Find mere om:
Tag til USA på lavbudget | rejser.guide.dk

Tag til USA på lavbudget

Her er opskriften på, hvordan familien får set det smukkeste USA for 100 dollars i døgnet.

IButte, Montana, fylder vi 160 liter benzin på tanken og kører sydpå ad highway 15. Over prærien tårner skyerne sig op som stålgrå bjerge. En voldsom sidevind rusker i autocamperen og spredte, tynde solstråler er på vild flugt ud over de åbne bakker.

Planen er at svinge vestpå ad highway 43, køre gennem den smukke Big Hole Valley og overnatte nær grænsen til Idaho.

Så langt når vi ikke. Da vi drejer ind på highway 43, kommer lynene og de første dråber, som på få minutter udvikler sig til et skybrud. Vejen er snart dækket af vand, og vi må trille forsigtigt af sted.

Som sædvanlig har vi ikke bestilt campingplads, og internetforbindelse er her selvfølgelig ikke. Til gengæld er der tre børn bag i camperen, som gerne vil vide, hvor vi skal overnatte. Så det må vi jo finde ud af.

Vi blinker ind til siden og finder håndbøgerne frem. Der er hverken kommercielle campingpladser, nationalparker eller såkaldte State Parks i nærheden.

Løsningen finder vi i stedet i ”Guide to free campgrounds - western edition”. Bogen indeholder fakta om 8.000 campingpladser i det vestlige USA. Fællesnævneren for alle campingpladser i bogen er, at en overnatning maksimalt koster 12 dollars (ca. 66 kr.).

Det fremgår, at vi en kilometer længere fremme ad vejen kan finde en lille naturcampingplads, som bestyres af Bureau of Land Management. Der er toiletter, drikkevand, bålplads, grill og muligheder for at fiske, sejle og vandre. Prisen for at overnatte er 6 dollars (ca. 33 kr.) for bil og alle fem passagerer. Vi kører forsigtigt videre, finder skiltet med camping-symbolet og følger en lille grusvej langs floden.

De 6 dollars lægger vi i en kuvert, påfører bilens indregistreringsnummer, smider kuverten i en postkasse og vælger en plads nær floden.

I camperens køkken koger vi vand til nudler og kaffe. Efter et par timers kortspil er tordenstormen drevet over. Mod øst spænder solen en dobbelt regnbue op over prærien, mens de vilde kaniner kommer frem fra deres huler og hopper rundt i græsset omkring camperen.

Som dette lille eksempel illustrerer, kan man som familie sagtens vælge at lade turen gå til Nordamerika, hvis den store drømmerejse skal gennemføres på et relativt stramt budget.

Den lange rejse gennem USA kan gennemføres for en pris, der kun er en smule højere end prisen for en tilsvarende tur til eksempelvis Thailand eller Malaysia.

8.000 km på 50 dage

I forsommeren 2010 kørte vi på 50 dage omkring 8.000 kilometer gennem Californien, Nevada, Arizona, Utah, Colorado, Wyoming, Montana, Idaho og Oregon.

Vi var ude at se hvaler. Vi så verdens største træer i Sequoia National Park og de højeste i Redwoods National Park. Vi tilbragte fire dage i Las Vegas og kørte derfra til Grand Canyon. Via nationalparkerne Bryce og Arches krydsede vi Rocky Mountains og kørte nordpå til Teton og Yellowstone Nationalparkerne. Her boede vi i 10 dage i parkerne, hvorefter vi via Montana og Oregon nåede ud til Stillehavet, som vi fulgte retur til udgangspunktet: San Francisco.

På turen brugte vi - to voksne og tre børn - i gennemsnit lige over 100 dollars (ca. 550 kr. ) pr. dag. Dette beløb inkluderer alle daglige udgifter - entre, udflugter, overnatning, mad, benzin etc. - men er eksklusive leje af autocamper samt køb af flybilletter.

Turen kan sagtens gennemføres på et endnu lavere budget. Det forudsætter dog, at man kører målrettet efter de flere tusinde helt gratis eller meget billige campingpladser og samtidig begrænser sig til et mindre geografisk område for at spare benzin og kilometerpenge.

Det var imidlertid ikke udgangspunktet for vores tur. Vi ville vidt omkring i det vestlige USA, og vi ville overnatte på campingpladser med et minimum af faciliteter og helst med den smukkest mulige beliggenhed.

Selvarrangeret

Vi arrangerede turen på egen hånd og greb det an på følgende måde:

Omkring et halvt år før afrejse købte vi flybilletter på internettet (se rejsen dertil) og lejede en autocamper via et dansk rejsebureau. Vi fik 15 pct. rabat ved at bestille camperen i god tid og betalte omkring 25.000 kr. for en 25 fods autocamper i 50 dage med fri kilometer. Camperen er som standard udstyret med bad, toilet, køkken, køleskab, fryser, mikroovn, aircondition og fem sovepladser.

Vi havde ikke bestilt overnatninger på forhånd. Til gengæld havde vi købt et godt vejatlas samt tre håndbøger: en guide til billige eller helt gratis campingpladser, en guide til campingpladser i USA's nationalparker samt en guide til camping i USA's mange State Parks (beskyttede og ofte meget smukke naturområder).

Undervejs overnattede vi i ni forskellige State Parks, seks forskellige nationalparker, tre nationalskove, et par såkaldte City Parks og på 10 helt ”almindelige” campingpladser.

Det lyder langt mere primitivt, end det i virkeligheden er. Faciliteterne i autocamperen kører på gas eller batterier, som bilen oplader ved kørsel. Det betyder, at man altid kan få et bad, varm mad og en kold sodavand eller en is - også midt i ørkenen eller oppe i bjergene.

Køkkenet i autocamperen fungerer fint, og undervejs lavede vi størstedelen af maden selv - enten i køkkenet eller over bål. På en længere tur er der tusinder af dollars at spare på den konto. Samtidig opnår man en uafhængighed, som vi satte stor pris på. Man er selvkørende, blot man kommer forbi et supermarked og en tankstation en eller to gange om ugen.

De mange naturcampingpladser, vi benyttede, havde generelt fine faciliteter. Langs stillehavskysten tilbyder mange campingpladser i nationalparker og State Parks trådløst netværk samt el, vand og afløb på de enkelte pladser. Her er priserne typisk i niveauet 20-35 dollars.

I stater som Wyoming og Montana er pladserne mere primitive - og billigere - men som hovedregel altid udstyret med borde, bænke, bålpladser, drikkevand, toiletter, dump station (til bilens tanke) samt en næsten altid hjælpsom opsynsmand.

Disse faciliteter findes også i de fleste nationalskove og City Parks (ofte med attraktiv beliggenhed nær centrum af mindre byer), hvor priserne for en overnatning typisk er omkring 10 dollars. En eller to gange om ugen overnattede vi på en helt almindelig campingplads med swimmingpool og - ikke mindst - vaskemaskiner. Her var priserne typisk i niveauet 35-45 dollars i udkanten af højsæsonen.

Omkring weekender og helligdage samt i højsæsonen kan det være en idé at forudbestille overnatning. Det gælder især, hvis man vil overnatte i populære nationalparker som Grand Canyon og Yellowstone. Vi foretog kun et mindre antal forudbestillinger undervejs og klarede typisk disse bestillinger ved at spise frokost på en fastfoodkæde med gratis trådløst netværk.

Fordelen ved forudbestillinger er, at man kan slappe helt af og tillade sig at komme sent frem til målet. Ulempen er, at der ofte viser sig bedre og billigere alternativer, inden man når frem.

Vi havde sjældent problemer med at finde et godt sted at overnatte. En enkelt gang måtte vi tilbringe natten på en parkeringsplads, fordi vi havde overset en amerikansk helligdag.

Mange gratis glæder

Vores totale gennemsnitlige dagsforbrug for de 50 dage blev som nævnt 100 dollars (ca. 550 kr.). Turen kan gøres mange gange dyrere, hvis tiden tilbringes i forlystelsesparker, shoppingcentre og på restauranter. Spørgsmålet er, om det ville gøre turen bedre. Svaret er naturligvis individuelt.

Vi foretrak aftnerne under stjernerne i ørknen eller omkring bålet i nogle af verdens smukkeste nationalparker. Vi foretrak gyset på kanten af Grand Canyon og på toppen af Rocky Mountains. Vi fravalgte forlystelsesparkerne til fordel for nationalparkerne og fik uforglemmelige minder med derfra: Den store grizzlybjørn, der pludselig kom ud af skoven og stod foran os på campingpladsen. Ørnen, der forsøgte at jage ulven væk fra et ådsel. Bisonokserne, der spærrede vejen. Bjørneungerne, der sloges og trimlede ned ad bakken. Gejserne i udbrud. Solnedgangene i Stillehavet og uvejret over prærien.

LÆS OGSÅ: USA’s fem smukkeste køreture

Vestlige USA

Rejsen dertil

Fly:

 • Mange flyselskaber flyver fra Danmark til USA's vestkyst med en mellemlanding undervejs.
 • Overvej at udnytte denne mellemlanding til en ekstra storbyferie undervejs. Vi stod eksempelvis af fire dage i New York, hvilket ikke gjorde flybilletterne dyrere. Der kan også mellemlandes i byer som London, Washington og Toronto
 • I alt betalte vi omkring 19.000 kr. for fem returbilletter (to voksne, tre børn) København-San Francisco via New York. Dette prisniveau forudsætter, at man bestiller i god tid og ikke rejser i den absolutte højsæson.
 • Følg evt. prisudviklingen på f.eks. travelmarket.dk, da.momondo.com eller viviro.com nogle uger for at få en fornemmelse af prisniveauet og de gode tilbud. Vær opmærksom på, at billigste billetter nogle gange kan medføre ubekvemme afgangs- eller ankomsttider eller lange ventetider under mellemlandinger.

Otte råd til rejsen

 • Computer: Medbring en bærbar computer eller mobiltelefon med internetadgang. På fastfoodkæder og mange andre steder er der gratis trådløst netværk. Det giver mulighed for at planlægge den videre tur, foretage reservationer, tjekke vejrudsigt m.m.
 • Brændstof: Se benzinpriser på www.gasbuddy.com. Der er store prisforskelle fra stat til stat. Den seneste tid har prisen været stigende, og en liter benzin koster nu omkring fem kr. i det vestlige USA. Det er stadig relativt billigt, men med en V8 under motorhjelmen bliver brændstof alligevel en væsentlig udgiftspost. Regn med lidt over 1 kr. pr. kilometer i autocamper.
 • Rabat: I mange supermarkeder er der to priser på varerne. En for medlemmer og en for ikke-medlemmer. Man kan i mange tilfælde opnå store besparelser, hvis man bruger et par minutter på at udfylde en blanket og blive medlem. Samme medlemskort giver ofte rabat ved køb af benzin på tankstationen foran supermarkedet.
 • Afstande: Foretag hjemmefra en løselig beregning på distancen for den forventede rute på www.maps.google.com. Dels for at vurdere, om ruten er realistisk, dels for at beregne, om det bedst kan betale sig at leje autocamperen med fri kilometer eller ved at købe et antal såkaldte miles-pakker (500 miles koster ca. 150 dollars).
 • Camping: Brug hjemmesider som www.recreation.gov, www.freecampgrounds.com og www.nps.gov til at finde billige naturcampingpladser, som ofte er særdeles smukt beliggende. Håndbøger til amerikanske campingpladser kan købes på internettet hjemmefra, men det udløser importmoms og gebyr. Læg evt. i stedet vejen forbi en boghandel ved ankomst til USA.
 • Nationalparker: Køb årskort til nationalparkerne. Det koster 80 dollars (ca. 440 kr.) og giver ubegrænset adgang til alle nationalparker for bil og fire voksne. Børn under 16 har gratis adgang. Kortet kan købes ved ankomst til nationalparkerne.
 • Las Vegas: Det er muligt at campere billigt og sikkert midt i Las Vegas nær kasinoet Circus Circus og blot et par hundrede meter fra hovedgaden The Strip. Se campingpladsen på www.circuscircuskoa.com.
 • Valuta: Kursen på dollars svinger en del. I artiklen har vi regnet 1 dollar = 5,50 kr. I denne uge har den officielle kurs ligget lidt lavere.

Anmeldelse: Fem højdepunkter

06-11-2009: 14 dages rundrejse i det vestlige USA byder på masser af oplevelser. Afstandene er store, så det anbefales, at man ikke er for ambitiøs, når turen planlægges. Vi kørte 2.700 km på to uger, og det var passende. Her er fem af turens højdepunkter. Læs artikel

Guide: 5 eksotiske flodture

06-11-2009: Mange steder i verden er der mulighed for uforglemmelige oplevelser ad vandvejen. Her en vifte af forslag til nye rejseeventyr. Læs artikel

Nyhed: Gys og grin i solskinsstaten

31-10-2009: Florida er mulighedernes ferieland for en børnefamilie. På vores rundrejse møder vi bl.a. alligatorer og vilde delfiner. Læs artikel

Guide: Rundrejser jorden rundt

09-10-2015: Hvad enten du vil gå i inkaernes fodspor langs Sydamerikas vestkyst, eller du vil være den ultimative globetrotter og rejse jorden rundt, så findes der en rundrejse for dig. Jyllands-Posten giver dig her en guide til de vildeste rundrejser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...