Find mere om:
Guide til Vadehavets natur | rejser.guide.dk

Naturen ved det lumske hav

Vindblæste tidevandsstrande, idylliske feriebyer, klitlandskaber strøet med sommerhuse og et rigt dyreliv, der byder på fugle, sæler, fisk og skaldyr. Tag for dig af Vadehavets buffet af oplevelser og kom tæt på naturen.

De stråtækte sommerhuse soler sig mellem klitter og marehalm, og ude i horisonten snor sig en lige linje af vindmøller i det funklende hav mod vest.

Det dybblå bølgetæppe synes at fortsætte i det uendelige. Udsigten fra Blåvandshuk Fyr er eminent og afgjort de 170 trin til toppen værd. Blåvandshuk er Danmarks vestligste punkt, og fra fyrtårnets 39 meters højde kan du spejde ud over Vesterhavet mod nord og Vadehavet mod syd.

Vadehavsoplevelser

Vadehavet begynder ved Blåvand og strækker sig godt 500 kilometer mod syd til Dan Heder i Holland. Det er hovedsageligt kendetegnet ved en unik og mangfoldig natur, som er bolig for et rigt dyre- og planteliv. Den tyske og hollandske del af Vadehavet kom på Unescos verdensarvsliste i 2009, og Danmark forventer også optagelse inden længe.

En anden ting, som kendetegner Vadehavet, er tidevandet, der to gange om dagen flytter 1 mia. kubikmeter vand frem og tilbage gennem fire dyb, der forbinder Vadehavet med Nordsøen. Tidevandet kan være lumsk, og du skal derfor have helt styr på, hvornår det er høj- og lavvande, når du færdes i Vadehavet.

Klaus Melbye, som er leder af Vadehavscentret, fortæller, at man som tommelfingerregel aldrig skal gå ud i Vadehavet alene. En kvinde gik for et par år siden ud alene ved Rømø og sad fast i mudderet på indersiden af en banke. Hun sank i til livet og ville være druknet ved højvande, hvis ikke en lokal var kommet forbi på sin knallert. Han hjalp hende op, hvorefter hun skældte ham ud, fordi hun havde mistet sine gummistøvler i mudderet. Historien bliver fortalt hyppigt på Vadehavscentret for at minde de besøgende om, at man skal have respekt for de drilske forhold. Centeret ligger ved kysten, hvor der (kun ved lavvande) går en vej over til Mandø og tæt på Ribe. Her kan du deltage i en række forskellige ture med en kyndig naturguide, som kender Vadehavet og tidevandsforholdene. Turene er især populære for skoleklasser, men også for turister, der kommer for at se sæler, der soler sig på sandbanker ved lavvande, skyer af fugle, der formørker himlen og vandreture ud i havet med waders for at plukke østers.

Paradis for fugleelskere

Vadehavet er spisekammer for millioner af fugle. Det er rasteplads for omkring 15 mio. fugle på gennemfart, og der findes ca. 40 forskellige vadehavsfuglearter. Det er derfor heller ikke så sært, at Vadehavet udgør et paradis for fugleelskere.

Et besøg på Mandø vidner om, at der her findes et helt særligt miljø for fugleinteresserede og ornitologer, som studerer fugle. Overalt på øen ser man mænd og kvinder, som går rundt med kamera med meterlange linser, der spejder ud over marsken og op mod himlen. Mens undertegnede befandt sig på øen, begyndte alle disse mennesker, med linserne hoppende på hoften, at løbe mod det samme punkt, mens de talte i mobiltelefon. De ringede tilsyneladende til andre ornitologer, som snart kom kørende i bil fra andre steder på øen, og tilsluttede sig den voksende horde af mennesker. Midtpunktet for al opmærksomheden var selvfølgelig en fugl – tilsyneladende sjælden.

En populær fugleattraktion ved havehavet, også for ikke-ornitologer, er sort sol. Fænomenet består i kæmpemæssige stæreflokke, der ”danser” over marsken og Vadehavet. Sort sol finder sted i september og oktober, hvor fuglene trækker sydpå. Du kan deltage i organiserede ture fra Vadehavscentret eller med Sort Safari som ved, hvor man kan opleve fugleskyen fra aften til aften.

Fan af Fanø

Som hjemsted for Danmarks smukkeste landsby og bopæl for både sæler og den sælsomme Johnny Madsen er det ikke så sært, at turister valfarter til vadehavsøen Fanø. Det tager ikke mere end 12 minutter at sejle med færgen fra Esbjerg til Nordby på Fanø. Der er lækre vandre- og cykelstier på øen, og du kan både ankomme fra færgen i bil, med cykel eller til fods.

De idylliske landsbyer Nordby og Sønderho er de eneste byer, der findes på øen. Smalle, snoede gader og lave stråtækte huse med stokroser, som støtter sig op af de farvestrålende murer, gør, at du føler dig hensat til en anden tid. Sønderho har vundet prisen som Danmarks smukkeste landsby, og selv om man skulle ikke tro det ud fra størrelsen, var stedet den dominerende søfartsby på den jyske vestkyst i 1700- og 1800-tallet. Det er denne periode, byens huse hovedsageligt stammer fra. På hele øen kan du opleve dovne sæler på sandbankerne, men på øens sydspids finder du sælbanken med mere end 500 sæler, der ligger og solbader i sandet.

Vadehavets perler

Stormflod

  • Højvande kombineret med en storm kan resultere i det, der kaldes en stormflod. Store vandmasser presses ind over land, uden at det har mulighed for at komme ud igen. Stormfloder i Vadehavet har igennem historien taget mange tusinde menneskeliv, og der er derfor bygget høje diger ved Vadehavet. 1999 var sidste gang, Vadehavet blev ramt af en slem stormflod. Her blev diget på nordsiden af Rømø gennembrudt flere steder, og befolkningen fra Mandø måtte evakueres. I dag findes der flere steder stormflodssøjler, der viser vandstanden under forskellige stormfloder.

Fanø-hunde

  • I mange vinduer på Fan, ser man de to engelske fajancehunde, der i dag også kaldes Fanø-hunde. I 1860 til 1900 var hundene den souvenir, som danske søfolk tog med hjem til deres koner og kærester fra England. Hundene symboliserer troskab og tryghed, og når de kigger ud af vinduet, betyder det, at manden er på havet – når de kigger ind, er han hjemme.

Guide til en geologisk udflugt på Mors og Fur

05-01-2016: Der er håb forude for, at molerklinterne på Limfjords-øerne Mors og Fur kommer på Unescos prestigefyldte verdenskulturarvs-liste. De to øer byder på en enestående smuk og interessant nærkontakt med natur og 55 millioner år gamle lagringer af kiselalger, ler og vulkansk aske. Læs artikel

Guide: På skovtur i Danmark

14-05-2015: Bisoner, bævere og masser af bålpladser til fri afbenyttelse. De danske skove er fyldt med overraskende oplevelser for naturelskerne såvel som de aktive typer, der elsker løb, cykling og kanosejlads. Læs artikel

Guide til Stevns Klint og omgivelserne

21-09-2014: Vanddybden tillader, at man kan sejle helt tæt på de stejle kridtklinter på Stevns, som netop er blevet udråbt til verdensarv af Unesco. Så det skal vi selvfølgelig prøve, inden vi går i land for at se, hvad Stevns ellers har at byde på. Læs artikel

Guide til naturoplevelser ved Vadehavet

03-08-2014: I Vadehavet ved Mandø kan man få indblik i tidevandets kolossale betydning for fødekæden, komme tæt på de rødnæbbede strandskader, lære om sandormens fantastiske egenskaber, se hjertemuslingernes fødder og få uendelige fugletræk og vidder på nethinden. Læs artikel

Guide til Den Blå Planet i København

01-06-2013: Kæl for en krabbe og hold fingrene fra de sultne piratfisk, der æder stykker af hinanden i naboakvariet. Explorers udsendte medarbejder tog en dyb indånding og dykkede ned under havet i Den Blå Planet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...