Find mere om:
Guide: På opdagelse i cowboyens hjemland | rejser.guide.dk

Guide: På opdagelse i cowboyens hjemland

Texas har både ucharmerende betonjungler, luksusvante oliemillionærer og storslået natur. Og så har de cowboyen, country og rodeo. Tag med til Texas, hvor det moderne møder det traditionelle.

Don’t mess with Texas.«

De fire ord står overalt. Texanerne viser stolt statens slogan frem på bumperstickers bag på deres store trucks, på T-shirts, kasketter og plakater. Ligesom den enlige stjerne og Texas’ enstjernede flag er at finde overalt. Som vi kommer kørende fra lufthavnen og ind mod Uptown Houston ad motorvejen, er vi omringet af gigantiske texanske flag side om side med USA’s stars and stripes. Og over os hæver den ene motorvejsbro efter den anden sig – alle prydet med Texas-stjernen.

Det, der møder os her på starten af vores rejse i Houston, er indtrykket af et særdeles lokalpatriotisk og stolt folk. Men staten har også en særlig historie. Den kaldes ”The Lone Star State”, fordi den var en selvstændig republik i ti år, før den blev en del af USA. Det er også derfor, at det texanske flag – som det eneste i landet – må være placeret lige så højt som USA’s flag.

Hygge midt i betonen

Vi drejer af motorvejen og fortsætter ad brede boulevarder, flankeret af sandfarvede bygninger, der huser butikker, restauranter og cafeer, og højhuse med spejlblanke glasfacader. Vi er i Uptown Houston, umiddelbart en typisk amerikansk betonjungle uden den store charme.

Det er tid til aftensmad, så vi går ned på den lokale sportsbar, Champs. Her er fyldt med folk, som får en burger og en fyraftensøl. Væggene er plastret til med store og små fladskærme, der viser basketball, amerikansk fodbold og boksning, men det er de færreste, der følger med i, hvad der rent faktisk sker på skærmene. I stedet er rummet fyldt med høj snak fra glade mennesker, og der er en nærmest saloon-agtig stemning. Bare uden slagmål og letpåklædte damer. Selv om det ikke så ud af noget udefra, er der masser af hygge og charme inde i denne betonbygning. Vi finder et bord, bestiller en stor og velsmagende burger og den lokale hvedeøl Blue Moon. Tjeneren beder os vise id, og vi finder vores danske kørekort frem.

»Danmark – hvor er det?« spørger han, mens han vender og drejer vores kørekort.

texas.jpg

Vi forklarer, at det er i Europa, og han nikker med et »Ohh« og synes, det er vildt morsomt, at kørekort kan være lyserøde.

Amerikanerne er kendt for at være et imødekommende folk, og det gælder ikke mindst nede i Sydstaterne. Overalt her i cowboyens fødeland bliver vi mødt af store smil. Danskere kritiserer ofte amerikanerne for at være overfladiske, men det er et behageligt sted at være turist. Lige så snart de lokale hører, at ens accent er lidt anderledes, spørger de: »Hvor er du fra?«

Går ens rejse til Californien eller New York, kender mange både København og den lille havfrue. Men i Texas er de ikke lige så vant til europæiske turister. Siger du Danmark, afføder det ofte et forvildet og forvirret udtryk i deres øjne. Så her er det nok at svare Europa. Men det er ingen stopklods for at komme i snak med texanerne, der gerne fortæller om deres stat, hvad du kan opleve der, og du får også hele deres livshistorie, hvis du har tid og lyst.

Antik i det ydmyge

Houston er USA’s fjerdestørste by. Den blev grundlagt i 1836 og var frem til 1839 hovedstad i Texas. Mange i byen er beskæftiget enten i olie-, medicin- eller rumfartsindustrien, og der er ikke megen fattigdom og finanskrise at spore her. I Uptown flyder oliepengene ret frit. Vejene er fyldt med BMW’er og Mercedes’er. Europæiske biler er dyrere og derfor også mere fancy i USA. Det lokale shoppingcenter har dyre butikker som Burberry, Cartier og Chanel, og supermarkederne får Irma til at ligne en discountbutik.

Tager du en tur ud ad Westheimer Road, kommer du til den mere ydmyge del af Houston, som bestemt er værd at besøge. Det er langtfra slum og fattigdom, men måske nærmere den øverste middelklasse, der bor her. Langs Westheimer Road finder du et hav af antikforretninger, hvor du kan få en ægte souvenir med hjem. Der er alt lige fra gamle amerikanske nummerplader til vintagetøj og dyre møbler. Det er bare med at finde en parkeringsplads – som selvfølgelig er gratis – og ose løs.

Bliver du sulten på vejen, så hop ind i bilen og kør ned ad sidevejen West Alabama Street. Her ligger den godt gemte, men særdeles velbesøgte restaurant Tiny Boxwoods. Det er egentlig et plantecenter, som så også har åbnet en restaurant, men hvad enten du sidder ude i varmen eller indenfor i den kolde aircondition, er der en afslappet, rar atmosfære. Og maden er virkelig lækker. Især hvis du allerede er træt af store burgere og det bløde, hvide sukkerfyldte brød, du får overalt hernede. Her kan du få et skud tiltrængte grøntsager og fibre.

»Tak, fordi I blev«

Ved aftentid har vi bestilt bord på McGonigel’s Mucky Duck. I et halvdødt, kedeligt område gemmer sig denne lokale perle af en irsk bar, hvor du sidder på mørke, vakkelvorne træstole i svag belysning og kan smage alle de lokale specialøl. Og så får du samtidig et udmærket måltid mad til øllen.

Noget af det særlige ved Mucky Duck er også, at der hver aften er livemusik – country selvfølgelig. Der er ofte proppet, får vi at vide, inden vi tager derhen, så vi har bestilt billetter og kommer tidligt for at være sikre på at få et godt bord. Da vi ankommer, er der dog helt tomt. Der kommer et par stykker mere til, men det viser sig, at vi er de eneste ”rigtige” gæster den aften. Af uransagelige årsager har publikum svigtet, og de eneste andre, der er her, er enten familie eller venner til de tre midaldrende mænd, der udgør bandet. Forsangeren starter med at lave sjov med sin krogede næse, fortæller en lille historie og begynder bagefter at synge. Han har en næsten fløjsblød og mild stemme og synger så godt, at vi har svært ved at forstå, hvorfor der ikke er kommet flere publikummer. Og af country at være, er det meget tilgængeligt og ørehængende.

Efter en times god og underholdende koncert kommer sangeren, der lidt ligner en falleret rockstjerne fra 80’erne, ned med et glas rødvin i hånden og sætter sig ved vores bord.

»Tak, fordi I blev,« siger Tom Gillam med et smil og giver os hånden.

»Hvor er I fra?« spørger han, da han kan høre, vi ikke er texanere.

»Åh, Danmark … jeg tror, jeg kommer til Danmark snart faktisk …,« siger han sig klør sig i sit skulderlange viltre, mørke hår.

Han forklarer, at han skal på Europa-tour om kort tid, og vi lover at komme ind og se ham spille igen. Senere foran computeren viser det sig, at han kun kommer til Holland og Tyskland – måske har han forvekslet Den Haag i Holland med Denmark ...

Yiiha på stadion

Country-musikken er en af de ting, der skal opleves, når man besøger Texas. En anden helt klar nødvendighed er den ultimative cowboysport, rodeo. Fokuserede, mutte cowboys, som kaster sig rundt i arenaen efter vilde tyre, springende heste og skræmte kalve, så deres hatte flyver af. I Houston bliver årets store rodeo holdt på det kæmpestore indendørs stadion Reliant Park. Der lugter lidt af stald, og støvet bliver hvirvlet op af de mange gæsters cowboystøvler. Vi falder lidt udenfor beklædningsmæssigt, da vi hverken har ornamenterede skjorter, spidse støvler eller bredskyggede cowboyhatte på. Men vi finder vores pladser, og efter en sikkerhedsmeddelelse kan rodeo begynde. Der er skruet helt op for det kunstige lys, og det er både nervepirrende og tryllebindende at se de halsbrækkende cowboy-stunts, når rytterne kaster sig af hestene for at fange kalve og svinger med lassoer. Det mest imponerende er dog, da de skal forsøge at holde sig fast i sadlen på en vild hest, der desperat kæmper for at smide dem af. Cowboyerne ligner mest af alt små kludedukker, som deres kroppe flyver rundt i ubehagelige og surrealistiske positioner.

Efter alle de vilde stunts er der en kort pause, og derefter kommer 15-20 unge ind på banen sammen med halvt så mange kalve. Det er universitetsstuderende, og deres opgave er at fange en af kalvene. Lykkes det, bliver kalven opstaldet på en farm og bliver til en præmietyr, som de studerende kan tjene penge på, så de har råd til at betale skolen. Det er velgørenhed i Texas-stil.

I Texas’ prærieland …

Dagen efter er det blevet tid til at bevæge sig uden for byen. Lige nord for Houston, ligger et af Texas’ mest charmerende landskaber. Som vi kører længere væk fra de høje glashuse og al betonen og dybere ind i det støvede, rødbrune bakkeland beklædt med små totter halvtørre buske, får vi en følelse af at være midt i Texas’ prærieland. Der er ikke en bygning, så langt øjet rækker. Bakkerne strækker sig helt ud i horisonten, og det er også, som om der er højere til den blå himmel her end hjemme i Danmark.

33775308.jpg

Mellem bakkerne gemmer sig bl.a. Texas’ hovedstad, Austin. Det er et musikmekka, især kendt for musikfestivalen South By Southwest, der trækker millioner til byen hvert år. Men er du mere til det historiske, er Capitol, Texas’ regeringsbygning, et besøg værd. Den ligner en mindre – og rødbrun – udgave af Det Hvide Hus i Washington D.C. og er bygget i år 1888. Modsat vores eget Christiansborg, kan man bare gå ind og vandre rundt på gangene og salene. Lige ved siden af politikerne, der er på arbejde.

Overalt i Capitol er det understreget, at det er Texas’ parlamentsbygning. Helt ned til bittesmå detaljer som dørhængslerne, hvor der står Texas på, og stjerneformede lysekroner i loftet, der desuden var nogle af de første elektriske lamper i verden. På gangene pryder malerier af alle Texas’ tidligere guvernører væggene – fra en af USA’s første kvindelige af slagsen til George Bush Junior, der som bekendt endte som landets præsident. Det mest imponerende syn rammer os, da vi går ind i den store, runde hall i midten af parlamentsbygningen og kigger op i den store kuppel. Højt oppe møder vores øje den gyldne inderside af kuplen, og lige i midten sidder en enlig stjerne – Texas’ evige symbol.

Heste og Harley’er

Vi forlader hurtigt Austin igen for at søge tilbage ud i prærielandet. Og det ville jo ikke være et rigtigt prærieland uden cowboys. Derfor kører vi til den lille by Bandera, som kalder sig verdens cowboyhovedstad. Og måske er der noget om det.

Det første, der møder os på Banderas hovedvej, er en hest, der er fortøjret uden for en frokostrestaurant. Souvenirbutikkerne ved siden af vidner om, at turisterne for længst har opdaget Bandera, men det er rent faktisk et sted, hvor folk rider ind i stedet for at tage bilen. På Arkey Blue’s Silver Dollar Saloon kan du få noget koldt at drikke, men du lytter til rolig country. Saloonen er badet i rødt lys og ligger i et kælderlokale. Med rød- og hvidternede duge på bordene, udstoppede longhorn-køer på væggen og folk, der line-danser i deres cowboystøvler, bliver det næsten ikke mere country. Går du lidt væk fra hovedgaden, finder du dog hurtigt ud af, hvor størstedelen af de lokale gemmer sig henne. På 11th Street Cowboy Bar er det ikke kun heste, der er fortøjret udenfor. De prustende firbenede står side om side med den moderne cowboys tohjulede transportmiddel – Harley’en. De lokale indenfor kigger kort på os, men ignorerer os derefter. Det er tydeligt, at vi ikke rigtig hører til. At vi er turister. Det er lidt ligesom at komme til en privat fest, hvor man ikke kender nogen. Ikke at vi på nogen måde føler os uvelkomne. Der er da et par stykker, der smiler overbærende til os.

Hvis man har lyst til den udvidede cowboyoplevelse, kan man prøve at bo på en af de ranches, der ligger ude i Hill Country i nærheden af Bandera og arbejde som en cowboy. Vi holder os dog til den firhjulede, airconditionkølede bil og vender snuden tilbage mod Houston.•

Texas

Texas er en af USA’s sydstater og ligger i midten og grænser op mod Mexico.

Hovedstaden er Austin, selv om det ikke er den største by. Det er Houston, som med sine 1.642 kvadratmeter er lige så stor som New York, Washington, Boston, San Francisco, Seattle, Minneapolis og Miami tilsammen.

Der er langtfra kun ørken i staten. Faktisk er kun 10 pct. af staten ørken, og områderne mod syd og øst er grønne og har både sumpe og alligatorer. Texas har også 1.000 km kystlinje langs den mexikanske golf.

Texas er kendt for olien, men satser en del på bæredygtig energi, og de to største vindmølleparker i verden, Roscoe Wind Farm and Horse Hollow Wind Farm, ligger i staten. De er desuden de største producenter af biodiesel i USA.

Kilde: Texas Turism, travel.state.tx.us

3 råd til rejsen

Store bøffer: Alt er større i Texas, også deres bøffer. Et af de bedre bøfrestauranter er Taste of Texas i Houston, hvor du bl.a. får gratis sodavand og popcorn, hvis du skal vente på dit bord. Når man har sat sig og bestilt sin bøf, kommer tjeneren med en lille dolkelignende kniv og siger: »Her er dit våben.«

Husk at sige, at det er første gang, du er der – så får du en rød cowboy-bandana.

www.tasteoftexas.com

Bag rattet: Det er en god ide – hvis ikke en nødvendighed – at have en bil, når du rejser i Texas. Offentlig transport er så godt som ikke-eksisterende, og afstandene er en smule større, end vi er vant til i Danmark. Vejene er også lidt større med op til otte spor i hver retning og afkørsler til begge sider, så en god gps er en stor hjælp. Texanerne er generelt meget hensynsfulde bilister, lukker gerne folk ind og ud på motorvejen og holder afstand. Man skal dog huske, at man gerne må overhale indenom, og at de kæmpestore 18-hjulede lastbiler ikke er underlagt fartbegrænsning.

Tyske Texas: Når du kører gennem Hill Country i Texas vil du ofte støde på bynavne, der klinger tysk. En god del indvandrere fra Tyskland slog sig nemlig ned her i sin tid, og flere steder holder de endda fast i det tyske. For eksempel i byen Gruene, der er berømt for Gruene Hall, hvor alle de største countrystjerner skal have spillet. Rundt om i byen ses tyske flag ved siden af det texanske flag, og flere steder støder man også på små skilte, hvor der for eksempel er skrevet ”Livet er skønt” på tysk.

www.gruenetexas.com

Rejsen dertil

For at komme til Houston skal man have en mellemlanding enten i Europa eller i USA, hvorfra man flyver videre til Houston. En flybillet koster fra 5.000 kr.

Oven i flybilletten skal man lægge leje af bil. Man kan for eksempel leje en Ford Mustang convertible for 2.500 kr. for en uge inkl. en fuld tank benzin og forsikring hos Hertz. Andre modeller fås billigere. Dertil kommer udgiften til hotel.

Jyllands-Postens udsendte boede privat, men en overnatning i det centrale Houston kan fås for cirka 600 kr.

Guide til en kulturrejse i det vilde Texas

13-11-2015: Ægte cowboys på tyre, store barbecues med et væld af kød og lugten af oliepumpning på ødemarker. Texas byder på en anderledes og interessant ferie, hvor kontrasterne til Danmark er store. Læs artikel

Guide: Museer, delfiner og shopping i Miami

03-05-2015: Miami har et rigt kultur- og natteliv med latinske undertoner kombineret med masser af varme og flotte strandpromenader. Selv om dollaren er steget, gør billige flybilletter stadig Miami til et attraktivt sted at tage på mini-storbyferie. Læs artikel

Guide til en rundrejse i USAs sydstater

14-02-2015: Her er fire storbyer, der er værd at besøge i det sydlige USA. Man kan med fordel besøge flere af byerne, når man alligevel er på den anden side af Atlanten. Oplev jazz i New Orleans, alligatorer i Miami, baseball i Houston og hvaler i San Diego. Læs artikel

Guide til et kulturelt ophold i Seattle

16-11-2013: Seattle er USA's intelligente darling. Her kommer stereotype forestillinger om super size-mentalitet og amerikansk kulturløshed til kort. Byen er notorisk kendt for sit kaffesnobberi, hightech-innovation og ikke mindst for at være fødested for grunge-musikken og rockikonet Jimi Hendrix. Læs artikel

Guide: Rundrejser jorden rundt

09-10-2015: Hvad enten du vil gå i inkaernes fodspor langs Sydamerikas vestkyst, eller du vil være den ultimative globetrotter og rejse jorden rundt, så findes der en rundrejse for dig. Jyllands-Posten giver dig her en guide til de vildeste rundrejser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...