Find mere om:
Guide til rundrejse i Indien | rejser.guide.dk

Moder Indiens mange ansigter

Mærk storbyens potente puls i storbyen Delhi, oplev Taj Mahal og kærlighedens styrke i Agra, kom tæt på fortidens storhed i Jaipur og slap af under palmerne på paradisstrande i Goa. En rundrejse i Indien byder på lidt af hvert – og mere til.

Det er svært at sige præcist, hvor duften kommer fra. Men den er dér. Hele tiden. Som et sødligt krydret bagtæppe mærker man konstant lugten af Delhi. Måske er det kardemomme. Måske er det et helt andet krydderi, der er ukendt for en dansk næse. Men den er umulig at slippe, mens rickshawen ræser gennem den gamle bydel, Old Delhi, og dens overbefolkede gader.

Chaufføren forsøger hele tiden at finde et nyt – ikke-eksisterende – hul i Old Delhis myriader af mennesker. De er overalt. Menneskene. Både helt tæt på, på mellemdistancen, og så langt øjet rækker gennem de snævre stræder.

En trafikprop tvinger i ny og næ richshawchaufføren til tage en pause fra den hidsige pedaltrampen. Det giver akkurat tid til at kaste et blik ind i de hundredvis af diminutive butikker, der ligger overalt i kvarteret nær Jama Mashid-moskeen. Ofte er butikkerne blot nogle få kvadratmeter, men de er fyldte med alt fra sarier, krydderier og alskens madvarer – og endnu flere mennesker.

Den indiske rundrejse begynder i Delhi – Indiens regeringscentrum og en af landets mange millionbyer. Kontrasten til en dansk hverdag kan næsten ikke være større. Uanset om man stiller sig det travleste sted på Strøget i København en lørdag formiddag, vil menneskemyldret blegne ved siden af Delhis imponerende tempo.

Overfyldte busser, overfyldte biler og overfyldte scootere sørger for, at lydbilledet er nogenlunde konstant – og det vil sige højt. I Indien er det nemlig kutyme at dytte, før man passerer en anden trafikant – og endnu en gang give et trut i hornet, når man er kommet forbi, som tak for passagen.

Sammen med den krydrede duft og den overvældende mængde af mennesker resulterer den heftige dytten og båtten i et omsiggribende virvar af indtryk. Storbyen Delhi har selvfølgelig sin del af interessante seværdigheder som India Gate, Gandhi Smirti-monumentet, Birla-templet, Raj Path Præsidentpaladset, Bangla Sahib Sikhtempel for at nævne et par stykker. Men dagliglivet på gaden er en fascinerende oplevelse – og det er blot et af Indiens mange ansigter.

Derfor er landet også en oplagt destination for en rundrejse. Med en størrelse på 3.287.240 kvadratkilometer er landet et af de største i verden – og Indien føles som et kontinent i sig selv.

Hver af nationens 28 delstater har sit eget sprog, sine egne skikke og sin særegne traditioner. Inderne klæder sig forskelligt i hver af delstaterne, og man støder på mange forskellige kulinariske oplevelser, når man rejser de 3.200 km fra nord til syd eller de 3.000 km fra øst til vest.

Kærlighedens tempel

»Hvordan kan det være så skinnende hvidt og renskuret, når resten af landet er så beskidt.«

Den første tanke ved synet af Taj Mahal i det fjerne virker kættersk, men ikke desto mindre står monumentet med sine rigt ornamenterede, hvide marmorfacader i skarp kontrast til omgivelserne.

Som en lysende perle står mausoleet som en af verdenshistoriens største kærlighedserklæringer. Det blev bygget ved byen Agra i delstaten Uttar Pradesh i perioden fra 1631-47 af stormogulen Shah Jahan til minde om hans yndlingshustru Mumtaz Mahal, der døde i 1631.

Shah Jahans oprindelige plan var at opføre et identisk mausoleum i sort marmor på modsatte side af floden Yamuna, som et symbol på den store kærlighed mellem de to. Så langt nåede han aldrig, før hans søn Aurangzeb tog magten fra faderen og lod ham tilbringe resten af sine dage i husarrest på det nærliggende Agra Fort med udsigt til sin elskede hustrus sidste hvilested, hvor de to i dag ligger begravet side om side.

Selv om Shah Jahan ikke fik fuldført sin plan om et sort mausoleum, er synet af Taj Mahal alene nok til at tage pusten fra de fleste. Et symmetrisk haveanlæg med aflange vandbassiner fører besøgende op til det kuppelformede mausoleum, der er omgivet af fire minareter. De hvide marmormure er dekoreret med blomstermotiver og Koraninskriptioner.

Byen Agra er med Taj Mahal og Agra Fort et naturligt næste stop på en indisk rundrejse med udgangspunkt i Delhi. Byen, der ligger blot et par timer i tog fra Delhi, blev grundlagt af Sikandar Lodi i 1501 og voksede sig stor som handelscentrum og provinshovedsæde og var i perioder Indiens hovedstad under mogulerne.B97380071Z.1_20131017175843_000+G5S7PVA7.1-0.jpg

I modsætning til mange andre seværdigheder skuffer Taj Mahal ikke, når man oplever det i levende live. Mindre berømt, men absolut interessant er det nærliggende Agra Fort. Fortet består af en række paladser og fremskudte pavilloner samt mausoleer med himmelstræbende kupler, der tegner byens silhuet og giver den en særegen stemning.

Historiens vingesus

Elefanten vandrer med dovne skridt rundt på pladsen ved indgangen til Amer Fort nær Jaipur. Det store dyr ser ud til at være gennemført uinteresseret i, hvad der foregår omkring det, men elefanten har formentlig også gået turen hundredevis af gange før. Som rejsende er det ellers et imponerende skue, der møder ens øjne, når man besøger fortet, der ligger 11 km fra Jaipur, hovedstaden i den indiske delstat Rajasthan.

Som hjemsted for Rajput maharajaer ligger det imposante bygningsværk på en bjergtop, hvorpå fæstningsmure slynger sig som en mini-udgave af den kinesiske mur. Amer Fortet blev færdigbygget i løbet af 1600-tallet, og det er umuligt ikke at blive imponeret over den håndværksmæssige kunnen. Sirlige udskæringer og ornamenteringer i marmor og den lokale sandsten præger bygningerne, der også er kendt som Amber Palace.

Når man er færdig med at suge til sig af den fredsommelig stemningen ved Amer Fortet, går turen til den nærliggende Jaipur. Med tre mio. indbyggere er dens størrelse ikke noget særligt efter indiske forhold, men byen skiller sig alligevel ud fra flertallet. Centrum er nemlig gennemskåret af snorlige brede boulevarder. Jaipur blev grundlagt i 1727 af Maharaja Sawai Jai Singh 2. af Amber, som skabte byen i rektangulære blokke, baseret på en figur af ni kvadrater ifølge hinduistiske byplanprincipper.

Byen, der også er kendt som den lyserøde by på grund af den særlige lokale røde sten, som mange af husene er opført i, står i skarp kontrast til andre af Indiens byer og deres knap så stramme byplanlægning.

Afslapning under palmerne

Efter hektiske dage i storbyernes virvar går rundrejsen mod syd, nærmere bestemt Goa. De farvestrålende både på Baga Beach er trukket op på stranden, hvor fiskerne, der tidligere samme morgen landede dagens fangst, sidder og lapper deres net.

Solen bager ned på de hårdtarbejdende mænd og palmerne, som svajer blidt i baggrunden. De maleriske fiskerbåde betyder, at Baga Beach i Goa har formået at bevare et lokalt tilsnit, hvor restauranter udgør et hyggeligt bagtæppe til bølgernes brusen.

Først kom hippierne i 1960’erne, derefter blev Goa populær blandt inderne selv, og i dag har charterturisterne for længst holdt deres indtog. Området har dog endnu ikke udviklet sig til et nyt Costa del Sol, og det er stadig muligt at købe fine lokale souvenirs med hjem fra Goas mange markeder. På det tibetanske marked kan man handle sølvsmykker til rimelige priser, mens sarier, pashminatørklæder og lædersandaler er blandt varene, der falbydes hver lørdag på Apora natmarked og på Anjuna-markedet om onsdagen.

Det er dog næppe markederne, der hvert år tiltrækker tusindvis af rejsende til den frodige region, der ikke er blot den mindste, men også rigeste delstat i Indien. Solen skinner i snit 2.842 timer om året i Goa - og efter at have oplevet historiens vingesus i det nordlige Indien, er en tur på de palmeklædte paradisstrande en velkommen og afslappende afveksling.

Tre råd til rejsen

 • Mad: Hinduer spiser ikke oksekød, mens muslimer undgår svinekød. Derfor består en stor del af det indiske af vegetariske retter. Der er dog stor forskel fra regioner til region, så gå på opdagelse i køkkenet og prøv dig frem med de lokale specialiteter. Maden er krydret sammenlignet med det danske køkken. Til gengæld er kaffen tynd, og teen ofte hvinende sød!
 • Kultur: Når en inder ryster på hovedet, skal du tage som et godt tegn. Det betyder nemlig – stik modsat herhjemme – ja. Som det gælder for alle rejser, kan det godt betale sig at bruge tid på at sætte sig ind i de lokale forhold og traditioner inden afrejse – det gælder i høj grad for Indien. Bøger som ”Indisk kalejdoskop – Indien i dag” af Günther Adolphsen og ”Indien. Åh Indien – i skyggen af tamarindetræet” af Bodil Graa kan anbefales som læsning inden turen.
 • Visum: Danske turister har indtil for nylig haft svært ved at få visum – selv i forbindelse med turistrejser. Nu er det dog igen blevet nemmere for grupperejser med fire eller flere, der kan få en kollektiv indrejsetilladelse i op til 60 dage, hvis de gennem et rejseselskab forsyner de indiske myndigheder med en række oplysninger. Myndighederne kræver blandt andet en komplet liste over rejsende, visumansøgninger og en beskrivelse af rejsens formål. Tager man af sted med et rejseselskab, kan man mod betaling typisk får det til at stå for visumansøgningen.

Til indisk bryllup i Fiji

Nedslag i Indiens historie

 • 1498: Vasco Da Gama finder søvejen til Indien syd om Afrika.
 • 1510: Alfonso Albuerquerque indtager Goa.
 • 1526: Stormogulerne er ved magten i Nordindien. Det varer indtil 1858.
 • 1612: Engelske købmænd begynder at handle i Gujarat.
 • 1687: Det britisk handelskompagni East India Company etableres i Mumbai (Bombay) og få år senere i Kolkata (Calcutta). I 1858 administrerede selskabet 60 pct. af Indien.
 • 1757: Slaget ved Plassey, hvor Bengalen kommer under East India Companys herredømme.
 • 1858: Indien bliver britisk kronkoloni.
 • 1912: Hovedstaden flyttes fra Calcutta til New Delhi.
 • 1920: Gandhi iværksætter den første ulydighedskampagne mod briternes styre.
 • 1947: Indien opnår selvstændighed, og Pakistan oprettes. Blodige kampe i begge lande.
 • 1948: Gandhi myrdes.
 • 1950: Indien bliver en sekulær republik.
 • 1971: Krig mellem Indien og Pakistan, hvilket fører til oprettelsen af Bangladesh.
 • 1974: Indien gennemfører sin første atomprøvesprængning i Rajastan.
 • 1984: Indira Gandhi myrdes.
 • 1991: Rajiv Gandhi myrdes.
 • 2003: Indien og Pakistan indgår aftale om våbenstilstand.

3 råd til rejsen

 • Mad: Hinduer spiser ikke oksekød, mens muslimer undgår svinekød. Derfor består en stor del af det indiske af vegetariske retter. Der er dog stor forskel fra regioner til region, så gå på opdagelse i køkkenet og prøv dig frem med de lokale specialiteter. Maden er krydret sammenlignet med det danske køkken. Til gengæld er kaffen tynd, og teen ofte hvinende sød!
 • Kultur: Når en inder ryster på hovedet, skal du tage som et godt tegn. Det betyder nemlig – stik modsat herhjemme – ja. Som det gælder for alle rejser, kan det godt betale sig at bruge tid på at sætte sig ind i de lokale forhold og traditioner inden afrejse – det gælder i høj grad for Indien.
 • Bøger som ”Indisk kalejdoskop – Indien i dag” af Günther Adolphsen og ”Indien. Åh Indien – i skyggen af tamarindetræet” af Bodil Graa kan anbefales som læsning inden turen.
 • Visum: Danske turister har indtil for nylig haft svært ved at få visum – selv i forbindelse med turistrejser. Nu er det dog igen blevet nemmere for grupperejser med fire eller flere, der kan få en kollektiv indrejsetilladelse i op til 60 dage, hvis de gennem et rejseselskab forsyner de indiske myndigheder med en række oplysninger.
 • Myndighederne kræver blandt andet en komplet liste over rejsende, visumansøgninger og en beskrivelse af rejsens formål.
 • Tager man af sted med et rejseselskab, kan man mod betaling typisk får det til at stå for visumansøgningen.

Rejsen dertil

 • Mange danske rejseselskaber arrangerer rundrejser til Indien. I de fleste tilfælde inkluderer de en dansktalende guide på turen, og det er en god investering, da mødet med Indien og landets kultur kan være en overvældende oplevelse.
 • De fleste rundrejser tager udgangspunkt i de mange seværdigheder omkring Delhi, Agra, Jaipur og Ranthambor – også kendt som den gyldne trekant – i Nordindien. Rundrejsen kan ofte kombineres med en afsluttende badeferie mod syd i Goa eller bjergvandring i Himalaya længere mod nord.
 • Prisen på en rundrejse i Indien er typisk mellem 10.000 og 17.000 kr. – afhængig af turens længde og tidspunktet på året.

Jyllands-Posten var inviteret af Apollo Rejser.

Nyhed: Glimt fra kontrasternes land

20-10-2009: Til maskebal på klosteret, til salmesang hos sikherne og til rituel aftenlukning af en landegrænse. Det var blot nogle af indslagene på Explorers rundrejse i det nordlige Indien. Læs artikel

Guide til Bodh Gaya i den indiske stat Bihar

09-07-2016: I den lille indiske flække Bodh Gaya kommer man tættere på den nulevende buddhisme end de fleste andre steder. At det sker i oldgamle tempelomgivelser, gør kun oplevelsen stærkere. Læs artikel

Guide: Rundrejser jorden rundt

09-10-2015: Hvad enten du vil gå i inkaernes fodspor langs Sydamerikas vestkyst, eller du vil være den ultimative globetrotter og rejse jorden rundt, så findes der en rundrejse for dig. Jyllands-Posten giver dig her en guide til de vildeste rundrejser. Læs artikel

Guide til turistattraktioner i den indiske by Kochi

22-12-2015: Den indiske by Kochi har både kendte og ukendte turistattraktioner. Med en lokal tuktuk-chauffør som guide oplever man de steder, som han er stolt over, og det er ikke nødvendigvis det samme, som turistbrochurerne anbefaler. Læs artikel

Guide til verdens største rejseseværdigheder

20-08-2015: Rejseguiden Lonely Planet har lavet en liste over verdens 20 største rejseseværdigheder. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...