Find mere om:
Guide: Lad lanternerne vise vej i Hoi An | rejser.guide.dk

Guide: Lad lanternerne vise vej i Hoi An

I Hoi Ans muntre gader finder man lettere end noget andet sted i Vietnam godt håndværk. Tasker, sko, tøj. Alt sammen skræddersyet og af tårnhøj kvalitet. Byens gamle traditioner, små gyder og gode restauranter ligger, hvor de altid har gjort. Klar til at blive udforsket.

En dørklokke ringer lystigt, når man træder ind ad butiksdøren. En lille, smilende dame står og venter. Hun er glad for, at der kommer kunder. Butikken er mennesketom, men konkurrencen er også stor. De hundrede nærmeste naboer er skræddere, så hun er glad for, man har valgt netop hendes butik at træde ind i og måske endda bruge nogle vietnamesiske dong der.

Damen, der står klar til at tage imod, hedder Lan og arbejder hos Lan no. 9. En skrædderbutik, der har været i hendes familie i tre generationer. Lan er omkring 60 år, har helt mørkt hår og samme gyldne glød i huden, som er karakteristisk for alle vietnamesere. Hun taler fornuftigt engelsk med accent og bor over den lille butik. Når hun går udenfor efter nye materialer, foregår det på hendes scooter, som står sirligt parkeret ude på gaden ved siden af alle naboernes scootere. Hendes hjelm ligger i hjørnet ved siden af et lille husalter.

B972140524Z.1_20151119171002_000+G0RPC5R1.2-0.jpg

B972140524Z.1_20151119171002_000+G0RPC5R3.2-0.jpg

Hendes repertoire ligger allerede klar på et massivt træbord, som står midt i det hele. Husets kontor. Fire bøger med en tykkelse, som vil få Tolkiens samlede værker til at ligne en begyndersamling.

Lan siger, hun kan sy alle stykker tøj, som er afbilledet i katalogerne. Det er bare at vælge, og så kan det være klart få timer senere og fuldstændigt magen til.

På hylder bag ved hende er materialerne omhyggeligt lagt op. Her kan man mærke og vælge det stykke stof, som senere bliver beklædning. Både kashmir og silke. Hendes smil er troværdigt, og man er ikke i tvivl om, hun selv er på den rette hylde.

Hoi An ligger midt i Vietnam. 1.200 kilometer fra hovedstaden, Hanoi, i nord og 800 kilometer fra landets største by, Ho Chi Minh City, i syd. Byens primære beskæftigelse er skrædderi. Der er 90.000 fastboende indbyggere, hvor langt størstedelen er skræddere. Derfor er der selvsagt skrædderbutikker overalt i byen.

Side om side i hver en gade og hver en gyde. Der er derfor nok butikker at vælge imellem, før man finder et sted, hvor man flot og flittigt kan få skræddersyet, det man ønsker sig. De er dygtige til at efterligne billeder, og de syr i alle materialer og stopper ikke, før man er helt tilfreds.

Mange skræddere arbejder sammen med andre skræddere. De deler butikken og arbejder på skift. Selv hvis man bestiller tøj sent en aften, kan det være færdigt om morgenen alligevel, og det er billigt. Alt efter det valgte materiale naturligvis. Man kan uden problemer få et skræddersyet kashmirjakkesæt for omkring 500 kr. Andre laver kun sko. Nogle laver tasker. Det er en af de mange grunde til, at det er en populær destination for turister. Omkring to millioner lægger vejen forbi hvert år.

Vietnamesisk høflighed

Konstant brummen fra de mange scootere i de tætte gader akkompagneres af deres horn. De skriger ”her kommer jeg”, selv om det er langt fra attituden i Vietnam. Når man beslutter sig for, at man må over byens bulede asfaltveje, må man ikke tøve eller gå i panik.

Lyskryds er en mangelvare i Vietnam, så man kommer først over vejen, når man har samlet sig mod til det. Scooterne suser omkring, som en sværm af honningbier. Ligesom bier gør scooterne ikke nogen noget, hvis man bare holder sig i ro. Går man i det samme tempo over vejen, sker der ikke noget. Man må hverken stoppe op eller begynde at løbe. Gør man noget uventet, kan fartøjerne ikke regne ud, hvad man vil, og så går det galt.

Deres horn summer konstant, men det er ikke for at sige flyt dig. Det er for at advare de andre i sværmen om, at de skal passe på længere fremme. Kommer man helskindet over vejene, er man pludselig i den lille bys centrum. Her er der et udendørs frugt- og fiskemarked, hvor man kan købe friske fladfisk eller nyplukkede appelsiner. Men der er også store bunker med ris, for Vietnam er verdens næststørste leverandør af ris til resten af verden.

Når man går gennem byen eller cykler ned til stranden, kommer man forbi alle rismarkerne. Her bliver der høstet og sået af både mænd og kvinder. Solen brænder, når man er udenfor en hel dag, men de er vant til det. Deres eneste prævention mod uv-strålerne er en gang tigerbalsam, når dagens dont er overstået, og en stråhat. De går i vand til knæene, men bliver ikke mere våde end højst nødvendigt. Det foregår roligt og rutineret, når de arbejder. Ligesom byens skræddere. Hoi An er en by med flittigt og dygtigt arbejde.

Det gamle USA i det vilde Texas

Vietnameserne vil gøre alt for turisterne, og deres høflighed og venlighed skinner igennem overalt. Den primære religion i Vietnam er bud-dhisme, og det kan man tydeligt mærke på deres væremåde. Hver aften inden aftensmaden beder de til Buddha. En lille rituel offerceremoni, hvor der bliver tændt røgelsespinde og sagt nogle vietnamesiske tilbedelsesformler. Det foregår ude på gaden, hvor de ofrer en gave til Buddha. Det kan være hvad som helst, for det er virkelig tanken, der tæller. Alle har et lille alter, hvor de sætter en cola, en øl eller en chokoladebar. Efter aftensmaden kan det være, de selv fortærer offergaven som en dessert. Det er mest af alt en symbolsk ofring. 

Lanternelys

Fra træerne langs vejene hænger der lanterner i alle regnbuens farver. Grønne, røde, gule, blå, lilla, orange. Om aftenen lyser de gaden op og viser vej ned til den store flod, der løber igennem byen og er aftenens epicenter. Om dagen er det de bredde, hvide badestrande. Byens flod er magisk. For 10.000 vietnamesiske dong (ca. 3 kr.) kan man købe en papirskål med et stearinlys ved en af de mange gadesælgere, sætte den ned i floden og se den drive imellem fiskebåde og åkander. Eftersigende bringer det held at søsætte dem. Mange har gjort det. Floden lyser om aftenen op som en stjernehimmel. En gammel bro går over det 20 meter bredde vandløb. På den ene side er der restauranter, der serverer klassisk vietnamesisk mad. Fugl og fisk - og alt der imellem. Gerne akkompagneret af en skål ris, et sæt spisepinde og noget stærk karry. På den anden side af floden er der barer og et lille marked.

GetContentCAHXTQSI.jpg

GetContentCA3481NN.jpg

GetContentCA7UPR2O.jpg

De lune aftner gør, at man ved alle restauranter kan sidde udendørs i en lille gårdhave, som de fleste restauranter har. Træer og grene dækker kun sporadisk nattehimlen til, og de eneste lyde, man hører, er summen fra en af cikaderne og småsnak fra de andre gæster.

Underjordisk missilbase som et skjult koldkrigsminde

Vietnameserne spiser selv på gulvene i deres butikker eller ved små gaderestauranter, som sikkert ikke ville blive belønnet med en grøn smiley. Ved restauranternes små udendørskøkkener kan man se kokkene imellem høje flammer og store wokgryder tilberede dagens måltider. Når man går ind, bliver man på et lille skilt advaret om, at der engang imellem er gadesælgere, der bevæger sig ind i restauranten. Ofte børn, der vil sælge lanterner, eller gamle krigsveteraner, der vil sælge en avis. Men man må ikke sige ja, selv om tanken er god, for pengene går ubestridt til kriminelle bagmænd. Derfor tør tjenerne på restauranterne ikke sige, at sælgerne skal gå. De vil ikke stikke snuden for langt frem. Den letteste måde at få dem til at gå igen, er ved et høfligt nej tak.

GetContentCANWJAFJ.jpg

GetContentCA4UM8NW.jpg

GetContentCAWZYHJ4.jpg

Vietnamkrigen fra 1949 til 1975 har præget landet. Alt er mærket af den. Alligevel er Hoi An anderledes. Der er hverken krigsmonumenter eller museer. Den skiller sig på mange måder ud. Det er en tidslomme, hvor turisterne har tilføjet byen god økonomi. Der er rent og nydeligt, og man føler sig velkommen. Den er turistvenlig med mange hoteller og hvide badestrande. Der er palmer langs vejene og flere cykler, end man ser andre steder i landet. I Hoi An er det afslapning, der er det primære fokus. Badestrandene er som dem, man ellers kun ser på film. De opleves bedst på en af de cykler, som de fleste hoteller udlejer, men resten af byen udforskes bedst på gåben.

Snoede gader og japanske broer

Som en skål nudler er de magre veje filtret ind i hinanden. Man er aldrig længere væk, end at det store vandløb kan lede vejen tilbage. Går man længere ned langs floden, kan man gå over en japansk bro fra 1500-tallet, byens vartegn, som leder over til den japanske bydel. Buede tage med japanske krummelurer ændrer byggestilen fra de gamle huse på den anden side af broen. Der er små papirfugle, som flyver over gaden. Elastikker med lys i giver himlen farve, når de bliver skudt ti meter op i luften. Små flagermus dykker efter dem. På en af trapperne sidder et børnekor fra den lokale skole og synger gamle, vietnamesiske folkeviser til lyden af en akustisk guitar. Længere nede ad vejen er der hver aften amatørteater, som tilfører gaden sit soundtrack. Der er liv i gaden på de lune aftner.

Den sydasiatiske sommer er, når vi i Danmark har vinter. Det vil sige, at der fra maj til oktober er regntid. Men kun nordpå i landet. Fra Hoi An og sydpå er der perfekt sommervejr, når der er dansk sommer. Omkring 30 grader og høj sol. Om aftenen er det mere behageligt, når solen er gået ned, og kun lanternerne og lamper fra restauranterne lyser gaden op. Vietnameserne siger selv, det er det bedste tidspunkt at rejse i Vietnam. Kommer der en skylle, er den massiv, men den varer sjældent mere end ti minutter. Men det er ikke højsæson, og derfor er det billigere at rejse i Vietnam, når de har regntid.

Oplev Borneo til lands, vands og i luften

I Hoi An bliver man tryllebundet af de tusinde lanterner, som guider ned i byens stisystem. Her summer det omkring den gamle flod. De venlige vietnamesere står klar til at sælge dig lige den taske eller den skjorte, du mangler. De er effektive og ferme til deres fag. Alligevel er det som om, at tiden går langsommere. Skrædderbutikker og små restauranter ligger side om side og venter bare på at blive udforsket.

 

Fakta: Tre råd til rejsen

  • Kom rundt i landet. Tag nattoget og få noget anderledes vietnamesisk kultur ind under huden. Køb en ”softsleeper-bed” i et firemandsværelse. Det giver den bedste oplevelse. Gå en tur ned i toget og se, hvordan man også kan bo. Det kan være en skræmmende oplevelse, der sætter livet i perspektiv. Toget koster 350 kr. og kører fra nord til syd.
  • Når man er i Hoi An, skal man tage sig god tid. Det er et langt stop værdigt, for er man i Vietnam, rejser man rundt. Lej en cykel på hotellet og kør rundt i byen. Trafikken kan være udfordrende, men i Hoi An er den rolig og let tilgængelig. Folk er gode til at tage hensyn, og den lille by er overskuelig, og man kan let komme fra den ene ende til anden.
  • Den lokale mad er god. Byen har mange forskellige restauranter i alle prisniveauer. Man kan nemt få en ret mad med drikkevarer for omkring 50 kr. Prøv nogle forskellige retter og forskellige spisesteder.
 

Fakta: Værd at opleve i Vietnam

1. Hanoi repræsenterer det mere traditionelle af Vietnam. Et charmerende kaos af scootere og klassisk kultur. Mange museer, parker, restauranter og markeder udgør byens centrum. Der bor ca. 6.5. millioner, og det føles, som om de alle sammen kører på deres scooter på samme tid. Der er ikke mange lyskryds, men man bliver ikke kørt ned, hvis bare man følger gadereglerne. Det er bagpackernes højborg, og de rigtige steder er der gang i nattelivet til langt ud på morgenen. Vietnam er et land, der skal opleves fra ende til anden. Hanoi er et godt sted at starte. Herfra går der ture til Ha Long Bay og Sapa, som begge er must-sees, når man er i Vietnam.

2. Hué er en gammel by midt i Vietnam. Et par timers kørsel fra Hoi An. Her ligger der et gammel japansk kejserpalads – Den Forbudte By. Ikke at forveksle med den i Beijing, selv om de har nogle lighedstræk. Det er en stor by med gode restauranter og mange hoteller. Som mange andre steder er der en pagode (et karakteristisk tempel, som findes overalt i Vietnam), som er en oplevelse værd.

3. Da Nang ligger 30 minutter fra Hoi An. Der bor 1 million indbyggere, og den er den største by i Vietnams midterste region. Den er delt op af en stor flod, hvor arkitektoniske vidundere af broer, forbinder de to bydele. En af dem er formet som en stor, lysende drage, der skifter farve, når det er nat. Der er en flere kilometer lang, bred badestrand og restauranter fra hele verden.

4. Ho Chi Minh er sydens hovedstad og landets største by. Den er kraftigt præget af krigen, hvorfor der er mange museer og monumenter. Herfra kan man let bestille en dagstur til Cu Chi Tunnels, som er et 300 kilometer langt tunnelsystem, hvor mange vietnamesere boede i 30 år. Her kan man se deres gamle hospitaler og køkkener og fælder for amerikanerne. Alt sammen under jorden. På overfladen er der bombekratere. Stedet er bestemt et besøg værd, både for dem, der er interesseret i krigen, men også for dem, som bare vil have en spændende oplevelse. Ho Chi Minh er mere vestligt påvirket, og infrastrukturen er af en anden verden end resten af landet.

Rejsen dertil

  • Den letteste måde at komme til Hoi An på er med fly. Det kræver dog nogle mellemlandinger. Fra Kastrup koster det omkring 3.000 kr., hvor man mellemlander i Doha eller Bangkok, Hanoi og derefter i Da Nang, som ligger 30 minutters kørsel fra Hoi An.
  • Er man i Vietnam, bør man ikke kun tage til Hoi An. Nattoget fra Hanoi eller Ho Chi Minh City (begge byer fortjener nogle dage), koster 350 kr. og kan enten købes hjemmefra eller på togstationen. Man skal altid tage de bedste billetter, hvis man vil være sikker på en lukket kupé med ”soft-sleeper”-senge. Man kan også tage lokalflyene, som er af fin kvalitet til ca. 350 kr. Der er seks lufthavne i Vietnam. Det er en let og billig måde at komme frem, men ikke nær så stor en oplevelse, som en tur med nattog er. Taxapriserne er cirka en tiendedel af prisen i Danmark. Fra lufthavnen i Da Nang til Hoi An koster det ca. 100 kr.

x.JPG

 

Guide til en kulturoplevelse i svenske Karlskrona

06-02-2016: Gå på opdagelse i en ubåd, besøg Sveriges største trækirke, se den charmerende bydel og træd ind i Stortorgets mylder. Karlskrona er en flådeby bygget på en række øer i den svenske skærgård, og landets maritime historie spiller en vigtig rolle for byen. Læs artikel

Guide til mad, musik og kunst i Wien

18-05-2015: Om kort tid bliver Wien rendt over af Melodi Grand Prix-entusiaster, men den østrigske hovedstad byder også på interaktive museer, søde sager, hesteballet og den ypperste klassiske musik. Læs artikel

Guide: Riga tilbyder kulturhistorie i verdensklasse

03-04-2015: Letlands hovedstad har på 20 år rejst sig fra årtiers sovjetisk undertrykkelse og forsømmelighed. Riga er Baltikums bedste bud på en metropol, og byen, der har kulturhistoriske værdier i europæisk topklasse, tager imod besøgende med åbne arme. Læs artikel

Guide til bytur i Salzburg med ski, shopping og musik

26-10-2014: Stå på ski i løbet af dagen, vælg mellem koreansk, argentinsk eller østrigsk gastronomi om aftenen og slut dagen af med en koncert. Det lyder som en umulig kombination, men i Salzburg kan det lade sig gøre. Læs artikel

Guide: Vietnam er kontrasternes land

23-03-2014: En rejse gennem Vietnam byder på en perlerække af kontraster mellem land og by og mellem nord og syd. En ting har hele det hårdt prøvede land til fælles: foretagsomheden. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...