Find mere om:
Guide til området Sonoma på USA's østkyst | rejser.guide.dk

Californiens rustikke vinland

En rundtur i området Sonoma på USA's østkyst byder ikke blot på vin i topklasse, men også smuk natur, hyggelige små byer, kajaktur langs floden og en svømmetur i Godfatherens pool.

I kærlighed såvel som med vin bliver man af og til nødt til at træffe et valg. Skal man gå efter den smukke, glamourøse pige eller hende med den stærke, charmerende personlighed? I det nordlige Californien står valget mellem de to vinområder Napa Valley og Sonoma Valley, der gnubber skuldre med hinanden, men alligevel repræsenterer vidt forskellige oplevelser.

Mens alle turisterne flokkes til Napas velsoignerede vingårde, der ligger som en perlerække side om side langs den trafikerede Highway 29, er Sonoma et langt mere rustikt, uhøjtideligt, imødekommende, vidtstrækkende og charmerende område end dens fætter.

Bedst af alt, så er der langt færre mennesker, og det er ofte her, de lokale tager til for at nippe til forrygende druer af chardonnay, zinfandel og cabernet sauvignon.

Sonoma er stedet, hvor Californiens vinbranche spirede ud fra. De første vinranker blev plantet helt tilbage til 1824, men det var først i starten af 1970’erne og 80’erne, at amerikanerne for alvor fik smag for vin, og Sonomas hundredvis af vingårde begyndte at dukke op.

Området har længe tiltrukket nygifte par på bryllupsrejse, vinfeinschmeckere, gourmander og romantikere, der vil have en bid af det gode liv. Og det er svært ikke at blive bjergtaget af de bugtende bakker dækket af vinranker, snoede landeveje, rødmalede lader og strålende solskin.

Samtidig har Sonoma meget andet end vin at byde på, lige fra god mad i den lille hyggelige by Healdsburg til en dukkert ved poolen på Francis Ford Coppolas vingård, overnatning i et charmerende bed & breakfast eller en kajaktur langs floden Russian River.

Uformel vinsmagning

Sonoma har omkring 450 vingårde, og med så stort et udbud kan det være svært at beslutte sig for, hvor man skal tage hen – skal det være Alexander Valley, Dry Creek Valley eller Russian River Valley? Nogle steder fokuserer stramt på den gode vin, mens andre gør en dyd i at byde besøgende velkomne i hyggelige omgivelser.

Et af de steder, der har lidt af begge dele, er Scribe Winery i områdets sydøstlige hjørne, tæt på Napa. I vinens verden er Scribe stadig en rolling med sine blot seks år på bagen, og stedet er grundlagt af to brødre i starten af 30’erne, der fokuserer på minimalistisk, økologisk vinfremstilling med utraditionelle og overraskende vine.

Scribe er et af de steder, hvor man snildt kan få en hel dag til at gå med ingenting. Her er ikke noget med at stå ved en bardisk med ”toscansk” indretning, mens en sommelier mumler noget om ”terroir”, som mange californiske vingårde forfalder til – i stedet hænger man som gæst ud på en bakketop på træbænke eller spreder et tæppe ud på græsset, mens man nyder nogle snacks og udsigten over vinrankerne og en fin, omend faldefærdig, mexicansk hacienda-bygning.

»Andrew og Adam (grundlæggerne, red.) ville have, at Scribe skulle være et sted, hvor du kan nyde vinen med lidt mad og godt selskab og tage dig god tid,« fortæller Trey, en ung fyr i midten af 20’erne, der skænker vinen for os.

Vinsmagningen er ekstremt uformel, og godt nok fortæller Trey lidt om vinene og stedets historie, men mest af alt udfolder det sig til en hyggesnak om vin, mad og livet i al almindelighed. Trey fortæller, at han er fra Wisconsin, men flyttede til San Francisco for to år siden for at arbejde i en herretøjsforretning, men da han først havde besøgt Sonoma, gik det op for ham, at han var nødt til at sige sit job op og gøre alt for at komme ind i vinbranchen – og kort efter landede han jobbet her på Scribe.

»Jeg vidste faktisk ikke, at de fleste vinsmagninger foregår ved en bardisk, hvor man blot får et stykke papir med nogle af de noter, man efter sigende skal kunne smage, jeg troede, det var ligesom her,« siger han.

Scribe Winery, 2300 Napa Rd, Sonoma. Bestil tid til vinsmagning inden dit besøg.

www.scribewinery.com

Italiensk frokost i Healdsburg

Oven på et par vinsmagninger er det essentielt at tanke op med lidt god mad, og her har Healdsburg alt, hvad maven begærer. Healdsburg er en af Sonomas hippeste byer, der samtidig oser af lillebycharme. I området omkring den centrale park Healdsburg Plaza finder man masser af små, unikke butikker, der sælger alt fra vintage-møbler til tøj og bøger. Frokost kan man passende snuppe på Campo Fina, en søsterrestaurant til den evigt populære Scopa, der ligger rundt om hjørnet. Som navnet antyder, har Campo Fina fokus på italienske retter som burrata med prosciutto og balsamico, ciabatta-sandwich med kødboller i tomatsovs eller pizzaer bagt i en udendørs stenovn, som man kan indtage i gårdhaven, mens man tager sig et spil boccia.

]Bagefter er det tid til en god kop kaffe fra Flying Goat Coffee eller lidt til den søde tand hos Moustache Baked Goods med uimodståelige, sirligt pyntede cupcakes og andre søde sager, som man kan nyde i solskinnet på en bænk i parken.

Campo Fina, 330 Healdsburg Ave, Healdsburg

www.campo-fina.com

Overnat ved vinmarker

Vil man for alvor under huden på Sonoma, er det en god idé at tage en overnatning. Det kan passende gøres på en af områdets mange bed and breakfasts. Når det kommer til beliggenhed, er der ikke mange steder, der overgår Auberge on the Vineyard nær Cloverdale.

Som navnet antyder, ligger det flotte victorianske hus fra 1885 klods op og ned ad en stor vinmark. Det er det perfekte sted bare at slænge sig tilbage i hængekøjen mellem to store træer og lytte til lærkens kvidren og mærke brisen skubbe sig let frem og tilbage.

Når solens sidste stråler lægger et gyldent skær over hele landskabet, er der intet bedre sted at sidde end på balkonens gyngestole med et glas vin i hånden. Om morgenen laver ejeren Roxanne en treretters morgenmad med frisk frugt, fransk løgtærte og nybagt kage.

Auberge on the Vineyard, 29955 River Rd, Cloverdale

www.sonomabedbreakfastinnwinecountry.com

En dukkert i Godfatherens pool

Francis Ford Coppola er måske mest kendt som instruktøren bag Godfather-filmene, men faktisk har han lavet vin i først Napa og senere hen Sonoma siden slutningen af 1970’erne, og Francis Ford Coppola Winery er hans legeland for voksne. Inspirationen har filmmanden fra selveste Tivoli i København.

»I Tivoli er der forlystelser, men vigtigst af alt er der cafeer og forfriskninger og en følelse af at være i en have for børn, en ”fornøjelseshave”, som alle folk kan nyde – og det er måske den bedste måde, man kan beskrive, hvad vi har skabt her,« siger Francis Ford Coppola på sin vingårds hjemmeside.

På den chateau-lignende ejendom finder man den udmærkede italienske restaurant Rustic, et vinsmagningslokale, et minimuseum med udstillede genstande fra filmens verden (heriblandt nogle Oscar-statuetter og Don Corleones skrivebord fra Godfather-filmene), en petanque-bane til fri afbenyttelse og stedets midtpunkt, en stor pool omkranset af liggestole, der sender tankerne hen på et sydeuropæisk hotel. Man kan enten leje en såkaldt cabana for en dag – et forfinet omklædningsrum med egen bruser og tilhørende solsenge for op til fire personer – eller få fingre i nogle af de få daglige billetter til blot at hænge ud ved poolen, mens tjenere i stråhatte vimser omkring dig med vin samt kølige piña coladas og daiquiris.

Francis Ford Coppola Winery, 300 Via Archimedes, Geyserville

www.franciscoppolawinery.com/visit

Padling langs floden

Trænger man til at slippe væk fra middagssolens trykkende hede og vinområderne, så slanger floden Russian River sig igennem store dele af Sonoma. Man kan enten køle af i vandet ved strandparken Healdsburg Veterans Memorial Beach Park, hvor man kan svømme under en gammel stålbro, eller man kan slå sig ned i sandet ved Monte Rio, hvor en gammeldags biograf danner bagtæppet.

Her slænger folk sig i strandstole, mens ungerne plasker rundt i vandet eller glider med strømmen i en stor badering, men vil man være mere aktiv, kan man også leje en kajak eller kano og sejle langs floden.

Fra april til oktober er vandstanden lav og floden doven, så man blot kan nyde udsigten til vinranker, enge og tætte skove af enorme redwood-træer, og om foråret endda se kongelaks springe rundt i vandet, mens vinteren byder på mere strøm og en mere actionfyldt sejlads.

Kano- og kajakleje fra River's Edge Kayak & Canoe Trips, 13840 Healdsburg Ave, Healdsburg (over for Healdsburg Veterans Memorial Beach Park)

www.riversedgekayakandcanoe.com

Fire råd til rejsen

  • Planløs. Når det kommer til vinsmagning, behøver man ikke altid have en forkromet plan over, hvilke vingårde man vil besøge. Ofte er det en god idé blot at køre gennem områder såsom Westside Road i Dry Creek Valley og stoppe ved de vingårde, man kører forbi, som man synes ser hyggelige ud.
  • Drueforskellighed. Sonomas klima egner sig til at dyrke en lang række forskellige vindruer, og det er en god idé at smage sig igennem udvalget. Den fugtige morgentåge fra Stillehavet giver perfekte forhold for druer som pinot noir, sauvignon blanc og chardonnay, mens de skoldhede temperaturer inde i landet er som skabt til cabernet sauvignon, zinfandel, merlot og syrah.
  • Årstider. Generelt er vejret i Sonoma flot det meste af året, men om sommeren kan det være ulidelig varmt, og menneskemængderne er på det højeste. Forår og efterår er de bedste tidspunkter at besøge Sonoma. I september og oktober bliver druerne høstet, og vinrankernes blade stråler i røde, gule og orange farver, men omvendt har vinmagerne også travlest her og måske mindre tid til besøgende.
  • Snobfri. Man behøver ikke være feinschmecker eller vinsnob for at have en god vinoplevelse i Sonoma. Selv hvis du ikke ved noget om vin, så vær ikke bange for at stille ”dumme” spørgsmål, de fleste steder er glade for at fortælle om deres fag og gør meget ud af, at du får en god oplevelse.

Californiens oversete kyst

Rejsen dertil

  • Fly: SAS har en direkte rute fra København til San Francisco med priser fra omkring 6.000 kr.
  • Billeje: Offentlig transport er nærmest ikke-eksisterende. Hvis man vil besøge vingårde, er den nemmeste måde at komme omkring på i Sonoma ved at leje bil. Sonoma ligger cirka 70 km nord for San Francisco eller omkring en times kørsel. De nordligste steder såsom Healdsburg er omkring halvanden times kørsel fra San Francisco. Her finder man også en lang række store biludlejere såsom Avis, Hertz, Enterprise og Dollar. Sammenlign evt. priser på hjemmesider som carrentals.com og hotwire.com. Priser helt ned til 25 dollars pr. dag (ca. 140 kr) eksklusive forsikring.

Fire åd til rejsen

  • Planløs. Når det kommer til vinsmagning, behøver man ikke altid have en forkromet plan over, hvilke vingårde man vil besøge. Ofte er det en god idé blot at køre gennem områder såsom Westside Road i Dry Creek Valley og stoppe ved de vingårde, man kører forbi, som man synes ser hyggelige ud.
  • Drueforskellighed. Sonomas klima egner sig til at dyrke en lang række forskellige vindruer, og det er en god idé at smage sig igennem udvalget. Den fugtige morgentåge fra Stillehavet giver perfekte forhold for druer som pinot noir, sauvignon blanc og chardonnay, mens de skoldhede temperaturer inde i landet er som skabt til cabernet sauvignon, zinfandel, merlot og syrah.
  • Årstider. Generelt er vejret i Sonoma flot det meste af året, men om sommeren kan det være ulidelig varmt, og menneskemængderne er på det højeste. Forår og efterår er de bedste tidspunkter at besøge Sonoma. I september og oktober bliver druerne høstet, og vinrankernes blade stråler i røde, gule og orange farver, men omvendt har vinmagerne også travlest her og måske mindre tid til besøgende.
  • Snobfri. Man behøver ikke være feinschmecker eller vinsnob for at have en god vinoplevelse i Sonoma. Selv hvis du ikke ved noget om vin, så vær ikke bange for at stille ”dumme” spørgsmål, de fleste steder er glade for at fortælle om deres fag og gør meget ud af, at du får en god oplevelse.

Guide: Se Hemingways Paris og Virginia Woolfs London

18-07-2016: I stedet for at rejse ind i bøgernes verden i din sommerferie kan du også rejse ud i verden og se, hvor de store romaner udspiller sig. Læs artikel

Guide: Besøg oscarvindende destinationer verden over

05-03-2016: Hvert år bliver rejselystne over hele verden inspireret af de nominerede film ved Academy Awards – bedre kendt som Oscar-uddelingen – til at udforske nye destinationer. I år er ingen undtagelse. Læs artikel

Guide: På jagt efter USA’s rødder

07-11-2014: USA er rig på stater, men fattig på fælles identitet. Derfor har Explorer sat sig for at finde supermagtens dna og er i første omfang taget til den historiske by Boston og ud i et indianerreservat, hvor rødderne forgrener sig i vidt forskellige retninger. Læs artikel

Guide: »Vinrejser er meget mere end vinsmagninger«

01-11-2014: Casper Dines Willesen har en stor passion for vin. Og så står han bag en række vinguides, der udgives som apps. Her deler han ud af sin viden og sine bedste råd til vinrejsen. Læs artikel

Guide: Fem historiske steder i Boston

14-10-2014: Boston står som noget særligt i amerikanernes bevidsthed – byen, hvor den amerikanske uafhængighedsbevægelse tog form, og en række af landets vigtigste historiske begivenheder har fundet sted. Vi viser vej til en håndfuld spændende historiske steder i New Englands hovedby. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...