Find mere om:
Ferieø med ekstra krydderi | rejser.guide.dk

Ferieø med ekstra krydderi

Sanserne skærpes på Zanzibar, som er en forrygende ferieø. Her står indtrykkene i kø, når man bevæger sig lidt væk fra strandhotellernes beskyttede arealer. Explorer har samlet fem tips til en ferie på øen med den arabiske kulturarv.

1. Hvor krydderierne gror

Guiden tager en kniv frem fra bæltet og skærer et langt stykke bark af en gren på et træ. Han fører den friske bark hen til vores næser, og der breder sig en mild duft af kanel. George, som den sorte fyr i falmet gul T-shirt kalder sig, fortæller, at barken ruller sig sammen ved tørring og får den karakteristiske brune farve. Samtidig intensiveres aromaen, som først frigives igen, når den lander i gryderne i alverdens køkkener.

Zanzibar.jpg

Frodige Zanzibar gemmer på masser af de krydderier, som vi kender fra hylderne i supermarkedet. Derfor er krydderisafari en populær udflugt blandt turisterne, og der er masser af plantager at vælge imellem.

Vi ser muskatnød, der på Zanzibar har en rød skal. Der er store klaser af grøn peber, der ved tørring bliver sort og stærk. Vaniljen hænger i store og saftige stænger på grønne buske. Guiden fortæller, at vaniljebælgen modnes og tørres i en bananskal, fordi det bevarer fugtigheden og giver vaniljen den mørkebrune farve, som vi kender på pakningerne hos købmanden.

Vi møder planter, som vi aldrig har hørt om. En del af dem benyttes til naturmedicin.

Plantagen er også et skattekammer af tropiske frugter. Undervejs får vi serveret spændstige og saftige stjernefrugter direkte fra grenen, de store pæreformede papajaer hænger tungt i træerne, og den smukke ananasplante bærer store frugter.

Guiden udpeger avocado, mango, guava, jack fruit og andre frugter, som endnu ikke har nået frugtboderne herhjemme.

Afslutningen på en times krydderisafari er effektfuld. En knægt fra plantagen kravler 15 meter op i et palmetræ og kapper et par kokosnødder, som tungt falder til jorden. I løbet af få sekunder er han kommet ned fra palmens top, og med en machete hugger han hul på nødden, så vi kan smage den let syrlige og forfriskende saft.

Næsten alle hoteller tilbyder krydderisafari. Man kan også selv møde op, men det kræver en guide for at komme ind i de plantager, hvor krydderierne dyrkes. Det er en god ide at benytte en guide, for de kender alle træer og planter.

2. På sporet af delfiner

Det er tidligt om morgenen. Solen står lavt på himlen, og bådførerens øjne er stadig smalle. Til gengæld er guiden i et forrygende humør, da han giver hånd og siger: »Kiruba« – velkommen.

»Er i klar til delfiner?« spørger han, og det er vi naturligvis.

MIB zanzibar 3.jpg

Vi sejler et par minutter i adstadigt tempo, men da han ser de andre både, sættes farten op.

Nu begynder jagten på de elegante dyr. Guiden spotter en flok, og han beder os tage svømmefødder og maske på for at gøre klar til at hoppe i vandet. »Så er det nu,« lyder kommandoen, og vi hopper klodset ud over rælingen. Men delfinerne er væk, så vi må op i båden igen.

Næste gang er vi mere heldige.

En flok på 10-15 spidsnæsede delfiner svømmer lige imod de afventende snorklere, inden de i stor fart dykker ned under os. Afstanden er mindre end en meter, og vi bilder os ind, at vi får øjenkontakt.

Det hele er overstået på 10-15 sekunder, og så er det op i båden igen.

Næste gang får vi kun et glimt af delfinerne, men vi er heldige, siger guiden, for dagen før var der ikke gevinst.

At svømme med delfiner er en stor attraktion på Zanzibar. Turister bliver kørt fra hele øen i minibusser til den sydlige by Kizimkazi, hvor bådene sejler fra.

Det virker lidt voldsomt at jagte delfiner. Bådene hjælper hinanden, så der kan være fem-seks eller flere fartøjer, som jagter den samme flok.

Men delfinerne er tilsyneladende ikke trætte af legen, for de bliver ved med at vende tilbage, selv om de sagtens kunne søge mod andre farvande.

Delfinsafari sker ud for landsbyen Kizimkazi på den sydligste del af øen. De fleste hoteller eller rejsebureauer har arrangerede ture.

3. Strand til arbejde og afslapning

En snes børn kommer hujende imod os. Pigerne er klædt i farverige gevandter, og nogle af dem bærer tørklæde. Drengene er i slidte shorts og hullede T-shirts. De fleste ansigter flækker i et stort smil. De råber og snakker, men det engelske ordforråd begrænser sig til ”hello”, så vi forstår ikke et ord.

MIB zanzibar 4.jpg

Men der er ingen tvivl om, at de synes, det er sjovt, at to hvide mennesker cykler i vandkanten langs den lange og brede sandstrand, der omkranser det meste af øen.

De følger os et par hundrede meter, inden de løber tilbage til landsbyen, som ligger lidt tilbagetrukket fra stranden. Fiskerbådene ligger i vandkanten og vidner om hårdt arbejde. Det er små både bygget i træ med et sejl som drivkraft. Havet er rigt på fisk, men de indbringer ikke mange penge, og familierne supplerer ved at samle tang, som tørres og sælges. Ved lavvande ser man ofte mødre med deres børn samle muslinger, konkylier og små krebsdyr, som blottes, når vandet trækker sig tilbage.

For beboerne langs Zanzibars kyster er stranden en arbejdsplads. For turisterne er det hvide sand, som nogle steder er fint som mel, symbolet på den totale afslapning, hvor man kun behøver at bekymre sig om hældningen på liggestolen og faktor på solcremen.

Zanzibars strande er paradisiske, og turismen er stadig så beskeden, at man de fleste steder har herlighederne for sig selv.

De bedste strande ligger på Zanzibars østkyst. De fleste af dem er fredelige, og turisterne holder til omkring de store hoteller. Der er dog også flere fine strande mod vest.

4. Hvor sultanerne herskede

De arrede statuer af sorte slaver med lænker om halsen giver dystre minder om en mørk fortid. De sørgmodige stenansigter udtrykker den smerte og håbløshed, som mange sorte indbyggere fra Zanzibar og det afrikanske fastland oplevede helt frem til 1873. Først da blev slavemarkedet, som var et af de største i Østafrika, lukket.

MIB MIB zanzibar 2.jpg

Stone Town, som er Zanzibars eneste større by, havde en strategisk placering og en god havn, så byen var et populært sted at handle slaver, og stedet for markedet er markeret med de triste statuer. De står tæt på Anglican Cathedral og St. Monicas Hostel. I en kælder kan man se de små celler, hvor slaverne blev holdt fanget.

I dag er Stone Town en historisk perle, som er med på Unescos liste over steder, som er vigtige for verdens arv. Byen er omgivet af havet til to sider, og fra flere af restauranterne kan man sidde næsten i vandkanten og nyde en frokost.

Stone Town er en kulturel smeltedigel, hvor man kan se spor efter indflydelse fra både Afrika, Europa og Indien. Mest nærværende er den arabiske kulturarv, for øen var i århundreder under arabisk overherredømme. I 1800-tallet var Zanzibar koloniseret af sultanen af Oman, og i 1890 blev øen et britisk protektorat.

I de små gader og gyder møder man massive, udskårne trædøre beklædt og udsmykket med kobber og messing. Der er 500 af dem, og nogle er ældre end de huse, de sidder i, fordi de er gået i arv fra familie til familie. Døren eller porten symboliserer familiens status og økonomiske formåen.

Husene har arabisk udseende, og på cafeerne mødes de kjortelklædte mænd med hvide kalotter til en kop stærk kaffe.

Det er bedst at opleve Stone Town til fods, og det er nemt på egen hånd. De lokale vil gerne være guide og vise vej, men det er et spil i lotteriet. Nogle taler fornuftigt engelsk og kender byens historie. Andre har begrænset viden og kan være vanskelige at forstå. Aftal altid prisen først.

5. Landsbyen summer af liv

45 elever i krøllede og mere eller mindre snavsede skoleuniformer gentager i kor en remse efter lærerens anvisninger. Lokalerne er trange, men alle i landsbyen får undervisning, og det er det vigtigste. Donationer fra de nærliggende hoteller er en vigtig del af skolens indtægtsgrundlag.

Til gengæld kan turisterne få en rundvisning, og det er en god måde at få et indblik i det lokale liv, som leves i god afstand til hotellerne.

Vores guide er en af de mere velstillede i landsbyen nær Kizimkaszi på den sydligste del af øen. Han er tæt på 50 år og har for et par år siden fået råd til kone nr. to. Hun er en ung kvinde i 20’erne, og datteren, som netop er fyldt et år, holder godt fast i hendes skørter.

Han viser stolt den vandhane, som forsyner det lerklinede hus med flisegulv med rindende vand. De fleste andre huse har ikke indlagt vand, som hentes i nærliggende brønde. Maden tilberedes fortsat over åben ild.

Det er sidst på eftermiddagen, og der er ved at komme liv i byen, i takt med at beboerne vender hjem fra arbejde. På et lille torv er en flok mænd i gang med at tilberede en omgang suppe i en stor gryde. En yngre kvinde passerer med et fad fyldt med muslinger, to piger sidder i skyggen og piller hvidløg, mens et par drenge skramler forbi med en kærre trukket af en lille bøffel.

Guiden fortæller, at mange af byens mænd er fiskere. Andre dyrker jorden og sælger afgrøderne på markedet i byerne. Flere kvinder har åbnet boder med grøntsager og frugter. Byens købmand betjener kunderne gennem et hul i væggen. Han har også et køleskab, så vi får en kølig cola, inden vi vender tilbage til hotellet.

Dolphin Bay Resort er et hotelkompleks på den sydlige del af Zanzibar. Der er knap 30 villaer, som er ejet af 22 danske familier. Alle boliger har havudsigt, og de fleste har egen swimmingpool. Villaerne lejes ud, og gæsterne på hotellet kan komme på rundvisning i landsbyen og den lokale skole.

Rejsen dertil

  • Charterselskaberne Star Tour og Bravo Tours har Zanzibar på programmet i kombination med rejser til Kenya. Zanzibar nås med fly fra Nairobi eller Mombasa i Kenya. Zanzibar er også på programmet hos en række rejsebureauer, som arrangerer safari og badeferie i Afrika.
  • Der er ikke direkte fly til Zanzibar, men øen kan nås med fly fra bl.a. Nairobi og Mombasa i Kenya samt fra Tanzanias hovedstad Dar Es Salaam.
  • Der kræves visum, og det kan fås ved indrejse.
  • Bemærk, at vaccination mod gul feber er et krav ved indrejse til Zanzibar. Myndighederne tjekker vaccinationskortet.

Guide til kulturen på Bali

08-03-2014: Tre uger på Bali, alenemor med en teenager, er en rejse, der udvider horisonten på mere end ét plan. Bali er tilpas fremmedartet til, at du kan gå på opdagelse i en kultur, der er anderledes, præget af religion, spiritualitet og mystik og tilpas tryg til, at du kan færdes frit og sove roligt. Læs artikel

Guide: Zanzibars sjæl

11-12-2013: Zanzibar marinerer sanserne med arabisk arkitektur og afrikansk kultur og er et fuldgodt alternativ til populære destinationer som Thailand eller Goa. I fiskelejet Paje på øens østkyst har en nordjysk iværksætter skabt sit eget lille paradis. Læs artikel

Anmeldelse: Japanske fristelser

16-11-2009: Et første besøg i Japan er som et kirsebærtræ i blomst. Forunderligt, farverigt og forførende. Explorer har været på en otte dage lang rundrejse. Læs artikel

Guide: Basel med mere

06-11-2009: Fra schweiziske Basel har man hele tre lande inden for en meget overskuelig rækkevidde. Denne unikke placering medfører en let adgang til mange muligheder efter vejr, humør, pengepung osv. Vi bringer her tips til fem vidt forskellige oplevelser i området. Læs artikel

Nyhed: Kongekål med Monsieur Metz

14-04-2009: Alsace i hjertet af Europa bugner af mad- og drikkevarer med en idyl, man troede uddød med Morten Korch og Karl Stegger. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...