Find mere om:
En tur rundt i litteraturens New York | rejser.guide.dk

En tur rundt i litteraturens New York

Få byer fungerer så perfekt som kulisse for store fiktioner som New York. Her har store forfattere som Dickens og Truman Capote ladet sig inspirere af byen, hvor alt kan ske. Explorer guider til en tur i storbyens litterære fodspor.

Find inspiration på Library Way

Uden for The Library Hotel ligger Library Way. En strækning ad East 41st Street fra Grand Central Station til New York Public Library, som med sine 96 bronzeplader er fyldt af inspirerende og tankevækkende citater fra litteraturens og poesiens verden.

Blandt de citerede forfattere er bl.a. Mark Twain, Samuel Becket og Isak Dinesen (aka Karen Blixen): “People work much in order to secure future; I gave my mind much work and trouble, trying to secure the past.”

Sov med bøger

“Book lovers never go alone to bed”, står der skrevet hen over pyntepuden på The Library Hotel, der ligger et stenkast fra det store, smukke New York Public Library.

Temahotellet appellerer til læseheste, bognørder eller folk, der bare føler sig hjemme med reolvægge fulde af fiktion, filosofi, kunsthistorie og spændende opslagsværker.

Hver af de 10 etager er tilegnet sin egen genre, og opbygningen er inspireret af Deweys berømte decimal klassifikationssystem, som har dannet skole over hele verden.

Også i fællesstuen, hvor der hver dag fra 17-20 serveres ost, bobler og vin akkompagneret af live-pianomusik, er der en fin, bibliofil atmosfære, og på 14. sal kan man fra tagterrassens Poetry Garden nyde udsigten over Midtowns ikoniske arkitektur – måske i selskab med en af hotellets 6.000 bøger.

Rundtur i The Big Apple

Litterære helte under åben himmel

Manhattans grønne lunge, Central Park, har friluftsteater, musikscener, gondoler og zoologisk have, og mange tusinde løbere, cykelryttere og folk på rulleskøjter bruger dagligt de kilometerlange grusstier og asfaltstykker til at holde formen ved lige.

Central Park byder imidlertid også på en mulighed for at hilse på nogle af verdenslitteraturens største forfattere. Den sydlige ende af den kendte promenade, The Mall, er kendt som Literary Walk på grund af statuerne rejst af bl.a. Robert Burns og Sir Walter Scott.

Central Park huser også Shakespeare Garden – en have, der efter sigende rummer alle de planter, som er nævnt i den store dramatikers tekster.

Romantisk guide til New York

Hjernevitaminer

Det går ned ad bakke for den amerikanske boghandlerstand, som er trængt af internettet og en generation, der lader sig underholde af andre medier.

Nogle klarer sig dog fortsat godt, og New York er fuld af fantastiske bogkøbmænd, som man nemt kan tilbringe timer hos. Det gælder bl.a. den store, velrenommerede Broadway-boghandel STRAND Bookstore, kendt som en af New Yorks billigste.

Foruden et bredt udvalg af bøger inden for alle genrer – fra kioskbaskere til sjældne førsteudgaver – kan man købe opfindsomt merchandise og gøre lidt reklame for butikken, der blev grundlagt i 1927 af den litauiske immigrant Benjamin Bass og i dag bestyres af sønnen Fred.

Dengang var Strand en af 48 boghandler langs den berømte Book Row, der løb fra Union Square til Astor Place. I dag er Strand den eneste tilbageværende. Blandt andre gode boghandler kan nævnes den store boghandlerkæde Barnes & Noble, Dashwood Book på Bond Street, der især gør det i fotobøger, Chelsea-boghandlen 192 Books, der har mange spændende oplæsningsarrangementer, samt nonprofit-organisationen Housing Works fantastiske forretning og hangout i Soho ved Crosby St og E. Houston Street.

B971134951Z.1_20140724172640_000+GLJEGF4F.1-0.jpg

Tre gratis glæder i New York

Informationens flagskib

I mere end hundrede år har New York Public Library været en af byens væsentligste bidragydere og leverandører af information til millioner af mennesker.

I dag er der flere end 100 filialer, men flagskibet ligger på 5th Avenue ved Bryant Park i en smuk beaux art bygning, som rummer små 16 mio. bind og er værd at gå på opdagelse i. Kig ikke mindst indenfor i den store, smukke læsesal, hvor der studeres og tampes løs på medbragte MacBooks.

 • New York Public Library: 455 5th Ave, New York
 • Læs mere på: www.nypl.org

Frihed på to hjul i New York

Et civiliseret mødested: Hudson Bar and Books

Nyd en god cigar og en drink i selskab med læderindbundne bøger og mennesker med libertinertendenser. Hudson Bar and Books er ifølge stedets eget selvtillidsfulde pay-off “The most refreshingly civilized place to meet”. Bliver røgtågerne for tykke indenfor, kan man fortrække til terrassen udenfor, hvor man har første parket til gadelivet på Hudson Street.

Dansk sangerinde i New York: Her er mine favoritter

10 gode newyorker-romaner

 • Paul Auster: “Brooklyn dårskab
 • Truman Capote: “Sommercruise
 • Michael Chabon: “Den utrolige historie om Kavalier og Clay”
 • E. L. Doctorow: “Ragtime”
 • Jonathan Lethem: “Chronic City”
 • Isaac Bashevis Singer: “Skygger over Hudsonfloden”
 • Tom Wolfe: “Forfængelighedens bål”
 • Michael Cunningham: “Når mørket bryder frem”
 • Don DeLillo: “Den faldende mand”
 • John Dos Passos: “Manhattan Transfer”

Guide: Se Hemingways Paris og Virginia Woolfs London

18-07-2016: I stedet for at rejse ind i bøgernes verden i din sommerferie kan du også rejse ud i verden og se, hvor de store romaner udspiller sig. Læs artikel

Guide: På jagt efter USA’s rødder

07-11-2014: USA er rig på stater, men fattig på fælles identitet. Derfor har Explorer sat sig for at finde supermagtens dna og er i første omfang taget til den historiske by Boston og ud i et indianerreservat, hvor rødderne forgrener sig i vidt forskellige retninger. Læs artikel

Guide: Fem historiske steder i Boston

14-10-2014: Boston står som noget særligt i amerikanernes bevidsthed – byen, hvor den amerikanske uafhængighedsbevægelse tog form, og en række af landets vigtigste historiske begivenheder har fundet sted. Vi viser vej til en håndfuld spændende historiske steder i New Englands hovedby. Læs artikel

Guide: Korrespondentens bedste tip til Washington DC

04-10-2014: Storladen historie, hippe drinks og lokalproducerede delikatesser. USA-korrespondent Jesper Steinmetz guider til, hvad du bør foretage dig i Washington DC. Læs artikel

Guide: Sentimental tur til det vilde vesten

02-09-2011: En rejse til staterne New Mexico, Utah og byen Santa Fe giver indsigt i den amerikanske sjæl. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...