er andre muligheder på øen, som han siger.

B972194550Z.1_20160122085803_000+GSHQOM5S.1-0.jpg

Selv om turismen er altoverskyggende på øen, byder Lanzarote faktisk på mere end det. Lanzarote bærer nemlig på hemmelige steder, som enhver besøgende bør unde sig selv at udforske.

»Naturen, vulkanlandskabet og kulturen uden for de turistede byer er noget helt andet,« siger Jose Benitez Callero, mens han pudser bestikket, inden aftenens første hold af solskoldede turister rykker ind.

Han nævner blandt andet øen La Graciosa som en undervurderet perle, og øen skulle efter sigende være en skærende kontrast til det sprudlende liv her på hovedgaden.

Det er et udsagn, der må komme på en prøve, og det bliver derfor besluttet, at turen næste dag skal gå til den hemmelige ø.

På lånte hjul

Fra vores udgangspunkt Puerto del Carmen, der ligger på sydsiden af øen, er der omkring 45 minutters kørsel til La Graciosa, som ligger ud for øens nordlige del. Hvis man vil ud at opleve noget på Lanzarote, er det en fordel at leje en bil. Ellers er der også arrangerede busture til øens attraktioner.

På turen mod La Graciosa er det eneste, der sporadisk afløser vulkan- og lavalandskabet, de kvadratiske, små, hvide huse. Tætte og kridhvide. Side om side ligger de i små klynger, i det vi nærmer os de mindre byer og landsbyer.

Efter 45 minutters kørsel siger gps’en, at vi er nået frem til bestemmelsesstedet: byen Orzola, hvor vi skal sejle med færge ud til La Graciosa. Fordi vi er i god tid, beslutter vi os at tage en rundtur i byen.

Nordiske vintervogne klarer kulden bedst

Byen emmer faktisk af noget autenticitet. Der er langt til den nærmeste turistbod, og utrolig tæt på ligger den nærmeste tapas-restaurant. Gaderne er smalle, husene ligger tæt op ad hinanden og steger i formiddagssolen. Stilheden bliver kun afbrudt af en enkelt måge, der har forvildet sig op i intetheden. Byen er i skærende kontrast til de turistede byer som hovedstaden Arrecife, Puerto del Carmen og Playa Blanca. Her i Orzola er der stille. Næsten for stille. Vi finder en plet i solen på en af de små beværtninger. Med lidt tegnsprog og de få gloser, vi nu kan, får vi bestilt en kop espresso, som spanierne ligesom italienerne også mener, er den eneste rigtig form for kaffe.

B972194550Z.1_20160122085803_000+GSHQOM7E.1-0.jpg

Efter koffein-indsprøjtningen er det tid til at gå mod kajen. Båden, der kan rumme op til 100 mennesker, skal sejle os mod øens østside, og her skal vi efterfølgende skifte til en katamaran. Turen mod La Graciosa varer omkring 45 minutter. På katamaranen bliver der disket op med mad og drikke, og med solen bagende i ansigtet er vi godt og grundigt faldet i døsighedens favn. Inden vi får set os om, er øen pludselig i sigte. Katamaranen ligger til 50 meter fra øen, og herfra bliver vi fragtet til land. På de sidste meter hopper vi og de øvrige 10-15 mennesker, som er i båden, i vandet, og som en flok havskildpadder når vi ind på den hvide sandstrand. Her er sand, så langt øjet rækker, og i baggrunden ses Lanzarotes største vulkan, La Corona. Der er ingen huse og ingen butikker i miles omkreds. Der er en helt uforklarlig ro. Det er som om, alt står stille, og vi som minimum er hoppet 70 år tilbage i tiden. På den lille strand er der rig mulighed for at dykke, snorkle eller sejle i kano. Men der er også mulighed for at gå en tur og opleve øens mange uspolerede steder.

Den sidstnævnte mulighed frister, og vi begiver os ud på oplevelser.

Efter et kvarters vandring kommer vi til øens eneste rigtige by. Her er der hverken asfalt på vejene, og butikkerne er få. Tanken om at være fløjet tilbage i tiden virker endnu mere realistisk, selv om flertallet af dem vi møder er turister og kommer fra den samme båd som os.

»Der kommer turister hertil hver time. Og så er de her i cirka 50 minutter og så er der stille igen,« fortæller en af de lokale, som vi falder i snak med. Hun arbejder på byens museum, der udstiller alt det Lanzarote står for på en meget enkel måde. Museet er ikke større end en lokal købmand i en lille dansk by, men ikke desto mindre har de fået fotograferet og fremvist essensen af Lanzarote. Her er fakta om havets dyreliv, fiskernes tilværelse, aloe vera-planten, som vokser vildt på Lanzarotes mere grønne arealer, og hvordan det kan anvendes til stort set alt. Og så er vulkanerne heller ikke til at komme uden om.

»Vulkanerne er ikke i udbrud mere. Det er flere tusinde år siden, de var det sidst« forklarer damen fra museet, som indimellem slår over i spanske gloser. Hun bor ikke på øen, men tager hver aften tilbage til Lanzarote og hendes familie.

Bedst som vi står og snakker, er tiden på den lille ø ved at rinde ud. Vi skynder os at sige farvel og tak for snakken, og samtidig ærgrer vi os over ikke at have taget cykler og telt med, så vi kunne have brugt noget mere tid på øen.

Lava og gourmet

Da vi rammer Lanzarote igen, er vi fyldte med nye indtryk. La Graciosa er klart et besøg værd, hvis man får nok af livet i de turistede byer.

På vej hjem kører vi langs østkysten og tilslutter os endnu en atypisk attraktion på Lanzarote. Nemlig en noget særpræget restaurant. Restauranten ligger i lavagrotten Jameos del Agua, som er en del af La Cuevos de Los Verdes. På dansk, ”den grønne hule”. Her sidder du frit i det store lava-udskårne rum og får serveret en tre-retters menu, mens tanken om, at naturen er noget stort, overvælder en.

De svenske fjelde giver danskere selvtillid

Forinden restaurantoplevelsen har vi besøgt den grønne hule – eller grotte om man vil. Grotten er flere 1.000 år gammel og er i dag blevet en attraktion takket være den nu afdøde kunstner César Manriques arbejde. César Manrique satte i sin tid et stort præg på Lanzarote. Han arbejdede især for naturen, kunsten og kulturen og forsøgte at skabe kunst ud fra de naturressourcer, Lanzarote består af. Med lavagrotten har han gjort det muligt at vandre nede i grotten, ligesom der også afholdes gudstjenester og akustiske koncerter dernede indimellem. I grotten kan man gå på opdagelse 53 meter under jorden. Nogle steder må man endda krybe sig helt sammen for at komme videre. Nede i grotterne ligger der sten og lavarester side om side, og midt i det hele ligger der små søer af vand. Stilheden sænker sig automatisk, og det er som om at snak lige pludselig ikke bliver tilladt. En lille hvisken bliver til et ekko og virker på en måde forstyrrende, når man går rundt i halvmørket og passer på, hvor man træder.

Om aftenen, da vi igen er tilbage i Puerto Del Carmen, er der stadig liv og glade dage langs promenaden og gaderne. Endda også nede på stranden, hvor surfere, dykkere og vandscootere udnytter vandets bølger.

Lanzarote er et sted for sports- og festglade turister. Men Lanzarote gemmer på smukke hemmeligheder, som kan være et kærkomment alternativ til de turistede steder.

Tre andre attraktioner

Cesar Manrique foundation

Cesar Manrique blev uddannet kunstner fra kunstakademiet i Madrid, og i 1964 flyttede han til Lanzarote. Nærmere betegnet til byen Haría. Her fik han sit eget studie, hvor han malede og huggede figurer. Studiet fungerede samtidig som hans hus. Stedet blev en oase af kunst og spektakulære installationer, hvor nogle af dem også blev udstillet rundt omkring på Lanzarote. Blandt andet er mange af rundkørslerne udsmykket med vindmøller. Her er der ikke tale om vindmøller i traditionel forstand, men om vindmøller, der er sat sammen af jern.

Huset ligger på en gammel vulkanrest, hvor lavarester er blevet omdannet til hårde klippelignende stykker, og der er kommet små udjævninger med årene. Det udnyttede Manrique og skabte et underfundigt hus, hvor man kan gå rundt, som var det en labyrint. Væggene, der minder om klippevægge, fortæller, at man står i en lavahule. Og i dag er det muligt at gå rundt i huset, som han selv byggede. Blandt andet går man ned under jorden, hvor der er små bassiner af vand, lounge-agtige områder med sofaer, planter og kaktusser, der får naturen og kulturen til at gå i et. Nøjagtig det var César Manriques mission på øen. Derudover er huset prydet af César Manriques kunstværker i hallen, som også suppleres med fotos, så man på den måde får et rigtig godt billede af César Manrique.

El Jardin de Cactus – kaktus-haven

Naturen og kulturen var vigtig for César Manrique. Derfor sørgede han også for at holde sig gode venner med Lanzarotes politikere. Det gjorde han godt og meget af arkitekturen kan faktisk spores tilbage til César Manrique. For eksempel bliver der ikke bygget huse, der har mere end to etager. Det er blot en af de love, hvor Manrique havde en finger med i spillet. På den måde forstyrrer skyskrabere og lejlighedskomplekser ikke landskabet, som i forvejen lider af det meget golde vulkanlandskab. Han fik også med sin kunstneriske underfundighed idéen til en have fyldt med kaktusser i alle mulige former og faconer. Haven ligger i byen Tenguise, og her er der samlet op til 1.000 forskellige arter af kaktusplanten. At vandre gennem kaktusser, som er importeret fra Mexico, Californien, Sydamerika og Kenya er en spøjs og spændende oplevelse. Haven byder på intet mindre 5.000 kvadratmeter, og på de mange kvadratmeter er der bygget trapper, så haven bliver inddelt i niveauer. For enden af haven og oven på havens café er der udsigt over hele Tenguise og landskabet. Haven var et af de sidste projekter, César Manrique lavede og fungerer på den måde som et punktum for hans mission om at gøre Lanzarote til en ø med natur og kultur.

Lavahuler

Vulkanerne er ikke til at komme uden om på Lanzarote. Det var selv César Manrique klar over, og i hans mission om at bevare naturhistoriske lokationer på øen, sørgede han også for Jameos Del Agua og La Cueva de Los Verdes (den grønne hule) kom på landkortet. De to lavagrotter er blevet skabt af vulkanen La Corona, der var i udbrud for flere tusinder år siden. Egentlig ligner grotterne begge klippe-huler set ude fra. Men når man går ned i grotterne, åbner der sig en hel anden verden, der sætter tanker og forestillinger i gang. For her er det klare bevis på, at naturen har sin helt egen historie og gang. I begge grotter er lava dryppet og derefter størknet, så det danner en række små spidser. Flere steder i den grønne hule er gangene så snævre, at man må krybe sig igennem for at komme videre. Og hvis man har rigtig mod på det, kan man komme hele 50 meter ned under havets overflade. Her sænker stilheden sig automatisk. Helt det samme gælder dog ikke for Jameos del Agua. Her er der indrettet, så du kan komme ned og spise i lavagrotternes mørke. Et besøg i lavagrotterne er en oplevelse, som kun kan anbefales, fordi ord og billeder ikke kan gengive stemning til fulde.

Tre råd til rejsen

Hvis du er en smule tilbøjelig til at blive søsyg, er en pakke søsyge-piller en god idé at have med til sejlturen mod La Graciosa.Der er mulighed for at campere på den lille ø La Graciosa. Så medbring eventuelt telt og campingudstyr, hvis du har lyst til at overnatte. Dog er det kun tilladt at opholde sig der en uge ad gangen.

Det er muligt at nå at se andre af de Kanariske Øer, mens man holder ferie på Lanzarote. Fuerteventura ligger kun 25 minutters sejlads væk, men en tur til Gran Canaria kan også lade sig gøre, hvis man er på en længere ferie.

Rejsen dertil

Flyvetid fra Kbh: 5,5 time

Flyvetid fra Billund: 5 timer 10 minutter

Det kan dog være en udfordring at finde de hurtige afgange, og det er derfor en god idé at være ude i god tid.

Mange charterselskaber har pakkerejser til Lanzarote med fly og hotel inkluderet i prisen.Når man ankommer til Lanzarote, har de fleste hoteller chauffører tilknyttet, som kan bookes ved hotelbooking.

Til de mest almindelig besøgte feriebyer, Puerto del Carmen, Playa Blanca og Costa Teguise, tager det 40 minutter i bil fra lufthavnen.

Jyllands-Posten var inviteret af Den Spanske Stats Turistbureau.

B972194550Z.1_20160122085803_000+GDSQOHFQ.1-0.png 

Guide til samekulturen i norske Versterålen

30-12-2015: Hos Inga Sami Siida i Vesterålen kan gæsterne få et indblik i den samiske kultur, som man ikke kan læse sig til i bøger. Her bliver man indført i samekulturens autentiske rammer og kommer helt tæt på rensdyrene. Læs artikel

Guide: Rejsen gennem Islands forunderlige, foranderlige, fantastiske natur

13-12-2014: Halvøen Snæfellsnes bliver kaldt miniature-Island, fordi man her kan opleve de fleste af øens mange forskelligartede landskaber. Og det må siges at være en passende beskrivelse, for her er både himmelsøgende gletsjere og snedækkede vulkantinder, grønne enge, sorte strande og mosbeklædte bjergformationer, der udfolder sig som en eventyrkulisse. Læs artikel

Guide: Velkommen til verdens største sandkasse - Sahara

12-10-2014: Den afrikanske Sahara-ørken kan være aggressiv, skræmmende, overraskende og utrolig sjov. Hvis man er heldig, ligesom vi var, kan man opleve alle ørkenens sider på én dag. Læs artikel

Guide: Fem bud på Balis bedste

12-01-2013: Bali ligger som regel i toppen på lister over verdens paradisøer. Men den indonesiske perle er mere end blot sol, strand og turistfælder. JP Explorer guider til fem af Balis bedste oplevelser. Læs artikel

Guide til adventure i Afrika

26-11-2010: Hvis man virkelig tør kaste sig ud i vilde afrikanske oplevelser på egen hånd, er der masser af muligheder. F.eks. i Etiopien, Uganda eller Botswana. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...