Find mere om:
Guide: »Vinrejser er meget mere end.. | rejser.guide.dk

Guide: »Vinrejser er meget mere end vinsmagninger«

Casper Dines Willesen har en stor passion for vin. Og så står han bag en række vinguides, der udgives som apps. Her deler han ud af sin viden og sine bedste råd til vinrejsen.

Casper Dines Willesens interesse for vin begyndte tidligt, da han som barn rejste rundt sammen med sin far til vinområder i hele verden.

Han er født i det sydlige Afrika og har siden søgt mod vindistrikter på den sydlige halvkugle adskillige gange i de vintergrå måneder i Danmark.

Med tiden er hans viden og passion for vin kun blevet skærpet og finpudset, bl.a. mens han arbejdede på flere prestigefyldte restauranter og på Hotel d'Angleterre i København.

B971677922Z.1_20141030221324_000+GEMGPKRJ.1-0.jpg

Nu har han så grundlagt Wine-list.me, der er en række vinrejseguides, der udgives som apps, og som fortæller om vinområder i Argentina, Chile, Sydafrika, New Zealand og USA. Områderne er en del af New World Wine-distrikterne, der omfatter vindistrikter uden for de traditionelle områder i Europa, og guiderne er blevet til på baggrund af omfattende research, utallige smagninger og besøg på vingårde. Med andre ord ved han, hvad han taler om.

Derfor har Explorer spurgt om hans bedste råd til vinrejsen, hvilke vindestinationer der er hans egne favoritter, og hvorfor det overhovedet er attraktivt at tage på vinrejse.

Hvad kan man få ud af at tage på vinrejse?

På vinrejsen kan du møde individerne bag vinen og opleve den fascinerende rejse, vinen går igennem fra mark til flaske. Vinrejsen er en sanselig og kulinarisk rejse, hvor måltidet og dets sammensætning ikke kun bliver håndhævet, men fejret.

Man kan samtidig begynde at forstå mange af de beslutninger, der bliver truffet undervejs, når en vin bliver til, og pludselig kan man se, hvor mange overvejelser der rent faktisk er bag hver enkelt vin. En vinrejse kan derfor være med til at ændre ens forhold til vin.

B971677922Z.1_20141030221324_000+GEMGPKR2.2-0.jpg

B971677922Z.1_20141030221324_000+GEMGPKQV.2-0.jpg

Hvordan kan en vinrejse påvirke ens forhold til vin?

Man får lov til at følge den måde, vinen bliver produceret, og hvordan smagsoplevelserne kommer frem. Når man har en rå druesaft, er der nemlig et hav af muligheder for at påvirke smagen. Det er f.eks. ret imponerende, hvordan en egetræstønde kan være med til at påvirke og fremhæve smagen på forskellige måder. Jeg har været heldig at sidde med til en Cooper Tasting hos Opus One, hvor vinmageren sammen med deres fadbødkere smager den samme vin, der har ligget på forskellige fade. Det var imponerende, hvor forskelligt den samme vin kunne smage efter at have ligget på 17 forskellige fade af egetræ. Det, der gør forskellen, er bl.a. tøndens størrelse, træets tæthed, alder, sort, og behandling. Man afbrænder ofte tønderne mere eller mindre indvendigt, hvilket er med til at påvirke smagen og dens kompleksitet. Der er utroligt mange muligheder, når man laver vinen, hvis altså den rå druesaft har potentialet. Disse beslutninger, som vinmageren tager, får man et godt indblik i på vinrejsen.

Hvordan foregår en vinrejse?

På en vinrejse kombinerer man ofte vinbesøg med andre oplevelser. Man bør højst regne med at besøge to-tre vingårde om dagen, da man hurtigt kommer til at smage på 15-20 forskellige vine, og det kan virke overvældende at bruge sine sanser så intenst. Det kan samtidigt være lidt hårdt for tungen at få så mange smagsindtryk fra specielt unge, tunge rødvine.

Når man ikke besøger vinproducenter, kan man f.eks. køre rundt i den smukke natur, der ofte omgiver vinmarkerne. Her er det en god ide at køre lidt væk fra de klassiske veje, hvis man tør, da der er langt færre turister.

B971677922Z.1_20141030221324_000+GEMGPKR4.2-0.jpg

Hvordan er mødet med vingårdsejerne?

Personer, der ejer en vingård, er ofte meget passionerede og er til tider lidt alternative. De kan have haft en god forretning eller virksomhed og realiserer nu drømmen om at blive vinbonde.

Der er af samme årsag flere, der prøver at integrere alt muligt i deres gårde for at få det bedste resultat. Det mest originale, jeg har oplevet, var på ”De Morgenzon” i Stellenbosch i Sydafrika.

På vingården bliver der spillet klassisk musik 24 timer i døgnet ude på vinmarkerne. Gårdejerne, der bl.a. også ejer en klassisk radiostation, mener, at lydbølgerne skulle stimulere væksten i rødderne.

Det er nok mest en gimmick, efter min mening, men klassisk musik bliver dog rent faktisk brugt i en del i vinkældre, både for at arbejderne kan koncentrere sig, og for at turisterne slapper bedre af.

Samtidig er der også flere, der integrerer arkitekturen i vinproduktionen og filosofier som feng shui i indretningen.

Hvad har været din vildeste vinoplevelse?

Det må have været i Napa Valley i Californien. Her har jeg haft mange åbenbaringer – mentaliteten er meget åben, hvilket har givet mig muligheden for at lære industrien bedre at kende.

B971677922Z.1_20141030221324_000+GEMGPKRL.2-0.jpg

Overfloden af kapital giver også mulighed for at eksperimentere med det bedste udstyr og producere exceptionelle vine. Området er samtidig præget af at ligge i Californien, og der er bl.a. flere scener i Hollywood-film, der har været skudt i vinmarkerne og på vingårdene her.

Der er også investeret mange penge i oplevelser. Der er f.eks. en del gallerier og skulpturer rundt om på vingårdene, og samtidig er der mulighed for både luftballon- og helikopterture over vindistrikterne.

Din app fokuserer på New World Wine-distrikter. Hvorfor er du er så begejstret for oversøiske vine?

De oversøiske vine er stadig ikke anerkendt på samme måde som de europæiske. Derfor har ejerne af vingårdene også en mere ydmyg tilgang til deres arbejde. Her prøver vinproducenterne at begejstre dig modsat f.eks. Frankrig, hvor der ofte er lidt snobberi indblandet og en tendens til, at det er dig, der skal imponere vinproducenterne.

Samtidig har de optimale forhold for at producere vin af høj kvalitet pga. deres fantastiske klimaer, ”billige” jorde og arbejdskraft, der giver mulighed for et lavere udbytte per hektar og for at håndhøste frugten.

Potentialet i de oversøiske vinområder har fået velpolstrede chateau-ejere og vinmagerne i bl.a. de klassiske franske områder til at opkøbe jord og udvikle produktionsanlæg for betydelige formuer igennem de sidste 30 år. Kvaliteten kan af samme årsag være helt unik, fordi vinene ofte er lavet efter lignende opskrifter som dem, de bedste vine i Bordeaux følger. Priserne på disse vine er stadig særdeles attraktive på trods af, at de er steget i takt med deres kvalitet og accept – hvis altså man ser bort fra de dyreste af kult-caberneterne fra Napa Valley.

Herudover kan kvaliteten af deres service og de kulinariske oplevelser være meget høj, hvor flere af destinationerne har restauranter i verdensklasse. Man kan derfor ofte få meget for sine penge i forhold til vinrejser til de klassiske vindistrikter i Europa.

Hvad er din favorit-vindestination?

Der er flere af vinområderne, der i stigende grad fokuserer på oplevelsesturisme. Der er derfor mange spændende steder, hvor man kan opleve meget mere end vinsmagning.

Men jeg er specielt fascineret af Sydafrika, hvor der er vingårde, der støtter det lokale nærmiljø ved at udvikle bæredygtigt landbrug og formidle muligheder for arbejde til de fattige beboere. I Sydafrika er der i det hele taget adskillige interessante vingårde, og flere, hvor det faktisk ikke er vinen, der er den største attraktion. Eksempelvis ”L’Ormarins” i Franschhoek, ejet af Johann Rupert og kendt for også at huse Franschhoek Motor Museum og dets samling af over 80 klassiske biler med adskillige Ferrarier, Jaguarer, og Alfa Romeoer i samlingen.

Der har man også mulighed for at besøge idylliske sandstrande ved Camps Bay og Llandudno, og udforske Cape Towns kulturelle tilbud. Jeg er overbevist om, at rigtig mange vinglade danskere vil komme til at holde af Sydafrika.

B971677922Z.1_20141030221324_000+GOCGPMQ2.2-0.jpg

Så man laver altså andet end at smage på vin på en vinrejse?

Ja, det gør man. Jeg vil anbefale at kombinere vinrejsen med andre oplevelser. I Sydafrika er der som nævnt gode muligheder for både at opleve storby, strand, natur og ikke mindst vildtlivs-safari. Flere af vingårdene har også deres egne golfbaner, så der er rig mulighed for at få andre oplevelser.

I Argentina og Chile er der i flere vinområder også mulighed for at spille polo. I Napa Valley, der også er et af mine favoritsteder, er der en direkte overflod af tilbud og af meget høj kvalitet. De fleste af vinområderne fokuserer også på at stimulere øjet med kunst og arkitektur af høj kvalitet.

Flere af vinområderne ligger meget tæt på storbyerne, eksempelvis ligger Napa Valley kun 1-2 timers kørsel fra San Francisco, og Constantia ca. tyve minutter fra Cape Town i Sydafrika, så man kan nemt integrere et besøg på en vingård med en storbyrejse.

Desuden kan naturen omkring vindistrikterne være meget imponerende, da de ofte ligger tæt på både bjerge, floder og søer i billedskønne omgivelser.

Hvordan opstod vinturismen egentlig?

Vinbaseret turisme og udtrykket ”Enotourism” opstod i Californiens Napa Valley, der var det første vinområde, som igangsatte organiseret turisme. Udtrykket er sammensat af eno (eller øno på dansk), der betyder vin, og af tourism. Vinhuset Beringer var det første, der åbnede dets døre for besøgende, mens Robert Mondavi er kendt som manden, der for alvor fik succes med konceptet i 1970’erne. I dag har Napa Valley mere end tre millioner besøgende årligt og bliver af nogle karakteriseret som vinindustriens Disneyland.

Vinturisme er i dag blevet en naturlig del af vinindustrien, og den bidrager ofte væsentligt til omsætningen. I Sydafrika og New Zealand er turismen faktisk flere steder så vigtig, at vingårdene kan sælge al deres vin igennem deres såkaldte ”cellar door,” der er et udtryk, man bruger om det sted, hvor man kan smage og købe vin. ”Cellar door” kan dække over alt fra et skur til en del af et slot. Af samme årsag kan et besøg gå fra noget af det mest basale til noget af det mest ekstravagante, man kan opleve inden for vin, mad og hotelophold.

B971677922Z.1_20141030221324_000+GEMGPKQN.2-0.jpg

Hvem tager typisk på vinrejser?

Klientellet spænder vidt. Det er både for vinnørder som mig, der går helt ned i de små detaljer om vinen og er meget fascineret af vinens historiske rejse, dvs. hvilket år vinen er fra, hvordan vejret har påvirket årets frugt og høst, og processen, som frugtsaften går igennem. Men der er også mange, der tager af sted pga. de kulinariske oplevelser, de fantastiske vingårdshoteller, der ligger i vinlandet, deres golfbaner og de mange selvforkælelsesoplevelser, som tilbydes af vingårdene.

Hvordan planlægger man så vinrejsen?

Mange vælger at spørge et rejsebureau til råds for at få hjælp til at planlægge en rute. Det er som med gode restauranter ofte nødvendigt at booke en smagning og guidet tur på forhånd på de fleste vingårde, ligesom man bestiller et bord på en restaurant.

Alternativt kan man bruge mine apps, da de både giver mulighed for, at man kan danne sig et overblik ved at lære lidt om vinlandet og vinområderne, og indeholder kontaktoplysninger til de fleste af deres bedste vingårde.

Så kan man selv booke sine smagninger og vinbesøg hjemmefra.

Guide: Fem ferieperler i 2015

01-01-2015: Verdensudstilling i Milano, europæisk kulturfestival i Mons og millionmuseum i Los Angeles. Der er destinationer rundt om i verden, der vil være et besøg værd til næste år. De er nemlig værter for store events, fejrer jubilæer eller har foretaget millioninvesteringer for at tiltrække turister. Læs artikel

Guide: Her er fem fede film-destinationer

15-11-2010: Er du vild med film som Harry Potter, Twilight eller Ringenes Herre? Så rejs her til. Læs artikel

Nyhed: Safari for sanserne

04-06-2010: Verdens længste vinrute, velstegte savanneskabninger og friskfangede fisk. Inviter dine sanser på safari i Sydafrika, hvor menuen står på proteiner tilsat idyl og kreativitet. Læs artikel

Guide: Verdens 10 sejeste fiskesteder

20-10-2009: Vand er en sær ting. Læs artikel

Guide til gaucho-kulturen i Argentina

27-11-2015: Argentinas cowboys, de såkaldte gauchos, er en uddøende race, mener de ældste. De yngste har intet problem med at have mobiltelefonen med i marken. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...